Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Panasonic PT-LC75E testad!

12 svar till detta ämne
  • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 03 juli 2002 - 10:54

EmuMannen
  • EmuMannen
  • Veteran

  • 2 096 inlägg
  • 0
Efter att ha läst inlägg efter inlägg på AVSForum om Panasonic PT-LC75U så var jag bara tvungen att se den med egna ögon. LC75E som den heter i Europa finns ju normalt inte hos hemmabioförsäljarna så jag ringde helt enkelt upp Panasonics distributör i Stockholm och frågade om de kunde demonstrera maskinen och det gjorde de gärna.

Ni som läst mitt tidigare inlägg om VT-45 (https://www.minhembi...?TOPIC_ID=11920) vet hur jag försökte skapa mig en lägsta acceptabel referens i stället för att jämföra med maskiner för över 100,000 kr. Testen genomfördes i distributörens lokaler på en 160 cm bred vit duk. Som signalkälla användes en vanlig Sony enkel interlaced DVD-spelare samt min bärbara dator med PowerDVD som HTPC. Belysningen i rummet ändrades från ganska mycket ljus från tre lysrör i taket till ganska mörkt med ströljus från andra rum (det var glasväggar in till det konferensrum vi använde). DVD-skivorna vi använde var distributörens A Bugs Life och min Gladiator R2.

LC75E är XGA och har en lillebror som heter LC55E i SVGA. Båda projektorerna är 4:3 med stöd för 16:9. De har även en 16:9 kusin som heter AE100 och som är WVGA. Det hade varit kul att testa dem sida vid sida men tyvärr så hade distributören hade bara en LC75E för demonstration.

Personligen tycker jag att designen av LC75E är snygg. Menyerna är enkla, lite för enkla kanske eftersom det hade varit trevligt med lite fler inställningsmöjligheter. Enligt AVSForum så krävs en speciell sladd och mjukvara för att komma åt servicemenyerna. En annan sak som förbryllar är att vissa menyalternativ som finns för komposit/s-video/komponent försvinner om man kör VGA. Ett sådant alternativ är S4:3 men mer om det senare.

Så hur såg då bilden ut? Låt mig använda samma lista och kriterier som jag använde för min lägsta acceptabla referens med VT-45.

Hur mörkt måste det vara i rummet? LC75E klarade sig förvånansvärt bra med ljus i rummet. Givetvis påverkas bilden som alltid och bäst är den när det är mörkt men jag tycker att bilden var fullt acceptabel även när vi hade lite ströljus i rummet.

Hur högt fläktljud kan jag stå ut med? LC75E är inte ljudlös. De som hört LC75E och AE100 sida vid sida säger att LC75E är tystare. I low power mode tycker jag att den är fullt acceptabel. Det är svårt att avgöra när man inte har objekten sida vid sida men jag skulle gissa att den i det läget är minst lika tyst eller tystare än en Sony VW11HT.

Hur stor bild vill jag ha? Den frågan har jag redan besvarat men jag har lite ny information även inom detta område. Igår såg jag Spindelmannen på Filmstaden 1 Sergelstorg. Vi satt på 13: e raden och jag kunde inte låta bli att tänka på hur stor bilden verkligen var. Då kom jag på att det är skillnad på dukens faktiska storlek och ytan den tar upp i synfältet. Om det är 20 meter till duken och duken är 10 meter bred så är ju det synfältsmässigt samma sak som en 1 meter bred duk på 2 meters avstånd. Eftersom jag gjort lumpen och därför kan mäta vinklar och avstånd endas med hjälp av mina fingrar, händer och armar så gjorde jag lite mätningar på plats och ställe. När jag kom hem så reproducerade jag avstånd och vinklar och duken i Filmstaden 1 från 13: e raden motsvarade då en 2 meter bred duk på 2.65 meters avstånd i mitt vardagsrum.
Hur dålig svärta står jag ut med? Personligen tyckte jag att svärtan var ett stort problem med VT-45. LC75E upplevde jag som fullt acceptabel. Jag tittade dock inte på en hel film med LC75E och det är möjligt att jag skulle vara mer kritisk om jag fått se bilden över en längre tid. A Bugs Life såg dock otroligt bra ut i mörka scener men jag testade även med Gladiator som såg nästan lika bra ut. Allt var inställt som från fabriken och färgerna skulle behövt balanseras något men överlag så såg det förvånansvärt bra ut med tanke på att inga fininställningar gjorts.

Hur hög ljusstyrka behöver jag? Eftersom LC75E är 4:3 så försvinner en del ljusstyrka i 16:9 mode. Det innebär att det bara är ~900 ANSI Lumen kvar av 1200 i 4:3. På samma sätt försvinner 75 % av tillgängliga pixlar som förvandlas till svarta band över och under bilden. Det går ju alltid att bygga en Arnemorph (hembyggd anamorfisk lins) och på så sätt behålla både ljusstyrka och alla pixlar för anamorfisk film i 16:9. För övrigt tycker jag att ljusstyrkan var tillräcklig och behaglig för film i 16:9 även med lite ströljus i rummet.

Hur mycket screendoor står jag ut med? Somliga på AVSForum hävdar att screendoor än non existant med LC75E. Det är inte riktigt sant tycker jag. Screendoor finns där men den är inte lika störande som på VT-45. Nu skall ni hålla i minnet att jag satt cirka 2 meter från en 1.6 meter bred duk och jag såg knappt någon screendoor alls. Jag tyckte inte att screendoor var så stort problem på VT-45 men efter att ha sett LC75E så föredrar jag den högre upplösningen. Till saken hör att jag även ser screendoor på exempelvis VW11HT så ett visst mått av screendoor får man nog acceptera med dagens LCD. Till skillnad från AE100 så har LC75E och LC55E även MLA (micro lens array) vilket skall reducera screendoor och öka ljusstyrkan.

Hur mycket är bra bildbehandling (linjedubbling, skalning etc.) värd? LC75E och LC55E har till skillnad från AE100 något som Panasonic kallar Digital Cinema Reality vilket är någon form av 3:2 pulldown och övrig bildbehandling. Det var ju synd att jag inte hade någon R1 DVD med mig men jag testade min bärbara med PowerDVD mot distributörens interlaced DVD-spelare. Sekvensen jag valde var den med örnen osv. i Gladiator. Visst såg jag skillnad mellan progressiv och interlaced men jag tycker nog att projektorn gör ett hyfsat jobb för både skalning och deinterlace. Bilden är med andra ord acceptabel med vanlig interlace via s-video men bättre progressivt via RGB.

Vill jag ha 16:9- eller en 4:3-paneler och duk? Här blir jag mer och mer kluven. Efter att ha läst Projektor Centrals artikel om 16:9 vs 4:3 så inser jag att det finns ett värde av att ha en stor 4:3 bild. XGA 4:3 är egentligen ganska optimalt med LC75E. Du kan köra musik DVD etc. 4:3 på full skärm, du kan dra nytta av fulla upplösningen för R2 PAL med projektorn i 16:9 läge eller använda S4:3 som är ett läge där en mindre 4:3 bild visas centrerat inom 16:9 området så att du kan ha en 16:9 duk och visa 4:3 som en mindre bild som passar på duken utan att behöva zooma. Detta fungerar dock bara med komposit/s-video/komponent. Bilden tjänar på att maskas men de svarta fälten över och under bilden i 16:9 och på sidorna vid S4:3 är ganska mörka (de är i alla fall inte mörkgrå).

Vill jag ha en vit eller grå duk? Med hyfsat hög ljusstyrka så skulle jag nog prova med en ljusgrå duk. Svärtan är fullt acceptabel på en vit duk men jag skulle nog prova i alla fall. Synd att det inte gick att prova hos distributören.

Lessons learned?

1. Till skillnad från VT-45 så passerar LC75E med beröm godkänt på samtliga punkter som jag satt upp som min lägsta acceptabla referens.

2. Skillnaden mellan LC75E och LC55E är endast upplösningen (enligt spec så skall det skilja på kontrast till fördel för LC55E men enligt distributören så skall den vara densamme, 400:1 men jag tycker den ser bättre ut jämfört med andra 400:1 projektorer jag sett). Svagheter hos VT-45 var högt ljud och möjligen screendoor, sen tycker jag personligen att den är ful som stryk. LC55E har MLA som skall reducera screendoor är förhållandevis tyst och så är den riktigt snygg.

3. I USA går det att köpa en LC75U för cirka $2200, för det priset måste det vara ett kap och ett prisvärt alternativ till AE100. Hos Cyberphoto kostar LC75E 36,000 kr och LC55E 25,000 kr. Det rekommenderade utpriset för LC75E är annars 36,000 kr plus moms, det vill säga ungefär dubbelt så dyr som en LC75U i USA. Som privatkonsument ser jag därför inte LC75E som ett alternativ till exempelvis AE100 som kan köpas för knappa 20,000 kr ink moms.


Personligen var jag mycket imponerad av LC75E. Om LC55E är lika bra men med screendoor motsvarande VT-45 eller bättre så skulle jag välja LC55E framför VT-45. Jag skulle dock föredra LC75E om jag fick den till rätt pris. Det är inte 40,000 kr plus utan snarare kring 30,000 kr. Jämfört med AE100 får jag högre upplösning, MLA, Digital Cinema Reality, bättre kvalitet (?), lägre fläktljud (?) etc. Nog är det värt en peng men inte den dubbla!

En intressant kombination vore exempelvis Zinwells nya budgetscaler Brite-View med komponent ut och aspect ratio control. Med den kan man koppla Video, DVD med mera till Brite-View och därifrån med endast en kabel koppla till projektorn. DVD-spelaren kan ställas till 16:9, sedan kan Brite-View ställas till XGA och aspect ratio kan väljas mellan 4:3 och 16:9 till projektorn kan väljas komponent eller VGA. Om komponent används kan aspect ratio även väljas på projektorn mellan 16:9 och 4:3 och då fungerar även S4:3. Många möjliga alternativ och kombinationer med andra ord. Ett annat alternativ är givetvis HTPC men jag vill gärna klara mig ifrån en i vardagsrummet om det går...

The answer is technology! What was the question?

#2

Postad 03 juli 2002 - 11:49

Unregistered79922327
  • Unregistered79922327
  • Användare

  • 117 inlägg
  • 0
Mycket intressant läsning, tackar för seriöst inlägg.....det märks att du både är påläst och skärpt...
En fråga bara vad menas med screendoor?

#3

Postad 03 juli 2002 - 12:19

EmuMannen
  • EmuMannen
  • Veteran

  • 2 096 inlägg
  • 0
quote:
En fråga bara vad menas med screendoor?


Screendoor är ett myggnätsliknande mönster som beror på konstruktionen av dagens LCD-bildelement. MLA, Micro Lens Array, är ett sätt att motverka mönstret...

Lite info om MLA: http://oeiweb.omron.com/oei/PR_MLA.htm

The answer is technology! What was the question?

Edited by - emumannen on 2002/07/03 11:28:44

#4

Postad 03 juli 2002 - 12:28

EmuMannen
  • EmuMannen
  • Veteran

  • 2 096 inlägg
  • 0
Tänk om jag hade sagt att jag hade en PT-EA200 med ett 1024x576 bildelement som hade Micro Lens Array och Digital Cinema Reality bildbehandling. Dessutom 900 ANSI lumen och 3000 timmars livslängd på lampan. Ett fläktljud som upplevs som lägre och bättre byggkvalitet. Vad skulle ni i så fall vara beredda att betala för denna projektor jämfört med AE100?

Tänk sedan att den även kan visa 4:3 material i en upplösning av 1024x768 eller 720x576! Det är väl egentligen så man borde se på LC75E och då låter den väl riktigt intressant

The answer is technology! What was the question?

Edited by - emumannen on 2002/07/03 11:32:17

#5

Postad 03 juli 2002 - 13:06

Unregistered10ecfd50
  • Unregistered10ecfd50
  • Lärjunge

  • 357 inlägg
  • 0
Tackar för inlägget prollen verkar intresant

#6

Postad 03 juli 2002 - 13:53

pacman
  • pacman
  • Über-Guru

  • 22 856 inlägg
  • 0
Hatten av för ett grymt bra inlägg Emumannen!

Verkar inte alls dum den här.

4:3 XGA borde ju passa PAL perfekt. I 16:9 läge borde den ju inte behöva skala om bilden nämnvärt vertikalt.

Ljusgrå duk + ev. filter borde ju dessutom fixa upp kontrast och svärta en del.

#7

Postad 03 juli 2002 - 14:08

RoedeOrm
  • RoedeOrm
  • Lärjunge

  • 278 inlägg
  • 0
Jag upprepar tidigare kommentarer, bra inlägg! Vill också, även detta har varit uppe för diskussion, påpekat att projektorn finns att få tag på i Tyskland för 29 000. Lillebror, LC55E, går att finna för drygt 20 000 i samma land.

#8

Postad 12 oktober 2002 - 01:32

RoedeOrm
  • RoedeOrm
  • Lärjunge

  • 278 inlägg
  • 0
EmuMannen>>Hur står sig denna projektor jämfört med din Epson TW100? Jag inser att den inte når upp i samma klass men ungefär hur stora är skillnaderna och vad är det som skiljer?

#9

Postad 12 oktober 2002 - 09:37

EmuMannen
  • EmuMannen
  • Veteran

  • 2 096 inlägg
  • 0
Om jag skall vara riktigt ärlig så är det inte sådär jätte stor skillnad. LC75 har hyfsad bildbehandling men det är förmodligen där skillnanden är som störst. TW100 har bättre bildbehandling både om jag jämför LC75 med s-video in från interlaced dvd-spelare och progressiv bild från HTPC!

Ett annat område där TW100 kanske är något bättre är screen door. LC75 har MLA och screen door är inget problem men jag såg den tydligt från ett par meters håll. På TW100 ser jag normalt ingen screen door från samma avstånd.

Ett sista område där TW100 är betydligt bättre är inställningsmöjligheter, menyer och fjärr. Det finns större möjligheter att korrigera bilden och menysystem och fjärr lämpar sig bättre för hemmabio.

Till slut är ju TW100 en äkta 16:9-projektor och LC75 en 4:3. Det har både sina för och nackdelar...

Jag vet att jag hade varit riktigt nöjd även med LC75 och jag hade nog köpt den om den hade haft samma pris i Sverige som USA (dryga 20 000 kr). På samma gång visste jag att bildbehandlingen blir viktigare ju längre man tittar på projektorn samt om man som jag vill använda den mycket till vanlig tv. Därför hade jag valet att mecka med en HTPC, köpa en extern bildprocessor, eller en projektor med inbyggd bildbehandling. För mig var TW100 värd pengarna men om man redan har en extern bildprocessor (alternativt en bra progresssiv dvd-spelare och bara tänker använda projektorn för att titta på dvd) eller kan tänka sig att vara beroende av en HTPC då finns det billigare alternativ.

Om jag skulle köpa projektor om några månader så skulle jag överväga Sony HS10 och Panasonic AE300 för hemmabruk. Om den även skall användas för presentationer i jobbet så tycker jag att LC75 fortfarande är en stark spelare.

Jag måste också tillägga att jag är mycket nöjd med min TW100 och om man prioriterar intern bildbehandling så anser jag att det fortfarande är ett av de bästa alternativ som marknaden har att erbjuda. Så tror jag att det kommer att vara även när HS10 och AE300 lanserats men som sagt, om det bara handlar om pengar så är de förmodligen bra alternativ precis som LC75.

#10

Postad 12 oktober 2002 - 11:56

RoedeOrm
  • RoedeOrm
  • Lärjunge

  • 278 inlägg
  • 0
EmuMannen>>Jag tackar för informationen, föredömligt uttömmande!

#11

Postad 12 oktober 2002 - 13:33

mattiask
  • mattiask
  • Veteran

  • 1 830 inlägg
  • 0
AE300 släpps i europa andra kvartalet 2003!!

Alltså inget att fundera på för den som ska köpa projektor nu och sneglar på t.e.x HS10.

Det har ju inget med den här tråden att göra men det känns meningslöst att i dagsläget ha AE300 som ett alternativ när den ligger så lågnt bort. Fattar inte vad Panasonic tänker med, den ska ju släppas snart i Japan. Andra kavrtalet 2003 kommer ju t.e.x Sony att ha kommit med en änny nyare projektor än HS10.

Jag har skrivit till Panasonic Sverige och frågat om varför den släpps så sent här men har inte fått nåt svar, starkt jobbar Panasonic!!

Mattias.

#12

Postad 14 oktober 2002 - 14:05

Unregistered1aae7b6c
  • Unregistered1aae7b6c
  • Lärjunge

  • 356 inlägg
  • 0
Är det någon som vet när HS10:an och NEC's nya projj kommer ut i butikerna i sverige.
Är själv i projjköpartankar så det vore intressant att veta.

#13

Postad 14 oktober 2002 - 19:25

mattiask
  • mattiask
  • Veteran

  • 1 830 inlägg
  • 0
Bl.a på www.cyberphoto.se säger man väl att man kommer kunna leverera HS10 o slutet på denna månad. Den borde alltså kunna dyka upp i en butik i samma veva.

Mattias.



1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar

  • Kurben
    2024-06-17 11:52:05
  • Ny fåtölj
    Kurben
    2024-06-17 11:48:52
  • tnorlund
    2024-06-09 10:29:57
  • tnorlund
    2024-06-09 08:43:45
  • Kurben
    2024-05-21 17:40:13
  • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.