Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

 • Skapa ett galleri och filmsamling
 • Skriva inlägg i forumet
 • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
 • Annonsera gratis på Marknaden.
 • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

Final Fantasy XV

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2016-12-07  |  2923 besökare

 

 • Genre: JRPG
 • Släppdatum: 29 november 2016          
 • Utvecklare: Square Enix
 • Utgivare: Square Enix
 • Plattform: PS4/XB1


2
006 utannonserades Final Fantasy Versus XIII till PS3. Sex år senare bytte man riktning och bestämde sig för att släppa det till dagens konsoler. I samma veva bytte man regissör från Tetsuya Nomura till Hajime Tabata. Fyra år därefter har nu spelet äntligen släppts under namnet Final Fantaxy XV, efter en utveckling som alltså startade för 10 år sedan.

I spelet, som utspelas på den Jordliknande planeten Eos, har den onda militärstaten Niflheim nästan tagit över hela världen. De har i många år varit i krig med de goda Lucis, vars huvudstad Insomnia har klarat sig från angpreppen tack vare en kristall som upprättar en magisk sköld som skyddar staden. I spelets början förklaras en vapenvila mellan de två nationerna, som ska förseglas med ett giftermål mellan prins Noctis och hans barndomsvän Lunafreya. Det är här spelaren tar över och antar rollen som Noctis, som är ute på en bilresa med sina tre killkompisar Ignis, Gladiolus och Prompto till staden Altissia, där giftermålet med Lunafreya ska ta plats.

Det där är nog för övrigt mer än vad spelet förklarar. Berättelsen är väldigt dåligt upplagd och kräver i stort sett att man tittar på CG-filmen Kingsglaive innan man påbörjar spelet. Vilket är en helt okej rulle så det rekommenderas och man fattar mer av storyn, plus att det introducerar Nyx som är en bättre karaktär än de flesta i själva spelet. Problemet är bara att det är ett återkommande tema genom spelet att saker inte förklaras och du kan möta en boss i ena stunden som i nästa sekund är helt förändrad och din vän, eller så dör bara ”viktiga” figurer utan någon förklaring hur det hände. Eller så säger de saker som inte har tagits upp tidigare, så man undrar, jaha när hände detta? Vid ett tillfälle sticker Gladiolus iväg ett tag utan att förklara varför helt ur det blå, och detta är uppenbarligen något som kommer att förklaras i ett DLC, men det blir väldigt konstigt i spelet.

Så storyn är inte särskilt sammanhängande och jag saknar även CG-sekvenser och regisserade, mocappade mellansekvenser, som gjordes så väldigt mycket bättre i FFXIII. Det finns, men inte lika mycket. Detta är normalt en huvudingrediens i ett Final Fantasy, så det var en besvikelse att det inte har gjorts bättre. Tempot i berättelsen blir också lidande av att spelet är open world, så medans gänget egentligen är helt körda och behöver kämpa för sina liv, så åker de ut på turistsemester och tar selfies, letar upp nya ingredienser till maträtter, fiskar för att mata katter och annat som man kanske inte ska göra när man har en hel värld på sina axlar.

Den öppna världen, som man kan börja utforska ganska direkt efter ett stopp vid en bensinmack, är i sig ganska imponerande. Det är en vid värld som ber om att utforskas, med hemliga grottor och gömda unika monster här och var. Men... de har gjort det till ett h-vete att utforska genom ett fast travel-system som är gjort för att irritera. Gänget har en bil med sig som de, eller i alla fall Ignis, älskar högt och dyrt. Utan denna kan man inte snabbresa annat än till senaste stället man sov på.
Så om du ska göra en Hunt t.ex gäller följande: Teleportera till bilen - teleportera till informatören och aktivera jakten - teleportera till närmaste parkeringsplats om du har turen att redan ha varit där och hoppas att det är ganska nära - springa till jakten - döda monstret/en (detta är delen där du faktiskt spelar spelet) - teleportera tillbaka till bilen - teleportera tillbaka till informatören och lämna in - hämta ny jakt, rince and repeat.

Istället för:
Du har alla Hunts i mobiltelefonen via en meny, välj vilket du vill aktivera när som helst - teleportera till närmaste upplåst fast travel-ställe - spring och döda - lämna in via mobilen samt ta ny.

Det blir alldeles för mycket tid där man sitter och stirrar på bakdelen av bilen medan de kör till nästa destination, eller någon av de långa laddningsskärmarna. Ibland får man själv ta över bilen, vilket är ännu tråkigare eftersom man bara håller in R2 så körs den automatiskt som på räls. På natten vill Ignis inte köra bilen så då måste man själv köra, efter en plågsam minutlång mellansekvens varje gång där Ignis påpekar hur farligt det är. Och i början av spelet åtminstone kommer en massa monster på vägarna som stannar bilen så att det ändå inte går att köra.

Natten är för övrigt något jag hatar i FFXV eftersom det hindrar mig från att snabbresa med bilen. Det enda man kan göra då är att teleportera till senaste sovplats och sova tills det blir dag. Såvida man inte vill springa till nästa destination. Monstren är dessutom starkare på natten.

En annan grej är expsystemet de använder sig av. Det är lite Dark Souls i att man får exp efter varje strid, men man kan inte lösa in den förrän man sover. Om man tältar så får man 1 x expen, sover man i husvagn får man 1,2 x expen och sover man på hotell kan man få 1,5 – 3.0 x expen, dock får man betala för detta. Så när det blir natt och man inte har sovit på hotell senaste gången så är man körd i stort sett, eftersom man inte kan teleportera tillbaka till hotellet och sova. Så man måste antingen vänta ut natten (vilket tar tid) eller sova på annat ställe och förlora exp. Dessutom expar man upp automatiskt för 1.0 x expen efter varje kapitel istället för att de låter en välja om man vill casha in exp eller inte om man har samlat på sig mycket och vill utnyttja ett hotell. Att de ger 3.0 x expen på vissa hotell är dessutom ett bra sätt att förstöra spelet på, eftersom det är för enkelt att grinda upp nivåerna om man vill så man blir helt OP. Jag förstår inte varför de inte har ett vanligt expsystem, detta var helt misslyckat. Laga inte det som inte är söndrigt.

Efter ett tag kan man låsa upp chocobos, allas våra favoritkycklingar, att rida på. De är dock lite för långsamma imo för att de ska vara ett smidigt transportsätt under längre destinationer. Men framförallt är de så jäkla otympliga. Varför kan man inte sitta kvar på dem och ta upp föremål? Istället måste man stanna, hoppa av, plocka upp föremålet och hoppa på igen. Istället för att bara plocka upp det direkt från sadeln? Ofattbart. Det gör att jag springer förbi föremål istället för att plocka upp dem, för jag orkar bara inte. Och dessutom registrerar inte knapptrycken alltid, vilket leder till att man hoppar istället för att gå på sin chocobo eller plocka upp ett föremål.

Så sammantaget är det en värld jag vill utforska, men de har gjort sitt yttersta för att hindra mig. När jag kommer till en ny fiskeplats och får ägna mig åt min favoritsyssla eller hittar ett nytt häftigt monster så skiner spelet. Men det är som att de aktivt hindrar mig från att vilja göra detta och utforska den värld de faktiskt har skapat på bekostnad av berättelsen.

Striderna i spelet är annars ganska bra. Det är inte turbaserat som i klassiska FF, utan en blandning som lutar mer åt Devil May Cry eller liknande. Man ser fienderna på kartan och springer runt fritt under striden, kan när som helst springa ur den också. Rullar undan, blockerar och slåss som ett actionspel, fast inte riktigt lika responsivt. Ofta har man också många fiender mot sig som attackerar frenetiskt så man bör använda dodgeknappen som regel för att inte bli förintad. Ens kompisar är inte särskilt smarta tyvärr, så under vissa bossfighter kan du räkna med att de står mitt i en områdesattack utan att akta sig så att alla tre dör. Men jag fick trots allt bara game over en gång under hela spelet. Detta beror dock också på vilka fiender man väljer att attackera, då överlevlade jättefiender springer runt på kartan tidigt om man känner för att få smisk.

Kameran under strid fungerar inte särskilt bra i tighta utrymmen och verkar göra sitt yttersta för att jag inte ska se något när jag slåss. Jag rättar till den och sedan ser man hur den med vilje snurrar till någon vägg eller buske där man inte ser något eller fokuserar på min karaktär uppifrån istället för att visa var f-n fienden är.

Magi är en annan klassisk Final Fantasy-grej. Detta tycker jag också tyvärr att de kunde ha gjort bättre. Man fyller flaskor med eld/is/el som man suger upp från vissa ställen i världen. Därefter blandar man ihop det man vill ha i flaskan för att skapa en magi med tre användningar. Ju mer element man använder desto starkare blir magin och man kan även mixa med föremål för att få specialegenskaper. Men jag kände aldrig att jag hade råd att använda magi under vanliga strider så jag utnyttjade dem bara i bosstrider, där de är fruktansvärt kraftfulla och kan ta ut bossar på några sekunder.

Sen har vi kapitel 13, som är det värsta jag har spelat i hela mitt liv i ett AAA-spel. Det är en ändlös labyrint av korridorer med tråkiga smygsektioner där man ska uppgradera sitt nyckelkort fem gånger, blandat med tråkiga pussel. Där de har tagit ifrån en ens vapen och rätt att utnyttja magi. Det är en runt tre timmar lång plåga som man bara önskar ska ta slut. Det är redan ökänt för hur dåligt det är och det fick mig på allvar att lägga ner spelet och kolla resten på Youtube, trots de 30 timmarna jag redan hade investerat i världen. Jag råder alla att vänta med eventuellt köp eftersom utvecklarna har sagt själva att de tänker justera kapitel 13.

När det gäller grafiken så är det en blandad påse. Världen är snygg och stor, men samtidigt begränsad till samma typ av miljöer. Bildkvaliteten är inte alls bra sett till att det flimmrar så mycket överallt, och karaktärernas hår har så mycket dithering att det ger ett väldigt dålig intryck. Det går inte ens att jämföra med hur snyggt jag tyckte håret var i FFXIII. Vissa NPC:ers hår blinkar liksom. Ansiktsuttrycken kan se ut som från ett PS3-spel ibland när man pratar med uppdragsgivare och vissa texturer i världen är inte klara. PS4 Pro-versionen lider dessutom av stora problem med frame pacing, vilket ger en högst ryckig upplevelse för mig. Det är ett snyggare läge om man kan hantera dessa problem, men jag spelade spelet på Lite-läget istället som är samma som PS4 fast med bättre framerate.

Städerna, de få som finns i alla fall, är verkligen majestätiska och detaljerade. Riktigt bra gjort. Man önskar att det fanns fler och att det gick att gå in i någon byggnad i alla fall... tyvärr är invånarna i staden kloner av varandra. Man kan se samma person sitta och prata med sig själv och deras trilling går förbi som en zombie. Det ser bara löjligt ut.

Överlag är det dock ett snyggt spel. Ljussättningen är framförallt väldigt bra, med skuggor som kastas på olika objekt. Om du t.ex. går förbi en bänk så kastas din skugga på bänken och böjer sig som den skulle göra i verkligheten. Spelet har också en dag-/nattcykel där de olika ljusförhållandena imponerar. Natten är precis så mörk som man vill att den ska vara, man ser ingenting i stort sett. Monsterdesignen är fantastiskt bra och partikeleffekterna är grymma. Bra fysik är det också när man springer ner för en backe och de tar emot med benen eller slår till en fiende så han flyger iväg. Vattnet är snyggt, men shaders för vattnet är buggiga så man ser inte reflektionerna annat än i mitten av skärmen. Synd också att man inte kan simma och dyka. Animationerna har de också lyckats ordentligt med, särskilt striderna flyter på som en konstform.

Det bästa med spelet är nog annars soundtracket. Dialogen håller varierad klass, men låtarna är nästan genomgående bra. Ta låten när man utforskar Leide t.ex., riktigt vackert.

När jag fick reda på att FFXV bara skulle ha killar i partyt så blev jag skeptisk, kan det verkligen bli bra? Det blev det inte enligt mig. Jag gillar ingen av karaktärerna, men både Ignis och hans pompösa röst samt den barnsliga Prompto går mig på nerverna. Gladiolus är den enda jag tål egentligen utöver Noctis, men även han har någon form av personlighetsstörning där han mobbar Noctis helt ur det blå då och då.

Deras hantering av The Six (dvs. summons som Ifrit, Shiva, Bahamut m fl) i spelet är dock riktigt välgjord. Varenda gång de dyker upp är det episkt. Wow. Och huvudskurken är bland de bättre jag har sett. Om bara resten fick så här mycket kärlek.


Men det finns så många småsaker att klaga på tyvärr, listar några av dem:


 • Man kan låsa upp musik från gamla FF-spel och lyssna på under bilresan. Jag körde runt med FFXIII-musik hela tiden, men UI:t för att byta låtar är jättedåligt, de har ingen indelning alls utan man måste gå igenom låtarna en efter en.
 • Det finns inga rustningar, så man kan inte byta utseende på karaktärerna utöver de fyra variationer som finns från början. Jämför med alla kostymer som finns i FFXIII. Detta är ju något som man som utvecklare kan tjäna pengar på (se Dead or Alive 5) så jag förstår inte varför de inte har med det. Dock brukar det väl vara kvinnliga kostymer som de drar in mest på så...
 • Låt mig välja om chocobomusiken ska spelas när jag rider på chocobo. De har ett grymt låtbibliotek som bara slösas bort på en enda låt när man rider på dem.
 • Sluta gå sakta i grottor, begränsa inte hur jag rör mig för sakens skull.
 • Ljudmixen måste bli bättre. Jag var tvungen att sänka motorljudet på bilen, annars hör jag inte ens musiken som spelas. Borde också gå att höja ljudet på musikspelaren.
 • Samma dialog upprepas alldeles för ofta från ens kompisar. Och saker som att Ignis har lärt sig ett nytt recept kan de ta bort. ”Ahh I got it” ”What?” ”A new recipie” ”Haha, I can taste test if you want”. I en mellansekvens dessutom... Grrrr.
 • Ge mig möjlighet att använda summons när jag vill. Det verkar helt slumpbaserat.
 • Monsterbok (bestiary) tack.
 • Sluta sucka och stöna i mellansekvenserna.
 • Byt inte musik när jag tar upp menyn så att låten måste börja om när jag går ut ur menyn.
Slutsats
: Det finns mycket som är bra med FFXV - grafiken överlag, fantastiskt soundtrack, häftiga monster, en del intressanta karaktärer, ett roligt stridssystem för det mesta - men det kan omöjligen väga upp det negativa för mig tyvärr. Det som är jobbigt är att mycket hade kunnat lösas med några enkla designbeslut som definitivt hade fått mig mer investerad i spelet. De största bovarna är kapitel 13 och fast travel-/expsystemet, men den osammanhängande storyn, grafiska bristerna, ointressanta och direkt störande karaktärer bidrar också till att jag inte riktigt orkade mig över mållinjen. Spelet har en väldigt bra avslutning dock.

Det märkliga är att Tabata själv tänker förändra spelet i efterhand. Så vi som spelade det tidigt får en sämre version än de som väntar genom att de lägger till storysegment, nya spelbara karaktärer och förbättrar kapitel 13. Så om ni ännu inte har köpt och vill köpa, trots denna recensionen får man väl säga, så finns det all anledning att vänta.Prisjakt © 2000 - 2019 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.