Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng
Hemma hos jollek
Medlem sedan: 2007-07-04
Senaste uppdatering: 2010-11-30 01:40:10
 Har 94 bilder i galleriet     0 filmer i filmsamlingen    skrivit 965 inlägg i forumet
 jolleks forumprofil
 Galleri (94)  Filmsamling (0)  Gästbok (6)  Mina omdömen
DIY - Bygge av Subwoofer äldre Hembiobyggbilder
Viktat medelbetyg:  (8.88) (baserat på 16 st)  Kommentarer      Anmäl detta album

Bygge av en subwoofer med ett Zachry DSW-250 och ett Peerless SLS 8" element.
Elementet skall sitta i en sluten låda på 25 liter, -6dB vid 44Hz.
Elementets huvuduppgift är att spela musik, men eftersom Musikanläggningen delas av Hemmabion så är det ingen nackdel om den får trycka på lite i film också.

Mål: Att få en klassiskt fyrkantig sub som skall göra det den är tänkt för, utan för mycket lullull och krussiduller.
Sedan måste den hålla en sådan finish att tom. kompisarna…

  Läs hela
Produkter i albumet:
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
Förbearbetning
Lådvolym och mått räknas ut och läggs in i ett CAD program så man får bättre perspektiv på hur lådan ser ut. Dessutom medför CAD-programmet att man får fina och bra ritningar. (2007-07-24 10:33:23)
Produkter på bilden:

3D-modell
Såhär är det tänkt att lådan skall se ut.
Nettovolymen för elementet landar på 25 liter när man räknat bort volymen för själva elementet och kammaren för inbyggnadsslutsteget.
Konstruktionen är sluten, men planer finns på att ta upp den och göra den till en basreflex om jag skulle vara missnöjd med ljudet och jag vill få den att leta sig lite djupare i frekvens. (2007-07-24 10:34:55)
Produkter på bilden:

Zachry DSW-250
Jag hade måtten innan denna damp ner på posten...
Inget mot att hålla den i verkligenheten.
En rejäl bit och det gagnar förhoppningsvis för att det finns lite krut i den. (2007-07-24 10:38:47)
Produkter på bilden:

Byggstart
Bygget drar igång med att såga ut alla bitar med cirkelsåg på det gamla klassiska viset. Sedan dras allt ihop med spånskruv á lá torx. Inte för att det syns, inte för att det är bättre och inte för att det är billigare... dock är de förbaskat trevliga att jobba med. (2007-07-24 10:40:38)
Produkter på bilden:

Lim ger extra stark konstruktion
Lim är precis som kall öl, kvinnor och sommardagar.... man kan aldrig få för mycket!
Här använder jag lite för lite lim, men jag vill inte hålla i kameran och slabba med lim samtidigt (2007-07-24 10:42:59)
Produkter på bilden:

Ett evigt spacklande
Att måla lådan är helt uteslutet då jag byggt den i spån. De som försöker spackla en
spånlåda och måla den blir i 9 fall av 10 besvikna, de övriga 10% har antagligen dött av
utmattning, förslitna leder och dammfyllda lungor, men står med ett lyckat resultat
(Visst går det, men det är ett helsike)
Denna låda kommer täckas av Plastfilm som också trots allt är kinkigt, men inte så fingrarna blöder. (2007-07-24 10:46:20)
Produkter på bilden:

Spackel
Biltemas standardspackel (Främst till att laga rosthål i bilkarosser)
Ett superbt spackel som är hårt som tusan (Gör att spånskivan inte blir kantstött lika lätt, plus att man får äckligt raka hörn/kanter om man lägger ner tid på slipandet)
Spacklet kryper inte vid torkning och är vibrationståligt.
Nackdelen är att det inte är så lättslipat. Maskin erfodras. (Jag gjorde av med cirka 5-700g spackel till en låda) (2007-07-24 10:50:42)
Produkter på bilden:

Slitet slippapper & Slipmaskin
Ett måste för den som vill ha lite finish. Visst går det väl med handslippapper, men det är tidskrävande och långt ifrån lika roligt. Dessutom är det svårt att få allt lika plant som med en riktig trissa.
Denna maskin snurrar 11000 varv/min vilket eliminerar risken för sliprosor. (2007-07-24 10:54:48)
Produkter på bilden:

Lådstomme
Lådstommen är nu färdig förutom baffeln (Ska ha in dämpull innan)
Kanterna är svartmålade för att dölja eventuella glipor i skrvarna på plastfilmen.
Bakstycket är helt svartlackat (Ingen superfinish, men så är det också baksidan) Här finns hålet för slutsteget och skiljeväggen

Högtalarkammaren är tätad med sättlim. Det är segt som tjära och inte lika mjukt som latex. Dessutom blir den stenhård vid härdning. Jag har inget vetenskapligt bevisat, men jag tycker den är 100% tät och funkar bra.
Högtalarkabeln är inlindad i 2 remsor av tyg+spraylim, mest för min egen smågalna idé om att jag inte vill höra kabeln slå mot innerväggarna om man flyttar subben. (Ger på nått sätt ett gedignare helhetsintryck) (2007-07-24 10:57:55)
Produkter på bilden:

Verkstad
Verkstaden... som egentligen är ett garage!
Överhandsfräsen, min bästa kompis. Helt oumbärlig enligt mig, vid tillverkning av det mesta, framförallt högtalarlådor! 32000 varv/min ren kärlek (2007-07-24 11:06:19)
Produkter på bilden:


På 3D-ritningarna lades det kanske märke till en yttre ring runt högtalaren? (Bild nr.1)
Denna sågades ut ur formplywood (Med överhandsfräs, just det) och har nu spacklats 5 ggr och grundmålats med primer och filler cirka 10ggr, fram med fina slippappret och klar för lackning. Skall vara helt svart och blank och limmas sedan runt högtalaren. (2007-07-24 11:08:40)
Produkter på bilden:

Ytterring
Denna ring monteras runt högtalarelementet och är till för att förbättra utséendet på lådan och få den lilla 8'an att se större ut. Yttermåtten på ringen blir en 10'a och innermåtten är detsamma som 8'an yttermått. Dessutom bidrar ringen med att skydda upphängningen på basen en smula.
Ringen lackas sedan med första lagret svart grundfärg (Nästkommande lager är högblankt) (2007-07-24 11:13:51)
Produkter på bilden:

Lack/Filler/Primer
Detta är vad jag använt...
Biltemas produkter är billiga (läs billigare=sämre), så de duger egentligen sällan till slutfinish-jobben. Dock gillar jag dem som grundfärger och fillers.
Primer och filler är samma sak, frutom att primern är mer lättslipad. Som filler och första grundfärg valde jag Bättringsfärg för Vitvaror. Ger en något fylligare och blankare yta än primern. Bättringsfärgen för Vitvaror fyller lätt ut mindre repor och småsaker.
När jag är nöjd läggs första svarta lagret och fungerar som grundfärg/täckfärg
(Jag har inte råd med fler än 1 burk riktigt kolsvart billack. Cirka 200 spänn hos den lokale biltillbehörshandlaren som blandar färgerna själv. Därför täckfärg från biltema!)
Räkna med att det går åt färg när man vil ha den helt blank... lacka-slipa-lacka-slipa osv. Jag gjorde av med 3 burkar (1 primer, 1 filler och 1 täckfärg till ytterringen och baksidan av lådan. Baksidan lådan håller inte samma finish) (2007-07-24 11:27:07)
Produkter på bilden:

Hålfräs
Min egna lilla metod för att fräsa hål.
Med en bit finperforerad plåt som skruvas fast under fräsen är det lätt att sätta en skruv i centrum på spånskivan och bara snurra runt skruven i centrum. Enkel, ful och gratis.
Såhär gjorde jag när jag sågade ur baffelhålet till SLS 8'an. (2007-07-24 11:17:09)
Produkter på bilden:


Baffel med hålet för 8-tummaren. Lite spacklad och grovslipad innan den åker på lådan...
väntar på dämpull... (2007-07-24 11:20:00)
Produkter på bilden:


Somliga vill ha lådan i mattlackad fanér, andra har förkärlek till lite bling-bling och blanka saker.
Jag tänkte piffa upp den trista men ack så naggande genvägen till fanér, DC-fix/Plastfilm, med lite klarlack. Dels för att få mönstret att träda fram bättre, och dels för att förstärka stryktåligheten (Främst kring skarver)
Valde en klarlack för Plastic Padding, då jag vet att den är skonsam mot plast. Provade dock på en provbit först och jag gillade resultatet. Klart bättre än orginal-filmen. (Svårt att fånga det på bild. Bättre i verkligheten) (2007-07-24 11:21:20)
Produkter på bilden:

Belysning under baslådan
Okej, finishen är rätt usel, men den sitter ju under baslådan, och är endast synlig för mina mindre husdjur som kackerlackor och dammråttor...

Trafo med hankontakt (12V) och sedan en honkontakt på baslådan. (Använde RCA, då det var det jag hade låg hemma. Funkar minst lika bra)
Lite kabel, lödtenn och krympslang och vi har en 12V, 5W glödlampa på undersidan.

För att undvika för mycket värme mot spånet sitter det även ett metallbläck under glödlampan som distanserar den från träet. Sedan ger en lampa på 5W inte speciellt mycket värme. (2007-07-24 19:54:47)
Produkter på bilden:

Belysningen under baslådan
Något dålig bild, då det är svårt att fota sådant i ett garage.
Dock kommer det säkert en ny bild när lådan är färdig. Fotad i inomhusmiljö.
Såhär sipprar ljuset ut under baslådan i alla fall. (2007-07-24 19:49:02)
Produkter på bilden:

Fossingar
Fötterna på baslådan är färdiglackade i kolsvart.
Jag är inte suernoga med fötterna eftersom de är så låga att man knappt ser dem. Dock ska de ändå vara helt svarta.
På undersidan, mot golvet, kommer de kläs med möbeltassar (När den tas in från garaget dvs.) (2007-07-24 20:02:38)
Produkter på bilden:

Leverans
Idag kom grejerna från Ljudia. Dämpvadd, basport och högtalarskruv och basen själv. Dessutom köpte jag en Lågnivåkabel som skall gå till slutsteget. (2007-07-26 14:07:39)
Produkter på bilden:

Utprovning
Basen provas i hålet, och passar finfint.
Magneten på SLS 8-an känns rejält tilltagen för att vara en 8'a, vilket känns bra (Tog min oskuld för 8-tummare! Har aldrig byggt med 8'or förut)

Nu ska jag bara grädda lite våfflor och suga i mig en kall pilsner såhär mitt på blanka semesterdagen, innan jag fortsätter!
(2007-07-26 14:11:06)
Produkter på bilden:

Dämpning
Dämpvadden fluffas och innerväggarna bäddas och fluffas ytterligare. Sedan slänger jag in ytterligare fluffade bitar jämt över lådan. Enligt spec. skulle 65% av volymen täckas av vadd.

Elementet provspelades lite hastigt. Först med lite extra vadd och sen med lite mindre vadd, och jag valde att ta bort lite vadd så det blev som ni ser på bilden. Är ju inga problem att skruva bort elementet och kasta in lite mer senare efter inspelning om det skulle behövas. (2007-07-26 14:15:32)
Produkter på bilden:

Önskas något mer innan vi stänger?
Frontstycket fästes med sättlim för hållfasthet och tätning (Eftersom det är klurigt att täta invändigt bara genom baffelhålet)
Sedan skruvas lådan ihop och vi får hoppas att jag inte glömt guldklockan under vadden... (2007-07-26 14:22:03)
Produkter på bilden:

Lite slipning och grundmålning senare
Efter lite slipning och grundmålning kring hörnen åkte träimitationen på, och det blev inte mer än EN liten bula, vilket berodde på att lite skit från mattan fastnat. Inte mer än att det gick att rädda. Helt bulfritt resultat samt slätt och jämt! *pust*

Skar sedan till plastfilmen i bak och framkant och synade resultatet (2007-07-27 16:05:15)
Produkter på bilden:

Skulle rakblad vara vassa?
I min kvällsiver råkade jag skära mig rejält på rakbladet. Ett antal svordomar och bandage senare slutade blodet att rinna. Baslådan klarade sig i alla fall...
Och sen varnar man små barn för vassa ting? (2007-07-27 16:09:52)
Produkter på bilden:

Sista touchen
Sådär nu sitter all plastfilm på lådan. Klistrad, skuren och klar.
Typen av plastfilm är av den färdigklistrade sorten, där man bara tar bort skyddsfilmen och klistrar på. Lätt som en plätt om man har is imagen och inte skär sig med rakbladen...
Inhandlades från den lokala måleriaffären.

Filmen är relativ tjock och täcker små repor i underlaget, mer än så är det inte. Ligger det träspån kvar under filmen är det bara att hälsa hem! Jämt och slätt till 99% måste det vara! (2007-07-27 16:12:15)
Produkter på bilden:

Högtalaren flyttar in
Dags för högtalaren att flytta in. Jag markerar ut hålen med en märkpenna och förborrar hålen. (2007-07-27 16:17:34)
Produkter på bilden:


Slutsteget sättes fast med svarta högtalarskruv. Sitter fast och mer där till!

Elementet kopplas in med kabelskor som lödes fast på stiften. Ger större kotaktyta och förhindrar att kontakterna skulle släppa vid upprepad vibration.
Kabeln jag använt är en vanlig högtalarkabel i koppar på 4 kvadradmillimeter. (2007-07-27 16:19:15)
Produkter på bilden:


Elementet skruvas fast med högtalarskruv med sexkantskalle, först med maskin, sedan sista biten för handkraft (Bätte kontroll då, så man inte kör skruvdragaren genom konen)
Använder insexnyckel för sista åtdragningen. Väldigt säkert och bra. Slinter aldrig och bra med kraft får man.
(Sedan var ju skruvarna asdyra... beställde dem från Ljudia tillsammans med basen. Pris får betraktaren finna själv!)
Nästa gång blir det nog samma skruv, fast från en bygghandel. (2007-07-27 16:24:23)
Produkter på bilden:


Provlyssning av baslådan får MVG. Mycket fint och varmt ljud i baslådan. Rapp och följasam och flyter fint ihop med den övriga utrustningen. Väldigt musikalisk och återger instrument som de är tänkta att låta.
Saknar ordentlig botten i film, men trycker på rejält ändå för att vara så liten. Även om den saknar punch i de lägsta registret vibbar det skönt vid 20Hz!
Basen får helt klart tillräckligt med krut av DSW-250, som är lite väl tilltaget till denna bas, men effekt är bra att ha i bagaget. Nu ska den bara spelas in så blir det nog ännu bättre.
Kan varmt rekommendera elementet! Inte till hemmabioproffset, men väl till audiofilen!

Man ser också hur belysningen ser ut under baslådan. Bättre effekt när man har ett mörkt, ådrat golv som jag har. Hatar färgad belysning, vitt är bäst i min mening!
En liten extra kryddning som flickan sa. (2007-07-27 18:57:40)
Produkter på bilden:


Sådär, nu börjar man se slutet av tunneln! Det mesta är färdigt...
Jag är klart nöjd med resultatet. Ville ha en enkel, fyrkantig klassisk Sub utan konstigheter och krussiduller. Svart ska den vara, för det passar till alla golv och är lättmöblerat.

På denna bilden är lådan lackad med 1 lager klarlack. Gör att lådan får en annan lyster. Bättre än det såg ut innan tycker jag! Ger också lite bättre stryktålighet.
Ringen runt högtalaren valde jag bort, då den inte alls passade högtalarens öviga utséende. Så kan det ju bli ibland.

Baslådan är mindre i verkligheten än vad den ser ut att vara (Elementet är ju så litet...) (2007-07-27 16:30:03)
Produkter på bilden:


 
Viktat medelbetyg:  (8.88) (baserat på 16 st)  Visa lista
Unregisteredb55e42eb    2007-10-13 22:52:04
clark analogique    2007-10-06 22:00:28
Threepwood    2007-10-03 19:10:36
baconaboo    2007-10-03 16:27:50
Ferman    2007-09-28 00:23:23
mvd06001    2007-09-20 13:38:47
Professor_Kalkyl    2007-09-12 01:21:15
Unregistered8afe79ec    2007-08-25 20:31:39
Jory89    2007-08-12 14:40:01
Arsenalhifi    2007-07-27 16:49:39
Lund-gren    2007-07-27 16:40:55
mr_Tony    2007-07-27 16:31:41
Unregistered41879    2007-07-25 21:14:09
BoneCutter    2007-07-24 13:31:36
Fahla    2007-07-24 12:35:40
Jokkee_    2007-07-24 10:40:48
Ge betyg
Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg.
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
WOODMIST   2010-10-12 08:17:25 Anmäl
det blev snyggt...grattis
Unregistered60f3a1d1   2009-03-08 12:02:18 Anmäl
Resultatet blev ju mycket bra..snyggt med belysningen, själv kör jag neonrör under lådan, men det känns lite mycket högstadiedisco så funderar på att bygga om lite...lätt och bra lösning du använde med kontakten. Helt klart snyggt bygge!
Byggare Röe   2009-03-08 11:28:19 Anmäl
träimitationen? vart köpte du den och vad kostar det? har en låda med dubbla slutna 8:or med steg som jag tänkte snygga till med sådan DC-fix som du anndvände fast kan ej hitta det i svartek, vet att Ljudia sålde tidigare men har inte den varan längre.
Tacksam för svar.
Mycket snyggt jobb för övrigt.
Unregistered3f805a0a   2008-11-23 22:51:26 Anmäl
du gör så att det ser lätt ut :'/
Timpolanen   2007-11-26 18:35:22 Anmäl
Snyggt! Fast lådan ser stor ut men som du sa elementet är så litet
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.