Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Vilket format på Scart? (gammal industrimaskin)

4 svar till detta ämne Scart
 • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 27 oktober 2020 - 11:18

Geiss
 • Geiss
 • Rookie

 • 3 inlägg
 • 0

Hej,

 

Jag har köpt en gammal industrimaskin från 1989 som styr en del funktioner via bildskärm.

På utgående grafikkort är det en scartkoppling.

 

Jag fick med en gammal TV med scartingång (ej original till maskinen). Men när jag kopplar in den så rullar bilden och det går inte att arbeta med den. Alla färger ser dock ut att vara där. Föregående ägare hade samma problem så det har nog aldrig fungerat med den TVn.

 

Jag har även provat att koppla in den till min nyare Hitachi TV men den verkar inte heller stödja formatet som maskinen sänder ut. När jag kopplar in Hitachin så blir bilden ljust grå och det är bara precis att jag kan se vissa delar av bilden (de som inte har stor kontrast mot bakgrunden kan jag inte se), men bilden är i alla fall fast.

 

Jag tänker att i och med att alla färger och övrigt fungerar förutom att bilden rullar med den gamla TVn och med den nya TVn saknas färgerna men bilden rullar inte så är det förmodligen ett format som de båda inte klarar av.

 

Jag har kollat på grafikkortet och kan se att följande pins till SCART-kontakten är inkopplade: 21, 20, 18, 15, 14, 11, 7, 4.

 

Kan man med hjälp av det lista ut vilket format det är eller behöver jag ta reda på mer information?

 

Plus i kanten om någon kan ge ett förslag på passande monitor till detta. Det finns ju inte så många monitorer på marknaden som stödjer Scart länge så man kanske måste omvandla signalen? Den bör vara runt 14".

 

Tack på förhand.

 #2

Postad 27 oktober 2020 - 11:37

Filmsamlaren1
 • Filmsamlaren1
 • Mästare

 • 2 638 inlägg
 • 0

21 är jord, 20 är input för kompositvideo och 18 är jord för kompositvideoingång. 15, 11 och 7 är röd, grön respektive blå samt 14 är jord för röd. 4 är jord för ljud. Är du säker på att du har tolkat pinouten rätt?

 

Många industrimaskiner från förr använder kompositvideo för bildöverföring (RGB är rätt ovanligt på annat än datorer). Utöver det så är SCART med kompositvideo en av (huvudsakligen) tre standarder för den kontakten, där de två andra är RGBS samt Y/C, så rent formellt tänker jag att maskinen skickar ut kompositvideo per SCART. Det är möjligt att din nyare TV är inställd på att plocka upp en annan signal än den som maskinen skickar ut och således blir det fel.

 

Rullar bilden beror det på att synksignalen inte blir rätt, antingen i förhållande till bildsignalen eller vilka timings som bildvisaren klarar av. Antar att den äldre TV:n du använde är en CRT?#3

Postad 27 oktober 2020 - 12:21

Geiss
 • Geiss
 • Rookie

 • 3 inlägg
 • 0

Tack för ditt svar.

 

Ja, såvitt jag kan se så är det de pinsen som används.

Såhär ser det ut:

Bifogad fil  20201024_102041.jpg   223,32K   1 Antal nerladdningar

Bifogad fil  20201024_102029.jpg   181,8K   1 Antal nerladdningar

 

Så jag skall försöka få tag på en monitor som stödjer kompositvideo då? Kan man omvandla signalen så att man får ett större utbud av monitorer än bara de som stödjer scart? 

 

Ja den gamla TVn är en CRT (Samsung cb-14f1t). #4

Postad 27 oktober 2020 - 13:01

Filmsamlaren1
 • Filmsamlaren1
 • Mästare

 • 2 638 inlägg
 • 0

Hur ser du att det är just de angivna pinsen som används?

 

Det du kan göra är att få tag på en SCART->RCA adapter så att du endast får ut kompositvideo ur den, vilket blir mycket lättare att hantera i en modern miljö. Hittar du ingen monitor med ingång för kompositvideo går det att ordna en konverterare som omvandlar signalen till digital och skickas ut per HDMI. Såvida bildkvalité inte är särskilt viktigt kan du komma väldigt billigt undan.#5

Postad 27 oktober 2020 - 14:28

Geiss
 • Geiss
 • Rookie

 • 3 inlägg
 • 0

Jag tänker att man ser på kretskortet vilka pins som det går en ledning till. Vad jag kan se så går det bara ledning till de nämnda pinsen. Men det kanske är fel av mig ifall det kan gå ledning inne i kretskortet som inte går att se? Men det ser ut som att det går att se alla ledningar i kretskortet.

 

Jag har provat med en omvandlare (en sådan här: https://www.kjell.co...ill-hdmi-p69106 ) till HDMI men då jag kopplade in den till min nyare TV så fick jag liknande resultat som när jag körde med enbart scartkabel till samma TV med skillnaden att det blev en ljusare grå färg och det gick inte att urskilja något i bilden. Klarar sådana omvandlare av att omvandla alla bildsignaler som kan komma via scart eller bara vissa? Jag kanske skall satsa på en annan variant tänker jag?

 

Bildkvalité är inte noga och jag kan tänka mig att lägga en slant för att få ordning på detta då jag fick maskinen till en rimlig peng och det är mycket värt för mig om jag får det att fungera. Jag värderar min tid som jag lägger på att få ordning på det med och jag har lagt ganska mycket tid på googlande och testning så jag hade lätt kunnat tänka mig att betala bara jag fick ordning på det. Men just nu så känner jag inte att jag vet vad det är jag skall köpa för grejer.

 

Men jag skall se om min TV kanske kan ta emot via RCA istället. Det är ju enkelt att prova i så fall.


Även taggad med Scart

0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.