Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Dead Island: Riptide

Skriven av: Filip_M  |  Datum: 2013-05-09

Betyg: Betyg: 5


 

  • Genre: Survival Horror
  • Släppdatum: 2013-04-26
  • Utvecklare: Techland
  • Utgivare: Deep Silver
  • Plattform: Playstation 3/PC/Xbox 360

 

När Dead Island kom ut för drygt två år sen så stod zombiehypen på topp och Techland levererade en ögonöppnare: ett fräscht Oblivion-inspirerat slasher/FPS/RPG i tropiska miljöer. Potentialen var enorm och Dead Island är ganska solitt som ett co-op spel, men även om genren är tilltalande så fångade aldrig spelet mitt intresse. Det var något med den monotona utrensningen av oändligt med spawnande zombies som gick upp i level precis som du som var riktigt tråkigt i längden, samtidigt som det blev en fetch-smörja i slutändan.

Kort efter att de fyra spelbara överlevarna flytt från zombieviruset på den fiktiva ön Banoi så tillfångatas de på båten som skulle föra iväg dem från ön. En monsunvind orsakar en tsunami som kapsejsar båten, varefter överlevarna, tillsammans med ett nytt tillskott, John, måste fly vidare genom en annan del av Banoi, Palanai. Det är i princip berättelsen. De flyr från Banoi, störtar i Banoi, och flyr från Banoi igen. Bra, då är det överstökat att berättelsen inte var i fokus.

Egentligen är det en bra fråga vad som är i fokus och om Techland verkligen har försökt att förstärka spelkänslan något vidare i expansionen. Jag har spelat många tillägg i mina dagar som nästan har kunnat kallas egna spel i en spelserie, och jag har också stött på halvmesyrer till expansioner som snarare har varit ren kosmetika eller finputsning av det ursprungliga materialet. Riptide tycker jag gör ett bra exempel av det senare.



För vad är egentligen nytt? En ny karaktär, som kan beskrivas som en närgången ”tank” á la Sam B, en-två nya zombietyper, ett nytt område, båtar, starkare vapen och mer utförliga sidouppdrag med utmejslade, egna bossar och möjligheten att porta karaktärer från Dead Island. Det är i princip allt. Du har fortfarande kvar den monotona slafsfesten av oändliga bulletsponges till zombies, springandet från A till B och sen tillbaka, och ganska begränsade samt tråkiga upplägget på alla sido- och huvuduppdrag genom spelets gång. Jag frågar mig lite vad som är poängen? Jag känner inte att det sker någon utveckling. Man kan gå upp i level, man kan bygga nyare och starkare vapen allt eftersom, men till vilken nytta? Att snabbare nöta ner bullet sponges som förblir just det, eller att fortsätta springa på otroligt långdragna uppdrag som kräver av dig att vada igenom (ingen fast travel kan hjälpa dig när du står i uppdragets epicentrum och fortfarande har två kilometer kvar att springa) horder av zombies? Någon skribent skrev i sin recension att han kände sig väldigt frestad att copy + pastea sin recension på Dead Island när han skrev Riptide, jag tycker det stämmer rätt bra.

Naturligtvis har spelet sina andra sidor, men det är lustigt hur det har stått stilla på flera fronter där med. Grafiken känns ganska tråkig. Antingen har jag blivit bortskämd av Far Cry 3 eller Crysis eller liknande spel i tropiska miljöer, men Riptides miljöer känns platta. Okej, men inte mer. Leransikten är väldigt förekommande och jaggies/AA/framedrops dyker upp rätt ofta, men PS3 som jag lirade det på är sett som kanske den värsta porten. På PC får grafiken ett ganska bra ansiktslyft, så om man är petig om sånt så kan det vara värt att prioritera PC. Tydligen ska Techland ha använt sig av precis samma mall, alltså inte försökt utveckla något, som vid Dead Island.

Röstskådespeleriet är väldigt.. fluktuerande. Dialogen och de många rösterna som hörs medan man grindar och slår på sin biljonte zombie är faktiskt ganska dåliga medan de förinspelade monologerna i collectibles är mycket stämningsfulla och välgjorda. Överlag så är det ganska sådär. Ett plus för att zombieljuden kan vara väldigt påfrestande, speciellt när du är själv, då man inte kan hjälpa att nästan reflexmässigt svinga sitt vapen runt axeln bara för att vara säker.

En annan nyhet är att multiplayer skall fungera sömlöst och ”flyta in” i spelupplevelsen, det vill säga att man ska kunna hoppa in i andra games, folk ska kunna hoppa in i ditt game, utan att upplevelsen bryts, påverkas, störs, eller på något sätt krånglas till. Jag ställer mig grymt skeptisk till det, eftersom jag aldrig kunnat spela en stabil multiplayersession med en annan grupp människor utan att jag ska skickas vidare genom servern, att uppkopplingen bryts, att jag ombeds starta om från min senaste checkpoint, att inget det jag lirar kommer att sparas, ad infinitum.

Jag märker att jag ständigt återkommer till det repetitiva, att inget har förändrats och att jag är starkt kritisk till Riptide överhuvudtaget. I grund och botten är inte Riptide kasst – dels är jag oförmögen att tycka om Oblivion-stuket i RPG-elementen i spelet, dels tycker jag att Techland fortfarande inte förvaltat spelseriens potential till att skrämma och stämningsfullt ingjuta en äkta känsla av survival horror i spelaren, och sist men inte minst är Riptide inte ett egentligt spel. Det är inte en expansion i mina ögon. Det är på sin höjd ett väldigt dyrt DLC. Ser man Riptide som en förlängning av Dead Island så funkar det, men det kan aldrig rättfärdigas hur man tar 600 spänn för något som kunde ha köpts på Steam för 50-100 kronor. Det har liksom inte hänt något.



Slutsats
: Dead Island: Riptide misslyckas att intressera mig och utveckla ursprungsmaterialet som initialt var helt okej med rum för stora förbättringar. Istället har vi kvar det buggiga, intetsägande, repetitiva fetchekorrhjulsgameplayet som var Dead Islands största fiende på väg mot att bli ett fullvärdigt, atmosfäriskt och trendbrytande survival-horror-lir. Få nyheter för fullpris kan inte rättfärdiga det lilla som gjorts i fråga om utveckling, och Riptide känns som ett spel som man kan hoppa över om man inte nödvändigtvis är svältfödd på nytt Dead Island-material.

 

5/10 – Mediokert



Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.