Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Age of Empires II: Definitive Edition

Skriven av: Freezard  |  Datum: 2019-11-15  |  2693 besökare  • Genre: RTS
  • Släppdatum: 14 november 2019
  • Utvecklare: Forgotten Empires
  • Utgivare: Xbox Game Studios
  • Plattform: PC


F
orgotten Empires fortsätter att hylla Age of Empires med en remaster av tvåan.

Det skiljer bara två år mellan Age of Empires och uppföljaren, som faktiskt är den del i serien jag spelat klart minst men som generellt sett är de flesta spelares favorit. Spelet fick en HD-version 2013 med flera nya expansioner därtill som var extremt troget originalet, men i den definitiva versionen har man vågat ändra på lite mer även om det fortfarande mest är nyheter som endast veteraner kommer att märka av.

Precis som förra årets remaster av ettan har grafiken putsats upp. De hackiga animationerna har ersatts med nya snygga animationer, fler partikeleffekter har lagts till, snyggare vatten, bättre texturer - men min favorit är helt klart de nya animationerna när byggnader rasar. Ännu häftigare än i ettan är det att se mäktiga slott och underverk rasa ner på ett realistiskt sätt. Självklart finns det även stöd för 4K. Soundtracket och ljudet i allmänhet har också fått sig en uppdatering. Att alla civilisationer pratar på sitt egna språk är häftigt om än förvirrande efter att ha vant sig vid ettan. De smått omgjorda låtarna håller bra kvalité och andas definitivt medeltidsluft.Tyvärr märkte jag att bilduppdateringen var ett stort problem även i 1080p med Ryzen 2700/RX 480. Redan i början av ett spel när inget händer hade det svårt att hålla 60 fps, jag fick stänga av dimman för att det skulle klara av det. I övrigt hjälpte inga grafikinställningar att få mer fps, det spelade ingen roll om jag hade allt på max eller på det lägsta. När jag testade en megastor karta med 8 spelare gick det i 20 fps efter ett tag. Kanske inte helt förvånande då man i tvåan kan ha upp emot 500 enheter samtidigt, men för ett 2D-spel som är så pass gammalt i grunden och som trots den uppdaterade grafiken inte kan mäta sig mot moderna spel så borde det flyta på bättre än det gör på min dator.

AoE2 DE kan mycket väl slå rekord i hur mycket innehåll som finns. Har man aldrig spelat AoE2 HD och gillar single-player så har man en del att göra om man säger så. Alla kampanjer från originalet och dess expansion samt HD-expansioner finns med plus tre helt nya. De följer ikoniska karaktärer och historiska slag, så man lär sig en del om historia samtidigt. Berättarrösterna är betydligt bättre än i ettan och för nybörjare kan man lära sig grunderna i spelet tack vare de nya utmaningsuppdragen, något som är välkommet då det är svårt att sätta sig in i AoE2 som ny spelare – det är trots allt fortfarande väldigt old-school. Totalt innehåller spelet över 200 timmar av uppdrag men givetvis kan man även spela online både i rankat och orankat. Något som gläder mig är att det finns rankat inte bara för 1v1, men också för 2v2, 3v3, och 4v4.Kanske det som skiljer tvåan mest från ettan är att tvåan innehåller 35 civilisationer totalt varav 4 nya i DE. Det är mycket större variation och många fler unika enheter mellan civilisationerna. Slagen blir också mer bombastiska i och med den högre populationsgränsen - oftast kryllar det av enheter på skärmen och det blir svårt att kontrollera sina trupper. Som sagt verkar tvåan vara mest populärt inom spelarkretsen, men jag föredrar nog ändå ettans enkelhet, där man har bättre överblick och enheterna är färre till valet men desto mer ikoniska; de uppfyller alla sin roll och man vet precis vad de är till för, medan man i tvåan måste lära sig en mängd enheter som alla absolut inte står ut. Ibland är mer av allt inte bättre.


Slutsats: Med Age of Empires II: Definitive Edition har Forgotten Empires lyckats göra en modern version av klassikern som enligt mig slår den tidigare HD-versionen. Bättre grafik, omgjord musik och ljud, bättre AI som inte längre fuskar, bra online med dedikerade servrar, flera nya kampanjer och civilisationer till något som redan hade extremt mycket innehåll, samt kvalitetsändringar här och där som att man kan zooma ut en bra bit.

Det som tyvärr drar ner denna version är hur dåligt det körs i förhållande till det visuella och att det enligt mig finns lite väl många enheter att välja bland. Tvåan är fortfarande väldigt likt ettan med allt vad det innebär och förändringarna i Definitive Edition är nog inte tillräckligt stora för att locka till sig många av dagens spelare, men för veteraner av serien eller RTS i allmänhet så är det definitivt värt att uppleva genrens storhetstid igen.Prisjakt © 2000 - 2023 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.