Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

Real Cable HD-Lock

Skriven av: dp79.com  |  Datum: 2008-08-13  |  16480 besökare

Real Cable HD-Lock är en serie hdmi-kablar som är utrustad med en låsbar hdmi-kontakt som fungerar som den äldre dvi-kontakten där man skruvar fast kontakten i apparaten.

Jag har ett flertal gånger råkat ut för glappande hdmi-kontakter och när jag fick syn på Real Cable HD-Lock så var jag tvungen att testa om det verkligen fungerade i praktiken.
Svaret är ett glasklart ja! Real Cable HD-Lock fungerar som utlovat och är utan tvekan ett bra val i hdmi-djungeln.

Minitest: Hdmi-kabel som inte lossnar

Ett nyare märke på tillbehörsmarknaden för hemmabio på den svenska marknaden är Real Cable. Företaget är franskt och tillverkar kablar inom audio/video-områden men återfinns även inom datorsegmentet med t ex usb-kablar.
Bland hemmabioutbudet finns det flera "smarta" produkter, bland annat en flat hdmi-kabel och den kabel som jag valt att testa; en hdmi-kabel med låsbar kontakt – Real Cable HD-Lock.

Real Cable HD-Lock. 10 meters hdmi-kabel med smart låsanordning för kontakterna

En av de nackdelarna med många av dagens hdmi-kablar är de dåliga kontakterna som ibland har en förmåga att glappa och även kan lossna helt. För oss som är vana vid dvi-kontakterna med dubbla skruvfästen så att kabeln sitter ordentligt fast i apparaterna, ja det gäller verkligen inte hdmi-kontakten i sitt orginalutförande!

DVI-kontakten till vänster är utrustad med dubbla skruvar. HDMI har en mindre kontakt men saknar skruvar

Många av dagens hdmi-kablar är även så pass styva att det ofta skapas ett extra tryck vid kontakten då kabeln (i alla fall för mig) ofta böjs lite extra för att kunna kopplas in i t ex en dvd-spelare. Problemet som uppstår är att vid minsta lilla rörelse eller vibration på själva apparaten eller något som är i kontakt med kabeln kan få kabeln att lossna eller det blir ett glapp vilket medför att bilden försvinner och man måste "rycka" lite för att få bild igen.

En klassisk situation hemma hos mig är att en större städning genomförs under lördagen och när man sen på kvällen ska njuta av veckans storfilm, ja då får man ingen bild och givetvis har man flyttat lite på tv-bänken eller rört vid kabeln vid noggrann damning och det har blivit glapp… Rör man lite försiktigt på kontakten som sitter mot tv:n så får man bild igen.

 

SafeLock

Real Cable SafeLock är en enkel och smart lösning där Real Cable använder en låsanordning, SafeLock, som låser kabeln i apparaten genom att använda det extra skruvhål som finns precis vid hdmi-ingången/utgången på många av dagens hdmi-utrustade apparater, dock inte alla.


Skruvhålet nedanför hdmi-utgången på en Denon DVD-2930

Lösningen är väldigt enkel men den fungerar! Efter att testat Real Cable HD-Lock under en vecka med aktiv städning och flitigt kopplande så är det bara till att ta av hatten för en riktigt bra produkt som jag gärna hade fått upp ögonen för tidigare!

Real Cable HD-Lock-kablarna finns i längder från 0,75 meter till 15 meter. När det gäller själva låsanordningen, som alltså kallas för SafeLock, så finns den i lite olika varianter, antingen är den lös och kan monteras på kabeln vid behov eller så är den fastmonterad på kabeln. Detta beror förmodligen på att alla apparater ej har det skruvhål som behövs för att låsanordningen ska fungera och då kan låsanordningen eventuellt bli en extra onödig tyngd som belastar kontakten.

Till vänster sitter SafeLock monterat på kabeln. Till höger en lös SafeLock

Den kabeln jag hade hemma för test hade på den ena änden låsanordningen fastmonterad och på den andre änden var den avtagbar. Det ska nämnas att den avtagbara fungerar riktigt bra så jag tycker den kombinationen är en flexibel lösning men jag märkte också att fast skruvhålet saknades så fick kabeln ändå extra stabilitet med SafeLock monterat. Fast montering är alltså i min mening ingen större nackdel.

 

Testmiljö

Ska man testa ren prestanda på en hdmikabel så krävs det dyr mätutrustning men även apparater av senaste snitt och rätt sorts material så man kan testa med så hög bandbredd som möjligt. För detta test har inte råprestanda varit i fokus utan det har varit de låsbara khdmi-kontakterna SafeLock, men även prisvärde kontra andra vanliga hdmi-kablar.

För testet användes bladn annat en Denon DVD-2930 dvd-spelare kopplat till en Sony D3000 lcd-tv men även till en Hitachi PJ-TX200 projektor. Vid recensionstillfället fanns det ingen möjlighet att testa hdmi 1.3 med högsta möjliga överföringskapacitet utan jag skickade som högst 1080@60p och Dolby Digital 5.1-ljud i kabeln. Kabeln har även ingått i en längre kedja där en Denon AVR-3806 använts som hdmiväxel.

 

Real Cable HD-Lock jämfört mot andra hdmi-kablar

När det gäller ren bildkvalitet så har jag inte sett någon skillnad mellan Supra, Real Cable HD-Lock och Belkin PureAV. Alla tre kablar fungerar utmärkt och några visuella skillnader kunde inte ses av mig.

Jag rankar fortfarande Belkin PureAV som nummer ett av de tre på grund av sin mjukhet, Real Cable HD-Lock hamnar i mitten och Supra som nummer tre. Detta är dock baserat på känsla istället för prestanda/mätvärden, rent prestandamässigt fungerar alla tre utmärkt hemma hos mig. Real Cable HD-Lock känns mer gedigen än Supra och personligen gillar jag det svartgråa hos HD-Lock bättre än Supras isblåa utseende. Subjektiva åsikter som sagt...

Fyra hdmi-kablar uppradade. "Noname-kabel" högst upp följt av Supra, Belkin PureAV och Real Cable HD-Lock längst ned

Real Cable HD-Lock vinner dock överlägset över Belkin PureAV när man tar med låsanordningen i bedömningen, och det bör man ju givetvis göra, så nästa hdmi-kabel jag köper kommer säkerligen bli en Real Cable HD-Lock – bättre betyg än så kan jag inte ge!

 

Till sist

Real Cable HD-Lock kostar ungefär dubbelt så mycket som motsvarande Supra men vid längre kabeldragningar eller där man känner att man behöver extra stabilitet, ja då är prisskillnaden motiverad. Real Cable HD-Lock känns väldigt stabil och SafeLock fungerar som utlovat. Det finns egentligen inget att klaga på, eventuellt kan priset kännas en aning högt men utan tvekan får man en bra kabel för pengarna.

Real Cable själva säger att HD-Lock-kabeln ska stödja hdmi 1.3 kategori 2 i upp till 15 meter. Detta innebär att kabeln ska fungera med blu-ray och de nya ljudformaten utan problem.

Jag vill även ännu en gång poängtera att vissa apparater saknar det nödvändiga skruvhålet men jag ser inte det som något större problem, Real Cable HD-Lock går att använda oavsett och byter man apparater framöver så kanske man får skruvhålet då istället...

Ett stort tack till den svenska distributören Prospersell som lånat ut en HD-Lock-kabel för test.

/DanielPrisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.