Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Mythbuntu och xmltv

4 svar till detta ämne
  • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 08 mars 2009 - 17:58

EmuMannen
  • EmuMannen
  • Veteran

  • 2 096 inlägg
  • 0
"Long time no post" - men nu måste jag bara få gnälla av mig lite!

Som jag sagt tidigare så är en av fördelarna med linux-baserad media-infrastruktur att det "bara funkar" när man "väl fått det att funka"...

Det är väl en av anledningarna att jag inte hängt här på så länge. När jag väl fick upp min Mythtv så har det bara fungerat. Men mot bättre vetande så tänkte jag idag att jag skulle testa med en ny konfiguration. Den installation jag kör på är ganska gammal och jag har sedan länge funderat på att bryta isär infrastrukturen med fristående servers och klienter i stället för som idag ha en server som även fungerar som frontend med mythwelcome.

Nu tycker jag att jag kan Mythtv ganska bra vid det här laget men redan när jag brände ut Mythbuntu 8.10 så insåg jag ju att det skulle bli problem någonstans, om inte annat så med xmltv! Mycket riktigt så blev det problem redan när jag valde "Alternate" CD (vilket jag alltid kör för Ubuntu). Bättre gick det med "LiveCD" men någon hjälp med svensk xmltv kunde man så klart inte räkna med. Nåja jag har varit igenom detta förut och vet att det bästa är att kicka igång "tv_grab_se_swedb --configure" som användare "mythtv" (så att konfigurationsfilerna ligger i användare "mythtv" hemmakatalog när mythtv försöker köra "mythfilldatabase".

Jag installerade mitt primary backend med Mythbuntu och efter boot så står du och hänger vid display managern och kan logga in som den användare du angav vid installation. Du kan dock inte logga in som mythtv. Logga in med din användare och starta ett terminalfönster. Sedan kan du sätta ett passord för mythtv (precis som du kan för root om du vill) "sudo passwd mythtv". Nu kan du byta användare till mythtv genom kommandot "su mythtv" och ange det passord du just satte. Om du saknar ett bra shell så kan du alltid ge kommandot "bash".

Om du nu kör "tv_grab_se_swedb --configure" så kan du konfigurera xmltv så att alla konfigurationsfilerna hamnar hos användare mythtv från början. För att gå tillbaka till din vanliga användare så ger du kommandot "exit".

Nu till nästa problem som inte är beskrivet i någon manual (vad jag vet i alla fall). Kanske var detta egentligen root-orsaken till mina problem men det får jag nog aldrig veta (men se till att du läser hela inlägget innan du ger dig på att följa min beskrivning).

Om du nu kör konfigurationsprogrammet för mythtv-backend så kommer den att leta efter "installed xmltv grabbers" eller något i den stilen när du försöker sätta upp en källa. När den letat klart så finner den inga installerade xmltv grabbers! Och orsaken? Jo det finns idag så många grabbers att det tar mer än 30 sekunder att köra kommandot "tv_find_grabbers" (i alla fall på mitt slöa backend)! När man väl vet detta (hur man nu skall kunna lista ut det) så kan du köra kommandot "tv_find_grabbers" i terminalfönstret och radera alla grabbers du inte behöver (tyvärr så är det inte så smart att bara flytta undan swedb grabbern och sedan göra " sudo rm /usr/bin/tv_grab_*" eftersom jag tror det finns lite användbara script som försvinner då, men nu har du en lista över filerna så det är bara att radera dem en och en eller hacka något vettigt script som bara behåller det nödvändiga).

Nu hittar konfigurationsprogrammet swedb som grabber men problemet är förmodligen inte slut med det. När du angett swedb som grabber kommer den försöka grabba och av någon anledning så hittade den inte min xmltv konfiguration och blir hängande efter 50%. Detta har jag sett förut och vet att det bara är att köra en "ALT-TAB" för att komma åt det terminalfönster där "xmltv står och hänger". Konfigurera xmltv för swedb och gå vidare. Nu bör xmltv fungera men du kanske måste mappa id:n manuellt mellan dina kanaler och xmltv-id (det måste i alla fall jag för analoga kanaler hos Comhem, enklast är detta att göra via mythweb).

Så kontentan av detta är att du förmodligen inte behöver sätta passordet för användare "mythtv" och köra en konfiguration av xmltv innan du kör konfigurationen av mythtv-backend OM du först raderar alla grabbers du inte kommer att använda (så att tv_find_grabbers exekverar snabbare än 30 sek) och kör konfigurationen från terminalfönstret som du kommer åt med ALT-TAB när config-programmet står och hänger på 50% (eftersom terminalfönstret ligger dolt bakom konfigurationsprogrammet som kör i fullskärm).

Hoppas detta kan hjälpa andra som kört fast för själv är jag lite pissed off att just denna lilla men mycket viktiga detalj (xmltv) skall fungera så dåligt. Å andra sidan är jag för lat för att försöka rätta till det genom att engagera mig i mythbuntu disten. Detta inlägg sker för att döva mitt dåliga samvete...

#2

Postad 08 mars 2009 - 21:01

b_lindahl
  • b_lindahl
  • Användare

  • 133 inlägg
  • 0
Jag är lite förvirrad över hur man ska anvnäda mythtv-användaren och den andra användaren man blir ombedd att skapa vid installationen av mythbuntu (kör också 8.10). Den här andra användaren verkar ju vara den som Mythbuntu loggar in automatiskt och kör igång frontend under, fast backend verkar köras av mythtv-användaren. Men via frontend kan man ju gå in under backend-setup och huruvida det körs som mythtv el andra användaren vetifasen. Är det meningen att man ska köra back- och frontend med olika användare eller är det bara jag som rört ihop det tro?

Jag har problem med att få programinformationen mha xmltv att funka fullt ut. Det funkar av någon anledning för några kanaler men inte alla och den rör ihop programinformationen för ett par kanalerna trots att jag har kopplat ihop kanalerna med rätt xmlid i mythweb. Jag misstänker starkt att det beror på att jag kör någon inställning med fel användare så inställningsfilerna hamnar i fel användares .mythtv-katalog så jag behöver få lite klarhet kring detta.

Som jag sagt tidigare så är en av fördelarna med linux-baserad media-infrastruktur att det "bara funkar" när man "väl fått det att funka"...

Mmm...får hoppas jag får min mythtv-box att funka innan jag blir galen bara :)

#3

Postad 08 mars 2009 - 21:12

EmuMannen
  • EmuMannen
  • Veteran

  • 2 096 inlägg
  • 0
Snabbsvar, det är ok att köra frontend och backend med olika användare. Det viktiga är dock att de har rätt konfig för vad de skall göra och därför är det ofta enklare att sätta upp en användare att använda för båda rollerna. Det bästa är givetvis att ge rättigheterna till gruppen "mythtv" och sedan se till att alla användare som skall komma åt mythtv tillhör den gruppen.

Ofta sätts mythtv upp med användare mythtv för att kunna exekveras som service utan root-rättigheter. Många installationspaket skapar användaren utan passord (då går det inte att logga på med den användaren men root kan starta backend med den användaren från ett rc-script som en service) och som medlem av gruppen mythtv.

Ta en titt på configurationsfilerna för xmltv i /home/mythtv/ och /home/<din vanliga användare> och jämför dem så ser du om det skiljer sig åt. Du kan även prova att köra mythfilldatabase från en konsol med de olika användarna och se vad som händer...

#4

Postad 13 mars 2009 - 22:31

psGandalf
  • psGandalf
  • Amatör

  • 67 inlägg
  • 0
Hej,
Kanske har jag missupfattat hela posten isåfall får ni ha överseende med mig..... XMLTV delen är jämt den som fått mig att osa svavel ur munnen. Dock fungerade det ok tror jag i 8.10. Jag brukar "fuska" och köra mythbutntu via synaptic och starta installationen ifrån Mythcontrolcenter. Dels enkelt att få igång Mythweb med lösenord och dessutom har de alla codecs mm. Dock behövs det inte för detta.
Det jag hakade upp mig på och som jag rätt eller fel tror är orsaken till ditt trubbel är att XMLTV inte installeras via mythtv installationen utan att man innan installationen kör "sudo apt-get install xmltv-util" . Har man kört detta hittar man det i Mythtvsetup och kan välja swedb.

//Micke

#5

Postad 15 mars 2009 - 14:06

luria
  • luria
  • Amatör

  • 63 inlägg
  • 0
ikke glem at xmltv kan settes opp i ettertid, og at man manuelt kan be myfilldatabse om å oppdatere databasen. Dette gir mulighet for å bruke flere grabbere (bruker selv to) samt mange endringer for å filtrere og legge til informasjon. *Man kan f.eks. håndtere hele xmltv-problematikken grafisk med xmltv-druid om man ikke liker terminalvinduer: http://gshowtv.sourc...mltv-druid.html
Postad bild
Dessuten kan man få ratings fra imdb.com. via et lite script:
http://www.mythtv.or...ng_IMDb_ratings

Redigerat av luria, 15 mars 2009 - 14:17.




1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar

  • Kurben
    2024-05-21 17:40:13
  • Kurben
    2024-05-21 17:39:36
  • Vad är detta för märklig sak?
    Kurben
    2024-05-21 17:36:48
  • Kurben
    2024-05-10 10:24:33
  • Kurben
    2024-05-10 10:17:34
  • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.