Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

IFA Dag 1

5 svar till detta ämne
 • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 03 september 2010 - 20:14

Minhembioreportern
 • Minhembioreportern
 • Rookie

 • 9 inlägg
 • 0
Text/Bild: Sigge Lundqvist

1_Topline.jpg
Mässans snyggaste interaktiva storbildstv

Det är svårt att bli klok på årets stora elektronikmässa, IFA i Berlin. Sällan har utbudet varit så spretigt och sällan har det varit så svårt att utskilja några nya trender på det sätt vi gjort under tidigare år. Ta 3D som ett exempel - 3D som nu är här var under 2008 års upplaga av mässan fortfarande något exotiskt och stack ut ordentligt då det i övrigt tävlades i vem som hade den snabbaste panelen (vilket också ledde till ett par infekterade ordkrig mellan tillverkarna). I år finns ingen tydlig röd tråd förrutom att 3D nu verkligen är här på alla fronter. Till och med rakapparaterna i Philips monter stoltserade med 3D märkning vilket är skönt då våra ansikten varit tredimensionella väldigt länge..

0_philips.jpg
Rakning - nu också i 3d

Första dagen har blivit en översiktsdag där lite drygt halva mässan täcktes in och morgondagen kommer börja i samma spår för att avslutas med djupdykningar och närmare kontroller av specifika produkter vilket även kommer bli söndagens uppgift vilket ibland kan kännas övermäktigt då mässan är stor. Mycket stor. Tyvärr syns det dock att den globala ekonomin fortfarande inte är vad den varit och de överdådiga montrarna som täcker hela hallar är nu mer endast de största bolagen förunnade.

3_SonyConference.jpg
Presskonferens med Sony och mr Genious engineer himself

Först ut med en liten pratstund var de alltid lika prydliga och reserverade japanska representanterna för Sonys kamerasatsning som berättade mer om de nya hybridkamerorna med halvgenomskinliga speglar. I motsats till hur Canon och Nikon agerar vid nya tekniker så har nyheterna i sann Sonyanda kommit i instegssegmentet. Kamerorna kändes handen på hjärtat lite plastiga med ett för en Canonist som jag, lite rörigt intryck i menyer och display. Det är svårt att sätta fingert på vad som skapade den känslan men det är med största sannolikhet något man lär sig jobba med. Däremot hade kamerorna några intressanta funktioner som gjorde samma Canonist till fotograf fruktansvärt avundsjuk nämligen den ultrasnabba phase detection AF i Liveview (och även vid filmning) samt panoramaläget.

2_Sonya33a55.jpg
Sony Alpha från vänster a33 med kitobjektiv, a55 med kitobjektiv samt a55 med Zeiss 24mm f/2


Om vi börjar med att titta lite på hur kameran fungerar behövs alltså ingen spegeluppfällning för fokusering vilket innebär att kameran klarar av att snabbt konstant justera fokus vartefter motivet förändras. Detta resulterar i det bästa filmläge jag har provat och min Canon 5dMk2 känns hopplöst förlegad ur den synvinkeln. Att kameran inte har någon rörlig spegel medför som en trevlig bieffekt att den klarar av att mata fram 10 bilder per sekund med bibehållen fokus.

3_Sonymirror.jpg
a33 med uppfälld spegel

3_Sonymirror2.jpg

Tyvärr kändes bufferten på kameran något långsam vilket innebar en fördröjning efter en skur med bilder på två-tre sekunder innan alla filer sparats ner på minneskortet. Panoramaläget som numera också klarar 3d är en trevlig funktion där man sveper kameran i en 180graders båge i jämn fart och sedan låter Sonys nyutvecklade processor sy ihop bilden. Tidigare har den haft lite problem med att alla bilder skars lika dant vilket gav lustiga resultat om en människa fanns med på bilden, men nu skall kameran känna av motiven och skära bilderna utifrån det. Kopplat till en 3d-tv kunde man sedan se resultatet av panoreringen i 3D vilket kändes som en kul funktion snarare än en livsnödvändig sådan. En kort snutt av filmen kan även exporteras till ett speciellt viewerprogram för att visa online eller genom Sonys nu släppta onlinetjänst Personal Space.

4_SonyCamcorder.jpg

4_SonyCamcorder2.jpg
Sonys nya videokamera med utbytbar optik med e-fattning

Det är lite svårt att sia om hur Sony tänker sig den fortsatta marknadsutvecklingen då de idag har inte mindre än fyra olika produktserier de aktivt arbetar med. Alpha x00, a-x5, nex samt nu också nya videokamerean med utbytbar optik. När nya a55 fungerar ypperligt till filmning och också kommer få en uppsättning mikrofoner lagom till fotokina om 3 veckor är det svårt att se hur videokameran med sina dryga 25 år på nacken kommer överleva mer än några år annat än som en perferiprodukt för de som skapar film till skillnad från de som dokumenterar saker. Dock är denna nex-baserasde videokamera riktigt trevlig att arbeta med men dock aningen plastig och med små svåråtkomliga knappar inanför den lite vingliga skärmen som dock hade bra skärpa och fantastisk kontrast. I en glasmonter presenterades kameran med inte mindre än 7 ej namngivna gluggar varav en 70-200 i vitt utförande.

Det har länge spekulerats i hur 18-200 objektivet skulle kännas på NEX-5 och efter att ha provat det så fungerar det bättre än jag trodde det skulle göra då objektivet inte alls var så tungt som jag trodde det skulle vara. Fokusringen känns tydlig och stabil, och kameran låg bättre i handen än jag trodde den skulle göra. Jag tror att denna kombination kommer bli en storsäljare.

5_Nex200.jpg

5_Nex200_2.jpg

5_Nex200_3.jpg

5_Nex200_4.jpg
Dock hade vårt testex lite svårt att hitta linsen...

Personal space var det ja. Alla stora tillverkare idag försöker ta upp kampen om internetanvändarna genom att knyta dem till sig i egenutvecklade communities där man skall kunna dela och utbyta film, musik och tjänster med andra användare över internet. Tanken är god men med minst fem stora aktörer på marknaden som inte är kompatibla med varandra är det dömt att misslyckas att nå den breda massan då konsumenterna kommer bli lika förvirrade som vi blev när vi försökte få Sonys tjänst att prata med deras andra tjänst nämligen Google-TV.

6_Dash_1.jpg

6_Dash_2.jpg
Sony Dash som skall binda ihop dina tjänster på din personal space är som en iPad man inte kan ta med sig med inbyggd klockradio

7_googletv.jpg
Likt en hifimässa där man spelar mussepiggjazz från vinyl på system som kostar en miljon valde Sony att köra low-res spel på världens första hd-tv med google-tv...


Som endel i att integrera alla tjänster i en plattform visade Sony ocskå upp Qriocity som agerade gräbnssnitt mot din musiksamling. Varför de valt att dela upp tv, film och musik i olika plattformar fick vi inga bra svar på, men som jukebox var Qriocity riktigt bra.

8_qriocity.jpg

9_sony_vod.jpg

Vi lämnade Sonys mässhall via en stor scen där de förevisade liveinspelad 3dtv med polariserande (passiva) glasögon något som faktiskt kändes bättre att titta på än Sonys motsvarande active shutter demonstration. Jag kan inte precisera vad jag inte riktigt gillade i bilden men det känndes lite ansträngande att titta en längre tid.

11_pana3d_0.jpg
Panasonic demade 3dtv i direktsändning

Precis samma uppsättning körde Panasonic med, men de visade också "världens första 3d-videokamera för hemmabruk" som de i alla möjliga tänkbara och otänkbara scenarion bjöd besökarna att prova. Eller vad sägs om denna snart episka rekvesita

10_lumix.jpg
surrealistiskt var bara förnamnet

11_pana3d_0.jpg

11_pana3d.jpg

11_pana3d_1.jpg

I Panasonics monter var det uteslutande Active Shuttertekniken som gällde, och även om man ibland kunde se antydan till flimmer var dessa glasögon betydligt bättre än Sonys motsvarighet, iallafall i mässmiljö. Sen beror det självklart på källmaterialet och bäst 3d-effekt uppnås fortfarande i datoranimerade sekvenser så vi ser fram emot att få prova vidare i hemmamiljö. Oavsett vilket är man inte snygg i Clark Kent-liknande svarta 3d-brillor.

Kameran som användes till i princip all inspelning på plats var som sagt den omtalade första 3d-kameran för hemambruk som kommer i två modeller. En med fast dubbel-optik och också som en lös lins man kan utrusta sin icke-3dkamera med.

12_pana3d.jpg

13_pana3d.jpg
3dkamera in action

14_pana3d.jpg
3d-vägg modell stor.

14_pana3d_2.jpg

Imorgon är det Philips, Samsung och LG samt Epson och Denon som får besök samt så skall vi kolla närmare på Panasonics Plasma anno 2010 och se vad för förbättringar dessa har kommit med. Vi avslutar från Berlin med lite miljöbilder från mässan

15_loewe.jpg
loewes kritvita monitor - notera projektorerna

15_loewe_2.jpg
Stilren Tysk Design

16_regn.jpg
Stora diskmaskinen gick hela dagen

17_ebook.jpg
Ebookläsare enligt sony. Batteritid 8000 sidvändningar

18_monolith.jpg
Sonys designkonsept på tv kallar de Monolith-design

19_monster.jpg
Monster Cable har egna 3d-glasögon som är mycket bättre än alla andra glasögon som skickas med. Dina för 50 euro

Redigerat av Dreadlock, 29 oktober 2010 - 22:39.


#2

Postad 03 september 2010 - 20:44

Squeezemaster
 • Squeezemaster
 • ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

 • 19 825 inlägg
 • 0
Mycket spännande saker, ser fram emot fortsättningen.

Känns surt att vara förvisad till poolbaren på hotellet i Alanya :)

#3

Postad 03 september 2010 - 21:39

bittorent ak47
 • bittorent ak47
 • Forumräv

 • 677 inlägg
 • 0
fan va spännande :)

#4

Postad 04 september 2010 - 12:14

julgransfot
 • julgransfot
 • Amatör

 • 64 inlägg
 • 0
It´s all 3d baby! =)

#5

Postad 04 september 2010 - 12:16

tb303
 • tb303
 • Music for the new generation

 • 3 403 inlägg
 • 0
Riktigt bra reportage, ser fram mot resten :)

#6

Postad 04 september 2010 - 16:42

TIX
 • TIX
 • Veteran

 • 1 973 inlägg
 • 0
Gött reportage ge oss mer nu! :)0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

 • Baksida
  Wilsson89
  2021-09-28 17:28:43
 • LITE SVÅRT ATT SE PÅ BILD MEN JAG HAR GIVETVIS INTE PACKAT ISOLERING FRAMFÖR SUBBARNA...
  madeby666
  2021-09-28 02:46:13
 • PASSADE PÅ ATT GÖRA EN CHECK BAKOM...
  madeby666
  2021-09-28 02:44:52
 • ÄNTLIGEN!!! FAN VILKEN SKILLNAD DET BLIR MED MATTA...
  madeby666
  2021-09-27 23:38:22
 • ljudabsorbent
  Wilsson89
  2021-09-26 20:31:16
 • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Prisjakt © 2000 - 2021 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.