Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Rise of the Tomb Raider

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2015-11-12  |  2517 besökare

 

  • Genre: Action/Äventyr
  • Släppdatum: 13 november 2015          
  • Utvecklare: Crystal Dynamics
  • Utgivare: Square Enix
  • Plattform: Xbox One/Xbox 360/PC/PS4 (Q4 2016)


Efter rebooten av Lara Croft 2013 fortsätter Lara nu sin resa. I rebooten gjorde de Lara mänskligare och mer relaterbar, hon var en rädd flicka som bara försökte överleva på den japanska ö hon blev strandsatt på och hennes kropp gjordes mer rimlig jämfört med de tidigare spelen. Under spelets gång fick hon mer självförtroende och vågade slå tillbaka och det slutade med att hon knappt kunde vänta på att gå ut på nya äventyr.

I Rise of the Tomb Raider är det just det hon gör, hon söker aktivt ut äventyren och i detta spel lämnar hon djungeln bakom sig och reser till snötäckta Sibiren istället, i jakt på en försvunnen stad som ryktas dölja källan till evigt liv enligt hennes fars anteckningar. Hon är ännu mer självsäker här, men fortfarande inte så legendariskt trygg i sig själv och vitsig som hon var i de tidigare spelen. Det är uppenbarligen en resa med ett fjärran mål.

Lite samma sak kan sägas om utvecklarna som försöker hitta formeln till det ultimata Tomb Raider. Tomb Raider 2013 var jättebra, men fick en del kritik för att gravarna var alldeles för enkla både att hitta och lösa. Plattformingen var också extremt simpel och automatiserad och det fanns för mycket Quick Time Events.

Då är det glädjande att Crystal Dynamics lyssnar på oss och har förbättrat alla dessa tre punkter. Gravarna är numera större och mer komplexa med lösningar som kan ta rätt bra med tid innan poletten trillar ner. De är dessutom riktigt snygga och unika och man får leta runt lite för att ens hitta dem (alla utom en är valfria att göra). Det finns tio stycken vilket kanske inte låter som så mycket, men de tar lite tid att lösa som sagt och det är mycket bättre än förra versionens utbud. Men dessa var spelets höjdpunkt så jag skulle vilja ha ännu fler! Det är ändå det spelet handlar om. Men jag är nöjd med vad de lagt in här trots allt.

Plattformingen är inte riktigt lika automatiserad längre. Man kan faktiskt missa och falla ner, det hände rätt många gånger tbh. Man är mer fri i sitt hoppande och hoppen kräver lite mer precision. Inget Super Mario direkt, men ett steg i rätt riktning. Slutligen har de nästan tagit bort Quick Time Events helt och hållet.

Det är även mer ”spel” nu än det var tidigare. Hubbvärldarna är större och olinjära, med mycket att utforska. Här kan man lägga en hel del timmar på att samla dokument, reliker, överlevnadsmaterial, döda vilda djur, göra sidouppdrag, etc. om man så vill. Detta, utforskandet, är den största delen av spelet och strider får man nästan enbart om man följer huvudstoryn. Annars är det mesta sig likt från TR2013, det är bara bättre på nästan alla punkter. Mot slutet blir det, as per usual, lite väl mycket strider dock kan jag tycka, men å andra sidan hann jag inte tröttna på dem och utmaningen var helt okej på näst svåraste nivån.

Grafiskt är Rise of the Tomb Raider ursnyggt, verkligen läckert. Laras ansikte är överlägset förra spelets, med mänskliga känslouttryck, massor av animationer, snygg hudton som blir sketen och blodig som i förra spelet, samt det bästa håret jag sett i spel. Tress FX-tekniken som erbjöds på PC i TR2013 har förfinats och ser nu sjukt bra ut. Enskilda hårstrån som lägger sig på rätt sida axeln beroende på var de är, sådan detaljkänsla snackar vi om. Det blåser förstås även i vinden, rör på sig realistiskt när man springer omkring och ändrar t o m utseende beroende på om det är snöigt kallt eller varmt och fuktigt. Mycket snack om håret men Laras hästsvans är trots allt ikonisk. Synd de inte använder samma teknik på djurens päls.

Det var en särskild grav, Anicent Cistern heter den, där jag bara stannade upp och gick fram och tillbaka bland vattenfallen/facklorna och snurrade runt den perfekta kameran och tänkte att om man bara kunde åka bakåt i tiden och visa detta för någon som precis börjat spela det första Tomb Raider. De hade ju aldrig trott på att man faktiskt kunde spela det. Jäkligt snygg art design där, men detsamma gäller i resten av spelet. Faktiskt lika bra sinne för detaljer som Naughty Dog har, med ny och unik grafik vart man än går. Dvs, det finns en mängd olika vattenfall, de upprepar inte bara assets hur som helst. Det märks att de tänkt att de vill att miljöerna ska kännas unika. Spelet må vara i Sibirien till största delen, men det handlar om mycket mer än bara snö.

Snön deformeras för övrigt på ett rätt realistiskt vis när man vandrar i någorlunda djup snö och sedan har de en teknik där förrenderad grafik används till vissa flytande material utan att man märker att det är förrenderat och det görs med bravur. Texturerna är också skarpa, med snö som ser uts om snö och is som ser ut som is. Även hög detalj på relikerna man hittar och kan vrida och vända på. Ljussättningen är fantastisk.

Jag skulle säga att det nog är det snyggaste spelet överlag hittills under generationen, särskilt med tanke på att det är open world-ish. Dock fixar Xbox One inte riktigt att hålla bilduppdateringen stabil för alla områden. För det mesta är det inga problem, men vissa hubbvärldar är för snygga och stora för att den ska fixa det och då hackar det märkbart. Men det området jag tänker på främst är jäkligt snyggt så ja, det är inte konstigt. De som spelar på en kraftfull PC om några månader framförallt lär kunna få en riktigt skön upplevelse, där även en bättre AA-teknik används så att spelet får de raka och mjuka linjer det förtjänar.

Ska även nämnas att ljudet är fenomenalt, både musik och röster, och att de har skippat multiplayer till den här versionen, tack för det. Den enda bristen egentligen, såvida man inte räknar det som en brist att spelmekaniken är relativt oförändrad, är väl att storyn bara har en intressant karaktär och det är just huvudpersonen. Storyn i sig är återigen förutsägbar och lite väl ologisk ibland, men ändå rolig att följa, mycket snygga mellansekvenser.

En annan kul grej är att man kan låsa upp ett tiotal olika utstyrslar till Lara som man kan byta vid lägerelden. Hade gärna sett många fler dock, det var spännande att få som belöning i vissa gravar, men... FLER! Och varför huttrar och fryser Lara lika mycket när hon har på sig en tjock pälsjacka som när hon har på sig en T-shirt? Borde visa skillnad och en idé till framtiden är att ge varje utstyrsel en speciell perk, just nu har alla att man återhämtar hälsa snabbare.

 Slutsats: En helt fantastisk Indiana Jones-liknande upplevelse som tog mig cirka 30 timmar att klara av, men jag tog min tid i miljöerna och samlade dessutom runt 90 %. Årets singleplayerspel? Ja, nu har jag ett par tunga titlar kvar att spela, men av det jag spelat hittills så slåss det med Life is Strange och The Witcher 3 om den platsen. Missa det inte, vilken plattform ni än köper det på. Bara att hoppas att de fortsätter på samma spår och ger oss ännu fler gravar och mer mytologi!Allmän produktfakta
 Här finner du egenskaperna hos produkten. Ifall du anser att något är fel kan du, om du är inloggad, redigera dessa på produktens Prisjaktsida.
 

Allmänt

Genre Äventyr Shooter Tredje person Action
Format Download Fysisk utgåva
Plattform Xbox Series X Xbox One Xbox Series S
Rek. åldersgräns 18 år

Funktioner

Funktioner

Spellägen

Lokal multiplayer Nej
Online multiplayer Nej

Övrigt

Lanseringsår 2015
Utgivare Square Enix
Utvecklare Crystal Dynamics

Länkar

Varumärkets produktsida
Prisjakt © 2000 - 2023 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.