Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

Age of Empires: Definitive Edition

Skriven av: Freezard  |  Datum: 2018-02-27  |  909 besökare  • Genre: RTS
  • Släppdatum: 20 februari 2018
  • Utvecklare: Forgotten Empires
  • Utgivare: Microsoft
  • Plattform: PC


S
å var det dags även för Age of Empires-serien att putsas upp och bli tillgängligt för en ny generation av spelare. Hur står sig originalet idag?

RTS-genren är fortsatt i djup sömn och även om det knappt släpps några nya spel så har det åtminstone börjat dyka upp remasters. Age of Empires är verkligen en klassiker som fått nytt liv i och med HD-versionen av tvåan och dess nya expansioner utvecklade av Forgotten Empires. Företaget som började som modutvecklare och fans av serien har nu även fått äran att förbättra originalet.

Likt StarCraft: Remastered så har Age of Empires ett antal år på nacken vid det här laget – nämligen 20. Det kan då tyckas vara skrämmande att man har valt att inte ändra alltför mycket på konceptet, till exempel finns här inga grindar till murar man byggt upp eller bybor som kan ta skydd i sitt stadscentrum. Det är väldigt old-school med mycket byggande och mikromanagement som följd. Precis det jag gillar och har saknat, men det faller säkerligen inte alla i smaken.Den största skillnaden jämfört med originalversionen är helt klart grafiken. Originalet känns väldigt stelt och ser utdaterat ut, och även om miljön fortfarande är ganska statisk i Definitive Edition så gör de omgjorda, högupplösta enheterna stor skillnad. Animationerna är snygga och naturliga, jag gillar de nya för byggnader som rasar, och vattnet ser också läckert ut. I det hela är grafiken mer i klass med AoE3 nu och det går inte att klaga på det, speciellt inte när man kan zooma in och ut imponerande mycket, samt att populationsgränsen har ökat från 50 till 250. Musik och ljud är även det remastrat och de uppdaterade klassiska låtarna håller än idag, dock är ljudet för enheterna lite gammeldags.

Några nya funktioner har lagts till som i dagens läge är självklara inkluderingar. Saker som attack move, rally points, bygga flera enheter samtidigt, samt min favorit som inte är lika vanlig: flytta kartan genom att hålla ned höger musknapp. Tyvärr fungerar inte allt som det ska och det är mest på grund av den värdelösa AI:n. Path findingen är ungefär lika dålig som i Brood War, vilket kanske inte är förvånande då de släpptes ungefär samtidigt. Men jag tycker allt att de kunde ha förbättrat den till en någorlunda modern standard i AoE: DE. Bybor fastnar i träd, tar långa omvägar för att hugga ved när de har träd precis bredvid sig, står och gör ingenting när rally point är att samla kött från ett djur… the list goes on. Samtidigt saknas vitala funktioner som till exempel att köa upp flera order till en bybo eller att köa upp flera icke-identiska enheter för produktion.Tycker man om att spela ensam i lugn och ro så finns det hur mycket innehåll som helst i Definitive Edition. Alla kampanjer är inkluderade från originalet samt expansionen, plus ett par bonusar från gamla demos. Jag skulle tro att det finns uppemot 100 uppdrag totalt, varje med en intressant bakgrundshistoria som knyter uppdraget till hur det var i verkligheten. Det verkar dock vara lite problem med svårighetsgraden på AI:n, för jag märker inte av någon stor skillnad på svårighetsgraderna - redan på det lättaste är AI:n väldigt aggressiv och skickar ut ett stadigt flöde med soldater, något som inte borde hända. Multiplayerläget är väldigt basic, utan något rankingläge, men fungerar helt okej. Massor av valmöjligheter finns tillgängliga så man kan skräddarsy sitt spel in i minsta detalj, precis som i originalet. Forgotten Empires har även gjort ett balanseringspass på både enheter och civilisationer.Slutsats: Jag har spelat en hel del remakes och remasters vid det här laget, och Age of Empires: Definitive Edition är en av de bättre. Utvecklarna har inte bara gjort det som man förväntar sig med högre upplösning och lite småputsning, grafiken är dessutom mycket mer levande och nya funktioner har lagts till. Age of Empires är i grunden dock ett väldigt simpelt RTS-spel, till exempel finns det inga olika raser, utan det som urskiljer civilisationerna man kan välja mellan är lite olika bonusar och vilka enheter man kan bygga. Just därför kanske det inte är det mest intressanta spelet att köra online, men om man gillar kampanjspel med klassiskt RTS-upplägg utan komplexa taktiska val så tycker jag att det är hög tid att återgå till stenåldern.

Ett irriterande problem som jag måste skriva om är dock att spelet bara finns på Windows Store för Windows 10, och att spelet vägrar att starta upp igen efter någon spelsession. Lösningen är att ladda ned ett gratisspel från Windows Store och då fungerar det magiskt nog igen, tills processen upprepas. Störande, men något som kommer att fixas i en uppdatering, förhoppningsvis tillsammans med andra förbättringar till AI:n och path findingen.Allmän produktfakta
 Här finner du egenskaperna hos produkten. Ifall du anser att något är fel kan du, om du är inloggad, redigera dessa på produktens Prisjaktsida.
 

Allmänt

Genre Strategi Krig Historiskt RTS Taktik
Expansion (kräver grundspelet) Nej
Format Download
Rek. åldersgräns 12 år

Funktioner

Funktioner Spelet går att registrera på Steam

Spellägen

Lokal multiplayer Nej
Online multiplayer Ja

Systemkrav

Operativsystem Windows 10

Övrigt

Lanseringsår 2017
Utgivare Microsoft Studios
Utvecklare Microsoft Studios

Länkar

Tillverkarens produktsida
Prisjakt © 2000 - 2019 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.