Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Jolida JD502B

1 svar till detta ämne
 • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 25 maj 2004 - 13:12

Andreas63
 • Andreas63
 • Lärjunge

 • 331 inlägg
 • 0
Jolida JD502B

Nu har jag lyssnat noga på min integrerad rörförstärkare som köptes via den första Cattylink-gruppköpet. Här nedan kommer min amatör-rewiev.

Jag har begränsat erfarenhet av rörförstärkare, dvs har lyssnat bara på några enstaka exemplar och denna är den första som jag äger. Micke som dock var med några timmar har ägt diverse rörförstärkare.

Som ni vet fick jag ett trasigt rör (6550) som gjorde att jag var tvungen att beställa nya rör. Efter att ha väntat 6 veckor på förstärkaren så fick jag vänta två veckor till på nya rör: suck!

Snowy har sagt, via Micke, att han ska skicka nya rör: vi får väl hoppas det!

I skrivande stund har jag inte sett dessa nya ersättningsrör än.

Förstärkaren är väldigt välbyggd, anslutningarna på baksidan är av god kvalitet och det finns både 4- och 8 Ohm anslutningsmöjligheter. Individuell bias inställning för slutstegrören är en väldig bra ”option” som gör det möjligt att ställa in biasen på rören separat och utan att behöva ”öppna” förstärkaren. Mycket bra!

Slustegsrören är fyra Svetlana KT88 som jag har köpt separat. I Sverige kostar dessa rör 650:-styck. Drivrören är två Electro Harmonix (ECC81) och två ”Jolida” (ECC83) vet därför ej vad det är för fabrikat på dessa två.

Mer teknisk info angående förstärkaren finns på www.jolida.com

Kringutrustningen ser ni i mina bilder.

Förstärkaren behöver inte värmas upp i timmar, utan den låter optimalt redan efter 15 minuter, dvs jag märkte inga skillnader i ljudet även efter 4 timmar uppspelning.

Den första skivan som jag spelar är Rebecca Pidgeons ”Granmother”, Chesky Records. Denna sångerska har en otroligt vackert röst och med Jolidan låter hon helt enkelt ”silky”, högst närvarande, hennes röst fyller hela vardagsrummet utan att sticka ut…cd spelaren har också rör och Jm Lab högtalare stortrivs med rör: för just denna låt/musik har jag svårt att tänka mig en bättre kombination.

Nu har jag aldrig hört denna sångerska live…nyfiken byter jag till Sony TA50ES och lyssnar på samma låt. Skillnaderna hörs ganska snart: med Sony, som i mitt tycke är en bra integrerad Mosfet förstärkare, låter Rebecca Pidgeon lite hesare, inte så ”liquid” som med Jolidan. En annan sak är att Jolidan låter lite mer tillbakalutad, medan Sony är lite mer framåt. Vilken stil man fördrar är en smaksak.

Jolidan gräver fram massor med små detaljer ur mellanregistret som jag inte hade hört förut: jag byter igen till Sonyn och nästan (notera nästan) alla dessa mikrodetaljer hörs igen men inte lika klart, och placeringen i ljudbilden är inte lika precis som med Jolidan. De känns inte så naturliga heller.

För att testa ”antalet mikrodetaljer” lyssnar vi till en låt från en Vangelis platta: här märks det ännu mer. Och jag som att trodde att Sonyn var hyperdetaljerad!

Nästa låt blir: Hole med låten Dying. Sångerskan, Courtney Love, ska låta hest och ”ångestfylld” vilket hon gör 100-igt med Jolidan. Denna låt går väldigt djupt ner i basen och skillnaden med sub inkopplad/urkopplad brukar vara stor.

Jag har inte haft subben på vid testet men måste ändå säga att baskontrollen är mycket bra: Jolidan går inte riktigt lika djup som Sonyn men den är snabbare, fastare och mer kontrollerat. Det känns som JM Lab Cobalt 816s stortrivs ihop med Jolidan.

Jag har testat många förstärkare ihop med mina högtalare: Roksan, Rega, Primare, Unison Research, Edison, Advantage och Lavardin. Den som lät bäst var just en Lavardin IS som kostade då 25 000:- men då var den på bara ca 30W: glöm tung rock med den mao!

Jag tycker att Jolidan låter lika bra och kan dessutom spela högre och kraftigare utan att tappa kontrollen. Alla instrument som gärna ”grötar ihop sig” just vid Smashing Punpkins eller Hole:s låtar låter bra placerade i ljudbilden och ingenting stör eller försvinner: allt finns med och det är roligt att lyssna. Densamma märker jag när jag spelar Hole igen: ”Celebrity Skin”. Förstärkaren känns snabb och dynamisk…har haft ett par andra rörstärkare/hybrider hemma på test och de lät inte så snabba med just sådan musik. De var bra till akustisk musik men de föll platt just med denna typ av musik.

Några beat/jazzplattor åker också in, både cd och vinyl. Något som kan vara väldigt jobbigt att lyssna på med fel utrustning är just trumpet: jag vet hur det ska låta då min son har spelat just trumpet i flera år och bruka spela hemma en hel del. Lyssningströttet med Jolidan är lika med noll. Diskanten känns mjuk utan att den döljer eller tappar information, och just för JM Lab är detta det bästa man kan tänka sig!

Till slut spelar jag Pat Metheny och Charlie Haden, ”Beyond the Missouri Sky”.
Låtarna på denna platta består av bara bas + akustisk gitarr: kusligt levande. Basens strängar är så ”tjocka” och den känns levande i rummet, även gitarren är väldigt bra men det som förvånar mest är just basens närvaro.

Kunde inte låta bli att spela en rapp låt på den och använda ett gäng 13-14åringar som lyssningspanel: gruppen var NWA och låten var ”Fuck the police”…alla tyckte att det var ett grymt drag i Jolidan…bytte till Sonyn men Jolidan vann blindtestet även med hip hop! Dessutom var SVS:n off!

Är denna förstärkare perfekt? Säkert inte, men ihop med JM Lab högtalare och AH! Njoe Tjoeb 4000 med gamla Mullard rör låter den väldigt bra. Gillar ni mer ”klinisk ljud” ska ni titta på andra förstärkare. Ljudet är organiskt och levande dock inte så skimrande som andra rörförstärkare kan prestera, utan lite mer ”så rent det kan gå med rör”.

Sedan finns det ingen fjärr: efter många års ”fjärrberoende” kan det vara svårt att vänja sig vid detta. Antalet ingångar är begränsat och dessutom finns det inga tape-loop. Jag ska nu fixa pre out på den och kommer enbart att ha tre ingångar kvar, men det räcker gott för min del.

Ljudskillnad mellan original rör, Ruby Tubes made in Kina, och Svetlana made in Russia är ganska stor och det kostar allt mellan 1 500:- 2 500:- extra.

Sedan måste man kolla biasen med en voltmeter (79:- på Biltema) då och då, men detta tar bara några minuter.

Orkar ni med dessa ”minus” så har ni en väldig bra förstärkare. :)

//Andrea

#2

Postad 25 maj 2004 - 13:17

Drengur
 • Drengur
 • Lärjunge

 • 478 inlägg
 • 0
A good review. It isn't often that people see the flaws with their newly bought things.0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

 • Konfrum
  emifog
  2021-05-18 21:35:47
 • Så här ser det ut just nu
  genstruktur
  2021-05-18 20:50:12
 • OCH HÄR KOMMER RAMEN TILL DEN NYA DUKEN :)
  madeby666
  2021-05-18 16:41:37
 • NÄRBILD... HÖGTALARNA SER LÖJLIGT SMÅ UT JÄMFÖRT MED SUBBARNA :)
  madeby666
  2021-05-17 16:51:38
 • NU FICK JAG ÄVEN SUBBARNA PÅ PLATS :)
  madeby666
  2021-05-17 16:48:34
 • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Prisjakt © 2000 - 2021 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.