- Genre: Sport
- Släppdatum: 2012-06-29
- Utvecklare: Sega Studios Australia
- Utgivare: Sega
- Plattform: Xbox 360/PS3/PC
Hör och häpna – ett BRA OS-spel!?
OS-spel. Ja, de brukar inte vara så bra. De brukar vara ganska värdelösa faktiskt. Det var ett bra tag sedan jag njöt av de olympiska spelen i spelform.
1984 släpptes Summer Games till Commodore 64, då var jag inte gammal nog att spela. 5-6 år senare köpte vi en Commodore 64 och ett tag senare Summer Games. Vilka minnen man har från det spelet, nationalsångerna, höjdhoppet, och många andra klassiska grenar som förstörde joysticken man vickade på frenetiskt. Förvisso gick spelet sönder efter ett tag (RIP) och jag fick nöja mig med att göra sönder kontrollerna i Winter Games istället, men jag har fortfarande aldrig haft så roligt med ett OS-spel som Summer Games. Kanske mest för att det knappt släppts några sedan Track and Field, eller bara släppts tafatta försök.
Men nu är det faktiskt så att London 2012 är riktigt roligt, i alla fall i ett tag eller om man tar fram det då och då, vilket man ju ändå ska göra med ett OS-spel. Det absolut bästa man kan göra är att spela lag, två mot två, i samma rum, då skrattas det högt och tävlingsandan är total. Spelar man ensam är det antagligen inte lika roligt, ens om man kör online – vilket man också kan.
Det finns många grenar och man kan själv välja åtta grenar att köra i en omgång och därefter spara spellistan så man slipper välja dem igen. Mycket bra!
Jag tänkte gå igenom några bra och dåliga grenar under positivt och negativt. Det finns dock några til utöver dem.
POSITIVT
Beachvolleyboll – Kanske den roligaste grenen i spelet, i alla fall när man kör två mot två (datorn är ganska lätt att slå även på det svåraste). Kan vara den bästa beachvolleyn jag spelat någonsin, men faktum är att det gjordes ett volleybollspel till SNES som var ruskitgt bra på den tiden (Super Beach Volley). I övrigt är det ju inte direkt en årligt återkommande genre. Hade varit ganska lustigt iofs, Beachvolleyball 2012, 2013, etc.
Men här servar man, blockar, smashar (man kan sikta in smashen), slänger sig, och lägger upp för varandra som om man aldrig gjort annat. Dead or Alive Beach Volley Ball XXX kan slänga sig någonstans, det är inte i närheten av detta.
Det är trist att man inte kan spela två online, du måste köra med datorn som medhjälpare. Dessutom laggade det otroligt mycket och till slut frös spelet när jag hade matchboll och jag skulle smasha (bollen hängde stilla över nätkanten =/).
Höjdhopp/längdhopp/tresteg – Alla hoppgrenarna är roliga. I många grenar börjar du med att fylla på en mätare genom att trycka på en knapp (i höjdhopp väljer man höjd först, högsta möjliga är 2,60 =P). I de flesta grenarna gäller det inte att trycka så snabbt som möjligt, utan att trycka jämnt och hålla mätaren i det gröna området.
Om du fyller mätaren till max så har du bäst förutsättningar att ta långa/höga hopp. När mätaren är fylld (eller inte) så är det dags att hoppa. I höjdhopp gör man det genom att vinkla vänster styrspak 45 grader (för att få perfekt vinkel). Ju närmare 45 grader du kommer, desto bättre hoppar du. Även detta är en metod som återkommer i många grenar.
När du så är i luften så drar du upp benen över ribban genom ett knapptryck och sedan är det bara att hoppas (höh).
Diskus/kula/spjut – Även kastgrenarna är roliga, dock lätta att slå världsrekord i. Det som gör att spelet är så bra är även att man kan få så många olika resultat. Det finns flera ställen det kan gå fel på, ju fler variabler, desto större variation. Svårt att göra perfekta kast.
I kula ska du t.ex. först bygga upp fart genom att snurra, men det sker på ett annat sätt än i höjdhopp. Därefter tillkommer flera andra moment innan du får stöta.
Att kasta diskus innebär en del skrattsalvor om man misslyckas och den flyger åt h-vete eller i nätet och att kasta spjut kan vara tricky eftersom man inte får gå över linjen (men likt förbannat slänger min gubbe sig över den ändå ibland).
Skjutgrenarna – Det finns även ett par skjutgrenar, 25 m snabbpistol och lerduveskytte. De är också förvånansvärt bra. Lerduveskytte är väl ganska självförklarande, men en detalj är att duvorna går sönder på olika sätt hela tiden beroende på var man träffar.
Snabbpistol är ännu bättre, för här gäller det att vara riktigt snabb. Man har en 5-6 olika mål och vissa sekunder på sig. Ju längre omgången går, desto mindre tid får man på sig och det blir garanterat stressigt att försöka pricka fullpoängare när man bara har tre sekunder på sig!
I sista omgången räknas en extra decimal för att det inte ska kunna bli lika.
Det finns även bågskytte som, ja även det är riktigt bra. Man drar bågen och siktar in, sedan gäller det att hålla koll på vinden som påverkar rätt mycket och kompensera för den. Man har 20 sekunder på sig per skott.
Simningen – Simningen är ganska annorlunda, det finns många olika typer som fjärilssim, ryggsim och några till. Först startar man, att få en bra start är viktigt. När man sedan dyker under vattnet ska man trycka så snabbt som möjligt på knappen, men när man kommer upp igen gäller det att få en rytm med spakarna för att simma så snabbt som möjligt. När man ska vända gäller det att trycka på rätt knapp.
Det finns med andra ord många moment där man kan dra ifrån eller tappa fart och med tanke på stämningen i rummet så är det lätt hänt att man tappar koncentrationen och det blir spännande. Vissa av mina medtävlare drunknade i och för sig nästan och kom i mål en halvminut efter alla andra ^^
Tyngdlyftning – Tyngdlyftningen är en av de få grenarna där det gäller att trycka så snabbt man kan. I början väljer man vikt, därefter trycker man snabbt för att få upp mätaren och sedan försöker man dra båda spakarna upp så rakt det går, vilket inte är lika lätt som det låter. Drar man dem lite snett så kommer tyngdlyftaren ur balans. När man väl har vikten uppe trycker man så snabbt man kan i några sekunder tills lyftet är godkänt av domarna.
Rodd – Rodd fungerar ungefär lite som simning i och med att man behöver få igång en bra rytm, men samtidigt behöver man ha koll på sin uthållighet och dessutom använda sig av boost när man kan.
Kanotslalom – Eller kajak. En ganska annorlunda gren, värt att notera den hyfsat snygga vattengrafiken. Faktum är att de flesta grenarna ser bra ut, även om människorna inte ser riktigt lika bra ut.
I kanotslalom åker man nedför en fors och paddlar genom vissa mål. Ibland måste man även paddla mot strömmen för att gå genom målet från andra sidan. Då gäller det att göra en bra vändning och sedan snabbt komma igång igen. En klurig gren.
NEGATIVT
Pingisen – Tyvärr är pingisen ganska skrattretande, vilket är synd. Den fungerar inte alls. Rörelserna ser helt sjuka ut och skruven har ingen verkan. Det går inte att avgöra, man kan inte smasha eller loopa. Bedrövligt helt enkelt.
Löpgrenarna – Med undantag för häcklöpningen som kan bli komisk är löpgrenarna inte jättebra. De duger förstås, men jag hade gärna sett att man skulle trycka så snabbt som möjligt istället för att försöka hålla mätaren inom det gröna området. Det är ju liksom 100 m, då måste det gå ut på snabbhet. I 400 meter gäller det att tänka på uthålligheten också.
Gymnastik/simhopp – Gymnastiken består av studsmatta och bockhopp. En sak som är hur kul som helst med dem är alla misstag som folk gör, ramlar på huvudet och så vidare. Även i simhopp där man kan få se rejäla magplask av elitidrottare.
Men i längden är de ganska tråkiga eftersom de drar ut på tiden så mycket. Typ sex hopp per spelare. Det är hyfsat lätt att bli bra också i och med att man bara trycker på vissa knappar när de visas. Det är som en lång Quick Time Event mer eller mindre.
Slutsats: Sega har undvikt de klassiska misstagen och fällorna. Jag trodde aldrig att jag skulle få skriva det men faktum är att London 2012 är ett bra OS-spel. Bjud in folk och spela det tillsammans med andra, särskilt nu under OS-veckorna. Jag garanterar att ni kommer ha lika roligt som jag.
Sedan att det kanske inte håller särskilt länge är en annan femma, onlinedelen är inte bra nog för det. Men för ändamålet det är till för, som ett festspel under OS eller att ta fram när man får besök, passar det perfekt.
8/10 – Mycket bra