- Genre: Racing
- Släppdatum: 16 oktober 2015
- Utvecklare: Kylotonn Games
- Utgivare: Bigben Interactive
- Plattform: PC/PS4/XB1/PS3/360
Ett riktigt bra rallyspel har jag saknat länge nu. Förr i tiden var vi bortskämda med Colin McRaes rally, därefter plockades manteln upp av DIRT-spelen. Men DIRT blev bara mindre och mindre ren rally med tiden och mer och mer Blocks Gymkhana – The Game.
WRC-spelen i sin tur har inte lyckats med att få till någon hit sedan PS2-tiden. Men kanske är det dags nu? Milestone som brukade göra spelen håller istället på med Sebastian Loebs Rally som väntas komma ut nästa år, och uppdraget gick istället till världsberömda Kylotonn Games med storspel som Little Folk of Faery och Motorcycle Club under bältet. WRC tänkte väl att det var ett gäng värt att satsa på och vem kan klandra dem? Ganska många säkert. Ja, ni förstår vart detta är på väg?
Men då trodde ni fel! För trots att motorcykelspelet var skit så har de faktiskt lyckats förvalta WRC-licensen på ett bra sätt får jag lov att säga. Visst, det är ett budgetspel så grafiken är inte lika bra som i Forza eller Driveclub. Men den är godkänd. Det är rätt bra miljövariation på banorna och man kan spela på natten (becksvart!), morgonen och dagen i regn, snö eller sol så det känns inte som att man får mycket upprepning.
Dessutom finns det 13 olika länder att åka i där varje land har fem unika banor för 65 banor totalt, vilket måste anses vara klart godkänt. Och ja, Sverige är med. Finnskogen! Torsby! Vill man åka lite mer exotiskt finns Mexico, Australien och Argentina, kompletterat med mer traditionella länder som Tyskland, Storbritannien och Polen.
Det viktigaste är att körkänslan är bra och det är den. Man märker vad man åker på för underlag och det är helt klart annorlunda att åka på snö jämfört med asfalt, lera, grus eller i regn. Man hör och känner vad man åker på utan problem. Det är inget renodlat simulatorspel och inget renodlat arkadspel, utan en blandning. Å enda sidan får man se upp så att man inte skadar bilen för mycket för då blir det dyra reparationer som kan ge ordentliga tidstillägg. Man kan dock inaktivera denna funktion så att skadorna bara blir ytliga och inte påverkar körningen, men det tillför ett extra moment att tänka på om man har det aktiverat. Å andra sidan har man möjlighet att börja om vid senaste kontrollpunkten om man tycker att man har åkt dåligt (fem gånger per race). Som sagt, en blandning av arkad och sim.
Grafiken är som nämnt okej, men lite budget och inte nextgen. Det jag imponerades av mest var väl hur sanden/gruset spottas upp av däcken och bildar ett rökmoln bakom bilen. Cockpiten är inte särskilt detaljerad, speciellt inte i den bil man tvingas köra med i karriärläget i många timmar innan man låser upp fler bilar. Den saknar t o m hastighetsmätare. Och inte är det några vädereffekter i närheten av Driveclubs snö/regn på vindrutan, men lite regndroppar på rutan finns trots allt.
Ljudet har jag läst att många har klagat på, att det låter som vispar och allt möjligt. Men enligt Petter Hegevall på Gamereactor är det fantastiskt realistiskt och han har trots allt suttit i en WRC-bil ett antal gånger så jag litar på det. Tror inte det är något många recensenter kan säga. Varje bil har sitt eget ljud, t o m baktändningar låter olika per bil, och ljudet ändras även om man byter kameravinkel. Kartläsaren däremot är en irriterande robot som jag snabbt stängde av, jag nöjer mig med att kolla på noterna som kommer upp. Särskilt på natten måste man ha koll på dessa då det är fullkomligt nattsvart och ytterst svårt att lita på ögonen.
Annars är väl det största problemet att 1) online är dött, det går inte att hitta några matcher öht och 2) karriärläget är rätt... ospännande. Man kör sina lopp, men har ingen större koll under loppets gång på hur motståndarna ligger till. Så man kan bara hoppas på det bästa. Jämför med Colin McRae-spelen där man fick en tid relativt de andra vid varje kontrollpunkt och kunde se om man tappade eller drog ifrån. Nu åker man bara in i mål och får en resultattavla uppslängd framför sig.
Det är dessutom inte särskilt smart att tvinga en att köra med en sketen Citroen som enda bil i över 50 lopp i J-WRC innan man låser upp WRC och WRC-2 där man kan byta bil. Förvisso går det att använda vilken bil och bana som helst i snabblägena utanför karriärläget. Sen har karriärläget ingen story eller något sånt alls, ingen personlighet.
Slutligen, inledningsvis fanns inget bra stöd alls för spelrattar och pedaler, inte ens Logitech G25 gick att köra med. Den är dock inpatchad för en knapp vecka sedan, liksom Logitech Driving Force GT. Här är de som stöds i nuläget, och man jobbar aktivt med att patcha in fler.
Slutsats: Om man saknar gammal god rally så anser jag att WRC5 mättar det behovet ganska så bra. Det bjuder inte på den flashigaste grafiken, men en gedigen körkänsla, autentiskt ljud och många banor som ger stor miljövariation. Tyvärr är karriären inte det häftigaste jag har varit med om, antalet lopp man måste köra innan man får byta bil är för många bland annat, och online är helt dött. Men gillar man rally så bör man ta en titt på detta vid tillfälle. Eftersom det är deras första rallyspel är det lovande inför framtiden.