Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

SFS-V3 Aka Granatboxen

40 svar till detta ämne
  • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 23 mars 2014 - 13:25

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 1
Ny vår, nya planer för festivaler/äventyr och hand i hand med det, nya idéer.

Låt mig nu presentera nummer tre i samlingen av festivalstereos som kommer gå under namnet Granatboxen. Denna gången följer jag trenden på mina tidigare byggen i det avseendet att viken hela tiden skalats av, #1 50kg, #2 32kg, #3 6-7kg med den enkla anledningen att byggena byggdes med lite olika syften och ändamål och denna gången är det bärbart stämmningshöjjarljud som eftersträvas snarare än de tidigare bestarna som står för ren partydjävulskap.

Det som ska byggas denna gången kommer innehålla:

-Granatlåda
-7,2Ah SLA batteri
-SMSL AMP-03 (Tripath TA2020 chip)
-Bluetooth mottagare
-Mono konvertering och jord-loops-isolator med inbyggt HF filter.
-JBL GT6-5, 5,25" koaxialer med verkningsgrad på 93db.
-Glasfiberplast
-Digital voltmeter
-Rejäl on/off switch
-3,5mm stereo plug ingång ifall annan källa behövs kopplas in.
-Galler

Ev:
-Sprayfärg för dekoration.


För att kicka igång projektet så kommer här en överblicksbild med lådan och det mesta utav innehållet:

Postad bild



Postad bild

#2

Postad 23 mars 2014 - 13:32

genstruktur
  • genstruktur
  • Guru

  • 5 618 inlägg
  • 0
Granatboxen, en riktig bergsprängare! :D

Redigerat av genstruktur, 19 maj 2014 - 09:34.


#3

Postad 23 mars 2014 - 13:34

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Vi fortsätter snabbt med att titta på första pusslet som jag hoppas bli snabbt avklarat, nämligen filterboxen som kommer bli det mest DIY inriktade i detta projekt.

En bild säger mer än tusen ord, titta på denna:
Postad bild

Det jag nu vill ha lite allmän stöttning i är:
- Har jag tänkt rätt?
- Lämpliga värden på motstånden.

För att underlätta lite så har jag en färdig "ground loop isolator" som jag utgår ifrån som kommer slaktas för sina komponenter och byggas om till denna multifunktionella box istället. Att utgå från den gör att jag slipper ta reda på speciellt mycket mer om spolar och magnetfält och den första kondensatorn (2 i bilden). Det som skall till är då bara lämpliga motstånd för att göra den till mono samt lägga till en ytterligare kondensator för att få mitt snikna HP filter för att minska på de lägre frekvenserna som elementen ändå inte är speciellt lämpade för.
Det jag har att utgå från är denna som ni ser p åbilder härunder:

Postad bild

#4

Postad 23 mars 2014 - 14:13

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0

Granatboxen, en riktigt bergsprängare! :D

Så jäkla skönt skrivet=) hahaha

#5

Postad 23 mars 2014 - 14:51

genstruktur
  • genstruktur
  • Guru

  • 5 618 inlägg
  • 0

Så jäkla skönt skrivet=) hahaha


:)

#6

Postad 25 mars 2014 - 20:44

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
UPDATE!

Postad bild
Igår fick jag slutsteget och tänkte skriva lite om mina första intryck med det.

Slutsteget som är ett SMSL AMP-03 är altså ett Tripath TA2020 baserat kort i detta bygge då jag var så nöjd med det förra som jag byggde (amp-6 Basic) Detta kom utav lathet färdigmonterat och mitt största syfte med att köpa detta var att det var kompakt!

Vi kör lite bilder!:
Postad bild
Efter att ha skruvat ur de 8 skruvarna som av djävulskap var 4st torx och 4st insex så fick jag ett bra intryck av kvalité på grejjerna.


Postad bild
Kollar man på själva kretskortet så ser det ut att vara ganka bra grejjer de har stoppat dit och allt är mestadels snyggt och prydligt fastlött. Det jag vart positivt överraskad över med detta steg är att det har softstart med reläer till utgångarna så att man slipper höga POP/THUMP (bonk!=)...) i högtalarna, detta hade jag missat i produktbladet och tyckte genast att jag fått mervärde;)


Postad bild
Storleksmässigt så är det litet! Detta kommer utan problem att få plats i bygget utan modifiering alls.




Efter att ha testat det med tilltänkta högtalare "out of the box" så märker jag att det mycket riktigt inte finns minsta tillstymmelse till påslags eller avstängnings THUMP (har verkligen inget bra ord för det...) Inte ens om man misshandlar steget och drar ur strömmen eller drar ut stereopluggen, kalas bra!
Effektmässigt och jämfört med mitt förra AMP-6 Basic så är det klenare. Min amp-6 har fått moddad gain vilket gör att man kan dra upp volymen tills det distar. SMSL har en mycket lägre gain och även på max så är ljudet rent och fint men inte alls i samma ljudvolym som min moddade AMP-6 .

Ljudkvalitén är superfin som man är vad vid för TA2020, kanske lite klen i basen inledningsvis men då är högtalarelementen oinspelade och testades "out of the box"...en bild måste få visa:
Postad bild


Avslutningsvis tänker jag såhär:
Gainen måste ökas!
-Lösningen kommer iomed min stereo till mono konvertering som lägger samman styrkan från både höger och vänster kanal till en och samma...jag kommer att få begränsa denna med lagom motstånd och vips är problemet borta och ingen moddning av slutsteget behövs. winwin.

Tidigare tankar på ett HPfilter i form av kondensator i signalvägen slopas, jag anser att basen inte kommer bli något problem (ska inte slå igenom när man drar på) och om den gör det så är lösningen att sänka basen i ljudkällan eller att i efterhand installera en 0,22 eller 0,33uF kondensator direkt efter monokonventeringsboxen.

Nu är det bara lite småsaker i form av galler, switchar och säkringshållare som saknas, sen ska det plastas och lekas med lite verktyg och slutligen gå loss med sprayburken=)

Redigerat av euf0ria, 25 mars 2014 - 20:45.


#7

Postad 27 mars 2014 - 00:17

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
UPDATE!

Ikväll lödde jag ihop en monokonverterare som gör sitt jobb med att konvertera till mono men jag får inte styrkan på signalen som jag vill...Jag börjar isstänka att transformatorn som jag använder är dålig för ändamålet och att den faktiskt transformerar ner signalen, med vilken faktor vet jag inte men när jag mätte ljudstyrkan (med en app i mobilen) så tappar jag 1db på att köra genom monoboxen jämfört med att köra ljudkällan rakt in i slutsteget.
Här får någon erfaren gärna slinka in och säga vad det beror på! Transformatorn jag använder kommer från en jordloops-isolator och bild finns tidigare i tråden. Den har två pinnar på ena sida och tre på andra och det är just den mittersta tredje pinnen som gör mig fundersam om denna verkligen är optimal för ändamålet.

Jag ska testa att beställa en 1:1 ratio transformator och se ifall det löser problemet....anledningen till att jag använder den överhuvudtaget är för att slippa få problem med jordloopar.

Såhär ser den ut:
Postad bild

Postad bild

Den funkar men jag är som sagt inte nöjd, om det inte beror på transformatorn så är jag helt lost och låter det vara...

Redigerat av euf0ria, 27 mars 2014 - 00:20.


#8

Postad 29 april 2014 - 07:59

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Här kommer det lite nya bilder! Det som gjorts sedan sist är att jag har fått hem alla komponenter, börjar förstärka insidan samt testat det mesta av elektroniken som ska in och sist men inte minst har jag bytt slutsteg och slängt ut det TA2020 baserade och ersatt det med ett maxim 9744 baserat kort istället.


Postad bild
Detta ska bli förstärkning av baffeln samt hållare för batteri.

Postad bild
Efter aldeles för lång tid med ett roterande verktyg så hade jag äntligen fått till hålen för högtalarna.

Postad bild
Testar passformen innan limmning.




Postad bild
Här har vi insidan som numera har blivit beklädd med 2mm aluminium som har tre syften:
1. förstärka baffeln
2. ge stadig montering för elementen
3. agera hållare för batteriet

Allt är ditklistrat med TEC7 fästmassa och kommer sitta som berget när det har härdat.
Uppe i locket kommer det senare förstärkas med något stag som kommer limmas dit samt att slutstegsplattan och panelen för switchar och diverse kommer limmas fast där dom är utlagda på bilden. Tanken men ett stag i locket är även att det ska pressa nätt och jämt mot batteriet för att verkligen fixera det.


Postad bild
Slutsteget då, som synes på bilden så är det en platsbesparing utan dess like! Denna lilla rackaren ger mig ändå maximalt 22w vid 14v med 93% verkningsgrad och har volymkontroll, skyddskrets för felvända strömpoler, värmeskyddskrets och spontant skulle jag säga att den spelar högre och finare än TA2020 men det återstår att se och jag ska nog hålla igen på åsikter tills jag kan testa allt i sin slutna låda.


Utöver detta så har även monoboxen fått sig en justering och består numera bara av tre motstånd som summerar signalen samt trafo som ska motverka jordloop. Kondensatorn som satt i den innan åkte bort då den påverkade ljudet negativt i det övre registret.

Redigerat av euf0ria, 07 maj 2014 - 18:33.


#9

Postad 01 maj 2014 - 17:53

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Även om jag nu bytt slutsteg till den lilla MaxAmp 20 så har jag fortsatt pilla med den gamla amp03. Dagens pyssel bestod i att ta reda på vilka motstånd som utgjorde "input feedback resistors" för att ge mig på dom i syfte att få en starkare gain på hela slutsteget.

Efter lite sökande och jämförande mellan datablad och kretskortet så kom jag fram till detta:
Postad bild
Räknat från vänster och uppifrån så är det motstånd 3 och 6 som utgör Rfb. Dessa i kombination med Rin utgör gain-inställningen och från början var Gain = -1 * Rfb/Rin =-1 * 20K/20K = -1V.
Efter att jag bytt ut Rfb till 100K ohm (98K var dom när jag mätte) så fick jag en ny Gain = -1 * Rfb/Rin =-1 * 98K/20K = -4.9V.

Postad bild
Såhär ser det ut på baksidan och här är det lättare att se vart de olika pinnarna på TA2020 går någonstans.

Postad bild
Här har vi resultatet, efteråt testade jag ampen på ett par högtalare som jag inte bryr mig om...ifall något skulle gå åt skogen! I samband med detta passade jag även på att mäta DC-offset på högtalarutgångarna och justerade ner denna till 0.04v på höger resp. vänster. Från början låg DC-offset rätt högt och var inte alls bra justerad från fabrik, jag noterade även att värdet ökade när jag bytt ut Rfb motstånden och är riktigt glad att möjligheten finns att justera värdet såhär enkelt!

Hur blev resultatet i ljudväg då?
När jag pausar ljudkällan, vrider upp volymenpotten på max och lyssnar på brus så hör man tydligt att det är högre.
Vid spelande av musik så har jag faktiskt inte vågad dra på max volym än men vad jag kan säga rakt av är att det spelar mycket högre!
GREAT SUCCESS!!


Detta var mest ett litet sidospår som jag ville dokumentera och denna amp ska nu få husera i min boominator där det inte är lika petigt med storleken...men vem vet, kanske visar det sig att maxampen är så sjukt bra att jag bara "måste" låta den få bo i boominatorn också, nåja. Än ska jag inte överge TA2020 spåret då det fortfarande är en ruggigt potent och välljudande förstärkar-krets.

#10

Postad 01 maj 2014 - 22:36

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Postad bild

Litet framsteg på locket, nu sitter plåten för volymratten och slutsteget fast.

#11

Postad 01 maj 2014 - 22:38

robert293
  • robert293
  • Guru

  • 4 533 inlägg
  • 0
Underbart bygge....

#12

Postad 07 maj 2014 - 14:24

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Jag har en del nya bilder på gång att läggas upp här för nu är det egentligen inte så mycket kvar...om man bortser från att jag säkerligen kommer komma på nya idéer och detaljer under byggets gång;)

Sedan sist har jag iaf monterat elementen och kopplat första halvan av strömmen samt testat lite hur det låter och beter sig. En sak jag direkt insåg var att locket måste stadgas och att det inte finns en chans i världen att det räcker som det är i sina 6mm spånskiva=) Inte så konstigt alls och det ska jag råda bot på med lite mer aluplåt som är på väg in, synd bar att jag i all hast han att limma fast bitarna för amp-montering och panelbiten men det kommer bli stabilt nog ändå i slutändan och det enda som eg kommer påverkar negativt är blåtandsmottagaren som kommer få någon sämre mottagning då de stora ytorna täcks med plåt.

Sen tog jag beslutet att klä in hörn och kanter med alu list och skyddshörn för att slippa att dessa nöts ner direkt, som sagt så är spånskiva rätt klent och förmodligen är de det sämsta materialet att bygga med, men vad gör man när lådan från början var så tilltalande att man bara var tvungen att bygga en stereo i den, hahaha.

#13

Postad 07 maj 2014 - 19:06

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Dags för lite bilder igen då som jag nämnde förut idag och sedan sist har det faktiskt rört lite på sig. Måste ju även säga att ett projekt av denna storlek, altså ett rätt litet projekt, är en aldeles perfekt hobby då det är lätt att se slutet och utmaningarna är inte allt för stora.

Postad bild
Dagen började med en träff med favoritverktyget fröken överhandsfräs och här har jag snyggat till hålen för högtalarelementen.

Postad bild
Sen var det bara att lägga i dom och markera vart försänkningen skulle göras.

Postad bild
Nu ser det bättre ut, detta kommer göra att jag kan sätta gallrena närmare lådan.

Postad bild
Det vart inte helt som jag hade tänkt mig och dom sticker fortfarande ut några mm. Men men, alltid bättre än hur det skulle varit utan försäkningen alls.

Postad bild
Här har elementen kommit på plats.

Postad bild
Så har även skyddsgallrena gjort på sina distanser.

Postad bild
Sen hoppar vi vidare till lite elekronik, här är on/off switchens baksida och anledningen till att den har fyra kablar kopplade på sig är för att den är belyst, jag unnade mig faktiskt att ha lite belysning på denna och inte enbart lägga 100% av strömmen till speltid.

Postad bild
Frammifrån med switchen påslagen, denna är givetvis försänkt den med i åtanke att få längre livslängd i skydd mot stötat och annat utifrån.

Postad bild
Helheten på denna halvan av lådan.

Postad bild
Andra halvan a.k.a. locket har fått sig en panel med switchar och kontakt för 3,5mm stereoplugg (som sedan blir mono givetvis)

Postad bild
Såhär ser det ut med batteri på plats, det sitter som berget och det blev tillochmed lite för tajt, ingen risk för skrammel där inte!

Postad bild
Lite Provisorisk inkoppling för att testa hur det låter, den lilla rackaren till slutsteg gör sig faktiskt riktigt bra! Det som återstår att modda på den är att byta ut potentiometern för den räcker inte hela vägen ner till mute. Det ska bli en 20K ohm linjär pot istället och det borde göra susen.

Postad bild
Såhär ser den ut i dagsläget.



Det som ska ske härnäst är att:
-sätta in förstärkning i locket
-montera Blåtandsmottagare (på väg med posten)
-Slutkoppla elektroniken
-Kapa lister och montera dessa samt hörn (på väg med posten)
-Spraya lite ikoner på utsidan så man vet vad switcharna gör.

Vikten föresten, jag gissar på runt 6kg färdig, vi får se hur nära jag hamnar!

#14

Postad 08 maj 2014 - 21:32

Unregisteredd7a46a96
  • Unregisteredd7a46a96
  • Veteran

  • 1 612 inlägg
  • 0
Älskar såna här trådar.!! Mycket bilder och info.

Snyggt bygge!

#15

Postad 14 maj 2014 - 11:53

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Tack zupe!
Skönt att någon kommenterar ibland, i vissa perioder känns det rätt meningslöst att dela med sig av något när man inte får någon respons, förvisso har jag sett att besöksantalet i tråden är desto fler än antalet som faktiskt skriver en kommentar=)


Den senaste veckan har jag fått hem en ny blåtandsmottagre och denna gången från Sure Electronics av modellen "APT-X Bluetooth 4.0"

Postad bild
Här har vi det lilla kortet som är något större i storlek än MaxAmp kortet men fortfarande smidigt. De uppebara fördelarna med detta kort jämfört med billigast möjliga BTmottagare är enligt mig att det är byggt för 12v matning vilket gör att man slipper en extra converter, ljudkvalitén är superbra och helt i klass med kabelanslutet. En trevlig överraskning var dessutom att ut-nivån från denna är bra mycket högre än vad jag kan få från mobilen och mp3 spelaren vilket teoretist gör att jag kan spela högre volym (eller få maxampen att dista och gå i taket fortare). Än har jag inte vågat maxa och kommer förmodligen inte göra det heller då mina små 5,25" på 93db säkerligen kommer vara första svaga länken=)


Postad bild
Provisoriskt inkopplat för att testa. Parning mot mobilen gick enkelt via en sökning, den ansluter direkt utan kod och parningsläge, senare kommer jag även klistra fast en NFCtag i lådan så man kan ansluta smidigast möjliga;)
Inser nu ännu tydligare att jag måste byta min 10K potentiometer till en 20K eller tillochmed 50K för med signalstyrkan som BTmodulen lämnar så är 10K långt från tillräckligt!


Kantlist, hörn och nytt gångjärn ligger även och väntar där hemma, så snart jag får tid att vara i garaget så kommer det hända mycket!

#16

Postad 19 maj 2014 - 09:21

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Då har det vart helg igen och för en gångs skull har jag haft möjlighet att lägga tid i garaget där jag håller till, kan säga att det börjar hända saker med stereon nu och att det faktiskt inte är så mycket kvar. Bilder kommer inom kort!
Vikten har nu passerat 6kg och jag klarar nog att hålla mig under 7,5kg som det ser ut. Locket är numer klätt med 2mm aluminium på insidan, blev stumt och mycket bra! Lister har kapats och monterats och likaså har hörnen.

Kvar att göra:
-Sätta dit nytt gångjärn
-Löda lite sladdar och byta ingångskabel på monoboxen
-Klä in monoboxen i aluminiumfolie för att hindra ev störning av övrig elektronik (transformator = magnetfält)
-Kapa en list som flyttade sig vid limningen (Första misstaget! Vi bestämmer att det är sista också.)
-Sätta dit någon form av tätningslist
-Måla lite ikoner på utsidan för knappar o dyl.
-Uppdatera här med bilder

#17

Postad 25 maj 2014 - 21:18

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
UPDATE!

Dags att ta ikapp med bilder från det som hänt sedan sist i tråden och visa det jag skrev om i förra inlägget samt det som ytterligare har gjorts sedan dess.

Vi börjar med gångjärnen som jag tyckte såg lite för små ut för att husera i en stereo (kan man säga att man bygger en mono? Det är faktiskt var det är=)! )

Postad bild
Samma höjd som förra, praktiskt!

Postad bild
Några snabba drag med överhandsfräsen för det nya lite längre gångjärnet.

Postad bild
På plats!, dock inte fastskruvat och limmat då det senare kommer ett visa sig att inpassning av gångjärn mellan två halvor är en intressant tålamodsprövning i sig.


Vi kör vidare med nästa steg som blev att förstärka lockets insida. Tankarna har gått mellan att plasta hela locket till att förstärka det med en träregel och till sist till att klä hela sidan med aluminium. Allt har sina för och nackdelar men då jag tycker om att jobba med tunnplåt så föll valet på det sista. Plast är så fruktansvärt kletigt och stressigt att hållas med och det drar jag mig verkligen för även om jag har all materiel liggandes för sånt jobb.

Postad bild
Skiss gjord efter pappers mall som jag började med att vika, klippa och passa in i locket.

Postad bild
Grovt urklippt med vinkelslip, kan även tillägga att jag använder mask numera när jag skär aluminium under längre pass. Dagen efter kan annars bestå av yrsel och totalt flippat balanssinne...på ett dåligt sätt.

Postad bild
Några första bockningar gjorda.

Postad bild
Bra verktyg eller rättare sagt bättre än inget när man kommer till bockning på hobbynivå.

Postad bild
Helt ok resultat men man får vara noggran när man placerar plåten i verktyget.

Postad bild
Färdigt och en klapp på axel senare. Stör mig på att jag skulle vara så ivrig att sätta dit de första små spillbitarna och tänka att det förmodligen skulle räcka så. Hade jag haft mer alu från början så hade jag naturligtvis bara använt en stor och enklare plåt och passat in i locket. Lätt att vara efterklok när limmet har härdat...not.


Momentet efter detta blir att skapa ett fäste för Blåtandsmottagare vilket jag löste enkelt med några moderkortsdistanser. I tunn aluminium och med rätt diameter på hål så går det att självgänga i dessa. (Om man är försiktig och inte drar av dom halvvägs ner i hålet och får lägga tid på att försöka få upp den lilla stumen som sitter fast, vädligt rolig övning som jag tyvärr testat två gånger i detta bygget!)

Postad bild
Moderkortsdistans och en lagom hylsa med spärrskaft att dra dit den med.

Postad bild
Kan inte ha blitt bättre faktist.


Sista delen för denna sessionen blev att fixa lite lister på utsidan, ett beslut som togs halvvägs in i projektet pga av att spånskivorna som lådans sidor består av frasade sönder på tok för lätt.

Postad bild
Vinkelslip, tec7 och en fil samt tålamod användes.

Postad bild
Inpassning...

Postad bild
Limma lagom mycket...

Postad bild
Kapa löjligt korta bitar, gör det!

Postad bild
Sätt dit och låt torka 24h.

Postad bild
Sen tillkom hörn för att dölja det krävande jobbet med 45graders inpassade lister;)


Fortsättning följer!...

#18

Postad 25 maj 2014 - 21:32

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Med utsidan så gott som klar är det dags att göra något åt den tomma insidan, dags att koppla sladdar!

Postad bild
Här har jag börjat med switcharna som ser till att jag kan stänga av BTmodulen helt för att spara på batteri när kabelsnslutningen används. Den dubbla switchen är för att kuna välja ljudkälla mellan BT och kabel (deras jord är sammankopplad)

Postad bild
Såhär rörigt blev det efter första kvällen med lödning och kopplande, kanske mest för att få en överblick och se så att allt fungerar...vilket det givetvis gjorde, hehe. Monoboxen har fått en makeover vilket den skarpsinta kanske lägger märke till, bilder på det kommer nedan.

Postad bild
Dags för en final puts på heligaste delen i detta bygget och det jag har gjort här är att löda bort 3,5mm stereokabeln för att istället ge plats för lösa kablar för V,H,G,...inga redundanta kontakter här tack!

Postad bild
Inte många komponenter men tillsammans knyter dom ihop projektet och ger mig både monoljud och skydd mot hemsk jordloop.

Postad bild
Lite smältlim är alltid bra.

Postad bild
Lite eltejp får agera isolering.

Postad bild
Några lager folie får agera skydd mot magnetfält, vore tråkigt om det skulle visa sig att transformatorn stör någon kabel som hamnar i närheten.

Postad bild
Slutligen klämms det in i sin låda igen och ser prydligt ut.

Postad bild
Härifrån kan det bara bli bättre, kablar ska kortas och den stora klumpiga el-kontakten på BTmodulen skall bytas ut mot en kabelplint.

#19

Postad 25 maj 2014 - 21:51

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
UPDATE!

Några sista bilder innan det är dags för mer jobb och förhoppningsvis färdigställning av detta bygge.

Postad bild
Gångjärnet på plats, ibland är det skönt att ägna sig åt något som ska se lite slitet ut och att naggade kanter i viss mån enbart förhöjjer utseendet. Här var principen enkel, kladda på med lim, passa in lådhalvorna mot varandra, skruva fast och håll positionen med tving under härdning.

Postad bild
Gångjärn sett innifrån. Med lite kabelstrumpa, krympslang och buntbandsankare var det enkelt att snygga till högtarkabeln och slutligen har kanterna runt om lådan täckts med tec7 så att lådhalvorna passar bättre mot varandra och ger en tätare låda.


Postad bild
Slutligen en bild på hur den ser ut i dag i ett fungerande skick!


Att göra listan för kommande jobb:
- Måla ikoner på utsidan för knapparnas och switcharnas funktion
- Byta strömkabel till slutsteget och korta ner övriga strömkablar
- Löda fast kabelplint på BTmodulen

#20

Postad 26 maj 2014 - 00:10

qahwa
  • qahwa
  • Beroende

  • 1 322 inlägg
  • 0
Kul bygge, har kollat in då och då för att se framstegen, så tack för både bilder och informativ text.

Men ska du inte byta ut den gigantiska brickan till gallret?

Såhär i efterhand hade det kankse gått bra med att bygga en låda själv och måla den grön, eftersom den har ju modifierats en del och fått lite annat utseende från början.

#21

Postad 26 maj 2014 - 07:39

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Brickan byts ut den dagen jag orkar beställa ett nytt galler men jag har ingen prio på det alls, det funkar och jag tycker att det har sin charm att det inte är helt perfekt.

Detta har varit ett "man tager vad man haver" bygge till att börja med och sen växte det fram nya tankar under tidens gång. Lådan var det som startade tankarna och den skulle utgöra grunden. Skulle jag gjort det helt från grunden hade jag byggt med formplyfa och beräknat lådan för en egen avstämd volym men då skulle den istället bli både större och tyngre vilket inte var önskvärt, vad jag kommit fram till nu är exakt vad jag var ute efter, vill jag istället slå på stort så släpar jag ut min boominator i solen.

#22

Postad 26 maj 2014 - 08:07

Unregisterede65841a7
  • Unregisterede65841a7
  • Amatör

  • 60 inlägg
  • 0
Grattis, mycket roligt bygge. Hoppas det låter bra!!
Har inte sett en sån där BT modul förr, ska genast beställa en till mitt bygge. (åxå i klassen: man tar vad man har)
:P

#23

Postad 26 maj 2014 - 12:46

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Tack!

Ljudet blev jag faktiskt nöjd med och trots att det är mono så låter det väldigt bra och med hög detaljrikedom och ett väl avvägt ljud, sen är det fortfarande 5,25" element som inte är avsedda att producera någon nämnvärd bas så visst skulle man vilja ha lite mer tryck i ljudet...men för sin storlek och enkelhet så kan jag inte bli mycket nöjdare!

BTmodulen har visat sig potent att ta emot en detalöjerad signal och är specad för APT-X som bland annat samsung S4 är kompatibel med att sända. Något att klaga på är väl att det inte finns färdiga lödpunkter för extern antenn men då får man nog gå upp en prisklass till skulle jag tro.

#24

Postad 26 maj 2014 - 16:38

Unregisterede65841a7
  • Unregisterede65841a7
  • Amatör

  • 60 inlägg
  • 0
Nu vart det visst andra grejor...=)
Köpte http://www.dx.com/p/...le-black-163694
Istället, hoppas den funkar bra...

#25

Postad 27 maj 2014 - 08:28

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Jag har en sådan hemma och måste tyvärr säga att du kan bli besviken, helt beroende på hur kräsen du är och vad du har för saker i övrigt i systemet.

Den ger ett något dunkelt ljud och man saknar detaljer i diskantområdet. Vidare så drivs den på 5v (usb) vilket medför att du måste ha en converter 12-5v om det är till bärbar applikation.

#26

Postad 27 maj 2014 - 10:22

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Testade mitt bygge inomhus igår och tycker att det låter lite burkigt i vissa låtar och skulle säga spontant att det är frekvenser någonstans mellan 100-200hz som låter klonkigt/burkigt...ett test i winISD visar att jag har en peak runt 150Hz så det kan stämma ganska bra...måste ta och laborera lite med olika dämpning och se om jag kan få bukt med det! Vad tror ni läsare är bäst som dämpning?

-Vanlig dämpull?
-Vågig (3d sinuskurv-form / äggkartongform) dämpmatta? jula artnr: 629375
-Biltemas ljuddämpning med skum och alu-skikt?
-Något annat?

Jag är ganska lost på ämnet tyvärr och har inget hemma att testa med förutom bitumenmattor av två slag. Känns inte som att bitumen är lösningen dock.

Redigerat av euf0ria, 27 maj 2014 - 11:45.


#27

Postad 27 maj 2014 - 13:06

Unregisterede65841a7
  • Unregisterede65841a7
  • Amatör

  • 60 inlägg
  • 0

Jag har en sådan hemma och måste tyvärr säga att du kan bli besviken, helt beroende på hur kräsen du är och vad du har för saker i övrigt i systemet.

Den ger ett något dunkelt ljud och man saknar detaljer i diskantområdet. Vidare så drivs den på 5v (usb) vilket medför att du måste ha en converter 12-5v om det är till bärbar applikation.


Har inga jätte-förväntningar för dom tior den kostade :D låter den för illa får jag köpa en sån som du har.
Min burk får två strömkällor beroende på var jag är. Batteri för festivaler o dyl. och ett datanätagg för de tillfällen jag har ström tillgängligt. Tänkte bara köra blåtanden när jag har ström för att inte slösa batteri-tid. B)

#28

Postad 27 maj 2014 - 14:59

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
BTmodulen ska inte dra så mycket ström och vad jag kunde läsa mig till i databladet för Sureelectronics variant så drar den 10mA, låter väldigt lite och speciellt med tanke på att den har en lysdiod på sig som enbart den säkert drar 5mA

LÄNK

#29

Postad 27 maj 2014 - 17:54

Unregisterede65841a7
  • Unregisterede65841a7
  • Amatör

  • 60 inlägg
  • 0
Hmm, jaja, vi får se hur det utvecklar sig. :P Beställde igår så det tar väl några veckor innan grejorna kommer. Men jag har iofs bara 5v på nätagget,

#30

Postad 06 juni 2014 - 22:45

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Möjligtvis blir detta det sista inlägget för projektet då jag anser att det är färdigt. Som alltid finns det saker att slipa vidare på men sett till att det är en stereo i en granatlåda som numera funkar och spelar så anser jag den vara klar nu=)

Postad bild
Kablarna var ju sedan förut lite röriga men det har nu snyggats till...

Postad bild
Snäppet bättre i det övre facket.

Postad bild
BTmodulen fick sig en kabelplint för att kunna skippa den stora klumpiga strömkontakten som jag aldrig gillade.

Postad bild
Lite dämpmatta har kommit på plats.

Postad bild
Satta mattat överallt där jag kom åt och där det kändes säkert från sladdar och ev. direkt värme.

Postad bild
Volymratten byttes ut till en som smälte in lite bättre i övriga looken.

Postad bild

Postad bild

Postad bild

Postad bild

Postad bild

Postad bild

Ni ska ha tack för att ni har följt mitt bygge och extra tack till er som skrivit kommentarer till och från! Det är feedback som gör en bygglogg värd mödan=) Nu återstår bara att invänta lite schyst väder och ledighet och sen ska stereo,bärs och vänner förgylla många dagar!

#31

Postad 31 juli 2014 - 12:53

Dividien
  • Dividien
  • Rookie

  • 6 inlägg
  • 0
Tack för en intressant tråd.

Jag är själv på väg att bygga min första låda och fått mycket inspiration härifrån :)

Är inte jättehemma på det elektriska så jag funderade på hur du kopplar för att välja mellan BT och 3,5 som ljudkälla?

#32

Postad 31 juli 2014 - 13:06

genstruktur
  • genstruktur
  • Guru

  • 5 618 inlägg
  • 0
Nu när sommaren är här och det varit väder som torde gjort att du fått användning av Granatboxen, hur tycker du att den presterar i sitt rätt element? :)

#33

Postad 14 september 2014 - 16:08

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Nu kommer ett sent svar, av någon anledning så har jag inte fått aviseringar om händelser i tråden =[.

Divididen: Gött å höra att man inspirerar andra, det är bara att sno allt som verkar vettigt! För att kunna välja vart ljudet kommer ifrån, antingen BT eller 3,5mmkontakten, så har jag gjort som såhär:
Postad bild
I bilden finns en blå switch med 6 kontaktpunkter. till vänster kopplas IN för 3,5mm kablarna (båda kanalerna R och L...vita kablar i bilden), i mitten går signalen UT och vidare till slutsteget. Till höger sitter IN för BT (båda kanalerna R och L...röd och vit kabel i bilden)
Jord kopplas bara samman mellan 3,5mm och BT som också synes i bilden. Detta för att jord ska kopplas samman helt enkelt.

Med switchen kan jag sedan välja vilket IN par som kopplas till UT-paret i mitten. Switchen kallas DPDT (double pole double throw, två par, två lägen)

#34

Postad 14 september 2014 - 16:24

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
En liten utvärdering på bygget som sådant då. I somras fick den följa med på en Mondaybarkryssning och har sedan varit med på balkongen en del samt på lite spridda kvällar i sommar.
Den är portabel och går skapligt lätt att bära med sig, 6kg står man ut med men det blir tung om man ska gå lägre sträckor. Skulle jag göra någon förbättring på den så vore det att kolla på annan typ av batterier som väger lite mindre.

Ljudmässigt så är den inget att hänga i hifigranen, den saknar bas vilket inte är så konstigt med de små elementen och deras parametrar, jag har dock inte tittat noggrannare på saken för att förbättra ljudet men antar att volymen på lådan inte är optimal och enda lösningen vore väl att kika på en basport om det ens är möjligt med den lilla lådvolymen jag har.
Jag satte in dämpmatta i den och täckte alla ytor jag kunde, detta var en katastrof och ljudet blev burkigt och tråkigt så detta ska tas bort igen!
Överlag och utan dämpning så spelar den fint men bra detaljer i ljudet och det spelar stor roll hur man placerar lådan och det är nästan som att man kan välja hur man vill ha ljudet, allra bäst tycker jag det vart när den fick ligga platt på marken och spela uppåt faktiskt, marken blir som en oändrig baffel och det gjorde gott åt denna "lilla" stereo. Ljudvolymen är enorm från den och känns som att den kommer räcka till mer än väl, inomhus i ett rum blir det sån volym att det inte går att prata med varann utan att skrika högt.
När det gäller blåtand så får jag säga att mottagaren jag använder från Sure Electronics gör ett ruggigt bra jobb! Lågnivån på den är såpass stark att man måste vrida ner ljudet till typ 75% på mobilen för att det inte ska dista. Detta beror iofs på gainen på maxampen för när jag kör likadan mottagare till andra ställen (en till hemmastereon och en i bilen) så kan jag maxa utan krångel. Ljudet över blåtand är superbra och min enda förklaring är att det sitter en DAC i denna BTmottagare som gör ett kalasjobb! Svårt att bedömma ljudkvalite från denna stereo men när jag kör mp3 i mobilen till Sure BTmottagren och vidare till bilstereon så tycker jag att ljudet är mycket bättre än när stereon själv får läsa och "DACca" samma fil från ett usbminne.

Sammanfattningsvis:
-Bra ljud med fina detaljer
-Fattigt med bas från dessa 5,25or.
-Roligt bygge som kommer till nytta då och då!

#35

Postad 24 mars 2015 - 23:10

Dividien
  • Dividien
  • Rookie

  • 6 inlägg
  • 0

Tack för svar.

 

Jag byggde klart min låda i somras och en dess har jag inte varit inne o kolat i denna tråden.

 

Måste säga att det blev lite sådär med det elektriska :)

 

Tänkte jag ska posta några bilder i strandstereo-tråden.

https://www.minhembi...=121996&page=23

 

Jag tänkte ta med den på mondaybarkryssen nu i maj, så om du ska åka på den kom gärna o kolla. Vore kul att bolla lite problem jag haft :) Jag åker i samma bokning som Granis.



#36

Postad 15 maj 2015 - 22:25

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0

Världen är ju bra liten och Granis är en gammal bra polare till mig i den genren;)

Jag var tyvärr inte med på kryssen men ska med på nästa som är i slutet på augusti. Hur gick det för dig denna gången då? Fick du ta med den ombord utan klagomål med tanke på att det är ett hemmabygge?

 

En gång släpade jag med Boominatorn på båten men klantade mig något katastrofalt genom att inte ta med fler säkringar. Den som satt i var den 2A som jag hade testspelat förstärkaren med och sen glömde jag byta den, det slutade med att vi fick musik i hytten i 4h och sen var festen  slut...säkringen brann när vi försökte överrösta grannens klassiska PA-topp med 12" bas och jag tyckte nog att vi lyckades ganska bra i några minuter innan det roliga var slut=)



#37

Postad 15 juni 2015 - 09:20

Unregisterede65841a7
  • Unregisterede65841a7
  • Amatör

  • 60 inlägg
  • 0

Du fick rätt, den blåtandsgrejjen jag köpte funkade några månader bara.  Nu har jag beställt en likadan som dig..=) Hur är räckvidden på den?

Ser fram mot en kul sommar med mycket musik både hemma i trädgården och på festivaler..



#38

Postad 16 juni 2015 - 07:49

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0
Räckvidden är beroende på hur det ser ut i omgivningen och även hur lådan ser ut där den sitter. Du kan räkna med den gamla vanliga räckvidden på 10m typ. Min har lite kortare pga att lådan är inklädd i aluminium som jag misstänker begränsar signalerna utifrån. Jag har tre sådana mottagare hemma nu bara för att dom är så smidiga :-)

#39

Postad 16 juni 2015 - 14:17

Unregisterede65841a7
  • Unregisterede65841a7
  • Amatör

  • 60 inlägg
  • 0

Fick hem min igår och kollade på strömförsörjningen. Kontakten som man fick med var inte demonterbar. Vad har du använt för kontakt?  Eller kan man kanske löda i hålen till höger? Står nåt med GND och VCC..


Redigerat av Unregisterede65841a7, 16 juni 2015 - 14:19.


#40

Postad 16 juni 2015 - 14:28

euf0ria
  • euf0ria
  • Användare

  • 220 inlägg
  • 0

Precis, allt är ju prydligt fastlött på kortet. Om du inte kommer använda DCpluggen som sitter där så låt den bara sitta...men om den stör pga höjd så är det förvisso enkelt att jobba med detta kortet och med en lödsug och lite eget 60/40 lod så är det snabbt fixat att löda bort denna. Jag har tex lödit bort RCAkontakterna för att mitt kort ska få plats i senaste bygget.

 

Samma sak med strömmen som du hittar till höger, köp ett två pins terminalblock och löd dit och skruva i valfri kabel, det fungerar utmärkt! Du kan ju löda fast kablar direkt i de två hålen också men det är oftast skönt att ha möjligheten att snabbt kunna skruva ur ett pcb utan att behöva löda.



#41

Postad 16 juni 2015 - 17:29

Unregisterede65841a7
  • Unregisterede65841a7
  • Amatör

  • 60 inlägg
  • 0

Kanon, tackar!!





0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

  • Nya duken i emballage
    DPC
    2024-04-28 10:12:49
  • tnorlund
    2024-04-22 20:00:21
  • Nya hyllor. 2670 DVD+Blu-Ray
    tnorlund
    2024-04-22 19:58:56
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:17:29
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:09:47
  • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.