Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

Project Cars 2

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2017-09-18  |  2468 besökare

 

  • Genre: Racing
  • Släppdatum: 22 september 2017         
  • Utvecklare: Slightly Mad Studios
  • Utgivare: Bandai Namco
  • Plattform: PC/PS4/XB1


P
roject Cars 2 är det första av de ”tre stora” bilspelen som släpps i år, där jag även inkluderar Gran Turismo Sport och Forza 7. Min recension av ettan kan läsas här och faktum är att den stämmer rätt väl överens även med tvåan. Visserligen har de förbättrat och ändrat en del grejer, men jag får ändå lite känslan av PC1.5.

Karriärläget som de beskrev som ett sandboxläge i ettan är mer eller mindre likadant i tvåan, förutom att jag TROR att de två bästa tiersen inte var låsta i ettan, men det är de alltså nu. Man väljer bland 29 motorsportklasser indelade i sex tiers och jobbar sig sedan uppåt. Jag började från sämsta Tier 6 som vanligt och tänkte ta mig till ettan och vinna där. Efter två klassvinster låste jag så upp rallyklassen, en ny klass i PC2 där man kan åka på is, grus och lera. Kul tänkte jag, rally är ju alltid roligt. Nej, inte alltid visar det sig. För här påbörjades min mardröm.

Såvida jag inte missat något helt uppenbart (vilket mycket väl är möjligt för jag har svårt att förstå att de verkligen skulle ha det så i spelet, men då får de placera det tydligare i så fall) så kan man inte skippa kvalificeringsrundorna i rally, något som går i alla andra klasser jag testade. Detta leder till att man tvingas köra 4 + 4 + 4 + 4 + 6 + 6 = 28 varv i samma bil på samma bana. För mig är detta olidligt tråkigt då jag vill ha variation. Men jag härdade ut, och insåg sedan att jag behövde köra på ytterligare två banor (för totalt 56 (!) varv till på två olika banor). Efter att jag haft många mörka tankar så bestämde jag mig ändå för att köra på istället för att börja på ny karriär. Eller, jag började rättare sagt på ny karriär, men valde gokarts, och efter några varv i de Lisebergsbilarna som flyger runt vid minsta grästouch eller vindpust (oj vad jag saknade reprisfunktionen ibland, men ja det är ju inget arkadspel så det är förståeligt) så bestämde jag mig ändå för att ta tjuren vid hornen och klara av rallyn.

Därefter följde några finfina race i Lamborghinis, Touring Cars och Indy Cars och så var guldet mitt. Tog en titt på troféerna och såg att man får en för att klara två Tier 1. Sagt och gjort, för att slå två flugor i en smäll tog jag, dum som jag är, Endurance Race. Kan väl inte vara så farligt tänkte jag. Första loppet tog 32 minuter. Dvs, det är runt 15 varv på samma bana och man måste köra i en dryg halvtimme. Andra loppet lika långt. Men jag klarade dessa ändå mot allt vett för att jag tänkte att den sista är väl också 32 minuter och sen kan jag fortsätta på den här karriären där jag har samlat ihop 34 totalvinster av de 50 jag behöver för en trofé istället för att bryta skivan i mitten som jag hade gjort om jag inte haft en digital kod (för man kan ju tydligen inte backa ur när man väl har påbörjat en klass). Så sista loppet då: 2 timmar och 13 minuter. F*ck dat! Alltså, v a r  f ö r kan jag inte hoppa mellan olika klasser? Om jag vill köra rally ibland och Formel 1 ibland, eller om jag fastnar på en viss klass, varför kan jag då inte byta?Jag tror helt enkelt inte de som gillar traditionella karriärlägen kommer att gilla Project Cars 2, för det har egentligen inget. Man låser inte upp några bilar utan de finns redan där och man kör med de som finns att välja på i de olika klasserna. Och det finns egentligen ingen svårighetsgrad heller, för man kan precis som i ettan ställa in precis allting, från AI:ns kapacitet, till vilka regler som ska gälla, till alla möjliga konfigurationer på bilarna. Så jag har svårt att se några mål, förutom troféerna då.

Körkänslan i sig är annars bra, mycket bättre med handkontroll nu som default jämfört med i ettan. Svårt är det också, jag var chanslös i början och fick ställa ner svårighetsgraden tills jag anpassade mig. Måste ju bromsa jättetidigt här annars åker man utanför banan rätt fort, men med lite hjälpmedel på så blir det bra. Ljudet är också riktigt skönt, bara att höra bromsarna på vissa bilar är tillfredsställande, och kollisionsljudet med andra bilar har en tyngd som många bilspel saknar. Åskljudet hade dock kunnat vara högre, hör knappt mullret. Menylåtarna är bra förutom att nån snubbe ibland börjar tjata om att han tittade på Senna när han växte upp och han kunde få ut allt ur sina bilar, ja men jag har hört det 40 gånger vid det här laget.

Däremot är jag lite besviken på grafiken. Själva bilarna ser bra och detaljerade ut men banorna är lite fattiga på detaljer tycker jag. Nu spelade jag på en vanlig PS4 och jag vet att Pro kommer se bättre ut och Xbox One X ännu bättre ut, men aliasingen är horribel på PS4. Jag undvek cockpitvyn på grund av aliasingen i kanterna på vindrutan, det går inte att missa och är klart störande. Som att kolla i PSVR ungefär. Men även utanför är den märkbar på linjerna. Andra element som stör är blinkande skuggor och buggar som att snön (som överlag ser dålig ut) försvinner mitt i ett lopp, men ändå blir motorhuven vitare och vitare och cockpitvyn mörkare och mörkare. Känns också lite B att kolla i backspegeln och se hur träden bara försvinner efter några meter.

Regnet är dock rätt snyggt, framförallt funktionellt eftersom man slirar av att åka i vattenpölarna som bildas. Ser extra bra ut bakom bilarna för de stänker upp regn i massor, både ett visuellt element och ett som påverkar gameplay eftersom man ser sämre.Dessutom har spelet en dynamisk tidsrytm, så man kan påbörja ett lopp på kvällen för att sedan köra i mål på natten, samt alla fyra väderlekar och dynamiskt väder (något som jag dock själv inte märkte av särskilt mycket, det var i stort sett samma väder för mig hela tiden).

Och spelet körs i stabila 60 FPS även på vanliga PS4. En förbättring mot ettan, men så är även grafiken en bra bit sämre än ettan skulle jag säga.

De är för övrigt uppe i patch 3 nu redan innan det har släppts, spelet är som sagt hyfsat buggigt. En gång i starten så flög ett gäng bilar in i varandra i en masskrock hundradelen efter startsignalen. En annan gång varvade jag en bil strax innan jag åkte in i mål, den bilen fick en sluttid som var en halv sekund efter mig, trots att han var ett helt varv efter och sist av alla. En tredje gång i rallyn så måste alla bilar köra ett ”Joker Lap”, en genväg ibland, omväg ibland, minst en gång under varje lopp. Jag höll mig till dessa regler och trots det så fick jag tidpåslag som straff på fem sekunder på ena banan och hela 30 sekunder på en annan bana, vilket är helt absurt. Så jag vann i slutändan inte rallyn trots att jag egentligen skulle ha gjort det. Vet inte hur stora de första patcherna var men den tredje är på 10 GB så det tar ju en del plats.
Slutsats
: Project Cars 2 är främst till för de som gillar simulatorspel, att mecka med diverse inställningar på bilarna och köra kvalificerings- och uppvärmningsvarv, eller varför inte e-sport. Körkänslan och ljudet är bra och innehållet väl godkänt med runt 180 bilar och hela 46 banor, men grafiken har sina skavanker på PS4 OG så kör allra helst på PC. Jag vet att de har försökt bredda sig i tvåan, men jag tycker inte spelet håller särskilt länge för de som gillar karriärlägen där man låser upp/köper bilar och jobbar mot ett mål. Variationen i karriärläget är, trots alla klasser, dålig då man fortfarande kör med samma fordon under långa sträckor. Ett smartare val enligt mig vore att göra ett traditionellt karriärläge där man utnyttjar de 46 banorna i olika väderlekar och tidpunkter och blandar in olika bilar till det, men det är väl inte riktigt vad Project Cars handlar om heller.Prisjakt © 2000 - 2019 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.