Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

Pro Evolution Soccer 2019

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2018-09-06  |  437 besökare
  • Genre: Sport
  • Släppdatum: 30 augusti 2018               
  • Utvecklare: PES Productions
  • Utgivare: Konami
  • Plattform: PC/PS4/XB1


J
ag hade hyfsat stora förväntningar på årets PES. Dels för att utvecklarna lovade både många nya licenser och att ”chocka” oss med funktioner som man inte normalt förväntar sig i årliga sportspel. Men också för att det är den första versionen den här generationen som dumpar den äldre generationen konsoler och enbart släpps på PS4/XB1 och PC.

Jag tycker också att grafiken har fått sig ett litet lyft, om än inte lika stort som jag hade hoppats på. Men gräset på planen ser lite vassare och fylligare ut, ansiktena mer detaljerade, och de märkliga jaggiga linjerna från förra året är borta. De licensierade arenor som finns och presentationen inför matchen ser faktiskt riktigt bra ut. Ljussättningen har förbättras. De kända spelarna är kusligt lika så länge de inte behöver visa allt för mycket känslor – går man däremot in i repriserna efter t.ex. ett mål så ser det fortfarande lite för komiskt ut när känslorna tar över eller när de följer bollen så att ögonen nästan poppar ut ur ögonhålorna. Men det är en detalj man får leva med ett tag framöver i såna här spel, det är nog ändå att föredra framför de uttryckslösa ansikten som fanns förr.

När det gäller licenserna så har man försökt. 79 nya licensierade klubbar och sju nya licensierade högstaligor: Belgiens, Skottlands, Danmarks, Schweiz, Rysslands, Portugals och Argentinas ligor är nu helt representerade. Det är bra för ökad bredd, men det är såklart ingen ersättare till storligor som Premier League, La Liga eller Bundesliga som inte är licensierade. Dessutom förnyade man inte Champions League, Europa League eller supercupen som man haft i 10 år, de går istället till FIFA. FIFA får de stora ligorna och turneringarna medan PES får nöja sig med resterna. Det är så det alltid har sett ut och det kommer alltid att vara ett problem för de som inte orkar hålla på med OPTIONS-filer. Brasilianska landslaget är av någon märklig anledning inte licensierad så de har bara fejkspelare just nu, men detta jobbar man på att fixa enligt hemsidan.

Jag brukar alltid säga, välj FIFA för online och PES för offline. I år däremot har jag svårt att säga detsamma, i alla fall om man har planer på att spela ensam mot datorn. Det främsta offlineläget Master League förstörs av orimliga övergångar, prislappar, startelvor och för många övergångar överlag. Spelet på plan brukar jag hylla, men i år är det lite väl många brister, särskilt i AI:n.För några år sedan gjorde PES något svårt, man lyckades ge olika lag en egen identitet, så att det kändes som om man mötte olika lag när man mötte Barcelona eller Watford för att de hade olika strategier. Men i takt med att man förändrar saker varje år så har detta fallit bort, och alla lag i år spelar på precis samma sätt, vare sig det är Kuwait eller Real Madrid. De spelar metodiskt ut bollen på kanten via snygga laserstyrda passningar och spelar sedan in den därifrån, 90 % av gångerna via en låg boll mot framrusande spelare som stöter in den från 4 meter. Om de kommer fria utan att ha spelat ut den på kanten först, så är de förbjudna att avsluta själva, den måste komma från kanten. Se
här och här.

Jag har under alla matcher inte fått ett enda långskott mot mig. Det gör det förstås väldigt förutsägbart, så istället för att gå ut och sätta press på kantspelaren behöver man bara försöka täcka i boxen. Även om man står framför den enda anfallaren i straffområdet så spelar kantspelaren in den till honom och ger bort bollen. Likväl går det inte alltid att stoppa dem, för de har en förmåga att få fram bollen eftersom de helt enkelt passar väldigt snabbt och säkert och mina egna backar upphäver gärna offsiden när datorn styr dem.

Jag kör normalt på Professional, men eftersom datorn spelade som Barcelona oavsett lag så testade jag att höja till högsta nivån Superstar bara för att se om det var nån skillnad, då jag tänkte att de inte kan spela bättre än så här ändå. Det kunde de inte heller, jag märkte ingen skillnad alls mellan Prof och Superstar.

Jag har för mig att man snackade om att trötthet skulle betyda något inför årets släpp, men det är också en sak som jag stör mig på. I tidigare PES så kunde man stå och bolla i backlinjen utan att motståndaren satte någon direkt press. Nu har de löst detta genom att alla spelare sätter press precis hela tiden, alltså de rusar som en pigg Johan Elmander så fort man har bollen, oavsett om klockan står på 94 minuter, outtröttligt. Oavsett om man spelar runt bollen så de får jaga i 80 minuter, så är de lika fräscha de sista 10 minuterna och det märks inte att de har slitit. Så funkar inte riktig fotboll, det bollförande laget ska ju mala ner det sämre, och jag förstår inte hur det kan vara så svårt att göra spelare märkbart trötta om de springer för mycket.Snabba, små spelare gynnas inte heller i årets spel. Även om jag har Messi eller Hazard och får en löpduell en mot en, så kommer motståndaren bakifrån i stort sett alltid ikapp och bara tar bollen utan att min spelare täcker bollen, även om det är en gammal långsam back från Livingston. Det är som att man springer klart mycket långsammare med boll, men alla som såg Mbappe i VM vet att snabba och tekniska spelare ändå kan dra ifrån med boll utan problem. Det måste finnas kontraster här. Överlag så vet datorn alltid vad du ska göra, att göra spelets finter hjälper sällan och de är med på alla vändningar. Det går förstås att komma förbi ändå, men det är lite uppenbart att det är en dator man möter och jag ser hellre att PES främjar en offensiv, snabb och kreativ fotboll där man inte riktigt vet vad som ska hända.

Nickar har nerfats. Det är en lösning på det stora problemet att inlägg från kanten och nick i mål alltid var det enklaste sättet. Nu vinner man oftast inte nickduellerna, och jag har inte gjort ett enda mål på hörna, vilket gör dem så gott som meningslösa. Det går fortfarande att göra mål på nick dock, men det är avsevärt mycket svårare än förut.

Vad gäller långskott så räddar målvakten dem oftast. De tar överlag mycket mer än vad de gjorde i tidigare spel då de läckte som såll. Ett problem med målvakterna i förra spelet var att de gick ut för mycket och därför blev omsprungna. Nu går de istället aldrig ut, de är fastklistrade på linjen och man kan stå ett par meter ifrån dem utan att de rör på sig. Det känns som att utvecklarna har läst recensioner och intryck från tidigare spel och försökt fixa de största klagomålen, men inte gjort det på ett särskilt lyckat sätt.

Kommentatorerna är som vanligt inte de bästa, men en märklig detalj i år är att de låter så lågt att man knappt hör dem över publiken om man inte sänker publikljudet.Zlatan är tyvärr heller inte längre med i PES, medan han är med i FIFA19.

Ovanstående är mina erfarenheter av att spela ensam mot datorn, men jag har även testat att spela coop mot datorn, och det är bra mycket bättre. Här, när man har en mänsklig medspelare med sig som vet hur man tar löpningar, bra beslut och hjälper till och täcker i försvaret, så är det som ett annat spel. Här kan spelets bra detaljer skina; de snygga passningarna, de otroligt läckra detaljerna såsom klackar i språnget, en spelare som tar sats för att skjuta, eller en volleytouch. Långskotten som rasslar in i nätet och den sköna bollfysiken. Vi blev båda förvånade när Messi hade satt 3-0 i en match och han sprang ut och lånade en mobil från publiken och tog en selfie med två andra medspelare. Där i coop känner jag igen PES igen, ju mindre man involverar AI:n, desto bättre verkar det som.

Online har jag försökt spela, men när det väl har funkat så tycker jag väntetiderna är för långa. Annars är det förstås bättre än mot datorn eftersom motståndaren är oberäknelig. Tyvärr går det inte heller i år att spela coop online med sin kompis som sitter i soffan, båda måste spela på olika konsoler. Men det går att spela online med dem i klaner, dock gör FIFA detta bättre och har alltid gjort.

 


Slutsats: PES 2019 är Dr Jekyll och Mr. Hyde personifierad. Om man spelar själv mot datorn så är det inte kul särskilt länge. Alla datorlag följer exakt samma mönster och det blir bara tråkigt och förutsägbart. Nickar har nerfats för mycket och trötthet påverkar inget samtidigt som AI:n är satt på att alltid springa efter bollen.

Lösningen är att spela coop offline eller spela online. PES 2019 är ett bra fotbollspel, bara man undviker att spela ensam mot datorn och dess usla AI.Prisjakt © 2000 - 2019 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.