Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Super Mario 3D World

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2013-11-29  |  3752 besökare

Betyg: Betyg: 9


 

  • Genre: Plattform
  • Släppdatum: 29 november 2013
  • Utvecklare: Nintendo
  • Utgivare: Nintendo
  • Plattform: Wii U

 


F
örsta gången Super Mario 3D World visades var det många som inte fattade vad Nintendo höll på med. Var är uppföljaren till Super Mario Galaxy. Varför gör ni inget ”riktigt” 3D Mario. En uppföljare till 3D Land... meh!

Nu är det annat ljud i skällan. Kritikerna hyllar det. Artiklar om hur Nintendo har vinterns överlägset bästa spel frodas. Användarna är euforiska och många tvingas äta upp sina ord.

Själv har jag nyligen varvat spelet och man kan inte säga annat än att om man söker ren spelglädje så är det Nintendo som levererar. De gjorde det med A Link Between Worlds på 3DS och de gör det med Mario 3D World på Wii U. Detta är precis det spel de behövde till vintern och ett måste för familjer, den grupp som Nintendo inriktar sig på.

För just det att man kan spela upp till fyra personer är en stor fördel. Om två sitter och spelar kan en tredje hoppa in när som helst och man kan spela med i stort sett alla kontroller som finns. Och att dela glädjen är alltid att föredra, det underlättar dessutom på många banor. Men man kan inte hålla på och försöka döda varandra stup i kvarten, för nu delar man på liven. Att döda sin polare är alltså som att döda sig själv. Det är en av anledningarna till att jag upptäckte att det fanns en game over-skärm i Mario. Jag som alltid brukar ha 99 liv förlorade nu alla vid ett flertal tillfällen.

Spelet är svårare. Man får inte lika många extraliv (om man inte fuskar), inte lika många powerups, och man delar på liven. Kombinera detta med att kameran när man spelar två spelare gör att kontrollen inte är helt perfekt och man kan förstå varför man dör oftare. Nu spelar det dock ingen större roll eftersom spelet sparar efter varje bana och man får 10 extraliv att försök med igen varje gång man dör. Men 999 extraliv hjälper en inte på de sista banorna när man saknar checkpoints... där krävs skicklighet.

Det är faktiskt lite synd på kameran för det är den och igenkänningsfaktorn som drar ned betyget en bit. Man känner inte alltid att det är ens eget fel när man dör av den enkla anledningen att det kan vara svårt att se vart man är i 3D-rymden. I 2D har man full koll, men i 3D med en kamera som ska försöka följa två personer är det ibland närmast en gissningslek. Den är inte katastrofalt dålig utan den fungerar absolut, men man har inte samma kontroll som i 2D eller när man spelar själv.

Bandesignen är dock grym. Extremt bra variation, och när man tror att man är på slutet, så fortsätter det lite till, och sedan lite till. Och när man då tror att det är klart så finns det ännu mer. Se till att samla alla stjärnor, frimärken och guldflaggor på banorna för en extra utmaning. Slutbosstriden är episk.

Och precis som i Super Mario 2 har alla karaktärer olika förmågor. Mario är som vanligt jämn, Luigi hoppar högre, Peach kan sväva och Toad springer snabbast. Sen finns som vanligt en massa powerups och kattdräkten är den mest omtalade av dessa, med den kan man klättra på väggar under en kort stund. Man kan också klättra till toppen på flaggstången. Meeeow!

Låt oss även nämna grafiken. Wii U kanske inte är i närheten av lika kraftfull som PS4/Xbox One, men jäklar vad snyggt 3D World ändå är och i 60 FPS utan minsta hint av framedrop dessutom. Upplösningen är 720p men är ändå riktigt skarp. Effekter som regndroppar på kameran gör att man bara beundrar spektaklet. Och ljudet är ett av de bättre Mario-soundtracken på senare tid.


 


Slutsats
: Ett lite mer utmanande Mario som blandar friskt mellan gamla klassiska och nya powerups med hög hållbarhet, snygg grafik och, som vanligt, utmärkt bandesign. Det givna julspelet med familjen.

 

9/10 –  FantastisktAllmän produktfakta
 Här finner du egenskaperna hos produkten. Ifall du anser att något är fel kan du, om du är inloggad, redigera dessa på produktens Prisjaktsida.
 

Allmänt

Genre Äventyr Plattform Arkad
Max antal spelare (oavsett spelsätt) 4 spelare
Rek. åldersgräns 7 år

Spellägen

LAN-stöd Nej
Lokal multiplayer Ja
Antal spelare per dator/konsol 1 4 spelare
Spellägen på en dator/konsol Teams Co-Op Competitive
Online multiplayer Nej

Övrigt

Lanseringsår 2013
Utgivare Nintendo
Utvecklare Nintendo

Länkar

Varumärkets produktsida
Prisjakt © 2000 - 2022 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.