Läs mer om de olika Bildteknikerna hos Bigscreen.se
Eller titta på detta demo av JVC (vilket är vinklat till D-ILA's fördel då JVC vid detta tillfälle är de enda som saluför D-ILA projektorer, men annars beskriver de t.ex. screendor och regnbågsproblem på ett bra sätt.
http://pro.jvc.com/p...c-projector.htm
Ett intressant DLP demo förklarar närmare hur DLPtekniken fungerar. [gjord av Texas Instruments, som ligger bakom DLPtekniken, så "filtrerar" man bara bort allt skryt om tekniken så är den väldigt informativ]
Bildfysik
Kontrastsiffror gillar återförsäljare att skriva ut om sina projektorer, och kan se ut t.ex såhär: "Kontrast: 2000:1". Vilket i det fallet innebär att en helt svart bild är 2000 gånger mörkare än en vit dito. Man vill som regel ha så högt kontrastvärde som möjligt.
ANSI Lumen är ett mått för att mäta hur ljusstark en projektor är, och som tumregel gäller att ju högre ANSI lumen, desto lättare är det att få en bra bild i ett rum med mycket ströljus. (om man t.ex inte har möjlighet att helt mörklägga under sommartid med mera) Nackdelen med ett högt ANSIvärde är att "svärtan" kan bli lidande med en alltför ljusstark projektor. Många projektorer har dock ett "high och low" läge på lampan så att man kan, under dagtid köra lampan i ett högre ANSI lumen läge för att få ut mera ljus.
Läs mer om Bildfysik hos Bigscreen.se
skillnader mellan de olika teknikerna:
LCDprojektorer använder sig av att tre belysta LCDpaneler inuti projektorn för att skapa en bild. Fördelen med LCDprojektorer är att de har en lugn behaglig bild, och LCDprojektorer har oftare s.k. "lens-shift" vilket möjliggör att man kan förflytta bildytan utan att fysiskt "vicka" på projektorn. installationen av projektorn blir således enklare än DLPprojektorer som ofta inte har lens-shift.
Nackdelar som LCDprojektorer dras med är att de som regel inte kan visa lika god svärta som DLP (ett svart parti i en film kan se mera grått ut än svart.)
Vertical Banding(VB)
Vertical banding (VB) är, som länken visar, Vertikala ränder i bilden som kan uppstå på LCDprojektorer. Oftast går det att ta bort eller minimera VB genom t.ex. att stänga av projektorn istället för att låta den stå i standbyläge.
Screendoor effects (SDE):

Screendoor Effects (SDE) eller pixelation är när man på ett påtagligt och störande sätt ser den fysiska strukturen av den uppritade bilden, vilket kan förekomma på projektorer med låg upplösning.
LCDprojektorer har oxå den avarten att en pixel kan vara "död" eller sluta fungera efter ett tags användande, de flesta projektortillverkar har dock en garanti på hur många lysande/döda pixlar som får förekomma, kan vara värt att ta reda på inför eventuellt köp.
DLPprojektorer fungerar på så sätt att tusentals mycket små "speglar" på en chip blir belysta av projektorlampan och beroende om de är vinklade "på" eller "av" (vit pixel resp. svart pixel) så reflekterar de bilden vidare i svartvitt till ett färgghjul som har ett vissta antal segment av färg (rött, grönt, blått) som snurrar för att ge bilden färg. Färghjulet snurrar i olika hastigheter på olika maskiner.
Den största Nackdelen med DLPprojektorer är att en del ser så kallade regnbågseffekter (RBE):
(borttagen bild, se kommentar nedan)
vilket kan närmast beskrivas som färgavvikelser i bilden i olika färger, som en "ljusblixt". Detta medgör att många helt enkelt inte kan tita på en DLPprojektor under en längre tid utan att få ont i ögonen eller få huvudvärk med mera. Även ljudnivån kan ibland vara störande då fläkten(arna) väsnas plus att färghjulet kan låta störande på vissa modeller.
(Genom röstning av ~120 användare av prisjakt's forum visade det sig att 25% aldrig sett RBE, 50% ser RBE emellanåt men störs inte nämnvärt medans 25% helt enkelt inte kan titta på en DLP projektor och uppskatta bilden på grund av RBE. Notera dock att undersökningen inte på något vis är professionellt utförd och kan ge en missvisande bild, men det är den enda "undersökning" jag kan relatera till)
Fördelar med DLPprojektorer är att de har god svärta och en bra färgåtergivning som är snäppet vassare än LCDprojektorer.
Vilken duk skall jag ha:
Projektorduken är en viktig komponent för att få en bra bild med en projektor (storleken HAR betydelse, spelar ingen roll vad din flickvän säger...

Olika dukar har olika "gainvärde", vilket är ett mått på hur mycket ljus som duken reflekterar tillbaka på betraktaren. En vanlig vit projektorduk har ett gainvärde av 1.0. Med ljusstarka projektorer på t.ex. 1000ANSI Lumen så föredrar en del att använda en duk med "negativ gain" t.ex. gain 0.8, det innebär att duken reflekterar mindre ljus än vanligt och på så vis ökar svärtan i bilden med nackdelen att färgerna blir lite mörkare (vit snö på ett berg kan uppfattas som gråaktig istället för vit t.ex.) men många gör bedömningen att det positiva med svärtan överväger färgdistorsionen.
Läs mer om Filmdukar och bildformat hos Bigscreen.se
Progressive scan (linjedubbling)
En dvd-spelare ger i regel en interlace bild ut. Många spelare kan även omvandla bilden till progressiv innan den skickas ut på videoutgångarna. För att få ut en så bra bild som möjligt ifrån sin projektor finns det flera genvägar, tillexempel är att mata sin projektor med en progressiv signal.
Att en signal är "interlaced" menas att den bara ritar upp "varannan" horisontell linje per svep (linje 1,3,5,7osv.), för att i svep nummer två rita i de resterande linjerna(linje2,4,6,8osv.). När du konverterar en interlaced signal till en proggresiv sådan med hjälp av en linjedubblare så ritas ALLA linjerna ut i ett svep, vilket ger en mjukare och behagligare bild.
Viktigt att notera är att i ALLA digitala projektorer sitter det en linjedubblare, så att även om du matar din projektor med en interlaced bild så kommer projektorns inbyggda linjedubblare att sköta konverteringen till progressiv automatiskt. Anledningen att många använder en extern linjedubblare (t.ex. DVDspelare) är att de oftast gör ett bättre jobb att deinterlace'a bilden än projektorn.
Läs mera djupgående om linjedubbling på Upplösningar och Frekvenser hos Bigscreen.se
Nå, vilken Projektor passar mig?
En mycket svår fråga att ställa ett enkelt svar på. Det absolut enklaste sättet att hitta den projektor du trivs bäst med är att få den demonstrerad hos någon elektronikbutik, ring runt till återförsäljare och hör om de har någon projektor du kan titta på. Extra noga är det om det lutar åt köp av DLP projektorer då RBE effekten kan få vissa att känna att de köpt "grisen i säcken" om det visar sig att de har problem med det. Ett annat sätt att köpa projektor är att kolla recensioner och testvinnare, de projektorerna är nästa aldrig dåliga köp... Läs recensioner och kommentarer om produkten
Vill du veta mer så ta en titt på Bigscreen.se's FAQ.
Redigerat av Unregistered8147b14e, 19 mars 2014 - 10:34.
Tog bort bild som kom från domän som Google varnar för: http://safebrowsing.clients.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=http://www.presentationtek.com/images/DLP_rainbow_effect.jpg&client=googlechrome&hl=sv