- Genre: Actionäventyr
- Släppdatum: 29 oktober 2013
- Utvecklare: Ubisoft Montreal
- Utgivare: Ubisoft
- Plattform: PC/PS4/Xbox One/Wii U/Xbox 360/PS3
Jag har aldrig tyckt att AC-serien verkat särskilt intressant, varför vet jag inte. Det kan vara miljöerna som inte lockat. Men Black Flag kändes som ett annat spel, med sitt pirattema i Västindien. Spel med öar som Far Cry och Just Cause är jag svag för så det var bara att testa.
Jag iklär mig rollen som piraten Edward Kenway. Mitt skepp förliser inledningsvis men jag lyckas simma till en närliggande ö där jag mördar någon olycklig själ som innehar ett viktigt föremål. Jag antar hans roll för att infiltrera spanjorer och britter och inser att de har någon plan på gång för att få tag i ett slags observatorium som kan övervaka alla likt NSA. Ett viktigt redskap tydligen.
Men tja, varken berättelsen eller karaktärerna är särskilt intressanta. Man lever piratlivet helt enkelt och spanjorerna och britterna är fienden. Detta återspeglar sig även i de tre huvudstäderna Kingston, Nassau och Havana som alla domineras av var sin faktion Berättelsen är något man kör vidare med när man känner för det, men den stora grejen med Black Flag för mig är friheten att segla runt och upptäcka olika paradisöar.
Första gången man står bakom rodret på sitt skepp The Jackdaw och plockar fram kartan och ser hur mycket det finns att utforska och hur stor världen är så kittlar det äventyrsnerven. Det finns runt 50 olika ställen att utforska. Man kan precis som i Far Cry döda och flå djur som krokodiler, apor eller jaguarer för att få bättre utrustning. Till havs kan man till och med jaga storvilt som bl a späckhuggare eller alla valars fader, vitvalen Moby Dick. Det finns visor att samla på land som din besättning sedan sjunger i sann piratstil när du seglar ute till havs. När man seglar i full storm med blixtar och piskande ösregn och jättevågor gör havet till en enorm uppförsbacke samtidigt som din besättning sjunger Drunken Whaler (även använd i Dishonored) känner man nästan saltstänket mot ansiktet och stämningen är på absolut topp. Även soundtracket är överlag stämningsfull och mycket bra, lite Pirates of the Caribbean.
Sen har vi förstås funktionen att uppgradera sitt skepp. Detta behövs för att göra det kapabelt i sjöstriderna mot alla andra fregatter och skonare som seglar omkring. Med kikaren ser du nivån på skeppen och vad de har för last. Du anfaller och bordar båtarna för att få mynt (realer) och material till att uppgradera Jackdaw. I slutändan behöver du ett så starkt skepp som möjligt om du ska ha någon chans att förgöra de fyra legendariska spökskeppen och de starkaste forten. Detta påminner mig lite om ens skepp i Skies of Arcadia, kul att uppgradera och känna sig mäktigare.
Man kan även uppgradera Edward (starkare pistoler/svärd) men det är inte av lika stor vikt eftersom striderna är enkla. Tryck på en knapp för att kontra och en annan för att döda. Det ser snyggt och brutalt ut tack vare animationerna, men det har absolut inget djup. Det det gör är att få en att känna sig överlägsen och det duger väl. Men med tanke på att det varit nästan samma sedan första AC så förstår jag om folk tröttnar på det. De behöver förnya till nextgen.
Klättrandet är en annan sak som finns kvar såklart och fungerar som vanligt (håll in en knapp och tryck uppåt, typ). Det gäller som vanligt att klättra upp för höga platser för att visa vad som finns på kartan och därefter inleda samlandet! Jag tycker det är kul att samla och upptäcka nya saker så länge det är ”riktiga” öar. Tyvärr har Ubisoft även placerat ut hittesaker på allehanda småöar som alla är likadana (tänk grottorna i Dragon Age 2) och som är smärtsamt otillgängliga eftersom man måste hoppa från skeppet, simma i land och simma tillbaka. Jobbigt att göra en gång, urjobbigt att göra femtio gånger. Så därför lär det inte bli några 100 % från mig, däremot satsar jag på de ”riktiga” öarna.
Vad gäller grafiken, i början var jag inte särskilt imponerad men det tog sig. Med tanke på storleken ser det riktigt bra ut. Framförallt vattnet ute till havs som är fysikbaserat och inte har några fasta återkommande animationer. Naturliga vågor som för med sig skeppet som man kan tänka sig. Stormar ser grymma ut. Det ser även bra ut i vikar och lugnare vattendrag nära land, men jag gillar inte vattnets fysik, det är skittråkigt att simma i det och man kan inte ens dyka förutom vid förbestämda ställen (också en sak, man kan dyka ner med dykarklockor och leta efter skatter bland vrak och.. hajar). När man plumsar i vattnet från säg 10 meter så visas bara en scriptad sekvens där man kommer en halvmeter under ytan trots att man borde dyka flera meter och knappt ens ett splash i vattnet. Så, snyggt men dålig interaktivitet. Grafiken på karaktärerna är däremot inte överdrivet imponerande.
En annan sak är att man springer och simmar så mycket att man nästan får ont i pekfingret för att man måste hålla in RT hela tiden. Man måste trycka den allra längst in för att få någon respektabel fart. Bör vara bättre på PS3 som inte är lika jobbig att trycka in.
Och så måste nämnas att stealthsystemet knappast är bra (går ju inte ens att ducka), fiendeintelligensen är skrattretande (de märker inte om du dödar någon en meter ifrån dem) och det finns för många tråkiga ”följa John”-uppdrag där man ska lyssna obemärkt på andras samtal eller följa en allierad. Även bordandet av skepp kan lätt bli tjötigt efter 50 bordningar, men tyvärr får man bara hälften om man sänker dem utan att borda. Gillar inte heller biten utanför Animus (den verkliga världen), men det är en mycket liten del av spelet.
Slutsats: Allt som allt, känner man för att leka pirat i söderhavet, åka runt och borda fiendeskepp eller jaga val, hoppa runt på palmfyllda öar och leta nedgrävda skatter eller jaga krokodiler i ett låååångt och snyggt äventyr med stor frihet och ett bra soundtrack, ja, varför inte slå till? Har svårt att se att man ska bli beskviken om man inte köper det enbart för storyn och hatar att utforska saker, alternativt att man inte gillar skeppsbiten. Spelet har sina brister men det är hur som helst beroendeframkallande.
8/10 – Mycket bra