Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Kryddodling, hur svårt är det?

13 svar till detta ämne
  • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 29 juli 2009 - 01:14

genstruktur
  • genstruktur
  • Guru

  • 5 527 inlägg
  • 0
Har börja fundera på att odla främst Basilika och Mynta hemma.

Dels för att det är kryddor jag gillar och dels för att de ofta är slut i affären när man väl vill ha dem. Färska kryddor is da shiat! Hade varit gött att bara knoppa av några blad när man väl behöver dem hemma i köket! :(

Basilika till matlagningen etc. och Myntan till Mojitos :) .
Tänkte mig 2 kanske 4 krukor (2 av varje) i köksfönstret, soligt och bra(borde vara bra med sol?).

Skall man så egna frön? Eller kan man köpa en sådan kruka i affären och plantera i sin egna kruka med jord och ev. gödning?Hur länge håller de sig, kommer de växa eller måste man köpa nytt och plantera när man tagit alla bladen?

Många frågor och jag hoppas på många svar såklart! :D


Fram med era gröna fingrar och plantera ett inlägg! :unsure:


Mvh


/Genis

Redigerat av genstruktur, 29 juli 2009 - 01:28.


#2

Postad 29 juli 2009 - 08:02

Monshi
  • Monshi
  • Mästare

  • 3 985 inlägg
  • 0
kan säga att den mynta jag haft inomhus åkte ut ut ut. Massor med små vita flygare som var en repris från förra året. Blir kladdigt. Nog misshandlat myntan för mycket, basilikan som också drabbats har varit stark nog att stå emot dem. En besprutning med såpavatten och de försvann till 99% från den.

Mynta är annars en växt som växer och växer och växer. Du kan skörda ned den till några skott och den repar sig. Men visst, lite försiktig bör man nog vara under vintern.

Basilika är ettårig ört. Den växer upp, blommar och vissnar sedan ned. Vill man att den ska vara grön längre, klipp bort blomskotten.

Så frön? Du får roligare sorter och troligen starkare plantor.
Men visst, en kruka från butik som du handskas lite varsamt första tiden fungerar ofta det med. Man måste dock plantera om den, gärna separera/minska antalet plantor. Jag har en thai-basilika i fönstret, just en butiksplanta från Vi-butikerna, som just nu blommar så vilt att suktande insekter utifrån flyger in och hämtar nektar.

Driva upp helt egna, med egna frön? Nja, svårt att veta kvalitén på fröna men man vet aldrig. kan bli jättebra.

Skörda basilika? Med måtta. Den har inte som myntan ett starkt rotsystem som klarar allt. Klipper du ned en planta helt kommer den ej upp igen.

Och ja. det är soldyrkande växter. Nog lite problematiskt att så, att ha, basilika i fönstret under vintern. Jag har inte testat.

Myntan, den överlever som sagt allt. Sätt ett skott i ett trädgårdsland och du har efter något år ett trädgårdsland fyllt av mynta...

#3

Postad 29 juli 2009 - 11:41

genstruktur
  • genstruktur
  • Guru

  • 5 527 inlägg
  • 0
Bra info, tack!


Låter lovande med Myntan där, om den växer sådär bra och man kan ha den från år till år. Blir mycket
Mojitomaterial :( . Basilikan verkar lite känsligare och den får man köpa en ny varj år enligt dig men det kan det nog vara värt! Får nog bli att försöka hitta några bra exemplar i affären, plantera om och ställa upp i fönstret!

Du har haft problem med insekter på dina Kryddor, nåt som följde med från affären menar du?

#4

Postad 29 juli 2009 - 12:09

pli
  • pli
  • Användare

  • 151 inlägg
  • 0
Vi köpte en handfull olika kryddor på Plantagen förra året (för typ 25 bagis styck) och hade dem på balkongen i en stor kruka. Allt växte bra, och sen i höstas svimmade vi bara ifrån allting ute och lät det stå över vintern i snö och allt (vi bor i Stockholmstrakten och förra vintern var väl inte så hemsk, inga längre köldperioder).

Nu i våras vaknade några av kryddorna till liv igen, dragonplantan har växt till en mindre buske och konkurrerat ut alla sina krukkamrater. Timjanen hade en separat kruka, och är också enormt fin året efter. Oreganon dog. Salvian överlevde, men är helt utkonkurrerad av dragonen.

En annan grej vi provat med framgång är att fröså chilipeppar av lite olika sorter. Man sår fröna i typ februari och sen när de kommit upp sätter man över de bästa exemplaren i kruka och fortsätter att vattna. Plantorna ger enormt mycket frukt, vi är självförsörjande på chili i många år framåt. De vi inte hinner äta färska kan man torka och mala till eget chilipulver...l

Så i korthet är det inte alls speciellt svårt, i alla fall inte om man har balkong... :(

#5

Postad 29 juli 2009 - 12:13

genstruktur
  • genstruktur
  • Guru

  • 5 527 inlägg
  • 0
Låter vädligt trevligt det där Pli!
Måste komma goda dofter från eran balkong och kök :( . Balkong hade säkert varit att föredra, nu har jag ingen tyvärr så det får bli köksfönstret som gäller.

Chili....hmm...det var nåt att tänka på också. :)

#6

Postad 29 juli 2009 - 12:29

Z-man75
  • Z-man75
  • Beroende

  • 1 292 inlägg
  • 0
Kul med andra som tänker i samma banor som en själv... Ska själv iväg till Plantagen om en stund och införskaffa diverse kryddplantor....

#7

Postad 29 juli 2009 - 13:01

genstruktur
  • genstruktur
  • Guru

  • 5 527 inlägg
  • 0

Kul med andra som tänker i samma banor som en själv... Ska själv iväg till Plantagen om en stund och införskaffa diverse kryddplantor....


Berätta gärna hur det gick!

#8

Postad 29 juli 2009 - 13:07

Wolverine_81
  • Wolverine_81
  • Forumräv

  • 931 inlägg
  • 0
Tjejen har också styrt upp en liten kryddodling på balkonen, men också även inomhus i ett pytteväxthus som står i fönstret. Får ut lite basilika, persilja och oregano. Riktigt trevligt och mycket mer smakrik krydda.

#9

Postad 29 juli 2009 - 13:27

Monshi
  • Monshi
  • Mästare

  • 3 985 inlägg
  • 0
Pil
De du nämner, dragon, salvia, oregano och timjan är alla fleråriga örter.

Har själv i trädgården en salvia som blommar bedårande vackert som man måste hålla efter, dvs klippa ned lite och ta bort fröna från, annars finns det risk att den tar över.
En gul oregano som är på god väg att ta över.
En dragon som sett lite vek ut men i år snart ska blomma.
En timjan som inte riktigt trivs vid stubben av ett nedhugget körsbärsträd men den lever.
Sedan även en rosmarin i kruka som jag alltid glömmer bort under vintern så den blommar aldrig.
Hur dessa fyra trivs att vara inomhus, det vet jag inget om.
Det är alla fleråriga och delar med myntan en önskan om lite vila under vintern för att må som bäst.


Perslija är en tvåårig ört. Sår man den senare än maj blommar den året därpå.

Att ha örter som blommar i trädgården det gillar fjärilar och humlor.

även att notera är att det finns miljarder med varianter på dessa örter som alla smakar och ser ut lite olika. Thaibasilika är en mycket god variant tycker jag exempelvis. Den gula oreganon jag har däremot, den funderar jag på att gräva upp men den självsår varje år några helgröna plantor så kanske...

#10

Postad 01 januari 2010 - 18:38

genstruktur
  • genstruktur
  • Guru

  • 5 527 inlägg
  • 0
Köpte en Basilika och en Mynta på den lokala affären och planterade om med jord i kruka. Ställe dem i fönstret, Basilikan dog på 1dag :( . I efterhand så var det nog lite kallt nu när det är -10c ute, får köpa ny och göra om och ställa den på mitt köksbord istället tror jag. Myntan verkar dock må bra än så länge.....

Redigerat av genstruktur, 01 januari 2010 - 20:13.


#11

Postad 01 januari 2010 - 20:07

Monshi
  • Monshi
  • Mästare

  • 3 985 inlägg
  • 0
Besökte en myntaplanta som jag ställt i garaget. Glömmer bort lite blommor där över vintern. Har i ögonvrån noterat att den kanske haft det lite tufft, sett lite vissen ut men det har jag trott varit brist på vatten då jag som sagt glömmer dem lite.

Men så tittade jag lite närmre... fyfasiken vad bladlöss! Gröna små hårda kryp på alla grenar och vita flygare nedborrade i jorden. Nåja, bara den klarar sig tills solen kommer tillbaka ska vi nog se att den repar sig. Mynta är en tålig krydda. Fast den verkar inte trivas i mitt kalla garage. Fem till sju grader där. I ett söderfönster står den ivartfall.

Ska ta och plantera om den när solen lyfts en aning mer ovan horisonten, nu är det ingen mening med att göra något. Flytta inomhus får den inte, den plantan verkar vara en magnet för ohyra när den inte är uteomhus. Ute är den stark nog att slå tillbaka mot odjuren tycks det.

#12

Postad 01 januari 2010 - 20:12

genstruktur
  • genstruktur
  • Guru

  • 5 527 inlägg
  • 0
Urk, låter äckligt det där. Hoppas inte min Myntaplanta har med sig en massa skit, har inte märkt nåt än. :(


Edit: Såg att jag skrivit att mim Mynta dog, det var givetvis Basilikan som dog.

Redigerat av genstruktur, 01 januari 2010 - 20:14.


#13

Postad 01 januari 2010 - 21:15

LewisX
  • LewisX
  • Beroende

  • 1 450 inlägg
  • 0
Finns som sagt en mängd olika myntasorter, och till Mojitos är det väl ffa olika grönmyntor som passar bäst. Den bästa sägs vara Marokansk mynta. Denna går, så vitt jag förstått, inte att dra upp från frö, utan man måste få tag på plantor eller sticklingar.
Den vanliga grönmyntan, Mentha spicata, går däremot att dra upp från frö. Själv brukar jag köpa fröer från Runåbergs och Impecta .Bra ställen om man är ute efter lite ovanliga sorters trädgårdsväxter. Möjligt att det finns andra företag i dag som är bättre, men det var dessa som var bäst för tjugo år sedan när jag började odla, och har hållit mig till dessa.

#14

Postad 21 februari 2021 - 16:29

andreassofus
  • andreassofus
  • Über-Guru

  • 12 054 inlägg
  • 0

finns det någon som odlar inomhus året om?

jag skulle vilja odla lite örter men är lite osäker på vad jag behöver.

 

ett litet växthus och en lampa?  ska jag köpa frön eller plantor? 

 

är sugen på basilika, oregano, rosmarin, mynta och kanske persilja. 





0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

Prisjakt © 2000 - 2021 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.