Hade varit inressant att höra Perra, Paccis och Markus syn på denna Mirakellåda.
Jag anar att de likt Ringblixt kommer likna den vid ett bra "kontrast/sharpness"-reglage.
D.v.s. om man är av åsikten att man bör skruva på dessa reglage så att de introducerar något som inte fanns i källmaterialet och gillar den bilden, då gillar man säkert Darbeen.
Är man videofil och vill se bilden så som den var tänkt att ses, då justerar man kontrast & sharpness i "0"-läge. Rätt läge är ju inte 0 på alla apparater, vissa går från -10 till +10 och rätt läge är 0 eller -10 eller något annat som t.ex. -5 i skumma fall. Använder man testbilder så ser man snabbt på vilken nivå ringningar uppstår för sharpness (om de uppstår - dagens apparajter har kommit långt med att inte lägga på "vita konturer"). Kontrast och brightness justeras också med fördel in med testbilder för att få full gråskala och full färgskala utan att "döda" graderingar för t.ex. rött (vanligt på gamla LCD-projar). Full kalibrering på det för gamut D65 och hela faderullan så är man hemma 
På tiden när man höll på med deinterlacing av 480i och 576i så var där en vinst helt klart att göra om de till progressive. Men då i stort sett allt HD-material är progressive (utom vissa HD-sändingar) så ser jag inget gigantsikt behov av en sådan låda. Grafikkort fixar omskalningen till P på en dator, alternativt recievern/pre-ampen och på BD-spelaren kan du också välja utsignal och som om inte det var nog brukar många TV-apparater kunna omvandla till progressive även om insignal är interlaced. Så för den biten så får där sitta ett chip som är bättre än var enskild komponent och det blir bara användbart om ursprungsmaterialet inte redan är progressive.
Sedan är för många "wow"-upplevelsen av uppskruvad skärpa något de lärt sig gilla och om man switchar till ett "korrekt" läge så kan vid första anblicken bilden se oskarp och färgfattig ut, men titta en timma på en korrekt bild och slå sedan om till det överskärpta läget så är det lättare att falla för den korrekta bilden, framförallt vid film där man kanske inte vill att ögonfransar skall sticka ut mer än "normalt" särskilt om skärpedjupet egentligen INTE hade tänkt att ögonfransen skall vara så skarp.
Det kan ju se "fräckt ut" att allt i bilden har superskärpa, men då tappar man effekten av skärpedjupet och man får svårt att gissa vad scenen vill att man skall fokusera på eller vad som var originally intended som fokuspunkt.
OBS - inget darbee exempel...
Ett exempel på en sådan överskäprning finns t.ex. ställbar på det nya flaggskeppet från Epson pro och det är enligt många riktigt bra för att vara just ett sådant reglage, tom användbart enligt vissa. Not so much av andra utan att nämna namn 
Källa cine4home http://www.cine4home...00_test_neu.htm
Original

Max (notera palmlöven i bakgrunden samt stenarna som blvit skarpare men som gör att djupet i bilden försvinner och det ser "oäkta" ut)

Med "lagom" mycket skärpa så kan man välja att gilla eller inte. Just i detta fallet verkar den gå in och korrigera de överkontrasterade hudtonerna i ansiktet och det kan jag tycka gör bilden behaglig och bilden ter sig fortfarande naturlig. Men om effekten av överkontrasten kommer från att solen lyser på ansiktet så försvinner ju just den effekten av korrigeringen.
Färgen på "mössan" har tveklöst förändrats och blivit lite djupare murrigare brun, kanske gillar man den korrigerade färgen bättre...men det är inte den färgen som mössan har såvidare inte kameran filmat fel och projen "gissar" vad den ursprungliga färgen var (inte så sannolikt
).
Samtidigt så har "hårtestarna" nästan fått för stor fokus och blivit för tydliga men all in all så det en hyfsat lyckad kompromiss för just denna bilscenen. Att det blir så "bra" i alla läge är kanske inte så sannolikt och man tappar som sagt en del av tanken som filmteamet hade när korrigeringarna "döljer" det som filmats.

Redigerat av bigbadboogie, 18 maj 2015 - 02:30.