Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Projektor FAQ

64 svar till detta ämne
 • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 30 april 2005 - 16:05

Unregistered8147b14e
 • Unregistered8147b14e
 • Veteran

 • 2 473 inlägg
 • 0
Projektorer ger en bild på mellan 40-120tum och monteras oftast i tak, de projektorer som mest används för hemmabio/datorspel/konsollspel/tv baserar sig på två digitala tekniker, DLP och LCD. Äldre analoga projektorer kallas CRT projektorer som med rätt inställning ger en bild som är mycket svårslagen av nya digitala projektorer, nackdelen med CRTprojektorer är att de är ofta väldigt stora och tunga (40kilo och uppåt är inte ovanligt), och det kräver mycket kunskap att ställa in en CRTprojektor.

Läs mer om de olika Bildteknikerna hos Bigscreen.se

Eller titta på detta demo av JVC (vilket är vinklat till D-ILA's fördel då JVC vid detta tillfälle är de enda som saluför D-ILA projektorer, men annars beskriver de t.ex. screendor och regnbågsproblem på ett bra sätt.
http://pro.jvc.com/p...c-projector.htm

Ett intressant DLP demo förklarar närmare hur DLPtekniken fungerar. [gjord av Texas Instruments, som ligger bakom DLPtekniken, så "filtrerar" man bara bort allt skryt om tekniken så är den väldigt informativ]

Bildfysik
Kontrastsiffror gillar återförsäljare att skriva ut om sina projektorer, och kan se ut t.ex såhär: "Kontrast: 2000:1". Vilket i det fallet innebär att en helt svart bild är 2000 gånger mörkare än en vit dito. Man vill som regel ha så högt kontrastvärde som möjligt.

ANSI Lumen är ett mått för att mäta hur ljusstark en projektor är, och som tumregel gäller att ju högre ANSI lumen, desto lättare är det att få en bra bild i ett rum med mycket ströljus. (om man t.ex inte har möjlighet att helt mörklägga under sommartid med mera) Nackdelen med ett högt ANSIvärde är att "svärtan" kan bli lidande med en alltför ljusstark projektor. Många projektorer har dock ett "high och low" läge på lampan så att man kan, under dagtid köra lampan i ett högre ANSI lumen läge för att få ut mera ljus.

Läs mer om Bildfysik hos Bigscreen.se

skillnader mellan de olika teknikerna:

LCDprojektorer använder sig av att tre belysta LCDpaneler inuti projektorn för att skapa en bild. Fördelen med LCDprojektorer är att de har en lugn behaglig bild, och LCDprojektorer har oftare s.k. "lens-shift" vilket möjliggör att man kan förflytta bildytan utan att fysiskt "vicka" på projektorn. installationen av projektorn blir således enklare än DLPprojektorer som ofta inte har lens-shift.

Nackdelar som LCDprojektorer dras med är att de som regel inte kan visa lika god svärta som DLP (ett svart parti i en film kan se mera grått ut än svart.)

Vertical Banding(VB)

Vertical banding (VB) är, som länken visar, Vertikala ränder i bilden som kan uppstå på LCDprojektorer. Oftast går det att ta bort eller minimera VB genom t.ex. att stänga av projektorn istället för att låta den stå i standbyläge.

Screendoor effects (SDE):
Postad bild
Screendoor Effects (SDE) eller pixelation är när man på ett påtagligt och störande sätt ser den fysiska strukturen av den uppritade bilden, vilket kan förekomma på projektorer med låg upplösning.

LCDprojektorer har oxå den avarten att en pixel kan vara "död" eller sluta fungera efter ett tags användande, de flesta projektortillverkar har dock en garanti på hur många lysande/döda pixlar som får förekomma, kan vara värt att ta reda på inför eventuellt köp.


DLPprojektorer fungerar på så sätt att tusentals mycket små "speglar" på en chip blir belysta av projektorlampan och beroende om de är vinklade "på" eller "av" (vit pixel resp. svart pixel) så reflekterar de bilden vidare i svartvitt till ett färgghjul som har ett vissta antal segment av färg (rött, grönt, blått) som snurrar för att ge bilden färg. Färghjulet snurrar i olika hastigheter på olika maskiner.

Den största Nackdelen med DLPprojektorer är att en del ser så kallade regnbågseffekter (RBE):
(borttagen bild, se kommentar nedan)
vilket kan närmast beskrivas som färgavvikelser i bilden i olika färger, som en "ljusblixt". Detta medgör att många helt enkelt inte kan tita på en DLPprojektor under en längre tid utan att få ont i ögonen eller få huvudvärk med mera. Även ljudnivån kan ibland vara störande då fläkten(arna) väsnas plus att färghjulet kan låta störande på vissa modeller.

(Genom röstning av ~120 användare av prisjakt's forum visade det sig att 25% aldrig sett RBE, 50% ser RBE emellanåt men störs inte nämnvärt medans 25% helt enkelt inte kan titta på en DLP projektor och uppskatta bilden på grund av RBE. Notera dock att undersökningen inte på något vis är professionellt utförd och kan ge en missvisande bild, men det är den enda "undersökning" jag kan relatera till)

Fördelar med DLPprojektorer är att de har god svärta och en bra färgåtergivning som är snäppet vassare än LCDprojektorer.


Vilken duk skall jag ha:

Projektorduken är en viktig komponent för att få en bra bild med en projektor (storleken HAR betydelse, spelar ingen roll vad din flickvän säger... :D) och många lösningar finns i dukväg. De vanligaste och oftast billigaste dukarna är "rulldukarna" där du antingen rullar ner duken för hand eller låter en motor sänka ner duken. Ramspända dukar för de som önskar en permanent duk finns att tillgå och brukar ligga snäppet högre i pris än rulldukar. Många gör oxå sina egna dukar med t.ex. plywoodskivor/MDF/spånskivor målade med ljusgrå färg.

Olika dukar har olika "gainvärde", vilket är ett mått på hur mycket ljus som duken reflekterar tillbaka på betraktaren. En vanlig vit projektorduk har ett gainvärde av 1.0. Med ljusstarka projektorer på t.ex. 1000ANSI Lumen så föredrar en del att använda en duk med "negativ gain" t.ex. gain 0.8, det innebär att duken reflekterar mindre ljus än vanligt och på så vis ökar svärtan i bilden med nackdelen att färgerna blir lite mörkare (vit snö på ett berg kan uppfattas som gråaktig istället för vit t.ex.) men många gör bedömningen att det positiva med svärtan överväger färgdistorsionen.

Läs mer om Filmdukar och bildformat hos Bigscreen.se

Progressive scan (linjedubbling)

En dvd-spelare ger i regel en interlace bild ut. Många spelare kan även omvandla bilden till progressiv innan den skickas ut på videoutgångarna. För att få ut en så bra bild som möjligt ifrån sin projektor finns det flera genvägar, tillexempel är att mata sin projektor med en progressiv signal.

Att en signal är "interlaced" menas att den bara ritar upp "varannan" horisontell linje per svep (linje 1,3,5,7osv.), för att i svep nummer två rita i de resterande linjerna(linje2,4,6,8osv.). När du konverterar en interlaced signal till en proggresiv sådan med hjälp av en linjedubblare så ritas ALLA linjerna ut i ett svep, vilket ger en mjukare och behagligare bild.

Viktigt att notera är att i ALLA digitala projektorer sitter det en linjedubblare, så att även om du matar din projektor med en interlaced bild så kommer projektorns inbyggda linjedubblare att sköta konverteringen till progressiv automatiskt. Anledningen att många använder en extern linjedubblare (t.ex. DVDspelare) är att de oftast gör ett bättre jobb att deinterlace'a bilden än projektorn.

Läs mera djupgående om linjedubbling på Upplösningar och Frekvenser hos Bigscreen.se

Nå, vilken Projektor passar mig?


En mycket svår fråga att ställa ett enkelt svar på. Det absolut enklaste sättet att hitta den projektor du trivs bäst med är att få den demonstrerad hos någon elektronikbutik, ring runt till återförsäljare och hör om de har någon projektor du kan titta på. Extra noga är det om det lutar åt köp av DLP projektorer då RBE effekten kan få vissa att känna att de köpt "grisen i säcken" om det visar sig att de har problem med det. Ett annat sätt att köpa projektor är att kolla recensioner och testvinnare, de projektorerna är nästa aldrig dåliga köp... Läs recensioner och kommentarer om produkten

Vill du veta mer så ta en titt på Bigscreen.se's FAQ.

Redigerat av Unregistered8147b14e, 19 mars 2014 - 10:34.
Tog bort bild som kom från domän som Google varnar för: http://safebrowsing.clients.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=http://www.presentationtek.com/images/DLP_rainbow_effect.jpg&client=googlechrome&hl=sv


#2

Postad 01 maj 2005 - 11:24

Rochard
 • Rochard
 • Forumräv

 • 581 inlägg
 • 0
En bra början till en FAQ åtminstone. Vi kan ta och jobba på den ett tag och sedan tycker jag allt admin för klistra den.

#3

Postad 01 maj 2005 - 12:12

Unregistered8147b14e
 • Unregistered8147b14e
 • Veteran

 • 2 473 inlägg
 • 0
Tanken med en sticky FAQ är att försöka få bort en del återkommande trådar med grundläggande frågor.Kom gärna med korrigeringar och tillägg.

#4

Postad 01 maj 2005 - 12:56

snl
 • snl
 • Användare

 • 164 inlägg
 • 0

Fördelar med DLPprojektorer är att de har god svärta och en bra färgåtergivning som är snäppet vassare än DLPprojektorer.


Ville bara upplysa om detta. Ska det inte vara "vassare än LCDprojektorer" ?
Annars verkar de som en bra väldigt bra idé med en FAQ!

Redigerat av snl, 01 maj 2005 - 12:58.


#5

Postad 01 maj 2005 - 13:23

Getskägg
 • Getskägg
 • Forumräv

 • 601 inlägg
 • 0

Fördelen med LCDprojektorer är att de har en lugn behaglig bild, ofta en bättre prisbild än DLPprojektorer och LCDpanelerna är i regel högupplösta vilket gör dem hyfsat framtidsäkra och kan visa HDTVmaterial med gott resultat.


Beror inte detta väldigt mycket på jämförelseobjekt?
Menar att det kanske inte är korrekt ur generell synvinkel, bara så där.
(Om det ska bli en "Sticky-guide" är det väl generellt som gäller?)

Uppskattar initiativet mycket dock.

Mvh

Edit: glömde ett "o".

Redigerat av Getskägg, 01 maj 2005 - 13:24.


#6

Postad 06 maj 2005 - 15:27

NickeSthlm
 • NickeSthlm
 • Lärjunge

 • 257 inlägg
 • 0
Uppskattar iden mycket.... Tycker att fler ska bidra till och fila guiden, sedan kan admin sätta upp den så a) intresset för hemmabio ökar och :D sortera ut de ofta "återkommande inläggen" och få in fler diskussioner inom hemmabioområdet.

Dock vill jag lämna mitt bidrag (åtminstone litet för den här gången) Jag tycker att du bör göra en bättre övergång till de problem LCD har. Det står ju VB och Screendoor nästan direkt, mitt i stycket. En nybörjare skulle nog inte förstå det lika lätt som de något mer vetgiriga.... :)

Mvh

Niklas.

#7

Postad 07 maj 2005 - 19:04

Anders27
 • Anders27
 • Användare

 • 179 inlägg
 • 0
Denna tråd är kanon för som nybörjare är det en djungel men projektorer.
En sak jag undrar över som jag kanske kan få svar på oxå är vilken teknik av dlp och lcd pajar minst?verkar ju iallafall vara massa problem med lcd med döda pixlar och alighment fel.
För övrigt var jag o tittade en snabbis på mt200 igår o tycker den är ok iallafall det lilla jag såg,men en till sak man är nyfiken på är vad bör man köpa om man vill att den ska hänga med nåt år iallafall typ 2år? räcker det med så låg upplösning eller bör man gå upp på en högre?
Jag personligen väntar nog till hösten med att köpa projje då jag inte ser så mycke på film på sommaren o priserna sjunker ju hela tiden så.
Nu är det mc/båt säsong inte film/spel säsong :)

#8

Postad 08 maj 2005 - 13:34

Zimex
 • Zimex
 • Användare

 • 136 inlägg
 • 0
Jag tycker att man borde lägga in information om vad progressiv och interlaced betyder samt skillnaderna mellan dessa, plus ett par ord om att "skala" bilden. I vilket fall så hade jag problem med att fatta detta under mina första veckor här på forumet.

Mycket bra initiativ :)

#9

Postad 08 maj 2005 - 16:53

Peter.M
 • Peter.M
 • Biologi - Läran om livet

 • 3 439 inlägg
 • 0
Gjorde denna tråden till en sticky då den är bra tycker jag. Jag själv kan fylla på med lite text senare om jag får det för ordeith? :)

#10

Postad 08 maj 2005 - 18:50

Berggren
 • Berggren
 • I Am The God Of Hellfire

 • 3 926 inlägg
 • 0
I mina ögon ska en FAQ bara innehålla just det som förkortningen står för.
Vanliga frågor som man vill ha svar på.
Håll er till det och försök att hålla de meningslösa inläggen på en minimal nivå, så slipper man läsa så mycket text för att få så lite innehåll.
Har därmed raderat ett antal inlägg som inte fyllde någon funktion.

#11

Postad 13 maj 2005 - 12:37

NickeSthlm
 • NickeSthlm
 • Lärjunge

 • 257 inlägg
 • 0
Med risk för att låta lite OT. Men undrar om det inte är en bra ide om att skriva mycket kort att det går att titta på vanlig TV, spela spel etc.... med en projektor. Men måste ha speciell kringutrustning etc.... Man kan ju länka till andra sidor tex.

Fast Ordeiths inlägg handlar ju i huvudsak om projektorer, så.... Men vad jag menar är att man kan "tala om" att projektorer handlar inte enbart om att visa en bild av en film eller något annat powerpointliknande....

Mvh

Niklas.

#12

Postad 13 maj 2005 - 12:46

Unregistered8147b14e
 • Unregistered8147b14e
 • Veteran

 • 2 473 inlägg
 • 0

Projektorer ger en bild på mellan 40-120tum och monteras oftast i tak, de projektorer som mest används för hemmabio/datorspel/konsollspel/tv baserar sig på två digitala tekniker, DLP och LCD.


jag tycker det framgår i det första raderna av FAQ

#13

Postad 29 juli 2005 - 07:10

Hoolk
 • Hoolk
 • Användare

 • 114 inlägg
 • 0
Jag skulle vilja ha med lite om hur man bör göra för att montera projektorerna för att det ska bli bäst? Tak&vägg montering och tips. ;)

#14

Postad 30 augusti 2005 - 19:31

Mikael_R
 • Mikael_R
 • Über-Guru

 • 15 622 inlägg
 • 0

Jag skulle vilja ha med lite om hur man bör göra för att montera projektorerna för att det ska bli bäst? Tak&vägg montering och tips.  :D

<{POST_SNAPBACK}>Håller med, som amatör så vet man ungefär vilken projje man ska löpa (förmodligen) men sen då, du har fått hem den, vad göra????

särskillt med en sån där ramspänd duk....hur gör man liksom? En fin faq på det skulle vara bra.

#15

Postad 05 september 2005 - 23:51

Unregistered8147b14e
 • Unregistered8147b14e
 • Veteran

 • 2 473 inlägg
 • 0
Tyvärr är jag inte rätt man att skriva om det, jag köpte ett billigt väggstativ för mindre Tv-apparater från biltema och modifierade det med vinkelslip och en sprayburk... Men om någon har något bra tips, skriv ett inlägg sp kan ju moderator9ellar jag] lägga till det i FAQ

#16

Postad 25 oktober 2005 - 15:12

pacman
 • pacman
 • Über-Guru

 • 22 410 inlägg
 • 0

För att få ut en så bra bild som möjligt ifrån sin projektor finns det flera genvägar, tillexempel är att mata sin projektor med en progressiv signal, vilket innebär att man har en DVDspelare som behandlar bilden ifrån en DVDskiva som är lagrad "interlaced". En bild ifrån t.ex. en PAL DVDskiva innehåller 576 horisontella linjer som är sparade "interlaced"


Detta är alldeles för petigt för en FAQ av den här typen men, men om man vill vara noga/korrekt bör man nog omformulera ovanstående lite. :)

Bilden kan på en DVD-skiva lagras interlace såväl som progressivt (för film är nog progressivt överlägset vanligast). Kruxet är att eftersom DVD-standarden måste stödja interlace ut och eftersom man inte alltid kan garantera att bilderna har lagrats på rätt sätt så MÅSTE mpeg-dekodern (kretsen som packar upp bilden på skivan) alltid leverera en interlace signal ut. I vissa spelare finns en sk deinterlacer som omvandlar den interlaceade signalen från mpeg-dekodern till progressiv dito.

Ovanstående är kanske lite väl tekniskt för denna typ av FAQ så man kanske kan säga att: "En dvd-spelare ger i regel en interlace bild ut. Många spelare kan även omvandla bilden till progressiv innan den skickas ut på videoutgångarna".

Gör vad ni vill med det, se det inte som kritik till denna trevliga FAQ utan endast som tips, ok? :P :huh:

#17

Postad 28 december 2006 - 14:34

mikrobiologi
 • mikrobiologi
 • Rookie

 • 5 inlägg
 • 0
Jag skulle gärna vilja veta mer om projektorers livslängd och omkostnader. Vad jag har förstått är det inte en engångskostnad att bara köpa projektorn, utan man får även räkna med att byta projektorlampan ganska ofta?! Håller lamporna i praktiken så länge som de säger sig göra?

Jag som vanlig lekman är väldigt sugen på att skaffa projektor, men börjar nu kanske banga ur för att det verkar dyrt att underhålla projektorn. Jag har tänkt kanske se någon film i veckan och lira lite tv spel, 5 timmar per vecka?!

Vad bör jag räkna med att lägga ut i pengar per år?
Vore glad för svar.... har min beställning på pixmania klar i princip, behöver bara lite tips från er. :)

ha de


Något som kanske kan ingå i FAQn är projektorers livslängd, underhåll och kostnader.

#18

Postad 28 december 2006 - 15:01

pacman
 • pacman
 • Über-Guru

 • 22 410 inlägg
 • 0
5 timmar per vecka? De flesta lampor håller väl iaf i 1000 timmar (i många fall säkert mer), 200 veckor eller nästan 4 år mao. Lägg i en 20:a i spargrisen varje vecka så har du råd med en lampa sen efter 4 år. :)

Livslängden är dock inte 4 år eftersom uppgraderingsdjävulen kommer som ett brev på posten så fort projjen kommer hem. :)

#19

Postad 28 december 2006 - 15:39

mikrobiologi
 • mikrobiologi
 • Rookie

 • 5 inlägg
 • 0

5 timmar per vecka? De flesta lampor håller väl iaf i 1000 timmar (i många fall säkert mer), 200 veckor eller nästan 4 år mao. Lägg i en 20:a i spargrisen varje vecka så har du råd med en lampa sen efter 4 år.  :)

Livslängden är dock inte 4 år eftersom uppgraderingsdjävulen kommer som ett brev på posten så fort projjen kommer hem.  :)

<{POST_SNAPBACK}>


aha, en lampa håller generellt 1 000 timmar?! De har tagit i rejält i specifikationen då med 3 000 timmar.
fan jag är sjukt sugen på projektorn men va fan..... kan knappt bestämma mig.

#20

Postad 01 januari 2007 - 22:47

Jovial
 • Jovial
 • Beroende

 • 1 030 inlägg
 • 0
Skulle någon kunna skriva lite tips på hur man ställer in projekorn för att bilden ska bli så bra som möjlig. Visst vissa projektorer har mkt mer inställningar men standardinställningarna, färger,ljus,kontrast och vad det nu finns.

Själv är min bild lite gul, såg det när jag kollade bilder från datorn. Har inte testat så mycket med inställningarna än pga att jag är ny på området och skulle gärna vilja veta lite vad jag gör innan jag börjar pilla.

hittade ingen bra forumtråd om detta

#21

Postad 30 juli 2007 - 23:58

D4v3
 • D4v3
 • Wannabe

 • 21 inlägg
 • 0
Gör jag bort mig om jag köper en "vanlig" projektor och inte en HD? Jag vet nämligen inte ifall ekonomin kan hantera en HD Projektor.

#22

Postad 05 augusti 2007 - 18:46

Pajje
 • Pajje
 • Användare

 • 210 inlägg
 • 0
Behöver få 2 saker förklarade:

1. Throw Ratio. Om en projektor har TR 1.85-2.20, vad innebär då det? Jag gissar att det betyder hur långt bort jag måste ha projektorn för att få en viss bilstorlek, dvs bildstorlek x TR ger hur långt bort projektorn måste stå.

Är detta rätt uppattat?


2. Offset. Om det står offset 44 cm vid 100", vad menas med det? Vet att det har att göra med att bilden projiceras snett upp/ner i förhållande till projektorn.


/Pajje

Redigerat av Pajje, 05 augusti 2007 - 19:15.


#23

Postad 05 augusti 2007 - 19:14

Pajje
 • Pajje
 • Användare

 • 210 inlägg
 • 0
Ok, här är en till.

När vi pratar full HD, dvs 1080p/24, så vet jag att 24 innebär 24 Hz. Men tydligen fuskas det en del med detta, har läst om konvertering till både 50 & 60. Men är det uppspelaren eller projektorn som fuskar, eller både och?


Red ut begreppen, nån

snälla :)

#24

Postad 09 augusti 2007 - 04:11

Robster
 • Robster
 • Wannabe

 • 27 inlägg
 • 0
Pajje: Jag har viss koll på det andra du frågar om jag är inte 100, så det överlåter jag till nån annan...

Offset:

du är inne på rätt spår, om du ser till att proejtorn står helt plant och att du projecerar en bild som är 100" så kommer linsens mittpunkt att vara 44cm ovanför underkanten på bilden.
(altså projjen projecerar "lite neråt" och "mycket uppåt")

Om du skulle vinkla projektorn så att underkanten på bilden är på samma höjd som linsen så skulle bilden bli trapezoid (stavning?) \__/

Sen kan du ofta (alltid, om man inte gamal skit som jag) vända på bilden till takmonterings läge och då blir det ju givetvis samma fast från andra hållet. ex om du vill att projen skall mata en rak o fin bild hela vägen upp till taket, skaffa då ett takstativ som är 44 cm långt. (eller lite kortare iom att man mäter från linsens mitt, men det är överkurs)


om man sen blandar in Lens Shift i smeten så betyder det att du kan ändra offset själv.
[edit]
Jag ger mig in lite grann på 1080p oxå då :)

Du säger att fullHD är 1080p24, det är inte helt sant, fullHD är du så fort du kan visa upp alla 1920*1080 pixlarna, sen hur ofta projektorn uppdaterar sin panel har inte med namnet fullHD att göra.

Dock är det du säger intressant, för film är normalt inspelad i 24hz eller FPS (bilder/sekund)
och om du försöker visa det på en panel som uppdatar sin panel i 60hz så måste du kompromissa lite, det man gör då är att visar varannan bild 3ggr och dom andra 2ggr iom detta får du viss ryckighet (märks tydligast när kameran långsamt panorerar)
Felet brukar sitta i projektorn som ofta är uppbyggd så att den internt uppdaterar panelen i 60hz även om den kan ta emot andra uppdateringsfrekvenser.

[/edit]

Redigerat av Robster, 09 augusti 2007 - 04:28.


#25

Postad 10 augusti 2007 - 21:12

Pajje
 • Pajje
 • Användare

 • 210 inlägg
 • 0
Tack!

Angående offset, så hittade jag lite i en annan tråd efter att jag skrev inlägget, men då tolkar jag det som att nederkant på bilden kommer 44cm över centrum på linsen (i mitt exempel), dvs bilden projiceras helt ovanför projektorn, inte lite neråt och mycket uppåt.

Det verkar ju vara lite med logiskt, annars får man ju ha projjen ganska mitt i höjdmässigt, oavsett om man har den rätt eller uppochner.


Nu förstår jag precis vad som menas med 24, och förstår varför det kan hacka. Antar att 48 är att föredra, då visas alltså varje bild 2 ggr, och borde inte ge upphov till några ryckningar.


Tack för infon.

#26

Postad 03 oktober 2007 - 21:44

Behmer
 • Behmer
 • Wannabe

 • 22 inlägg
 • 0
Vad ska jag välja då?
Vill kolla både på tv och film (inga inbördes prioriteringar).
Vill inte belåna huset heller för den delen...

#27

Postad 02 december 2007 - 07:57

Pekz0r
 • Pekz0r
 • Användare

 • 152 inlägg
 • 0
Tack för en riktigt bra FAQ.
Tänkte nämna att länken till DLP-demot numera är:
http://www.dlp.com/i...demo_flash.aspx

#28

Postad 04 december 2007 - 00:04

Majorglenn
 • Majorglenn
 • Mästare

 • 3 069 inlägg
 • 0
En liten nybörjar fråga: vad är iris delay?

#29

Postad 04 december 2007 - 16:59

Unregistered1391
 • Unregistered1391
 • Wannabe

 • 34 inlägg
 • 0
www.bigscreen.se

Iris Delay?
ID eller "Iris Delay" som det populärt kallas är det nya problemet som kommit under 2004/2005 med den i övrigt goda idén/innovationen att implementera iris i LCD-projektorer. Detta gör man för att försöka kontrollera ljusflödet för att förbättra svärtan utan att göra avkall på potentiellt ljus i ljusa scener. Genom ett eller två iris, med minst det ena automatiskt kontrollerat, så ändrar projektorn irisöppningen efter den mängd ljus bilden innehåller. Detta genererar givetvis MYCKET djupare svärta i mörka scener när iris drar ihop sig, samtidigt som maximalt ljus i ljusa scener garanteras då iris öppnar sig. I och med denna teknik kan man mäta (i tillverkartermer/"mätningar") idag ända uppåt 7000:1 med en LCD-projektor. Problemet är bara att detta sker i en hastighet som i regel kan uppfattas ganska tydligt och man får nästan känslan av att man vrider på en dimmer. Det vill säga att bilden hinner växla innan iris hänger med = irisfördröjning ("iris delay"). Det andra problemet är att ljuset ändrar sig naturligtvis över HELA bilden och inte bara utvalda delar som med CRT- och DLP-teknik. Nedan försöker vi illustrera hur det kan te sig på en LCD-projektor med mycket grav och tydlig ID.

Postad bild#30

Postad 04 december 2007 - 17:03

Majorglenn
 • Majorglenn
 • Mästare

 • 3 069 inlägg
 • 0
Man tackar för det eminenta svaret! ;)

#31

Postad 27 december 2007 - 10:54

Mecto
 • Mecto
 • Rookie

 • 8 inlägg
 • 0
Vad är bäst på en LCD projektor. att ha maxad zoom eller min zoom?

#32

Postad 13 februari 2008 - 15:47

Njodo
 • Njodo
 • Wannabe

 • 26 inlägg
 • 0
Ursäkta om jag stör i tråden.. men var trycker man om man vill lägga till en tråd som bökmärke??????

#33

Postad 18 maj 2008 - 21:52

Krajan
 • Krajan
 • Amatör

 • 62 inlägg
 • 0

Ursäkta om jag stör i tråden.. men var trycker man om man vill lägga till en tråd som bökmärke??????


Stör?? Det är inte precis så att denna tråd är så livlig.... gravöl, någon?
Klicka på alternativ uppe i trådens början; om du vill prenumerera på tråden så hittar du det där.

Men som FAQ är det ju ingen lysande tråd. Snarare en wiki kanske :)
Jeg själv letade efter info om projjar med nya Power-LEDs istället för gamla lampor. Men det var nog tre år sedan det var roligt å spännande *suck*
Skulle inte trådskaparen kunna rensa upp lite å uppdatera första inlägget?? (tack)

#34

Postad 24 maj 2008 - 11:29

joeghurt
 • joeghurt
 • Amatör

 • 79 inlägg
 • 0
Sänks livslängden extra mycket ifall man gör korta på och avstängningar? (Typ på 10 min, sen av?) Eller är det endast bränntiden som räknas?

#35

Postad 19 augusti 2008 - 15:56

dagbokdagbok
 • dagbokdagbok
 • Wannabe

 • 13 inlägg
 • 0
Helt underbart att en sådan här sticky finns!

Ska börja bearbeta mina föräldrar så vi får en projje till hushållet. Detta kan bidra till mycket. Föräldrar gillar när man visar lite information och fakta.

Tack!

#36

Postad 15 mars 2009 - 02:07

Unregistered39429
 • Unregistered39429
 • Mästare

 • 3 116 inlägg
 • 0
:)
Hett lästips för den som är intresserad utav någon full hd av 2008 års modeller,det årliga stortestet ifrån Art!

http://www.projector...ector/index.php

#37

Postad 05 maj 2009 - 21:33

Unregistered39429
 • Unregistered39429
 • Mästare

 • 3 116 inlägg
 • 0
Här är väl ändå något som saknas i en projektor FAQ av rang,en länk till hela Sveriges mest kompetenta branshfolk & butiker som är specialistutbildade utav ISF Image Science Foundation med spetskompetens inom bildens alla konster för att hjälpa en med att välja ut rätt projektor och filmduk för ens egna önskemål & förutsättningar vid en demonstration,samt att även komma hem till en och verkligen optimera bildkvaliten till 100% efter ens egna rums förutsättningar med hjälp utav avancerad mätutrustning i sin egen specifika hemmabiomiljö!
"Typ som vad välljuds akustikern Ingvar Öhman kan göra med ljudet,trolla alltså.fast nu med bilden i focus"


Länk till Sveriges bild nirvana :)

Redigerat av Unregistered39429, 05 maj 2009 - 21:36.


#38

Postad 29 juli 2009 - 22:24

Unregistered39429
 • Unregistered39429
 • Mästare

 • 3 116 inlägg
 • 0
Det florerar väldigt mycket nybörjarfrågor om vilken dukstorlek man kan få på ett visst avstånd imellan projektorns lins och filmduken.Projectorcentral är platsen som rekomenderas för att få svar på alla sina funderingar kring detta,rekomenderas!


Projection calculator pro


För övrigt så tycker jag oxå att de är hög tid för Ordeith (trådskaparen) att uppdatera denna FAQ och dess första inlägg,har ju hänt lite de senaste 6 åren sen hans 4:3 projektor lanserades :)

#39

Postad 10 september 2009 - 07:30

Unregistered39429
 • Unregistered39429
 • Mästare

 • 3 116 inlägg
 • 0
Vad är Lensshift för något?
Hur installerar man en projektor som saknar inbyggd Lensshiftfunktion?

Vad är en projektors Kastförhållande för något,och vad betyder det?

Vad är kastavstånd för någonting? ,tacksam för svar...

#40

Postad 23 december 2009 - 12:03

Bang o Olufsen
 • Bang o Olufsen
 • Wannabe

 • 21 inlägg
 • 0
Vad kostar en proje som det går att "ställa" krav på?

#41

Postad 07 mars 2011 - 10:12

helloor
 • helloor
 • Wannabe

 • 22 inlägg
 • 0

Vad kostar en proje som det går att "ställa" krav på?


Tänkte ställa samma fråga, fast nu över ett år senare!
Vad kostar ett bra kit med projektor och duk idag? Jag har hyfsade krav på bild och ljud, och vill även ha en del in/utgångar. PS3, Box, Dator m.m.
Jag är i ropet att antingen köpa en 60" plasma/lcd eller en projektor. Så jag skulle uppskatta all hjälp jag kan få!

#42

Postad 12 mars 2011 - 18:14

pacman
 • pacman
 • Über-Guru

 • 22 410 inlägg
 • 0
Går inte att svara på den frågan.

Vissa blir lyriska över en budget lcd och vit budgetduk i ett vanligt vardagsrum (vilket brukar innebära vitt tak och ljusa väggar). Absolut inget fel med det (och ifråga om kravfri upplevelse spöar det ofta alla platt-tvs) men andra har krav på bättre än så. Var dina krav ligger är rätt svårt att sia om.

Min personliga åsikt, kravnivå, är beroende på vilket rum vi talar om:
I ett vanligt vardagsrum behövs det en tämligen dyr duk för att jag ska tycka att det är "ok". Det innebär en Stewart Firehawk eller i "nödfall" en Eurosceen React. Dvs dåligt rum kan man delvis kompensera för men det kostar.

I ett hembiorum där man har god kontroll på reflexer så anser jag dock att man kan komma undan med t.ex. en vanlig vit GrandView.

Lämplig proj? Skulle säga Sony HW20 men ja, det kan väl funka med Mitsu HC4000 eller tom Epson TW3600/2900 då - om vi är på bra och snällt humör. :)

Men om du räknar med att slutnotan kommer bli dyrare än du först trodde så är du på god väg. :)

och vill även ha en del in/utgångar. PS3, Box, Dator m.m.

Oftast är det bättre/smidigare att man kopplar in allt i en HDMI-växel för att sen köra EN lång kabel till projjen. Dvs antalet ingångar på projjen är nödvändigtvis inte alltid så viktigt.

Redigerat av pacman, 12 mars 2011 - 18:18.


#43

Postad 14 mars 2011 - 23:15

helloor
 • helloor
 • Wannabe

 • 22 inlägg
 • 0
Jag tackar för ett väldigt vettigt svar!
Vi håller på att bygga en vindsvåning som kommer att bli hyfsat mörk, men det kommer ändå att vara vitt tak o vita väggar.
Kanske ska försöka hålla mig till en större platt-tv ändå.

#44

Postad 17 april 2011 - 19:42

Unregistered39429
 • Unregistered39429
 • Mästare

 • 3 116 inlägg
 • 0
Här är en länk till en THX artikel om rumsmiljön och dess färger och hur det bör se ut i en anpassad rumsmiljö: http://hiddenwires.c...0090302-03.html

#45

Postad 08 maj 2011 - 21:06

Unregistered39429
 • Unregistered39429
 • Mästare

 • 3 116 inlägg
 • 0
De här med mörkläggning för fönstrena kan ju göras på tusen olika sätt men här är ett fiffigt tyg: https://www.minhembi...howtopic=235415

#46

Postad 17 juni 2011 - 08:24

Unregistered39429
 • Unregistered39429
 • Mästare

 • 3 116 inlägg
 • 0
Hittade en liten jämförelse imellan dom tre olika projektions teknikerna LCD,DLP & LCoS,ifrån art på Projector reviews!

http://www.projector...DLP_vs_LCoS.php

#47

Postad 15 november 2011 - 18:45

Unregistered39429
 • Unregistered39429
 • Mästare

 • 3 116 inlägg
 • 0
THX Rekonederat tittavstånd: http://www.thx.com/c...er/hdtv-set-up/

#48

Postad 12 juli 2012 - 17:11

Unregistered39429
 • Unregistered39429
 • Mästare

 • 3 116 inlägg
 • 0
Enligt THX riktlinjer:
Som ett "riktvärde" för mörklagda vardagsrum med tex täta och tunga sammetsgardiner i takskena för fönstrena,om man vill ha något att sikta på när man tänker Lumens värden ,så ger följande lumens värden filmduken 16 footlamberts eller 56 cd/m2.


385 Lumen ger en 90" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts i ljusstyrka
485 Lumen ger en 100" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts i ljusstyrka
580 Lumen ger en 110" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts i ljusstyrka
680 Lumen ger en 120" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts i ljusstyrka
800 Lumen ger en 130" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts.i ljusstyrka
930 Lumen ger en 140" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts i ljusstyrka

#49

Postad 12 juli 2012 - 18:45

Perra1
 • Perra1
 • Veteran

 • 2 060 inlägg
 • 0

Enligt THX riktlinjer:
Som ett "riktvärde" för mörklagda vardagsrum med tex täta och tunga sammetsgardiner i takskena för fönstrena,om man vill ha något att sikta på när man tänker Lumens värden ,så ger följande lumens värden filmduken 16 footlamberts eller 56 cd/m2.


385 Lumen ger en 90" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts i ljusstyrka
485 Lumen ger en 100" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts i ljusstyrka
580 Lumen ger en 110" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts i ljusstyrka
680 Lumen ger en 120" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts i ljusstyrka
800 Lumen ger en 130" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts.i ljusstyrka
930 Lumen ger en 140" diagonal 1.78:1 duk = 16 Footlamberts i ljusstyrka


Ovan information är felvisande på så många sätt att det är ingen ide' att gå igenom det när man sitter med iPhone och skriver... Jag skulle inte lägga någon vikt vid det som det står i nuläget.

Med vänlig hälsning,

Pär

#50

Postad 12 juli 2012 - 18:58

Unregistered39429
 • Unregistered39429
 • Mästare

 • 3 116 inlägg
 • 0
Dukgain och färgen på ytskikt i rummet?0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.