Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2021-07-07  • Genre: Sport
  • Släppdatum: 22 juni 2021                                           
  • Utvecklare: Sega
  • Utgivare: Sega
  • Plattform: PC / Xbox One / PS4 / Switch


S
ommarspelen närmar sig i ilfart och OS-spelet kommer som på posten. I värdlandet Japan släpptes det redan 2019 men sen kom en viss pandemi emellan och sköt upp hela OS, vilket fick Sega att senarelägga lanseringen i resten av världen ända till nyligen.

Årets OS-spel är en blandning av mer realistiska spel som London 2012 och orealistiska som Mario & Sonic at the Olympic Games, men lutar klart mer åt orealistiskt. 18 olika grenar står till buds. Utöver några sprint- och simgrenar finns slägga och längdhopp som friidrottsgrenar, en hel del bollsporter (fotboll, basket, tennis, bordtennis, rugby, baseboll, beachvolleyboll), kampgrenarna boxning och judo, samt klättring och cykling. Som synes saknas mängder av sporter, och det är kanske inte heller rimligt att få med alla, men några fler grenar som höjdhopp, stavhopp eller varför inte handboll hade vart intressant.Efter introt är det dags att göra sin karaktär i den alldeles utmärkta karaktärsredigeraren som är ruskigt detaljerad. Jag tror det fanns runt 100 frisyrer och ansiktet kan finjusteras in i minsta detalj. Därtill finns prydnadssaker och en drös kläder som går att låsa upp för pengar man vinner i spelet. Vill du spela pingis i riddarrustning? Inga problem. De har till och med riktiga ljud, så det klangar och skramlar när man rör sig på golvet med racket i hand. Man får generöst med pengar när man tävlar dessutom så det är bara att köpa det man vill ha. Välj bland runt 80 länder att representera, väljer man Sverige blir då standardkläderna de svenska OS-kläderna.

Att spela mot datorn är möjligt, men inte roligt i längden och det finns ingen story eller kampanj att tala om. I friidrott/simning är datorn jättesvår att slå på högsta svårighetsgraden eftersom det är enkelt för utvecklarna att bara göra dem snabbare. I de grenar där lite mer taktik krävs slog jag däremot ofta datorn utan problem även på det svåraste. Typexemplet är judo som jag inte kan överhuvudtaget, men vann på en halvminut mot den svåraste datorn. Nej, detta spelas bäst antingen online eller lokalt med/mot vänner som ett partyspel.Problemet med online är att det är svårt att få den gren man vill ha. I rankat har de tre grenar som sedan roteras med jämna mellanrum, men det är förstås inte alltid de man vill köra. I orankat verkar det vara slumpmässigt vem som får välja gren så även där kan det ta ett bra tag innan man får tag i några som vill köra samma gren som en själv. Och de kan dessutom dra när de vill utan något straff, vilket dock är förståeligt med tanke på systemet de använder sig av. Vill man spela tillsammans med en kompis i soffan mot två andra onlinespelare (t.ex. dubbel i tennis eller pingis) så går det, men tyvärr bara i det orankade läget. När vi väl kunde köra online och fick de grenar vi ville hade vi kul, men det är lite väl mycket dötid emellanåt.

De roligaste grenarna enligt mig är pingis och tennis. De är precis som övriga spel minispel som är simpla och utan något större djup, men det finns helt enkelt inga bra alternativ på marknaden, så det är smarta sporter att ha med. Dubbel i pingis vet jag inte om något spel ens haft. I pingis slår och siktar man med högerspaken och lägger till skruv med kantknapparna. Skruv har som vanligt noll effekt utöver att de ändrar bollens bana litegrann (underskruv får inte direkt motståndaren att slå i nät, ballongplocka är lika med dödsstraff, etc). Det kan ändå bli bra bollar där det gäller att stå rätt och läsa var bollen ska komma. Ju längre dueller desto snabbare går bollen automatiskt i ren arkadstil, och det gäller även i tennis.Sprintgrenarna handlar som vanligt i såna här spel om att trycka så snabbt som möjligt, och med tanke på att ens karaktär kan ha olika stats för hastighet kan man vara chanslös redan från start om man t.ex. satsat på styrka när man gjorde karaktären. Längdhopp är lite roligt då det gäller att trycka snabbt och sedan hoppa rätt innan plankan och vinkla högerspaken så nära 45 grader som möjligt. I slägga snurrar man på högerspaken för att få fart på rotationen och släpper sedan i rätt ögonblick. Jag hade dock gärna sett att de gjorde grenarna mer avancerade genom att öka marginalerna, så att man inte hela tiden lätt kommer upp i max hastighet i längdhopp eller sprint och sedan bestämmer karaktären hur snabbt man kan springa. Men det kan vara gjort för att försöka motverka fusk å andra sidan, så att inte folk med automattryckare får en jättefördel.

Bland de sämre grenarna hittar vi cykling, boxning och… fotboll. Spelarna fumlar för mycket med bollen efter de fått en pass så det känns alldeles för trögt.

Grafiken är duglig, med riktiga arenor och beskrivningar av dem. Ljudet till sporterna däremot är inte särskilt bra. Tennisljudet skrattade vi högt till… vet inte riktigt vilken tennis de sett men det låter som Darth Vader i sliriga gummiskor som vevar upp som en robot när han ska ladda för ett hårt slag. Publikens fotbollsramsor låter inspelade i en telefonkiosk och börjar lika abrupt som de avbryts.

Musiken däremot tål att berömmas. Introlåten/temat ”One” är så grym att jag trodde det var den officiella OS-låten – den fångar verkligen den olympiska kämpaandan. Döm om min förvåning när den officiella låten visade sig vara nån sorts klassisk folkdans.
Slutsats
: Jag fick ungefär vad jag förväntade mig, ett partyspel jag lär ta fram lite då och då, men inget jag kommer spela ensam. Några sporter är bättre gjorda än andra och det bör finnas något för alla. Synd att det är så svårt att få spela de grenar man vill online bara, men när man väl får det är det skoj. Spelet kostar bara drygt 300:- i skrivande stund, så är man sugen på lite OS-sporter med kompisarna lokalt lär det ge några roliga kvällar åtminstone.Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.