Följ med när jag bygger en sub för att matcha mitt Procella-system.
Anledningen till bygget är att jag saknar en liten sub som går riktigt djupt i Procellas sortiment. Jag har en P18 och en P12 som balanseringssub. P12 spelar tillräckligt högt i mellanbasen, men tappar orken i djupbasen när volymen skruvas upp. Jag behöver inte Procellas ljudtryck i mitt lilla rum (12kvm), utan vill ha en sub som offrar lite ljudtryck (dB i 50Hz) i utbyte mot djupare bas (db <20Hz), fast med samma…
Läs hela
Följ med när jag bygger en sub för att matcha mitt Procella-system.
Anledningen till bygget är att jag saknar en liten sub som går riktigt djupt i Procellas sortiment. Jag har en P18 och en P12 som balanseringssub. P12 spelar tillräckligt högt i mellanbasen, men tappar orken i djupbasen när volymen skruvas upp. Jag behöver inte Procellas ljudtryck i mitt lilla rum (12kvm), utan vill ha en sub som offrar lite ljudtryck (dB i 50Hz) i utbyte mot djupare bas (db <20Hz), fast med samma minimalistiska fotavtryck.
Elementval
Kompromissen när man väljer element ligger i att antingen går de djupt (lågt Fs, stor XMax) eller så är de effektiva (hög sensitivitet/SPL), men det går inte att få båda samtidigt. Jag har valt Dayton Audio RSS315HF-4. Ett 12" element som går djupt (Fs 24) med hyfsad sensitivitet (90dB). Med dubbla element når jag 117dB, vilket är tillräckligt för referensnivå i mitt lilla rum. Med liknande 12" prodrivers som sitter i Procellas subbar hade jag haft en sensitivitet på 98Db, men högre Fs, vilket hade givit högre maximalt ljudtryck (125dB) på bekostnad av lägre output i djupbasen.
Låda
Jag älskar Procellas design, så varför ändra på ett vinnande koncept? Sluten låda placerad nära vägg betyder att boundary gain kompenserar för mycket av dämpningen på 12dB/oktav.
Förstärkare
Jag kommer parallellkoppla elementen med jumpers för 2ohms drift och mata suben med ena kanalen från mitt QSC PLX2402 som ger 1200W/kanal i 2ohm. Det ger headroom för elementen som klarar 400W RMS/styck.
Stäng