Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

NHL 16

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2015-09-21  |  2024 besökare

 

  • Genre: Sport
  • Släppdatum: 17 september                  
  • Utvecklare: EA Canada
  • Utgivare: EA
  • Plattform: PS4/XB1


E
fter förra årests fiasko, får man väl ändå säga, med NHL 15 och alla saknade spellägen har EA jobbat hårt med att få tillbaka de flesta spellägena till NHL 16 och ge oss ett bättre hockeyspel. Det senaste jag spelade var NHL 14 på PS3 så jag kan tyvärr inte peka på skillnader mellan 15 och 16 och jag är knappast heller någon expert på spelet.

Men att gå från NHL på PS3 till NHL på PS4 var en ganska häftig upplevelse rent visuellt. Så här bra har arenorna och publiken aldrig sett ut och repriserna kan så länge de inte visar närbilder på ansikten nästan misstas för verkliga reprisbilder. Ansiktena däremot kan inte jämföras med t ex FIFA, men det kanske inte är så konstigt då budgeten skiljer sig mycket mellan de båda spelen.

Inte nog med att arenorna ser bättre ut, de har dessutom gett varje arena en egen look, precis som i verkligheten. Anahemis supportrar viftar t ex med orangea saker när hemmalaget gör mål och publiken i Boston passerar runt en stor Bostonflagga. Även maskotarna har fått en större roll, med att t ex få igång publiken eller gå in på isen och fira med laget. Vissa lag har dessutom egna måltutor och målsånger. Samtidigt laddar menyerna snabbare än tidigare, fast ibland måste man trycka flera gånger för att det ska registrera märkligt nog. Mycket imponerad över presentationen och atmosfären överlag, långt bättre än vad de hade på PS3.

Sedan är kommentatorerna tyvärr repetitiva och motsvarar inte de verkligas aggressivitet, samtidigt som de nog lika gärna kunde ha skippat de verkliga kortfilmerna från städerna och kommentatorerna som de visar före varje match med tanke på hur dålig kvaliteten är.

De flesta lägena är tillbaka, EASHL, Be a GM, Be a Pro, Season Mode, HUT, Shootout Mode, 6v6, soffcoop online, men min tid har gått till vanliga matcher mot datorn och mest onlinematcher 1vs1. Hur är spelet på isen?

Väldigt defensivt måste jag säga. Det finns ett spel här, som har sina stunder. Men det finns mycket kvar att jobba på enligt mig. Till att börja med så blir spelet väldigt ryckigt eftersom klubblyft och pokechecks är rätt så effektivt och även datorspelarna som man inte styr kan bryta en passning med klubban. Man blir av med pucken och får tillbaka den och sen ligger den lös någonstans och man har svårt att vända eftersom man är en elefant som inte kan ta en 360-graders vändning, och sedan får man tag i den igen och så tappar man den. Lösningen är att hålla inne X för att täcka pucken och då blir det mycket svårare, lite väl svårt, att bli av med den.

Att göra mål på distansskott är snudd på omöjligt dessutom som det verkar. Jag hade 33-9 i skottstatistik i en match och vann med 1-0, och inte på ett distansskott. Jag har skjutit flera hundra skott och jag vet inte om jag gjort ett enda distansmål och detsamma gäller skott mot mig, det är i stort sett ingen som sätter distansskott vilket gjorde att jag slutade försöka. Det effektivaste är snarare som vanligt att kuta med en ensam gubbe mot sargen bakom mål och sedan skära in och försöka åka förbi målvakten i sidled, alternativt åka in i eller bakom målvakten och hoppas man får in den på det sättet (vilket hänt både mig och motståndarna ett antal gånger, man bara åker in med den).

Direktskott brukar ju vara en bra taktik och det går hyfsat här med jämfört med annat. Men jag har inte lyckats få till direktskott, de tar alltid emot pucken först innan de skjuter, online alltså. Offline funkar det bättre. Vet inte om det är inputlagg men det gör det väldigt svårt att utnyttja något som brukar vara ett effektivt sätt att göra mål på.

Sen känns spelarna tröga, de vänder långsamt och det tar tid innan de kommer upp i fart. Spelet blir långsammare än verklig hockey. Jag tycker inte heller man tjänar särskilt mycket på att spela powerplay, eftersom det är svårt att sätta upp ett riktigt powerplayspel i offensiv zon. Vad jag kom att tänka på var att standardkameran inte visar hela zonen, hur ska jag passa mina backar när jag inte ser dem? Jag fick passa där jag trodde de skulle vara, men ofta var de inte ens innanför blålinjen, vilket avbröt hela anfallet. Vet inte om man kan ändra kameran online, jag hittade inget i själva matchmenyn i alla fall.

Passningsystemet är omgjort och man har nu mer manuell kontroll över riktningen och farten på passningarna. Man kan passa på ytan eller spela mot sargen. Spelet hjälper inte till lika mycket längre vilket gör att det blir mer utmanande att pricka rätt, vilket jag bara tycker är bra. Det enda kruxet är väl att ingen verkar passa online ändå, offensiva soloräder är mest effektivt. Offline känns det bättre, det mesta känns bättre mot datorn faktiskt.

AI:n känns bäst defensivt (målvakten har sina märkliga stunder som vanligt), oftast bätre att låta datorn pressa motståndaren eftersom den gör det som om den vore fastlimmad. Offensivt är den mer tveksam, ställer sig inte i position på självklara ytor, täcker inte framför målvakten vid skottläge, går rätt ofta offside, backarna följer inte alltid med i offensiven ens i powerplay.

Slutligen hade jag gärna sett långsammare repriser på målen, det går ju knappt i slowmotion!
 Slutsats: Ett stort plus för presentationen, variationen på arenorna och atmosfären. Ett stort steg upp mot NHL 14 som jag spelade senast. Spelet på plan funkar om man bara måste ha ett hockeyspel, det finns ju inte så mycket att välja på om man säger så. Man kan ha kul med det. Passningsspelet är mer utmanande, men desto roligare när det inte är så automatiserat.

Men det är lite väl defensivt och ryckigt med all pokechecking, väldigt svårt att göra mål från distans och online handlar mest om att göra soloräder med ensamma spelare och komma nära mål. Samtidigt är spelarna imo för tröga och sega och jag saknar farten och fläkten som finns i riktig hockey. Så ett steg i rätt riktning, men mycket kvar att jobba på.Prisjakt © 2000 - 2022 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.