Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

 • Skapa ett galleri och filmsamling
 • Skriva inlägg i forumet
 • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
 • Annonsera gratis på Marknaden.
 • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

DViCO TVIX HD M-5100SH - 'Kaffeburken' som håller måttet!

Skriven av: EricS  |  Datum: 2007-11-01  |  28113 besökare

DViCO TVIX HD M-5100SH - "Kaffeburken" som håller måttet!

 
Under några veckor har jag haft nöjet att testa denna fullmatade mediaspelare som har alla funktioner ”man” (jag) kan önska. Men jag vill redan nu säga att det är först och främst en mediaspelare för videofiler och i andra hand för foto och musikfiler.

Jag kommer att redovisa min syn på denna mediaspelare och går inte in i detalj vad gäller tekniska specifikationer, då dessa finns att finna på annan plats på forumet. 
            

Snyggt och ordentligt paketerad
 

 
Det enda som saknas är HDMI- och/eller komponentkabel men till min glädje skickar man med två nätkablar vilket är smidigt då man tar den med sig till sin dator för eventuell ”tankning”. En snygg och enkel fjärrkontroll som matchar enheten är också glädjande.

 

 

Installationen är mycket enkel. I princip är det bara att koppla till nät- och HDMI-kabel, Får man inte bild direkt, trycker man bara på ”TV mode” två gånger så har man både bild & ljud. Efter det går man in under inställningar och gör de justeringar som passar ens övriga utrustning (återkommer till inställningar senare).

 

   
Att installera en hårddisk är lika enkelt. En SATA-hårddisk om 500 Gb är att rekommendera och vid behov kan man senare ansluta ytterligare två externa hårddiskar. Då vill jag rekommendera ”my book” som både startar och stänger av automatiskt. Alternativt börjar man med en extern usb-hårddisk om man redan har en sådan hemma, det fungerar precis lika bra som en intern.

 

 
När man tankar över filer till den interna hårddisken, gör man detta via en usb-anslutning direkt till/från sin dator men i övrigt går det lika bra att hämta information över nätverket. Har man ett trådbundet nätverk fungerar detta alldeles utmärkt då man ser den mapp som man valt att dela ut precis som man ser de interna och externa hårddiskarna. Några knapptryckningar och så har man valt vilken hårddisk man vill hämta informationen från. Det fungerar även bra med trådlöst men kräver lite extra kringutrustning.

För enkelhetens skull har man tre knappar på fjärren. Photo, Video och Audio, men det går lika bra att bläddra fram o tillbaka med ”pil”- och ”ok”-knapparna. Ett par sekunder och man har hittat den fil man söker. Det enda man behöver göra själv, är att lägga upp dessa mappar på sin hårddisk och sedan lägga sina filer i respektive mapp.

Sätt på tv:n och Tvixen, välj en av mapparna i menyn som kommer upp vid start, välj vilken film man vill se och tryck på ok. Kan inte vara enklare.


Varför välja en Tvix och inte en HTPC
Eftersom att jag i denna test endast berör Tvixen som mediaspelare för lagrade filer är naturligtvis priset en avgörande faktor. För att kunna spela upp en film i 1080p och via HDMI från en dator får man slänga upp en rejäl slant. En annan mycket avgörande punkt är enkelheten. Det finns många fler argument men de får ni komma på själva (delvis genom att läsa vidare i texten).
  

Videofiler
Jag har testat AVI/Divx/Xvid, Mpg, ISO, WMV, Mov samt H.264x MKV 720p/1080p. Allt har fungerat perfekt1). 
 

Min standardsetup vid test
42” plasmaTV och 720p projektor. Flerkanalsförstärkare med 5:1 uppsättning. HDMI-kabel för ljud och bild.

 
Bilden
Jag har att jämföra med HDTV och dvd-spelare från det högre prissegmentet. I detta sällskap klarar sig Tvixen mycket bra och man kan absolut inte klaga på bilden. HD DVD-filmer konverterade till MKV-filer får även mig som sett en hel del att häpna över kvalitén.
 

Några exempel på filmer jag sett:

HD : Batman begins, Flyboys, Blades of glory, Braveheart, Aon flux, King kong, Over the hedge, V for vendetta, Casino royale, Gone in 60 seconds, 300. mfl.

DVD : Mr.Brooks, 1408, Live free or die hard, Civil duty, Lucky you, you kill me, Transformers, The invisible, The lookout. mfl.

 
Originalinställningarna ger en lite ljusare bild, men för att slippa ställa in detta på din bildvisare, kan du enkelt justera bilden via fjärrkontrollen direkt genom Tvixen. Du behöver så att säga inte ändra dina inställningar för bildvisaren. Har du projektor, kalibrerar du naturligtvis efter Tvixen och skapar en egen inställning för denna. De flesta moderna projektorer har denna möjlighet.

  
Inställningar
(för platt-tv / projektor (min) 720p/768p)
Efter installation går man direkt till inställningar. I senaste firmware-versionen finns det inställningar för alla typer av displayer och filer. De flesta displayer klarar både PAL- och NTSC-systemet och då jag upplever att det fungerar bäst att ställa NTSC som standard (för alla filer) och med tillvalet autoswitch: NTSC/PAL/24Hz så provar du det först. Utgångssignal 720p eller 1080 om din tv har det som native.

Då dessa inställningar har fungerat bäst för alla filer ser jag ingen anledning att mixtra och man vinner inget på att ställa utsignalen som PAL istället för NTSC då vanliga dvd-filer (iso) skalas upp till 720p oavsett om det är en NTSC- eller PAL-fil.

Ansluter du mot en crt-tv (tjock-tv) så går det bra att ställa utsignalen som PAL och 576i. Detta då du helst inte skall spela upp dina filer i lägre upplösning, även om tv:n hanterar NTSC.

 

 
Val av anslutningskabel
Beroende på bildvisare och anslutningsmöjligheter, så har du att välja på HDMI, komponentvideo, s-video och kompositvideo. Vid mina tester är skillnaden mellan HDMI och komponentvideo så stor att jag rekommenderar dig att satsa på HDMI om du har möjlighet. Bilden via komponentvideo är bra, mycket bra, men dock inte i närheten av HDMI. Testade även s-video på en crt-tv och det var acceptabel bild men om man skall använda sig av en crt-tv som bildvisare, bör man köpa en konverter för komponentvideo till RGB-Scart, såvida inte tv:n har komponentvideo in

 
Uppspelning
En vanlig dvd-film (ISO-fil) har egen meny, kapitel osv. Tvixen har en ”go to”-knapp som gör bläddring i filmen mycket enklare. Naturligtvis är denna funktion ännu mer ovärderlig vid bläddring i videofiler utan kapitel. När man trycker på ”Go to”-knappen kan man knappa in exakt tid och sedan hoppar filmen dit. Underbart!
Att snabbspola går också som en dans. 2/4/8/16/32 X.

    
Filmljud
Allt ljud går att skicka via HDMI. För den som inte har en HDMI-växel i sin flerkanalsförstärkare så finns det även vanliga digitala (optisk och coax) utgångar. Har man ingen flerkanalsförstärkare så går det naturligtvis bra att skicka ljudet direkt till tv:n. För den display som inte kan avkoda multikanal går det även att välja analogt ljud.  Ljudet är helt okej och kvalitén beror mer på källmaterialet än på spelaren. Allt ljud har synkat perfekt med bilden och det är ett stort plus! Naturligtvis finns även utgångar för analogt ljud om man måste använda sig av det.
         
Ljudfiler
Jag har testat att spela upp MP3 samt Flac. Ljudet (digitalt) från Tvixen skiljer sig inte på något sätt ifrån till exempel Squeezebox och det är ett mycket bra betyg. Men där stannar likheterna. Man får en bra översyn av sina ljudfiler om man inte har så många. Självklart så går det att katalogisera dem i mappar och sedan bläddra men som sagt, detta är inte en mediaspelare för ljud i första hand. Dessutom måste man ha bildvisaren igång vilket jag helst vill slippa vid musiklyssning.

      
Foto
Detta räknar jag också som en bonusfunktion. Det går bra att se ett album men sedan är det jobbigt. Här har datorn sin fördel med alla olika program för visning av bilder. Mitt tips för visning av bilder är att man skapar en mapp på sin dator med just de bilder man vill se/visa. Antingen tankar man över mappen eller hämtar man bilderna över nätverket. Då har vi plötsligt gjort vår bonusfunktion till en mycket stor tillgång. Det vill säga, man kan se/visa sina bilder utan att koppla datorn direkt till bildvisaren.

    
Firmware
Jag har hela tiden testat med senaste betaversionen och det positiva är att man från
Divco:s sida har uppdaterat dessa mycket snabbt efter att rapporterna strömmat in från oss betatestare. I dagsläget (2007-11-01) finns det en officiell betaversion tillgänglig som heter "tvix_M-x100_1.3.05 RC1". Även denna kommer att vara inaktuell inom kort och därför lämnar vi ”betorna” till forumets officiella Tvixtråd.

Den stora fördelen med Tvix är att man hela tiden uppgraderar mjukvaran och att man har många års vana. Det poppar upp nya mediaspelare varje vecka, men ingen har den erfarenhet som DViCO. I mina ögon, har man redan nu uppnått en perfekt mjukvara och det är bara små detaljer kvar att finslipa men man kan utan problem spela upp alla filer. Den senaste uppgraderingen gav oss 1080p och det är minsann inte dåligt.  

Att uppgradera Firmware är en enkel sak. Man laddar ner filen och lägger sedan över den på Tvixens hårddisk, klickar på filen och väntar tills det är klart (10 min).

       
Fördelar
Beroende på köparen, finns det många olika fördelar med en Tvix.

 • Barnfamiljen kan lägga över alla sina barnfilmer och på så sätt slippa hanteringen av dvd-skivor som ligger slängda på golvet och som både blir förstörda och som till slut förstör dvd-spelaren (barn kan se samma film 100 tals gånger). Likaså gäller för barnens musik, man slipper hantera alla cd-skivor.
 • Man kan på ett enkelt sätt se alla filer man laddat ner från nätet direkt på sin bildvisare oavsett format (de flesta format fungerar).
 • Näst intill ljudlös på lägsta fläkthastighet (vilket är okej om den står fritt).
 • Har möjlighet till > 1Gb intern samt två externa hårddiskar.
 • Uppkoppling mot nätverk.
 • Tar väldigt liten plats.

Det finns en uppsjö av fördelar och jag kan inte finna någon nackdel med Tvix i det förhållande jag fått till den och med de funktioner som jag testat.

Det är möjligt att det finns begränsningar med den tuner man kan köpa till och vad gäller uppkoppling via trådlöst nätverk. Men detta har jag inte testat och kan därför inte ge min syn på saken.

       
Sammanfattning
Tvix är ett mycket bra alternativ, för den som vill kunna hantera sina bild- och ljudfiler enkelt och smidigt. Tvix hanterar de flesta codec och är på så sätt ganska framtidssäker.

Man skapar lätt ett mediabibliotek och gör det lättåtkomligt för hela familjen. En treåring klarar av att sätta på en film eller lyssna på en ljudfil och det är kanske det som är finessen med en mediaspelare, det skall vara enkelt.

På köpet får man en kvalité o design som slår allt annat jag testat inom denna produktkategori. Jag kan inte finna några konkurrenter som når upp till Tvixen och även om det ryktas om nya spelare med bättre och nyare chip så finns de inte på marknaden när denna test gjordes och därför kan de heller inte räknas in.

Just idag så har vi en spelare som hanterar alla format utan några som helst problem. Tvix kan spela upp 1080p och det räcker mer än väl. För de flesta så blir efterkommande spelare överflödiga, då man inte har utrustning för att spela upp det dessa hanterar. Tvix 5100 kommer att räcka länge för de flesta och med ytterligare uppdateringar av firmware har vi en helsäker burk som gör de flesta lyckliga.

Svensk distributör ger trygghet och inte minst då det gäller garantier och support.

      
Betyg

 • Bild 5
 • Ljud 5
 • Konstruktion 5
 • Användarvänlighet 5
 • Support 5

    

Fortsätt gärna att ställa frågor till mig i nedan kommentarstråd så skall jag försöka svara på det som rör de delar jag testat eller så testar vi ytterligare så att nya svar kan ges.
  

// EricS

     

ISO-filer får alltid ett avbrott någonstans i filmen. Man måste starta om spelaren som oftast finner exakt scen automatisk. Detta kommer säkert att åtgärdas i nästa firmware.


Länkar
Officiell forumtråd - Minhembio
Produktinformation (svenska)
Dvico webbplats (engelska)Allmän produktfakta
 Här finner du egenskaperna hos produkten. Ifall du anser att något är fel kan du, om du är inloggad, redigera dessa på produktens Prisjaktsida.
 

Allmänt

Användningsområde TV/film & foto Musik
D/A för ljud 24 bit / 192 kHz
Mediaprocessor Sigma EM8623

Anslutningar

Analoga RCA-stereoingångar 0 par
Analoga RCA-stereoutgångar 1 par
Front / sidoanslutningar
HDMI Ja
HDMI-version 1.1
Hörlursutgång Nej
USB-kontakt Ja
Antal USB-värd-portar
Inspelningsfunktion via USB (PVR)
USB-kontakter (totalt) 2 st
USB-strömförsörjd (endast mha USB) Nej
USB-version 2.0
Övriga anslutningar Komposit ut Komponent ut Digital koaxial ut (S/PDIF) S-video ut Digital optisk ut (S/PDIF)

Bildegenskaper

Stödda videoformat 576p 720p 1080p (Full HD) 1080i

Dekodrar

Bildfiler som stöds JPEG/JPG
Ljudfiler som stöds MP3 WMA Ogg Vorbis FLAC WAV (PCM) AAC
Ljudformat Dolby Digital 5.1 DTS 5.1
Videofiler som stöds DivX Xvid MPEG1 MPEG2 MPEG4 WMV AVC/H.264 WMV9 HD (VC-1) AVI Matroska (MKV) AVCHD MOV TS VOB

Dimensioner

Mått (BxHxD)

Bredd 131 mm
Djup 131 mm
Höjd 185 mm
Produktvikt 1.2 kg

Funktioner

Funktioner Stöd för internetradio Fjärrkontroll Display
Internettjänster/appar som stöds

Kommunikation

Bluetooth
Ethernet-anslutning Ja
Hastighet 10/100 Mbit/s
Trådlöst nätverk (Wi-Fi)

Kompatibilitet

3D-stöd (3D-ready) Nej
HDR
Radiomottagare (FM/AM/DAB)
Streaming-standarder

Lagring

Internt lagringsutrymme Nej
Stöd för inbyggd hårddisk Ja
Formfaktor 3.5 tum

Mjukvara

Operativsystem (senaste versionen) Ej namngivet OS

Strömförsörjning

Separat strömanslutning till elnätet

Länkar

Tillverkarens produktsida
Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.