Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

The Walking Dead: The Telltale Definitive Series

Skriven av: Freezard  |  Datum: 2019-09-21  • Genre: Äventyr
  • Släppdatum: 10 september 2019
  • Utvecklare: Telltale
  • Utgivare: Skybound
  • Plattform: PC/Xbox One/PS4


T
elltales berättelse om Clementine har efter en bråkig väg äntligen fått sitt förtjänta slut, och hela samlingen har packats in i en definitiv utgåva med extra allt.

Jag minns hur populära peka-och-klicka-spel var under 90-talet. Även om jag bara var ett litet barn och knappast förstod hur man skulle ta sig vidare så var det svårt att undvika spel som Grim Fandango och The Curse of Monkey Island. Genren fick så småningom dock ge plats åt andra spännande nymodigheter och hamnade istället till slut i nischfacket. 2012 revolutionerades dock äventyrsgenren igen med Telltales The Walking Dead. Episodiskt innehåll introducerades med mer fokus på story och quick time events, med mindre pussel och peka-och-klicka som följd. Viktiga beslut som påverkar storyn under flera säsonger introducerades, många som man måste ta snabbt. Ett koncept som numera är standard.Samlingen innehåller alla fyra säsongerna inklusive extraepisoden 400 Days samt Michonne. Äventyren spänner sig över 50 timmar och förutom detta ingår bonusar som möjligheten att kolla på alla karaktärer i detalj, en musikspelare, samt flera timmar av dokumentärer från utvecklarna inklusive manusförfattare. Mustigt alltså. Den kanske största skillnaden är dock att de första säsongerna har hottats upp rent grafiskt. Den serietecknade grafiken är mycket skarpare än i originalet, texturer mer högupplösta, och bakgrunder mer detaljerade.

Storyn följer fången Lee Everett och den lilla flickan Clementine i början av zombieapokalypsen. Ett väldigt gripande äventyr där det verkligen inte hålls tillbaka på någonting. Våldet är groteskt med mycket blod - scener som jag inte förväntade mig i ett sådant här spel. Man känner verkligen för hur mycket Clementine måste gå igenom. Även om jag inte har läst serietidningen som spelet är baserat på har jag följt TV-serien och det dyker upp några välkända karaktärer då och då vilket är kul. Men de originella karaktärerna kan definitivt stå på egna ben och jag kunde inte låta bli att vilja lära känna dem bättre, något som är möjligt genom valfria pratstunder.
Ansiktsuttryck imponerar stort och animationer är välritade, kanske är det också mycket därför jag bryr mig så mycket om karaktärerna.

Röstskådespelet är suveränt och håller hög kvalité, i synnerhet Lee som snabbt blev min favorit. Likaså är musiken överraskande bra och bidrar mycket till stämningen. Stämningen som för övrigt de har prickat helt rätt när det kommer till att få fram The Walking Dead-känslan. Miljöerna är både varierade och sådär klassiskt övergivna så spänningen om vad som väntar härnäst aldrig försvinner. Man vill stanna för att det känns bekvämt, men ändå försöka hitta ett bättre ställe. Det handlar mycket om död och sorg, att kunna gå vidare, och alla val man gör har stor betydelse för storyn. Dessutom är det faktiskt ganska läskigt till tider, på riktigt.De två saker jag har att klaga på är inte jätteirriterande. Det ena är att jag ofta ville luta mig tillbaka och bara titta på händelseförloppen som om det vore en TV-serie. Men quick time events gör att man aldrig riktigt kan släppa musen. Om man dör så måste man se om händelserna, ofta onödigt långa, och här kommer mitt andra klagomål: att det inte går att skippa mellansekvenser. Ibland hinner jag inte ens reagera på saker jag ska klicka på och får då se om mellansekvensen för ett nytt försök. Likadant är det med ”tidigare i förra episoden” och ”i kommande episod” samt eftertexter efter varje episod som inte går att skippa. Det är sånt jag alltid brukar spola förbi i TV-serier.


Slutsats: För den som ännu inte har satt tänderna i Telltales zombieäventyr så är det perfekt att göra så nu till hösten med denna samling. Man behöver absolut inte vara någon gammal peka-och-klicka-fantast för att gilla det här, det är mer som att se på The Walking Dead på TV fast i serietidningsformat. Mängdvis med timmars underhållning väntar plus bonusinnehåll för de allra mest inbitna fantasterna. Definitive Series är inte bara en berättelse om Clementines brutala vardag i en zombieapokalyptisk värld, utan också en genomgång i hur Telltale lyckades förändra äventyrsgenren, samt deras avslutande kapitel.Prisjakt © 2000 - 2023 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.