Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

IFA 2008

Skriven av: Dreadlock  |  Datum: 2008-09-02

 

Inledning

Av Sigge Lundqvist IFA, eller Internationale Funkausstellung Berlin är inte bara stor utan även tyngd av traditioner då den hölls för första gången 1926 och fortsatte med årliga mässor fram till andra världskriget 1939. 1950 öppnades mässan åter och hölls vartannat år fram till 2005 då den åter blev ett årligt förekommande mecka för teknikintresserade.  Många kända  personer har hållt öppningstalen, bl.a. Albert Einstein 1930 och  i år syntes såväl Berlins borgmästare Klaus Wowereit som Tysklands förbundskansler Angela Merkel bakom talarstolen på öppningen.

       

Klaus Wowereit

Huserande i Messe Berlin - ett gigantiskt utställningskomplex i en av Berlins västra förorter, Charlottenburg, är IFA efter CEBIT den näst största elektronikmässan. 122.000 kvadratmeter, en yta lika stor som 18 fotbollsplaner, sprängdfyllda med all tänkbar elektronik är verkligen något att bita i och hade det inte varit för de varandra allt för lika kinesiska och taiwanesiska kabeltillverkarnas montrar hade det varit svårt att hålla den utsatta takten på 2.31 minuter per monter för att hinna allt.

Entren till mässans södra ingång

Samsung visade att deras monter låg nära den norra infarten

 

Trender TV

Om man skall sammanfatta mässan i två ord måste det bli 'högupplöst' och 'platt' och sedan otaliga kombinationer så som platt högupplöst, högupplöst platt, högst platta upplösningar och i vissa fall enbart platt fall. Alla av de tyngre utställarna hade världens plattaste och världens första 200 Hz LCD-tv. Samsung drog till med 600Hz subfield, vilket översatt också betyder - ni gissade rätt - 200Hz. Diskussionerna vem som var först lär fortsätta långt efter IFA har stängt för året vilket tillsammans med det faktum att en 50Hz LCD med världens sämsta interna avkodning fick utgöra jämförelse mot 200Hz tekniken så den senare skulle falla i bättre dager, lämnar en oangenäm fadd smak i munnen.

Vi hittade världens största tv i flera montrar även om Panasonics 150" Plasma tillsammans med 108" LCD från Sharp var de som lämnade,  om ni ursäktar ordvitsen, de största intrycken.

 Xbox 360 tennis på 108" HD skärm hos Sharp

 

Panasonic visade SuperSlim Plasma - endast markant tunnare än Samsungs som faktiskt var 2,54cm...

Även Sonys tvapparater hade varit på hälsokur och krympt på tjockleken

Även om man kunde hitta en del märkliga försäljningsargument som 'Världens minsta plasma' så  var det ändå OLED som imponerade stort, även om det ännu verkar finnas en hel del problem med tekniken i form av degenererande pixlar. Redan efter andra dagen visade flera av de större skärmarna upp defekta pixelformationer, något som representanten tillskrev klåfingriga mässbesökare snarare än brister hos tekniken. Oavsett så påvisar det att tekniken kanske ännu inte är helt färdigbearbetad. Dock var kontrasten riktigt bra och skärpan ännu bättre även om skärmen bara har upplösningen 960x540 pixlar.

XEL-1 med sina 1000000:1 i kontrast, 180º betraktningsvinkel och 2 HDMI 1.3 ingångar kommer att säljas i Sverige under hösten bekräftade Sonyrepresentanter på plats. Priset? C:a 20.000 SEK

Det behövdes tydligen inte OLED för att uppnå höga kontrastvärden menade Sharp som också visade en LCD med ett kontrastvärde på 1000000:1. Det skulle vara intressant med en mätning av skärmen, men inget av företagen ville ordna ett officiellt test "this early in the products development". 

På TV-sidan verkade det nästan som om HD är på väg att dö då 4K är på väg hit, men släng inga elaka blickar på din nyinköpta full-HD apparat på väggen, innan tekniken bakom finns att handla för överkomliga priser och det faktiskt finns något att titta på (även om det inger en hel del respekt att köra 4 separata Blu-ray filmer samtidigt med full upplösning på samma skärm) har vi förflyttat oss 8-10 år fram i tiden. Men visst var det imponerande att se.

JVC hade mässans minsta pixlar, eftersom de 8,4 miljoner pixlarna huserade på 50"

 

"Bara" 2840x2160 men hela 82" stor var Samsungs Ultra HD

Philips sköt av ett fyrverkeri av färger med alla versioner av ambilight som blir mer och mer avancerat för varje produktgeneration som passerar. Aurea 2.0 är här och nu finns även 37" tv att handla för 35000 kronor.

Aurea 2.0 blir din för 35000.

Med Sonys och Panasonics trådlösa system presenterade trodde vi att även philips skulle visa något liknande vilket uteblev. Istället fick vi beskåda PFL-9803 som med kabel hanterar 1080p till skillnad från i Sonys fall 1080i men som är bakgrundsbelyst med LED, något som skall eliminera läckage av ljus mellan pixlarna och förbättra svärtan. Kommer endast i 42 tum och landar med all sannolikhet på andra sidan 30.000 kronors strecket.

2 miljoner till ett i kontrast innan man filtrerat siffrorna med en stor spade salt

För att avsluta TV-trenderna från IFA måste nämnas att i framtiden skall vi varken ha sladdar till våra tv-apparater eller datorer knutna till dem. Sony och Panasonic körde trådlös HD-överföring även om det på mässan inte var några längre sträckor och Samsung körde ett iTunes liknande system via små break-out boxar till sina apparater. Speciellt imponerande var det dock inte eftersom såväl mediaspelare som HTPC ger bättre resultat.

 

Trender uppspelning

Alla tillverkare har självklart en eller flera Blu-Ray enheter i sitt sortiment även om vissa låg längre fram i tiden än andra. Vissa var fortfarande rena koncept och andra snart tillgängliga i en butik nära dig.  Panasonic premiärvisade sin DMR-BW500, en Blu-ray inspelare med dubbla HD-tuners och 500Gb inbyggd hårddisk som som på mässan visades upp med tillägget EFK riktad till den Franska marknaden

DMR-BW500EFK - inget pris eller lansering till Sverige offentliggjort

 

Panasonic DMP-BD-55 55mm tjock, Profil 2.0, Intern avkodning av alla vanligt förekommande ljudformat för utmatning på 7.1 analogt eller PCM.

Funai som inte är speciellt kända för oss i Sverige, förrutom en och annan VHS-spelare i de lägre divisionerna av exklusivitet visade upp B1-M110 med släpp under hösten. Denna profil 1.1 spelare är riktad mot den stora massmarknaden och har ett riktpris på 280 euro.

Grundig har även de förstått att det är dags att hoppa på Blu-Ray tåget och visade upp GDP-8800BD, företagets första egna spelare, men de var ytterst snåla med information förrutom att spelaren är profil 1.1 och att det finns 7.1 analoga utgångar. Dock vet vi ännu inte vilka format man kan koda av internt, något som Grundigpersonalen inte heller ville kommentera.

Funai B1-M110 utan DTS-MA

Sony har sin Blu-ray väg utstakad med BDP-350 som det skrivits en hel del om på forumet, BDP-550 som erbjuder avkodning av såväl DTS HD-MA som Dolby TrueHD både som PCM eller bitsream, BDP-S5000ES som kort kan beskrivas som en ES-variant av 550 där allt är mer påkostat med bl.aa off-center fötter, vibrationsdämpat chassi och ett 1Gb medföljande USB-minne.

Sony BDP-550 - priset kommer landa på ca 500 euro

 

BDP-S5000ES släpps i September och kommer landa på mellan 15 och 20.000

Denon visade självklart upp sin 3800BD och 2500BT men vad som fångade min kamera var en ny spelare i lineuppen vid namn DVD-1800BD - en profil 1.3 spelare med minneskortsläsare som enbart förlitar sig på bitstream-överföring av högupplösta ljudformat då såväl analoga flerkanalsutgångar som intern avkodning av DTS HD-MA och Dolby TrueHD saknas.

Nya DVD-1800BT kommer kosta 800 Euro när den släpps till årsskiftet

Barskrapat till tusen

Självklart har inte Marantz legat på latsidan utan visade såväl 5003 som den efterlängtade 6003 som stoltserar med dubbla hdmi 1.3 utgångar och massor med kraft under skalet. På Bluray sidan hittade vi BD7003 som kommer hamna på 899 Euro.

Marantz BD7003 stackad på en SR5003

Philips hade BDP-7200 på flera ställen i sin monter utan att prestandan imponerade. Profil 1.1 och utan intern avkodning av varken DTS HD-MA eller Dolby TrueHD precis som Minhembio rapporterade i slutet på förra veckan www.minhembio.com/nyheter/1648

Samsung har inte heller legat på latsidan och fortsätter släppa Blu-Ray spelare i rekordhastigheter. Nu är det BD-P2500 som är släppt och på vanligt Samsungmanér var inte riktigt alla funktioner på plats - något som skall lösas med mjukvaruuppdateringar enligt Samsungs representant på plats. Vi får väl se om de hinner ut med en ny modell innan mjukvaran till denna kommer. HQV bestyckning,  DTS-HD och Dolby TrueHD-avkodning får man från början medan DTS-HD MA och BD-Live kommer att komma "till hösten". 4000 kronor och släpp i September.

Lite utanför Blu-Ray hysterin står av förklarliga skäl Toshiba som självklart vill visa upp sin XDE-teknik men inte för alla. Bakom hemligt skynke på VIP-avdelningen lyckades vi få en snabbtitt genom folkmassan på XD-E500. Spelaren matchades mot en illa förtäckt Sony Blu-Ray spelare och filmen 'Den siste samurajen' var föremål för jämförelsen. Visst hade fortfarande blu-ray ett övertag i detaljskärpa då ett visst mått av osuddighet från DVD-versionen kvarstod men det hela såg mycket intressant ut. Minhembio blev inbjudna till närmare tester i höst och vi återkommer med resultat.

 

Trender Projektorer

Det är lika bra att vi säger som det är - det spelar ingen roll att vi fick se Mitsubishi HC7000, 2k HD projektorer  eller Sony Bravia VPL-HW10 - framtiden stavas LED. Hos Texas Instruments har man inte legat på latsidan och en LED-driven prototyp med hela en miljon till ett i kontrast visades upp. Tänk själva att slippa byta lampa, oroa er för degenererade paneler eller lampor som blir missfärgade. Speciellt långt borta ligger det inte men eftersom TI inte själva bygger själva projektorerna kunde man endast hänvisa till exempelvis Vivitek som tillverkat testexemplaret vi såg. Q4 2008 kan vi se de första produkterna med imponerande specifikationer som 500000:1, 50% större color range och 30% lägre strömförbrukning. Bilden var riktigt riktigt bra även om källmaterialet kanske inte höll högsta kvalitet. Epson siktar på det lite dyrare segmentet med sin 75000:1 (dynamiskt) TW5000 som beräknas dyka upp (ett odödligt citat) "Just about anytime or maybe a little later than so". Pris i butik är satt till strax över 30.000 SEK. Tyvärr var det teknikstrul när vi la våra 2,31 minuter i montern så varken ovan nämnda TW5000 eller nya TW3800 (20.000:1 25000 SEK) kunde granskas närmare.

 

Loveguru projecerades utan lampa

HC7000 72000:1 och 17dB

Sanyo har beslutat att förstagångsköparna av full-hd projektorer skall handla just en Sanyo och visade PLV-Z700 - en bantad version av Z2000. Även om flera nätsidor uppger att Sanyo håller priset hemligt fick vi en siffra på 1500 Euro. Kontrasten jämfört med Z2000 är minskad från 15000:1 till 10000:1 men erbjuder variabel iriskontroll såpass ofta som 1/60 sekunder. Imponerande!

PLV-Z700 - i butik i Oktober

 

Trender Ljud

En mässa av IFAs storlek är knappast en optimal miljö att demonstrera de senaste högtalarna i varför mycket av tiden gick åt att okulärbesiktiga nyheterna och kontrollera huruvida de kommer infinna sig i ett bättre lyssningsrum inom överskådlig framtid. Glädjande nog kommer Infinity att visa upp sitt flagskepp Prelude Forty på Arkenmässan i år där den på riktigt kommer att få bekänna färg. Med fyra av de från Cascadeseriens fyrkantiga vidareutvecklade MRS-membran (Maximum Radiating Surface) och dubbla 8" bashögtalare spelade Fourty såväl sprött som engagerande i såväl 2 som flerkanal. Drevs gjorde de av helt nya Harman Kardon 990 som är ett riktigt monster, smaka på dessa specifikationerna:

  • 2x150W 8 ohm / 100A
  • Balanserade XLR in och utgångar
  • 4 analoga, 4 digitala och 1 phono (MM och MC)
  • USB-ingång
  • Preout och dubbla sub-utgångar
  • Rumskalibrering
  • Synkronisering av klockpuls via HK link

Infinitys jubileumshögtalare Forty drivna av HK990

HK990 med dual mono uppbyggnad från ovan

HK 990 under skalet

På flerkanalsidan hittade vi en hel del roliga saker, bland annat AVR 655 med 7x75W, 3 in och 1 ut HDMI 1.3 drivna av Farudja DCDI chip. En ny, åtminstone för mig, Dolby logga i form av Dolby Volume prydde de flesta av produkterna vilket innebär en teknik för automatisk nivåreglering från olika ingångar.

AVR 655 under en DMC 1000 - en hårddisk baserad server som klarar fyra av varandra separata ljudströmmar till flera zoner, spelar från valfritt media inklusive den 250Gb stora hårddisken, externt anslutna USB-enheter eller från minneskort, bildvisning och HDMI uppskalning till 1080p. Årets Eisavinnare.

 

DMC 1000 för sig själv

Gränssnittet för DMC 1000

Den första direkta frågan man ställer sig är självklart varför en HDMI baserad produkt som släpps 2008 bara spelar ljud och visst finns det lösningar som dock ligger i prototypstadiet. Bakom lyckta dörrar hittade vi endel riktigt intressanta produkter nämligen en betydligt tyngre bestyckad, namnlös version av DMC 1000. Harman Kardon hoppar på DLNA (Digital Living Network Alliance) tåget och visst satt det ett DLNA klistermärke på denna namnlösa mediacenterlösning.

Namnlös DLNA Media Center med hårddiskar i ett chassi från SilverStone

Även om skylten ombad oss att inte röra något kunde vi inte hålla fingrarna i styr och i ett kort ögonblick funderade vi på att ta burken under armen och försvinna fort som vinden. Är det så här framtiden är kommer vi lägga alla våra besparingar till utveckling av tidsresor. Gränssnittet kändes igen från DMC 1000 med fyra separata bildströmmar till olika zoner i hemmet. Som anslutningspunkt hittade vi en ordentligt prototypliknande mediabox:

DVI och analoga utgångar kommer säkert bytas till HDMI i framtida versioner

Sammankopplade enheter i all ära men utan ett smidigt sätt att styra sina anläggningar kommer lösningen oundvikligen kännas rörig. Harman Kardon visade upp sin idé på hur man på ett enkelt sätt skapar sig en överblick, nämligen fjärrkontrollen med stort F. Bestyckad med en 11 tum stor touchscreen, eget lagringsmedia och trådlöst speglat interface från DMC-enheten kan man såväl styra bild och ljud i de olika zonerna, men även spela upp film och musik direkt i fjärrkontrollen som när den kopplas till dockan synkroniserar vilket media som lagras i den.

Harman Kardon satsar även på iPod-generationen och visade stolt upp sin MS100 - en iPodansluten cdspelar-klockradio-högtalare. Den klarar alla moderna iPodversioner och spelar även mp3 och wma från brända skivor. Vill du visa bilder så kan du analogt koppla MS100 till en bildvisare. Kommer släppas i Oktober men priset är inte satt, dock gissar vi på runt 4000 kronor.

Slutversionen kommer självklart ha pianolackad LCD-display

Vidare fanns det högtalare till datorsystem, iPod och mobiltelefoner i en mångfald som gjorde oss alla nästan lite matta. Värst var det i den Kinesiska och Taiwanesiska paviljongen där det var svårt att urskilja de olika tillverkarna från varandra. Lite bättre stod det till hos övriga leverantörer - men mycket var det.

JBL visade upp en intressant lösning på en högtalare som de valt att kalla Control NOW som kompletterar de lite mer fyrkantiga syskonen i Control Serien. Finns ute nu i sobert svart och vädertätad vitt för ca 2000 kronor paret.

4 stycken Control Now med tillhörande upphängning

 

Control NOW som hyllkonsol

Innan vi lämnar JBL vill jag rekommendera alla som har möjlighet att lyssna på JBL LS80, även de EISA-vinnare, att göra så. 30.000 SEK paret lät riktigt bra i flerkanal och har massor med teknik från sina större kusiner Array-plattformen. Ett av mässans största habegär infann sig hursomhelst i JBL's underbart luftkonditionerade lyssningsrum.

JBL LS80 finns redan i Sverige och kostar 30.000 för golvhögtalarna, 9.000 för centern och 15.000 för stativarna.

 

Yamaha var på plats med en stor monter där vi fick se både RX-V1900, RX-V3800 och DSP-Z7 som skall släppas september/oktober med priser från 1100 Euro upp till 2200 Euro. Frågan är om vi kommer se Z7 i Sverige då den är fullmatat med såväl XM som Sirius-radiofunktioner, något vi i Sverige inte är speciellt bortskämda med...

DSP-Z7

Yamaha bjöd oss även på SilentMusic - dvs elektiska fioler där det krävdes hörlurar för att höra resultatet. Hur det lät? Lite som DJ Sammy möter Rednex, men idén var rolig.

 

En ny bekantskap för flera av oss var Adam Audio som spelar i den lite högre Higer End divisionen som visade upp TENSOR Beta, ett system som jag väldigt gärna vill lyssna vidare på eftersom deras monter var allt annat än optimal ur ett akustiskt perspektiv.

Adam Audio TENSOR Beta

 

Trender Övrigt

Självklart fanns det datorer och tillbehör på mässan även om de stod sig slätt i antal mot övrig hemelektronik, och det var svårt att skönja några verkliga trender. Bärbara datorer blir allt mindre, och vi skall lagra alla våra filmer och all vår musik centralt - så kan man sammanfatta budskapet.

 

Fujitsu Siemens har kört Amilon i torktumlaren och utmanar nu på allvar Asus på mini-pc marknaden

LGs NAS med inbyggd Blu-Ray brännare och plats för 4 diskar upp till 1.5Tb styck

LG GBW-T10N - Äntligen Slot In Blu-Ray brännare till din dator

Slutsats

Att gå på mässa är enkelt - man förlorar sig snabbt i tekniken och plötsligt vaknar man upp hemma med en ordentlig mäss-baksmälla. Ens gamla tv är dålig, högtalarna låter illa och varför i hela friden kan jag inte styra min diskmaskin med en multifjärrkontroll? Att sedan sortera allt man sett och hört i små mappar för att slutligen destillera allt till en överskådlig text är svårt - mycket svårt för det finns ju så otroligt mycket att skriva om, och även om jag tror att jag har täckt det mesta har jag missat desto mer. Nu har mina fötter stumnat och jag är trött på mäss-(g)-eländet...

 

 



Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.