Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Kalibrering av PS-42Q7H

406 svar till detta ämne
  • Vänligen logga in för att kunna svara
Samsung PS42E7H (TV) 1 7,71 (6) Inga priser
Samsung PS42Q7H (TV) 1 8,54 (40) Inga priser
Samsung UE55F8005 (TV) 9 7,74 (34) Inga priser
28 relaterade trådar
Samsung Plasma TV 2013 (868 inlägg) 15 dagar sedan
Hjälp mig välja mellan en Samsung Q950R 65" eller Samsung Q90R 75"? (7 inlägg) 4 år sedan
Distansskruvar för vägghängning av Samsung UE55F8005? (3 inlägg) 8 år sedan
Samsung UE55F8005 och Comhem digitaltv (37 inlägg) 8 år sedan
Samsung LCD/LED 2013 (1150 inlägg) 8 år sedan
Samsung UE55F8005 - netflix gul undertext (3 inlägg) 9 år sedan
Ny LCD till HTPC (55-60 tum, 5k-15k kr) (14 inlägg) 9 år sedan
Samsung VS Philips? (12 inlägg) 9 år sedan
RIP Panasonic TX-P50V10E :( Köptips? (16 inlägg) 9 år sedan
Hjälp med TV-köp, bråttom! (3 inlägg) 10 år sedan
TV i Sverige/England samt skillnad på Samsung UE55F8005/UE55F8000? (3 inlägg) 10 år sedan
P55VT60Y vs UE55F8005 (5 inlägg) 10 år sedan
Finns det någon butik där man kan få prova sin ex av TVn innan man köper? (2 inlägg) 10 år sedan
Vilken Tv ska jag välja? ST60 eller 8005 (16 inlägg) 10 år sedan
Byta frekvens Samsung fjärrkontroll (4 inlägg) 10 år sedan
Köpa TV för att ha som dataskärm? vilken ?! (7 inlägg) 10 år sedan
Samsung UE55F8005 - Väggfäste (2 inlägg) 10 år sedan
Netflix i Samsung UE55F8005, ljudet försvinner bitvis (3 inlägg) 10 år sedan
Hjääälp! Jag blir galen av alla dessa val! (21 inlägg) 10 år sedan
Samsung PS-42E7H (58 inlägg) 16 år sedan
Samsung PS-42Q7H (657 inlägg) 17 år sedan
Samsung PS-42Q7H finnish (4 inlägg) 17 år sedan
Samsung PS-42Q7H eller Panasonic TH-42PV60? (12 inlägg) 17 år sedan
Samsung PS-42E7HX (10 inlägg) 17 år sedan
Råd innan köp av SAMSUNG PS42e7h (0 inlägg) 17 år sedan
Samsung PS-42Q7H (1 inlägg) 17 år sedan
Skillnad mellan Samsungs plasmmodeller? (2 inlägg) 17 år sedan
Totalt villrådig, vilken plasma ska man köpa? (9 inlägg) 17 år sedan

#1

Postad 02 september 2006 - 15:49

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0
Sådär, då börjar vi bli ett par stycken som äger denna relativt nya TV. Det känns som om det är dags att skapa en tråd för oss som äger denna potentiellt mycket trevliga TV :rolleyes:

Tyvärr så är inställningarna åt H-vete "ur lådan", så det gäller att lägga lite tid på kalibreringarna innan TVn blir riktigt trevlig.

Själv har jag donat en hel del med min tv för få fram en så naturlig och trevlig bild som möjligt med djup och detaljrik svärta. Något jag tycker tvn efter diverse inställningar klarar relativt bra.

Jag inleder med en liten guide som beskriver några Måste-inställningar som ligger till grund för en bra tv-bild. Så vi slipper frågor om detta i tråden.

För att kunna göra nödvändiga inställningar måste man gå in i Service Menyn (i fortsättningen kallad bara SM). Genom att i nämd ordning trycka på Info, Menu, Mute och sedan Power på fjärrkontrollen när tvn är avstängd, kommer man in i SM med den källa man använde sig av senast i bakgrunden.

SM är global, dvs att ändringarna du gör i tex vitbalans påverkar alla insignaler. Det finns dock möjlighet att ställa in separat vitbalans för Movie-läget. Default är denna funktion avstängd i SM och själv har jag låtit denna vara avstängd då det för mig räckt att ställa in en och samma vitbalans för de källor jag har (En Marantz DV6600 ansluten via hdmi, analog tv via den interna tunern och en dator ansluten via S-video).

Själv rekomenderar jag att man ställer in färgläget i användar-menyn på Normal för att kunna dra nytta av kalibreringen på samtliga källor (även om man kanske bara kan få den "perfekt" till en källa).

En något dryg sak med att gå in i SM är att användarmenyn nollställs (eller delvis nollställs(?)) varje gång. Detta utgör ju givetvis inget problem i längden men...

Hur man navigerar i SM skiljer sig från hur man gör detta i användarmenyn, genom att trycka åt sidorna ändrar man alltid parametrar eller hoppar in i menyer. För att bläddra mellan parametrar och menyer trycker man alltid upp eller ned, aldrig åt sidorna. För att gå tillbaks till föregående meny trycker man en gång på Menu-knappen. Kort och gott som jag skulle önskat att användarmenyn fungerat.

Så, nu till dom där Måste-inställningarna:

1. Slå av DNIe genom att gå in i SM, Option block, FRC-samsung och sedan ändra värdet efter DNIe
från 00 till 01. (Det gör att dom onaturligt djupa skuggorna som tar bort detaljer i mörka partier försvinner (väldigt märkbart i ansikten på folk), samt att skärmen har fin svärta även när endast små delar av skärmen visar information. för att ta ett extremfall, prova titta på en eftertext med och utan DNIe). Detta är den största och viktigaste ändringen!

2. Gå in i White balance och dra ned på Offset för de tre färgerna. Minska ned dessa till samma tal, runt 100, sen kan man börja laborera med vitbalansen under Gain. När man drar ned på färgstyrkan behöver man öka Sub Brigtness och Sub Contrast för att inte förlora i ljusstyrka och kontrast.

Vad jag har märkt finns det inte någon exakt optimal nivå att ligga för att få så bra bild som möjligt, det viktigaste är hur färgerna är inställda i förhållande till varandra, har man fått en bra vitbalans kan sedan ljusstyrka och kontrast ställas in via Sub Brigtnass och Sub Contrast. Sedan gäller det att ha lagom färgmättnad och ljusstyrka även i användarmenyn. Om man försöker tvinga fram mer färg eller ljus än det finns i bildmaterialet blir bilden dålig och det dyker olika bildartefakter som tex färgfläckar i mörka partier.

Vid rätt färgbalans, färgmättnad, ljusstyrka och kontrast, försvinner nästan alla bildartefakter och skuggiga partier blir detaljrika och naturliga.

Något att tänka på är att varje TV är en unik individ. Varje elektronikkomponent i en tv varierar med någon procent upp eller ned jämfört med sitt designvärde. Dessa differanser mellan komponenter i olika tv-apparater av exakt samma modell och märke, kan både förstärkas och dämpas ut av de olika funktionerna i tvns hårdvara. Detta gör att det inte finns någon optimal inställning som fungerar till alla apparater, utan varje tv måste ställas in för sig.

Däremot är vissa saker mer eller mindra generella för en och samma model från ett och samma företag. Det är dessa fel vi kan hjälpas åt med att få bort. Så vi får ett bra utgångsläge för att få till bästa möjliga bild.

Ett problem som många har med denna tv är att grönfärgen är uppskruvad för högt varför det dyker upp gröna fläckar i mörka partier i tid och otid. När jag först upptäckte denna effekt blev jag riktigt besviken då jag då inte visste att den kunde kalibreras bort. Men nu känns det bättre :P

Tyvärr går vissa effekter inte att få bort helt. En del mindre artefakter i mörka partier får man acceptera om man fortfarande vill kunna se alla detaljer (möjligt att man kan få bort dom helt med en 100% proffs-kalibrerad tv). Så det är en avvägningsfråga mellan detaljrikedom i svärtan och bildartefakter i densamme. Men nog för att det ser riktigt bra ut! =)

Själv har jag beställt ett gäng THX-optimizer-glasögon(blåfilter). Ska bli kul att se hur nära jag kommit en korrekt vitbalans "för hand".

Slutsnackat. För tillfället ;)

Min vitbalans (Tänk nu på att jag bara är en glad amatör med ett visst intresse för prylar. Jag säger inte att denna inställning är optimala på något sätt. Framförallt inte eftersom varje tv är lite olika. Men jag tycker att det ser riktigt bra ut med dessa inställningar):

Subbrigtness 149 Subkontrast 170

R-Offset 98 Gain 43
G-Offset 98 Gain 38
B-Offset 98 Gain 41

Användarmeny:
kontrast 94
Ljusstyrka 50-51 beroende på film
färgmättnad 41
Skärpa 20
Färgläge Normal

Min uppställning: PS-42C7H och en DV6600 kopplad via hdmi, brukar titta i helt nedsläckt rum.

That´s it for now! Skulle va mycket intressant att få se vad ni andra kommit fram till för "bästa inställningar".

#2

Postad 02 september 2006 - 17:10

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0
Jag tänkte ge lite kalibreringstips till här. Känner att jag förklarade mig alldeles för dåligt angående blåfiltret.

På nästan alla THX-stödda DVDer från 2000 och frammåt (Minns inte var jag läste detta men det verkar stämma). Finns kalibrerings-hjälp kallad THX-Optimizer.

Kontrastfunktionen och brigtnessfunktionen ger jag inte mycket för. Men funktionen där man kan testa vitbalans tror jag däremot mycket på. Detta kräver blåfilter (helt enkelt glasögon som bara släpper igenom blå ljus). Har därför beställt några brillor från USA från: http://co-store.com/thx för 1USD per styck. Detta va tyvärr det enda stället jag kunde hitta blåfilter för ett överkomligt pris på, så lite fraktkostnader och väntetid lär ju tillkomma. (Har beställt 4st och behöver givetvis bara ett par. Så är någon intresserad av att köpa ett par för självkostnadspris så är det bara att skicka ett pm till mig. Först till kvarn så delar vi 4 på frakt och avgifter. Känner på mig att det kommer vara bra mycket billigare än vilket annat alternativ som helst).

Med denna funktion eller andra på diverse kalibreringsdiskar ska man kunna få till helt perfekt vitbalans. Först när jag fått detta kommer jag kunna luta mig tillbaks och kunna börja kolla på film på allvar =)

#3

Postad 02 september 2006 - 21:02

Unregistered023cb8f5
  • Unregistered023cb8f5
  • Användare

  • 175 inlägg
  • 0
Tack för en toppentråd =) Har ställt in lite nu som vad du rekommenderar. Tycker att det blev bättre än "orginal" men då min TV e relativt ny så är bilden lite mörk då jag inte vågar köra med mer kontrast än 58.
Kan man inte ladda ner nån sorts Kalibrerings DVD från nätet nånstans eller nåt? som man kan ha i bakgrunden när man ställer in?

Jag e gärna med och delar på glasögonen.

#4

Postad 03 september 2006 - 00:18

ajzman
  • ajzman
  • Forumräv

  • 957 inlägg
  • 0
Grymt bra tråd Hagman, ska genast testa dina inställningar så fort jag får tillbax TVn från service!
Har sagt det förut och jag säger det igen, fett me cred till dig mannen!!! :rolleyes:

#5

Postad 03 september 2006 - 11:24

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Tack för en toppentråd =) Har ställt in lite nu som vad du rekommenderar. Tycker att det blev bättre än "orginal" men då min TV e relativt ny så är bilden lite mörk då jag inte vågar köra med mer kontrast än 58.
Kan man inte ladda ner nån sorts Kalibrerings DVD från nätet nånstans eller nåt? som man kan ha i bakgrunden när man ställer in?

Jag e gärna med och delar på glasögonen.

<{POST_SNAPBACK}>



Yes, absolut. Ett glasögonpar är dina! :rolleyes: Fråga mig inte när dom kommer bara.... Den som lever får se :P Men jag meddelar dig när dom kommit så fixar vi resten sen :P

Jag är ganska säker på att du inte behöver vara så försiktig med kontrasten. Jag har fetat på med de inställningar jag nämnde till dig sen timme 30 (du kan se drifttiden i SM) och har inte ens lagt märke till spår eller tecken till inbränning. Känns sjukt bra att tvn är så okänslig för inbränningar. Men åter igen, då kollar jag ju bara på film och har som mest haft stillbild på i någon halvtimme kanske. Men so far so good! ;) Och eftersom den ska vara känsligast i början så....

Två kalibreringsskivor som fått bra recentioner är Digital Video Essentials och Avia. The Calibrator heter en annan skiva, men tidigare versioner har sågats vid anklarna av många som testat den. Hur den senaste versionen ska vara har jag inte hittat någon information om. Men dom säljer den på HBB så kanske har dom ryckt upp sig. Annars blir Avia eller DVE blir mitt tips utifrån recentioner jag läst.

Köper man The Calibrator (tex på HBB http://www.hembiobut...p?pgrpnr=111580 för 400 spänn), följer det med ett par blåfiltergalsögon. Men själv har jag dragit slutsatsen att det enda bildmässiga som är riktigt svårt att kalibrera "för hand" är vitbalansen. Därför behöver man blåfilter. När man väl har det fungerar förmodligen vitbalanstestet i THX-Optimizer lika bra som motsvarande test på någon kalibreringsskiva.

OBSERVERA: Bildkalibreringsskivor till NTSC fungerar INTE till PAL-tvapaprater. Så släng inte pengarna i sjön (eller slösa bandbredd :D) på någon sån skiva!

#6

Postad 03 september 2006 - 11:32

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Tack för en toppentråd =) Har ställt in lite nu som vad du rekommenderar. Tycker att det blev bättre än "orginal" men då min TV e relativt ny så är bilden lite mörk då jag inte vågar köra med mer kontrast än 58.
Kan man inte ladda ner nån sorts Kalibrerings DVD från nätet nånstans eller nåt? som man kan ha i bakgrunden när man ställer in?

Jag e gärna med och delar på glasögonen.

<{POST_SNAPBACK}>



Och Spajjs, en sak till. Men nu tycker du nog jag är lite petig;) Men de inställningarna jag har postat är inga jag direkt rekommenderar. Jag vet faktiskt inte hur stor variationen är mellan en tv och en annan. Men se det som någon slags riktvärden som du kan utgå ifrån för att hitta de inställningar som du tycker passar bäst till just din tv. Och som sagt, jag är bara en amatör som inte har någon vidare erfarenhet av bildkalibrering (har hållt på lite med fotografering och grafik, så lite koll har jag), men jag hoppas att det ska komma in andra förslag på bildinställningar som förhoppningsvis är bättre än mina :rolleyes:

#7

Postad 03 september 2006 - 16:59

Baccala
  • Baccala
  • Wannabe

  • 16 inlägg
  • 0
Som sagt tidigare, Hagman, du är en stjärna!

Väntar ivrigt på min nya tv och (trots att det bara är riktvärden och det kan skilja från
tv till tv :P ) så kommer jag att följa dina rikvärden. Detta helt enkelt för att mina kunskaper
brister i ämnet så att jag tror inte jag lyckas prestera bättre själv. Efter en stunds handhavande
kanske man kan börja pilla lite själv ;) .

Nu till frågan, Kan jag mata in dessa värden på en gång ny ur kartong eller är det vissa värden
jag bör vänta med under inkörningstiden? Gäller fortfarande devisen att man ska köra 16:9-
läget första 100 timmarna? Är det förresten någon som forkovrat sig mer i den s.k. pixel-
förskjutningsprogrammet. Ska man byta från 4 4 4 till 4 2 2? Är det fler som upptäckt
de små blinkningarna i högra hörnet som pratatdes om i början av ursprungstråden?
Hjälper det att köra tv:n i jordat uttag?

Hmmm... det var väl allt för nu :rolleyes:

MVH Baccala

#8

Postad 04 september 2006 - 08:41

Unregisteredb0624c55
  • Unregisteredb0624c55
  • Lärjunge

  • 446 inlägg
  • 0
Jag har beställt en C7:a och väntar förtvivlat på den. Är alla apparater skickade med samma inställningar? I den förra tråden verkar det som om någon inte hade samma. Är varje tv unik och därför specialinställd?

#9

Postad 04 september 2006 - 11:46

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0
Någon som vet hur man lägger upp en tråd så den syns när man söker på en produkt? Skulle vilja ha den här tråden tillagd bredvid de två andra PS-42Q7H-trådarna...


Baccala:
Tackar =) Men du kanske ska vänta tills du sett resultatet ;)

Vad gäller inkörning vet jag för lite för att råda någon till vad man kan göra och inte göra och vad som är bra och inte. Denna plasma är extremt okänslig för inbränningar. Sjäv har jag kört på för fullt efter 30h och jag ha inte ens sett spår av inbränningar på min tv. Så jag Tror det är lungt att köra på från början. Men vafan, ge tvn något dygns brus med lagom låg kontrast innan du börjar köra på.

Vad gäller 16:9 de första 100 timmarna så tror jag inte heller det behövs. När du titta på tex 4:3 är ju "banden" grå vilket gör att snedbelasningen blir väldigt liten och vad gäller andra format så varierar bredden på banden med olika filmer så det är ju inte heller några problem. Vad jag har kommit fram till är att för oss Q7H-ägare är problemet med inbränningar mer eller mindre historia. iaf vad gäller film och tv-tittande. Hur det är med spel och andra statisk bilder vet jag inte....


Jag skulle väntat till buggen dyker upp. Om den nu gör det. Sen ändrat. Pixelshiftfunktionen behövs förmodligen bara då man ska visa statiska bilder under en längre tid.


drjoshua:
Om vad jag hört stämmer så kan värdena variera lite mellan olika apparater. I det stora hela har dom dock de inställningsfel jag nämnde i början på tråden som färgövermättnad och viss snedvridning i paletten. Det är attfå bort denna övermättnad och snedvridning som är det väsentliga.

#10

Postad 04 september 2006 - 12:01

pacman
  • pacman
  • Über-Guru

  • 22 853 inlägg
  • 0

Jag tänkte ge lite kalibreringstips till här. Känner att jag förklarade mig alldeles för dåligt angående blåfiltret.

På nästan alla THX-stödda DVDer från 2000 och frammåt (Minns inte var jag läste detta men det verkar stämma). Finns kalibrerings-hjälp kallad THX-Optimizer.

Kontrastfunktionen och brigtnessfunktionen ger jag inte mycket för. Men funktionen där man kan testa vitbalans tror jag däremot mycket på. Detta kräver blåfilter (helt enkelt glasögon som bara släpper igenom blå ljus). Har därför beställt några brillor från USA från: http://co-store.com/thx för 1USD per styck. Detta va tyvärr det enda stället jag kunde hitta blåfilter för ett överkomligt pris på, så lite fraktkostnader och väntetid lär ju tillkomma. (Har beställt 4st och behöver givetvis bara ett par. Så är någon intresserad av att köpa ett par för självkostnadspris så är det bara att skicka ett pm till mig. Först till kvarn så delar vi 4 på frakt och avgifter. Känner på mig att det kommer vara bra mycket billigare än vilket annat alternativ som helst).

Med denna funktion eller andra på diverse kalibreringsdiskar ska man kunna få till helt perfekt vitbalans. Först när jag fått detta kommer jag kunna luta mig tillbaks och kunna börja kolla på film på allvar =)

<{POST_SNAPBACK}>


1. Färgfilter kan inte användas för att kalibrera vitbalans/gråskala. Däremot färgdekodern.
2. Glöm THX-optimizer eftersom den ger felaktiga nivåer och hela grejjen är ett skämt.
3. Köp DVE. Den är garanterat 100% korrekt. Och dessutom medföljer såväl blå, grönt och rött färgfilter. Och ett testmönster för färgdekoder som är 100ggr bättre än det för THX.
4. Rekommenderar inte att man pillar med RGB gain/bias för hand men vill man göra det ändå är DVE det enda vettiga, detta eftersom det finns iaf lite vettiga testmönster för detta.

edit1: har inte 42Q7H RGB Gain/Bias i vanliga menyerna?
edit2: om ni ändå är inne i servicemenyerna och härjar kan ni ju leta upp nått menyval som ger att bara en färg visas åt gången "Blue only" t.ex. Kan ni hoppa över filtrerna för det är egentligen en nödlösning...

Redigerat av pacman, 04 september 2006 - 12:33.


#11

Postad 04 september 2006 - 15:36

ajzman
  • ajzman
  • Forumräv

  • 957 inlägg
  • 0

Jag tänkte ge lite kalibreringstips till här. Känner att jag förklarade mig alldeles för dåligt angående blåfiltret.

På nästan alla THX-stödda DVDer från 2000 och frammåt (Minns inte var jag läste detta men det verkar stämma). Finns kalibrerings-hjälp kallad THX-Optimizer.

Kontrastfunktionen och brigtnessfunktionen ger jag inte mycket för. Men funktionen där man kan testa vitbalans tror jag däremot mycket på. Detta kräver blåfilter (helt enkelt glasögon som bara släpper igenom blå ljus). Har därför beställt några brillor från USA från: http://co-store.com/thx för 1USD per styck. Detta va tyvärr det enda stället jag kunde hitta blåfilter för ett överkomligt pris på, så lite fraktkostnader och väntetid lär ju tillkomma. (Har beställt 4st och behöver givetvis bara ett par. Så är någon intresserad av att köpa ett par för självkostnadspris så är det bara att skicka ett pm till mig. Först till kvarn så delar vi 4 på frakt och avgifter. Känner på mig att det kommer vara bra mycket billigare än vilket annat alternativ som helst).

Med denna funktion eller andra på diverse kalibreringsdiskar ska man kunna få till helt perfekt vitbalans. Först när jag fått detta kommer jag kunna luta mig tillbaks och kunna börja kolla på film på allvar =)

<{POST_SNAPBACK}>


1. Färgfilter kan inte användas för att kalibrera vitbalans/gråskala. Däremot färgdekodern.
2. Glöm THX-optimizer eftersom den ger felaktiga nivåer och hela grejjen är ett skämt.
3. Köp DVE. Den är garanterat 100% korrekt. Och dessutom medföljer såväl blå, grönt och rött färgfilter. Och ett testmönster för färgdekoder som är 100ggr bättre än det för THX.
4. Rekommenderar inte att man pillar med RGB gain/bias för hand men vill man göra det ändå är DVE det enda vettiga, detta eftersom det finns iaf lite vettiga testmönster för detta.

edit1: har inte 42Q7H RGB Gain/Bias i vanliga menyerna?
edit2: om ni ändå är inne i servicemenyerna och härjar kan ni ju leta upp nått menyval som ger att bara en färg visas åt gången "Blue only" t.ex. Kan ni hoppa över filtrerna för det är egentligen en nödlösning...

<{POST_SNAPBACK}>



Tyvärr finns det ingen RGB Gain/Bias i de vanliga menyerna. Finns endast "kontrast", "ljusstyrka", "skärpa" och samsungs egna "movie"-inställningar: "warm 2, warm 1, normal, cold 1, cold 2"... Rätt trist att valmöjligheterna är såpass få...

I SM finns det dock en undermeny som heter "RGB calibration" där man kan ändra de olika färgernas "Gain" och "Offset". Kanske bättre att testa där än i vitbalans-menyn?

Sen är det tyvärr oerhört svårt att ställa in/kalibrera Samsungen korrekt även om man har DVE... Dels MÅSTE man gå in i servicemenyn (för att komma åt färgerna) och dels ställer TVn om sig till "Dynamisk" varenda gång man är där (i SM alltså), vilket gör att kontrasten blir sjukligt hög och totalt sabbar bilden/inställningarna för DVE.
Ska trots allt försöka att kalibrera färgerna ändå, men eftersom jag inte anser att dessa är ngt större problem, kanske jag nöjer mig med att stänga av Dnie... ;)

#12

Postad 04 september 2006 - 19:27

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Jag tänkte ge lite kalibreringstips till här. Känner att jag förklarade mig alldeles för dåligt angående blåfiltret.

På nästan alla THX-stödda DVDer från 2000 och frammåt (Minns inte var jag läste detta men det verkar stämma). Finns kalibrerings-hjälp kallad THX-Optimizer.

Kontrastfunktionen och brigtnessfunktionen ger jag inte mycket för. Men funktionen där man kan testa vitbalans tror jag däremot mycket på. Detta kräver blåfilter (helt enkelt glasögon som bara släpper igenom blå ljus). Har därför beställt några brillor från USA från: http://co-store.com/thx för 1USD per styck. Detta va tyvärr det enda stället jag kunde hitta blåfilter för ett överkomligt pris på, så lite fraktkostnader och väntetid lär ju tillkomma. (Har beställt 4st och behöver givetvis bara ett par. Så är någon intresserad av att köpa ett par för självkostnadspris så är det bara att skicka ett pm till mig. Först till kvarn så delar vi 4 på frakt och avgifter. Känner på mig att det kommer vara bra mycket billigare än vilket annat alternativ som helst).

Med denna funktion eller andra på diverse kalibreringsdiskar ska man kunna få till helt perfekt vitbalans. Först när jag fått detta kommer jag kunna luta mig tillbaks och kunna börja kolla på film på allvar =)

<{POST_SNAPBACK}>


1. Färgfilter kan inte användas för att kalibrera vitbalans/gråskala. Däremot färgdekodern.
2. Glöm THX-optimizer eftersom den ger felaktiga nivåer och hela grejjen är ett skämt.
3. Köp DVE. Den är garanterat 100% korrekt. Och dessutom medföljer såväl blå, grönt och rött färgfilter. Och ett testmönster för färgdekoder som är 100ggr bättre än det för THX.
4. Rekommenderar inte att man pillar med RGB gain/bias för hand men vill man göra det ändå är DVE det enda vettiga, detta eftersom det finns iaf lite vettiga testmönster för detta.

edit1: har inte 42Q7H RGB Gain/Bias i vanliga menyerna?
edit2: om ni ändå är inne i servicemenyerna och härjar kan ni ju leta upp nått menyval som ger att bara en färg visas åt gången "Blue only" t.ex. Kan ni hoppa över filtrerna för det är egentligen en nödlösning...

<{POST_SNAPBACK}>


Sådärja, där har vi någon som har varit med ett tag :D

Då har jag ett par frågor till dig så får man lära sig lite nytt ;)

1. På namnet låter det ju som om färgdekodern bestämmer vilka signaler som skall skapa vilken färg. Borde inte färgkodningen vara korrekt i sådan grad att man kan justera och kompensera för de fel som finns med vitbalansen? Har man för hög Bias och Gain på en färg i förhållande till dom andra färgerna "förorenar" man ju andra färgfält. Så genom att justera just Bias och Gain har jag kunnat få till en bild som är Väldigt mycket bättre än den va från butik (vilket iofs inte säger så mycket B)).

Som Ajzman säger finns det under menyn SVP-PX ett alternativ som heter RGB-calibration. Vad är skillnaden på att ändra bias- och gain-värdet på dessa RGB-parametrar jämfört med Bias- och Gain-parametrarna under Vitbalansmenyn? Är det värdena under RGB calibration som man ändrar färgdekodningen med, eller i vad ligger skillnaden?

(Sen frågar jag mig vad skillnaden på black level och Sub-brightness är men det är ju en annan femma)

2. Att inte THX-Optimizer är så bra köper jag absolut när det gäller mycket. Jag har själv avfärdat samtliga funktioner förutom färgdekodertestet som du kallar det. Man får se det hela som ett budgetalternativ. Men det låter konstigt att en färgkalibrering på en DVD inte ger rätt färgkodning till filmen som ligger på samma skiva!? Det ställer jag mig lite frågande till. Sen att det finns bättre testmönster är en annan sak.

3. Jag satt själv och klurade på om endast ett blått filter skulle räcka för att kalibrera färgdekoder(?). I teorin kanske det kan räcka mha olika uteslutningsmetoder och kombinationer av mönster. kanske(?)

4. Att ändra på dessa inställningar är det enda sättet att få till en bra bild på tvn eftersom det inte finns någon möjlighet att ändra färgbalansen i användarmenyn. Att ändra på bias och Gain under vitbalansmenyn va ett tydligt och konkret tips från en som jobbar med kalibrering av skärmar. Men som sagt, jag begriper inte vad skillnaden mellan vitbalansmenyn och färgbalansmenyn är.


Sen bara rent allmänt:
Testmönster och filter i all ära. Men för de som inte har filter så rekomenderar jag ett bra porträtt då man är sjukt känslig för att se om färgtoner är rätt i någons ansikte om personen på bild står i vanligt dagsljus. Alternera porträttbilden med bilder på någon skuggig plats med mycket detaljer i de mörkaste, nästan svarta partierna. Eftersom bildbehandlingen är digital kan man se när man fått till rätt färgbalans genom att så gott som alla bildartefakter försvinner(förmodligen alla om man är proffs). Sen kontrollerar man med porträttet igen osv. tills man är nöjd.

Det är så jag gjort i praktiken för att komma fram till dom inställningarna jag har. 100% praktik och testa själv och nästan ingen teori. Det brukar göra stor skillnad att ha den där teorin i ryggen också.

Det är bra att du gör denna tråd lite mer teoretisk Pacman. Och ännu bättre om du kan upplysa oss med lite lättbegripliga förklaringar :angry: Gärna på lagom nivå. För precis som i alla andra områden kan man här gå hur djupt som helst. Man måste välja nivå.

Redigerat av Unregistereddd5f474b, 04 september 2006 - 19:33.


#13

Postad 04 september 2006 - 21:22

liqwid
  • liqwid
  • Wannabe

  • 29 inlägg
  • 0
Imorgon får jag min PS-50C7HX :) och kommer att tweaka den så -atan. Det första som rycker ut är den värdelösa DNI funktionen.

Eftersom jag kommer att se mest filmer från min dator kopplad via VGA undrar jag följande:

SM inställningarna, påverkar denna bilden även om man kopplar via VGA?

Finns det någon nackdel att koppla skärmen via VGA? Jag tänkte köra i 1360x768.

Kan man kallibrera TVn med DVE genom VGA?

#14

Postad 05 september 2006 - 00:20

ajzman
  • ajzman
  • Forumräv

  • 957 inlägg
  • 0

Imorgon får jag min PS-50C7HX  B) och kommer att tweaka den så -atan. Det första som rycker ut är den värdelösa DNI funktionen.

Eftersom jag kommer att se mest filmer från min dator kopplad via VGA undrar jag följande:

SM inställningarna, påverkar denna bilden även om man kopplar via VGA?

Finns det någon nackdel att koppla skärmen via VGA? Jag tänkte köra i 1360x768.

Kan man kallibrera TVn med DVE genom VGA?

<{POST_SNAPBACK}>



Ja, SM inställningarna påverkar alla bildlägen (analog, digital, VGA, HDMI m fl).
Finns ingen som helst nackdel med att köra VGA, tvärtom! Klart bästa sättet att få bild från datorn till denna plasma (har nämligen hört många som testat DVI_HDMI och haft stora problem med det...). Så kör på! :)

Redigerat av ajzman, 05 september 2006 - 00:21.


#15

Postad 05 september 2006 - 10:06

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Imorgon får jag min PS-50C7HX  B) och kommer att tweaka den så -atan. Det första som rycker ut är den värdelösa DNI funktionen.

Eftersom jag kommer att se mest filmer från min dator kopplad via VGA undrar jag följande:

SM inställningarna, påverkar denna bilden även om man kopplar via VGA?

Finns det någon nackdel att koppla skärmen via VGA? Jag tänkte köra i 1360x768.

Kan man kallibrera TVn med DVE genom VGA?

<{POST_SNAPBACK}>



Ja, SM inställningarna påverkar alla bildlägen (analog, digital, VGA, HDMI m fl).
Finns ingen som helst nackdel med att köra VGA, tvärtom! Klart bästa sättet att få bild från datorn till denna plasma (har nämligen hört många som testat DVI_HDMI och haft stora problem med det...). Så kör på! :)

<{POST_SNAPBACK}>


Jag har inte läst på något om problemen med att köra DVI-hdmi. Men jag kan säga att det är ganska stor skillnad på skärpan jag får när jag jämför hdmi-anslutning från min DVD-spelare med en VGA-anslutning från min laptop. Så är du intesserad av riktigt fin skärpa kanske det är värt dom där hundralapparna att skaffa ett kort som kan mata skärmen via DVI trots lite krångel.

Sen angående den där kalibreringen av färgdekodern:
Det verkar vara ett delikat problem det där, vitbalansen måste ju stå rätt för att man skall kunna få färgdekodningen rätt. Och färgdekodningen måste ju stå rätt för att man ska kunna ställa in vitbalansen rätt. Detta måste ju gälla även om man har filter. Hmm... Kanske ska man nöja sig med att kompensera felen i vitbalansmenyn? För exakt hur kan man ta reda på om det är färgdekodningen eller vitbalansen som står fel? Någon som blir klok på det?

#16

Postad 05 september 2006 - 16:24

pacman
  • pacman
  • Über-Guru

  • 22 853 inlägg
  • 0

Sådärja, där har vi någon som har varit med ett tag :P
Då har jag ett par frågor till dig så får man lära sig lite nytt :)

Det är bra att du gör denna tråd lite mer teoretisk Pacman. Och ännu bättre om du kan upplysa oss med lite lättbegripliga förklaringar B) Gärna på lagom nivå. För precis som i alla andra områden kan man här gå hur djupt som helst. Man måste välja nivå.

<{POST_SNAPBACK}>

Super, är bara glad att nån vill lära sig mer, kan inte nog "applåderas". :)

Ska försöka hålla mig på en smidig nivå, är nått oklart är det bara att fråga igen. Ingen fråga är för dum, bara de som inte ställs. :P

Rekommenderar denna tråd, kolla in TomasVolleys fråga 3 och mitt (och Zooms) svar på densamma. Länk

Tyvärr blev det lite rörigt där så jag tar dina frågor med.

1. På namnet låter det ju som om färgdekodern bestämmer vilka signaler som skall skapa vilken färg. Borde inte färgkodningen vara korrekt i sådan grad att man kan justera och kompensera för de fel som finns med vitbalansen? Har man för hög Bias och Gain på en färg i förhållande till dom andra färgerna "förorenar" man ju andra färgfält. Så genom att justera just Bias och Gain har jag kunnat få till en bild som är Väldigt mycket bättre än den va från butik (vilket iofs inte säger så mycket ;)).

För korrekta färger krävs det att både gråskala (luminans) och färgdekodning (chroma) är rätt. Det går inte att justera den ena för att kompensera fel hos den andra. Man löser inte ett fel genom att tillföra ett fel nånannanstans.

Vad som skiljer de två har jag gått in på i länken ovan.

Dessa två ger lite olika fel och iaf jag skulle inte använda den ena för att kompensera den andra. I värsta fall får man, mer eller mindre, konstatera att ens display suger på vissa områden, så är det bara.

En fråga, vilket bildläge utgår ni ifrån när ni micklar? "Bio" är väl det som gäller för Samsung gissar jag. Att utgå från rätt bildläge är A och O INNAN man börjar mickla.

Som Ajzman säger finns det under menyn SVP-PX ett alternativ som heter RGB-calibration. Vad är skillnaden på att ändra bias- och gain-värdet på dessa RGB-parametrar jämfört med Bias- och Gain-parametrarna under Vitbalansmenyn? Är det värdena under RGB calibration som man ändrar färgdekodningen med, eller i vad ligger skillnaden?


Det är rätt lätt att kolla vad olika reglage gör om man har DVE. Om reglagen påverkar färgfältena, chroma, i DVEs färgdekoder test så är det reglage för trimmning av färgdekodern. Hit hör t.ex. "color" och "tint".

Om färgfältena inte påverkas men om däremot svartvita, luminans, fält (finns gott om dem på DVE) påverkas är det reglage för trimmning av gråskalan. Hit hör "temperatur" och "gain/bias" t.ex.

Har inge aning om vad de reglage ni pratar om gör men ni kan ju alltid testa, risken är väl att det bara är reglage för gråskalan, isf använd endast ETT av dem.

(Sen frågar jag mig vad skillnaden på black level och Sub-brightness är men det är ju en annan femma)

Ingen aning. Måste se dessa reglage med egna ögon tillsammans med en testskiva för att med säkerhet veta vad de gör.

2. Att inte THX-Optimizer är så bra köper jag absolut när det gäller mycket. Jag har själv avfärdat samtliga funktioner förutom färgdekodertestet som du kallar det. Man får se det hela som ett budgetalternativ. Men det låter konstigt att en färgkalibrering på en DVD inte ger rätt färgkodning till filmen som ligger på samma skiva!? Det ställer jag mig lite frågande till. Sen att det finns bättre testmönster är en annan sak.

Grejjen är att olika THX-Optimizer har visats sig vara baserade på olika nivåer, beroende på vilken film vi pratar om. Det innebär att man får olika inställningar beroende på vilken film man kör. Inte så lyckat. Slutsatsen är att de inte följer PAL standarden, vilket GARANTERAT DVE gör.

Känns meninglöst att ens diskutera THX-O. DVE kostar 150-200 spänn (från t.ex. axelmusic.com), det är ta mig tusan det mest prisvärda (OM man tar sig tid att förstå vad den kan göra för en) som finns inom hela bildbranchen. Köp, köp, köp och fundera inte ens på alternativen. ;)

3. Jag satt själv och klurade på om endast ett blått filter skulle räcka för att kalibrera färgdekoder(?). I teorin kanske det kan räcka mha olika uteslutningsmetoder och kombinationer av mönster. kanske(?)

Nix, med blått filter kan du (förhoppningsvis) se om chroma för blå är rätt. Du har ingen aning om grön och röd är rätt. Spelar ingen roll, DVE ger dig alla tre.

4. Att ändra på dessa inställningar är det enda sättet att få till en bra bild på tvn eftersom det inte finns någon möjlighet att ändra färgbalansen i användarmenyn. Att ändra på bias och Gain under vitbalansmenyn va ett tydligt och konkret tips från en som jobbar med kalibrering av skärmar. Men som sagt, jag begriper inte vad skillnaden mellan vitbalansmenyn och färgbalansmenyn är.

Sant, i regel har man bara color och möjligen tint för inställning av färgdekodning.
Men börja med att se om dekodningen är fel. Använd blå filter (man ska alltid börja med blå) och få det så bra som möjligt och sen kolla upp de andra.

Sen bara rent allmänt:
Testmönster och filter i all ära. Men för de som inte har filter så rekomenderar jag ett bra porträtt då man är sjukt känslig för att se om färgtoner är rätt i någons ansikte om personen på bild står i vanligt dagsljus. Alternera porträttbilden med bilder på någon skuggig plats med mycket detaljer i de mörkaste, nästan svarta partierna. Eftersom bildbehandlingen är digital kan man se när man fått till rätt färgbalans genom att så gott som alla bildartefakter försvinner(förmodligen alla om man är proffs). Sen kontrollerar man med porträttet igen osv. tills man är nöjd.

Man ska inte underskatta att i slutändan faktiskt titta på riktigt bilder, absolut inte. Problemt är att du inte kan veta exakt vilken hudton som är rätt. Dvs det som ser rätt ut för ditt porträtt kanske inte är rätt för filmerna. DVE ger dig info om du ligger rätt eller fel till. Det är inte säkert du har tillräckligt med reglage för att få det helt rätt men de ser iaf vad som är fel.

Ang DVE har vi ett flertal trådar om detta på component. T.ex. här och kanske här

#17

Postad 05 september 2006 - 17:46

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0
SM är global och därför behöver man bara slå av "färgfiltret" för källan man vill kalibrera för att man skall kunna utnyttja kalibreringen från flera källor.

Personligen bryr jag mig bara om att det är "perfekt" från DVDn. De flesta andra källor är ändå så dåliga och varierar i så stor utsträckning att det känns som slöseri att kalibrera dom. Ta bara vanliga tv-sändningar (och allt som kommer indirekt därifrån) som exempel. Varje jäkla kanal har sin egen ljusstyrka, kontrast, färg-tintning och mättnad. Det som är bra på en kanal är uselt på en annan.

Jag satt och kollade lite film nyss. De som inte vill gå vidare och lägga så sjukt mycket tid på sin TV, utan mer vill fokusera på att använda den i vanlig mening :P Skulle jag tillsvidare råda att justera i vitbalansen och slå av DNIe som jag hittills föreslagit. Detta kan ge en mycket bra bild om man bara har lite tålamod.

Är man inte riktigt nöjd då utan vill ha det ytterligare litet bättre tror jag färgdekoder-testet i THX-optimizer, trots kritiken, kan vara bra nog (man kan testa flera Optimizers från olika NYA filmer för att kontrollera om variationerna i dessa fortfarande förekommer) för att förbättra färgbalansen ytterligare (tillsammans med någon "porträttscen" och någon mörk scen att kalibrera till). Dom har något lurigt system som man skall kunna kontrollera alla färger med bara ett blåfilter. Fråga mig inte hur det fungerar eller vad det finns för brister. Men jag tror det fungerar, dom har trots allt ett varumärke att vårda, så helt åt **** kan ju inte testet vara!?

Sen börjar överkursen på riktigt! Själv kommer jag nog fullfölja, för jag kan inte låta bli. Jag måste ju se hur bra bilden verkligen kan bli! :) Och jag kan ju inte titta på en TV som jag inte kan justera och få att bli som jag vill till fullo. Det stör mig. Alla har vi ju våra laster! :P Sen tycker jag alltid det är roligt att lära mig nya saker....

Så med andra ord kommer jag beställa DVE och klura ut vad olika alternativ i Samsungs SM gör så jag kan få till "den perfekta" färgdekodningen och vitbalansen. Nu ######r Samsung, jag skall vinna den här matchen!!! =P

Är lite nyfiken på hur bra/dålig THX-optimizern är vad gäller färgbalansen (förlåt pacman jag menar ju givetvis färgdekodningen ;))är också.

Sen skall jag försöka omsätta det hela till svenska. Hade varit trevligt om någon mer ville vara med och klura och driva den här tråden framåt. Ajzman, du verkar lite sugen B)

Så som sagt, jag beställer väl DVE nu på studs och sen är det bara börja nöta och klura. Sen återkommer jag väl med en vettig förklaring på det hela hade jag tänkt...

Fan, när jag köpte tvn trodde jag i stort sett att det bara va att koppla in den och tweaka lite ett par timmar. Men OJ vad fel jag hade! ;) Tur att jag inte har en sambo eller nåt. Då skulle jag inte haft det så länge till! ;)

That´s it for now! Nu ska jag läsa på! :)

Redigerat av Unregistereddd5f474b, 05 september 2006 - 19:44.


#18

Postad 05 september 2006 - 17:55

pacman
  • pacman
  • Über-Guru

  • 22 853 inlägg
  • 0

Tyvärr är jag en perfektionist som inte kan låta grejor vara om jag anar att dom bara kan bli lite-lite bättre....

<{POST_SNAPBACK}>

Tyvärr? Ser det snarare som ett sundhetstecken. B) Valuta för pengarna vill alla ha.

DVE är inte lättanvänd, till en början, men det finns en del tips i de länkarna jag gav. Dessutom finns det en bra "guide" för grundinställningarna på skivan. Ämnet är så stort och komplext att det finns ingen "5-minuters tripp till bildnirvana". När man kör fast finns det ett forum som kan hjälpa dig. :)

Genvägen är att få sin display kalibrerad av nån som verkligen kan. Med rätt utrustning kan man komma bra mycket längre än vad DVE någonsin kan ge (DVE i sig är egentligen bara en introduktion till kalibrering). I många fall är detta det mest prisvärda man kan göra. Men iaf, nånstans ska man börja.

#19

Postad 05 september 2006 - 19:15

liqwid
  • liqwid
  • Wannabe

  • 29 inlägg
  • 0

Imorgon får jag min PS-50C7HX  ;) och kommer att tweaka den så -atan. Det första som rycker ut är den värdelösa DNI funktionen.

Eftersom jag kommer att se mest filmer från min dator kopplad via VGA undrar jag följande:

SM inställningarna, påverkar denna bilden även om man kopplar via VGA?

Finns det någon nackdel att koppla skärmen via VGA? Jag tänkte köra i 1360x768.

Kan man kallibrera TVn med DVE genom VGA?

<{POST_SNAPBACK}>



Ja, SM inställningarna påverkar alla bildlägen (analog, digital, VGA, HDMI m fl).
Finns ingen som helst nackdel med att köra VGA, tvärtom! Klart bästa sättet att få bild från datorn till denna plasma (har nämligen hört många som testat DVI_HDMI och haft stora problem med det...). Så kör på! :)

<{POST_SNAPBACK}>


Jag har inte läst på något om problemen med att köra DVI-hdmi. Men jag kan säga att det är ganska stor skillnad på skärpan jag får när jag jämför hdmi-anslutning från min DVD-spelare med en VGA-anslutning från min laptop. Så är du intesserad av riktigt fin skärpa kanske det är värt dom där hundralapparna att skaffa ett kort som kan mata skärmen via DVI trots lite krångel.

Sen angående den där kalibreringen av färgdekodern:
Det verkar vara ett delikat problem det där, vitbalansen måste ju stå rätt för att man skall kunna få färgdekodningen rätt. Och färgdekodningen måste ju stå rätt för att man ska kunna ställa in vitbalansen rätt. Detta måste ju gälla även om man har filter. Hmm... Kanske ska man nöja sig med att kompensera felen i vitbalansmenyn? För exakt hur kan man ta reda på om det är färgdekodningen eller vitbalansen som står fel? Någon som blir klok på det?

<{POST_SNAPBACK}>


I manualen står att man inte kan koppla en PC genom HDMI. I tråden för denna TV skriver alla att man ska använda VGA eftersom HDMI enbart stödjer 720p och 1080i (+ några lägre skräpiga format).
Vet någon vad som gäller?

#20

Postad 05 september 2006 - 19:50

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0
liqwid:
Ingen aning. Tyvärr!

#21

Postad 05 september 2006 - 20:06

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0
Pacman, förlåt men jag kan inte låta bli att kommentera dessa rader;) :

"Man ska inte underskatta att i slutändan faktiskt titta på riktigt bilder, absolut inte. Problemt är att du inte kan veta exakt vilken hudton som är rätt. Dvs det som ser rätt ut för ditt porträtt kanske inte är rätt för filmerna. DVE ger dig info om du ligger rätt eller fel till. Det är inte säkert du har tillräckligt med reglage för att få det helt rätt men de ser iaf vad som är fel."

Först och främst menar jag "porträtt" från och i filmen. Helt enkelt en pausbild på en figur med "bra" hudfärg (inte allt för mycket smink eller liknande :)) och som sagt i "normalt" dagsljus och utan att personen på bilden står nära något starkt färgat eller reflekterande objekt. Ja, du förstår nog vad jag menar nu.

Men nu till det lite lustiga i vad du säger: Om man inte kan veta om en rollfigur i en film har Exakt rätt hudfärg, kan man ju Omöjligt veta att densamme inte har det! =P

Men men, nog med skitsnacket. Nu skall det studeras =)

#22

Postad 05 september 2006 - 21:25

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0
Måste bara rekomender nedastående länk som Pacman hänvisade till innan. Här kastar han en hel del ljus över vad skillnaden mellan bias (jag antar att det andra tillverkare kallar bias är det samsung kallar offset) och gain är. Vissa bitar har börjat falla på plats :) Jag får återkomma med uppdaterade "riktvärden" för samsungen allt eftersom jag lär mig mer ;)

http://www.component...indpost&p=56921

Så om jag förstår det hela rätt Pacman, rätta mig om jag har fel, så ska jag om jag ser exempelvis gröna artefakter i mörka partier, men är nöjd med färgbalansen i övrigt, dra ned på bias för grönt i vitbalansmenyn. Och om jag saknar exempelvis lite grönt i ljusa partier skall jag dra upp gain för grönt i vitbalansmenyn. Är det rätt? Vill bara ha denna delen bekräftad innan jag börjar behandla det hela som sanning och går vidare med annat utifrån detta ;)

Om jag försöker förklara det här i andra ord, ge mig feedback på vad jag säger nu är du snäll Pacman: Kan man säga att bias bestämmer en färgs "vikt" i partier mörkare än en viss mittpunkt och gain bestämmer en färgs "vikt" i partier ljusare än samma mittpunkt. Men mittpunkten står alltid fast i styrka oavsett hur mycket man ändrar i vitbalansmenyn. Man kan säga att Bias och Gain böjer färgkurvorna(?) Så med Bias och Gain böjer man ändarna på sin färgkurva och sen varierar man den totala färgnivån, alltså mittpunktens position "i höjdled" med någon färgbalans?

Det är så jag får ihop det så det känns rimligt rent teoretiskt. Men vad jag inte förstår isåf är att både White Balance och RGB Calibration har både Gain och Offset/bias. Det känns som om RGB Calibration bara skulle haft "mättnadsreglage" för de olika färgerna och att man borde variera färgbalansen över gråskalan med vitbalansen. Eller vad säger du Pacman (eller för all del någon annan som är insatt nog:))?

Redigerat av Unregistereddd5f474b, 05 september 2006 - 21:27.


#23

Postad 06 september 2006 - 07:25

pacman
  • pacman
  • Über-Guru

  • 22 853 inlägg
  • 0

Först och främst menar jag "porträtt" från och i filmen. Helt enkelt en pausbild på en figur med "bra" hudfärg (inte allt för mycket smink eller liknande :)) och som sagt i "normalt" dagsljus och utan att personen på bilden står nära något starkt färgat eller reflekterande objekt. Ja, du förstår nog vad jag menar nu.

<{POST_SNAPBACK}>

Haha, ja jag förstod att du inte hade tänkt plocka fram en jpeg på din mormor (inget ont om henne dock, är övertygad om att hennes bullar rockar ;) ) och sen försökt ställa in färgdekodern. Iofs, det är inte sämre än att försöka ställa in den efter en film för poängen är:

Men nu till det lite lustiga i vad du säger: Om man inte kan veta om en rollfigur i en film har Exakt rätt hudfärg, kan man ju Omöjligt veta att densamme inte har det! =P

Exakt! Slutsatsen borde således bli att ställa in efter en film är rätt kasst, eller hur? ;)

För visst, du kan säkert ställa in den efter Jessica Albas plyte i filmen X och få det att "se rätt ut". Men du kan ge dig tusan på att då kommer ansikts- OCH andra färgtoner i andra filmer INTE kommer "se rätt ut". Anledningen till detta är enkel: ställer du in efter en film har du ingen aning om vad du kalibrerar emot, du vet inte den exakta målbilden.

Med DVE vet du målbilden och du ser exakt vad som är fel. Lyckas du nå målbilden, dvs en korrekt färgdekoder så är belöningen att ALLA filmer kommer "se rätt ut". Ja, underförsättningar att andra bitar (som tex gråskala) är korrekta förstås.

Hur är detta möjligt? Jo, för att efter en korrekt utförd och lyckad kalibrering så har du en display som väldigt nära följer de standarder som PAL (eller HDTV) föreskriver. Hur är monitorerna som används när man mastrar DVD-film, dvs de som används av de som VET hur Jessicas plyte ska se ut i en viss film, inställda tro? Jo, exakt efter de riktlinjer DVE föreskriver. Inte dumt va?

Nå, det var väl inte så lustigt? B) (även om stillbilder på Jessica Albas absolut inte är något fel i sig, hehe)

Jo, jag misstänker att Samsungen har en relativt korrekt dekoder, bara man valt rätt bildläge och stängt av DNIe. Så skruva inte bara för skruvandets skull så att säga. Ett annat krux är att DVE inte kan göra allt för dig, ska du verkligen veta vad din display sysslar med måste man ha en mätsensor, men det är en annan historia, DVE är ett bra steg på vägen iaf.

#24

Postad 06 september 2006 - 07:43

pacman
  • pacman
  • Über-Guru

  • 22 853 inlägg
  • 0

Så om jag förstår det hela rätt Pacman, rätta mig om jag har fel, så ska jag om jag ser exempelvis gröna artefakter i mörka partier, men är nöjd med färgbalansen i övrigt, dra ned på bias för grönt i vitbalansmenyn. Och om jag saknar exempelvis lite grönt i ljusa partier skall jag dra upp gain för grönt i vitbalansmenyn. Är det rätt? Vill bara ha denna delen bekräftad innan jag börjar behandla det hela som sanning och går vidare med annat utifrån detta :)

<{POST_SNAPBACK}>

Dra ner bias för grönt du och vipps så har du pajjat din inställda svartnivå och detaljer går helt åt skogen ja... ;) Kom ihåg att Brightness är samma sak som Bias för RGB samtidigt (Och Contrast Gain för RGB samtidigt) så inser man att dessa reglage påverkar både det ena och det andra. Grön försten är den färg som påverkar luminansen (gråskalan alltså) mest så, om möjligt, unvik att pilla med den, kompensera med Röd och Blå istället.

Poängen är att kalibrering av vitbalans är hopplöst svårt utan mätare, men det är HELT omöjligt att göra det bra om man inte arbetar efter en strukturerad metod. Ett tips hittar du i denna component tråd.

(i länken säger jag att "Reverse Gray Ramps" är ett bra testmönster för detta och det är det men man måste även använda testerbilderna innan, de olika PLUGE mönsterna som förutom att de visar nivåerna -4%, 2% och 4% för inställning av Brightness även visar olika delar av gråskalan (tror det är 20,40,60 och 80%. detta gör att du slipper pajja svartnivån)

(och ja, som du ser var jag än gång i tiden LÅNGT mer fammlande än vad ni är här - man lär sig verkligen efter hand och japp, man kommer göra fel, många gånger, lita på det ;) )

Om jag försöker förklara det här i andra ord, ge mig feedback på vad jag säger nu är du snäll Pacman:  Kan man säga att bias bestämmer en färgs "vikt" i partier mörkare än en viss mittpunkt och gain bestämmer en färgs "vikt" i partier ljusare än samma mittpunkt. Men mittpunkten står alltid fast i styrka oavsett hur mycket man ändrar i vitbalansmenyn. Man kan säga att Bias och Gain böjer färgkurvorna(?) Så med Bias och Gain böjer man ändarna på sin färgkurva och sen varierar man den totala färgnivån, alltså mittpunktens position "i höjdled" med någon färgbalans?

Näe, gain och bias påverkar hela gråskalan. Men bias kommer främst ändra i botten (<50 IRE) medans gain ändrar främst i toppen (>50). Man kan se det som man påverkar hela gråskalan, men att man gör det från två olika håll, äru me?

Det är så jag får ihop det så det känns rimligt rent teoretiskt. Men vad jag inte förstår isåf är att både White Balance och RGB Calibration har både Gain och Offset/bias. Det känns som om RGB Calibration bara skulle haft "mättnadsreglage" för de olika färgerna och att man borde variera färgbalansen över gråskalan med vitbalansen. Eller vad säger du Pacman (eller för all del någon annan som är insatt nog:))?

Som sagt, har ingen aning om vad de gör och varför det verkar finnas flera som gör samma sak. Bästa vore som sagt att hitta en servicemanual ja...

edit: så, nu har jag sagt tillräckligt. har du fler frågor (vilket jag absolut välkommnar!) föreslår jag att du ställer frågan i nån av trådarna på component (eller en ny) då jag prioriterar det formut betydligt mer än detta, av naturliga skäl. B) (plus att där hittar du de som kan det här bättre än mig :) )

Redigerat av pacman, 06 september 2006 - 07:51.


#25

Postad 06 september 2006 - 12:14

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0
OK Pacman, då tackar jag för inputen du gett här. Jag vet betydligt mer nu än jag gjorde för bara någon dag sen. Om än dina svar och inlägg känns något kryptiska ;)

Som du misstänker och som jag snart förhoppningsvis kan bekräfta när jag får DVE, är färgdekodningen förmodligen korrekt nog. Eftersom signalen är digital hela vägen kanske färgdekodningen tom är helt korrekt "by default" eftersom en viss digital kod borde stå för en viss subpixel (färg) och signalstyrka(?) (den sk. färgdekoderkalibreringen kanske bara är relevant fö analoga insignaler?). Så då återstår bara att kompensera för panelens egenskaper/småfel(?). Om det är så är det bara vitbalans och färgmättnad som återstår att justera för att få balans i färgerna över hela gråskalan och då har problemet helt plötsligt reducerats till ett mer greppbart sådant.

Som sagt. Man måste välja nivå. Och personligen kalibrerar jag för mina ögonsskull och inte för en mätare. Så ser det bra ut så är det bra. Än är jag inte riktigt där men jag är inte långt ifrån :)

Just skillnaden mellan bias/offset och gain kommer hjälpa en hel del i jakten på en bra bild. Så den infon tackar jag för! ;)

Redigerat av Unregistereddd5f474b, 06 september 2006 - 12:25.


#26

Postad 06 september 2006 - 14:47

pacman
  • pacman
  • Über-Guru

  • 22 853 inlägg
  • 0

Och personligen kalibrerar jag för mina ögonsskull och inte för en mätare.

<{POST_SNAPBACK}>

Finns nog ingen som kalibrerar för en mätare, iaf ingen som har förstått vad kalibrering är för nått. :)

Anledning till att jag ens nämner mätare är att det finns uppenbara risker med att pilla på gain/bias. Med det sagt så ska man naturligtivs prova om man vill, riktlinjerna i länken från mitt förra inlägg är tveklöst bra att ha i bakhuvudet. Vad tror du är bäst för dina ögon, jobba efter en noga definerad metod eller att fippla slumpmässigt? ;)

#27

Postad 06 september 2006 - 16:01

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Och personligen kalibrerar jag för mina ögonsskull och inte för en mätare.

<{POST_SNAPBACK}>

Finns nog ingen som kalibrerar för en mätare, iaf ingen som har förstått vad kalibrering är för nått. ;)

Anledning till att jag ens nämner mätare är att det finns uppenbara risker med att pilla på gain/bias. Med det sagt så ska man naturligtivs prova om man vill, riktlinjerna i länken från mitt förra inlägg är tveklöst bra att ha i bakhuvudet. Vad tror du är bäst för dina ögon, jobba efter en noga definerad metod eller att fippla slumpmässigt? ;)

<{POST_SNAPBACK}>


Åja, nu skall du inte vara sån B) Jag kommer absolut läsa det du tipsade om. Det jag syftar på är att om bilden är så pass bra att du inte med blotta ögat märker någon skillnad när du varierar en parameter från ett värde till ett annat är förändringen meningslös. Instrumenten du talar om är förmodligen sjukt exakta. Mer exakta än vad som verkligen behövs. Frågan är om en grupp väl insatta personer skulle kunna se skillnad på en tv kalibrerad med instrument och en bara med filter och ett stycke kunnskap.

Särskillt med tanke på att alla filmer varierar något i färgsättning osv.....

Sen slumpmässigt pillande har det aldrig varit frågan om. Givetvis skall man använda något "system". Det är nog alla överens om.

Ska som sagt kika på länken du skrev här ovan och se vad för lärdommar man kan dra av det hela :)

#28

Postad 06 september 2006 - 17:53

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Poängen är att kalibrering av vitbalans är hopplöst svårt utan mätare, men det är HELT omöjligt att göra det bra om man inte arbetar efter en strukturerad metod. Ett tips hittar du i denna component tråd.

(i länken säger jag att "Reverse Gray Ramps" är ett bra testmönster för detta och det är det men man måste även använda testerbilderna innan, de olika PLUGE mönsterna som förutom att de visar nivåerna -4%, 2% och 4% för inställning av Brightness även visar olika delar av gråskalan (tror det är 20,40,60 och 80%. detta gör att du slipper pajja svartnivån)

<{POST_SNAPBACK}>


Ah, den här länken tackar man för. Konkret och fint beskrivet hur man går till väga när man fixar gråskalan! :unsure:

Då kvarstår främst lite tv-specifika frågor som vi Samsungägare får klura ut. Typ vilka reglage som gör vad och liknande....

#29

Postad 07 september 2006 - 08:02

Unregisteredb0624c55
  • Unregisteredb0624c55
  • Lärjunge

  • 446 inlägg
  • 0
Nu har jag äntligen fått min C7:a! Myser. Såg Madagaskar med barnen. Helt sjukt mycket mys.
Hur stor inverkan har just min DVD-spelare (en Toshiba RX-32 recorder med P-komponent) på kalibreringen?

Hagman22:
Du har ju en Marantz 6600. Kan man börja med de inställningar du har även till min DVD och sedan skruva "där ifrån"?

När jag stängde av DNIe så blev bilden sjukt mycket ljusare. Lite för ljus tycker jag. Men sedan ändrade jag inte så mycket mer i menyerna. Ska se över inställningarna när ikväll.

Ska färginställningen vara inställd på Dynamisk eller Personlig?

Redigerat av Unregisteredb0624c55, 07 september 2006 - 08:51.


#30

Postad 07 september 2006 - 08:30

pacman
  • pacman
  • Über-Guru

  • 22 853 inlägg
  • 0

Konkret och fint beskrivet hur man går till väga när man fixar gråskalan! :unsure:

<{POST_SNAPBACK}>

Observera dock: "For most digital projectors which are red limited output"
Hur det är med plasma vet jag inte, får ni lista ut själva.

Jajja, önskar lycka till. :(

#31

Postad 07 september 2006 - 12:28

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Nu har jag äntligen fått min C7:a! Myser. Såg Madagaskar med barnen. Helt sjukt mycket mys.
Hur stor inverkan har just min DVD-spelare (en Toshiba RX-32 recorder med P-komponent) på kalibreringen?

Hagman22:
Du har ju en Marantz 6600. Kan man börja med de inställningar du har även till min DVD och sedan skruva "där ifrån"?

När jag stängde av DNIe så blev bilden sjukt mycket ljusare. Lite för ljus tycker jag. Men sedan ändrade jag inte så mycket mer i menyerna. Ska se över inställningarna när ikväll.

Ska färginställningen vara inställd på Dynamisk eller Personlig?

<{POST_SNAPBACK}>


Som jag förstår det så lägger DNIe bland annat på "extra svärta" för att det skall se ut som att skuggorna och svärtan är djupare än den egentligen är. Du måste därför dra ned på ljusstyrkan och kanske ändra lite på kontrasten också för att bilden skall bli bra. I gengäld får du en betydligt stabilare bild med betydligt mer detaljer i mörka partier :unsure:

Färginställningen skall du till de värden jag angivit välja normal. Vilket bildläge spelar ingen roll bara du ställer in färg, kontrast och ljusstyrka rätt på det läge du valt. Det är smidigast att du reserverar ett bildläge till varje källa så slipper du hålla på och ändra värdena när du byter källa.

När det gäller hur mycket spelaren påverkar så tror jag inte det varierar jättemycket. Men ljusstyrka, kontrast och färgmättnad kan säkert var de parametrar som varierar mest. Gissningsvis.

Me det lilla extra jag lärt mig nu på sistone tror jag mig dock kunna få fram bättre "utgångsvärden" än de jag nämnde i början på den här tråden. Och riktigt bra värden kommer jag förmodligen inte lyckas pilla fram förrän jag fått DVE. Vi får se när jag får tid till att klura fram nya värden. Kanske ikväll? :(

#32

Postad 07 september 2006 - 12:29

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Konkret och fint beskrivet hur man går till väga när man fixar gråskalan! :unsure:

<{POST_SNAPBACK}>

Observera dock: "For most digital projectors which are red limited output"
Hur det är med plasma vet jag inte, får ni lista ut själva.

Jajja, önskar lycka till. :lol:

<{POST_SNAPBACK}>


Det är uppfattat! :lol:

Tackar! :( Är mycket möjligt att jag dyker upp lite på Component sen! :ph34r:

#33

Postad 07 september 2006 - 12:35

Unregistered20835
  • Unregistered20835
  • Wannabe

  • 15 inlägg
  • 0
Hej, jag har följt de här tråden med intresse en tid och har för avsikt om tid ges att fördjupa mig i de trådar som tipsats om här. Men under tiden så skulle det vara intressant att göra en "snabbfix" av TV'n. Jag har givetvis slagit ifrån Dnie'n, slagit ifrån SMD samt aktiverat full bypass.
Allt detta har gjort stor skillnad och vad jag förstått inte påverkat något annat negativt. Sedan finns det vad jag förstår en hel del annat att optimera också fast att det inte är lika lätt för en amatör att utföra.
Jag undrar dock om det finns något enklare sätt att ta bort grönsticket i de svarta partierna??

Hagman, du har ju provat dig fram men jag vet inte om jag förstått Pacman rätt för han skriver om att vissa saker som du gjort på "frihand" kanske försämrat annat??

Hur ligger det till, krävs det ordentliga testskivor och inställningsprocedurer för att fixa till grönsticket i det svarta?

De mer komplicerade inställningarna ser jag fram emot att lära mig mer om senare.

Peter

#34

Postad 07 september 2006 - 14:28

liqwid
  • liqwid
  • Wannabe

  • 29 inlägg
  • 0
Hej,

Nu har jag haft min PS-50C7HX en dag och den är grym. DNI är avstängd också. Jag har en teori att SMD är faktiskt "full bypass". Ändrar man på SMD så ändras "full bypass" värden också och vice versa.

Så här blir det när man ändrar full bypass:
full bypass 00 = SMD på
full bypass 01 = SMD av

Jag tycker att med 00 blir det bättre resultat. TV:n hade 01 som grundinställning.

#35

Postad 07 september 2006 - 16:00

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Hej,

Nu har jag haft min PS-50C7HX en dag och den är grym. DNI är avstängd också. Jag har en teori att SMD är faktiskt "full bypass". Ändrar man på SMD så ändras "full bypass" värden också och vice versa.

Så här blir det när man ändrar full bypass:
full bypass 00 = SMD på
full bypass 01 = SMD av

Jag tycker att med 00 blir det bättre resultat. TV:n hade 01 som grundinställning.

<{POST_SNAPBACK}>


Du har samma teori som jag Liquid <_<

Och som jag nämnt tidigare så varierar värdet mellan 01 och 00 i SM beroende på om man har igång SMD eller inte. Så med full bypass så är alltså också SMD avslaget. Med SMD avslaget får du något naturligare färgövergångar i mörka partier. Alltså en mer korrekt bildåtergivning. Men om bilden "ser bäst ut" med SMD på eller avslagen har jag inte riktigt bestämt mig för än ;)

#36

Postad 07 september 2006 - 16:01

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Hej, jag har följt de här tråden med intresse en tid och har för avsikt om tid ges att fördjupa mig i de trådar som tipsats om här. Men under tiden så skulle det vara intressant att göra en "snabbfix" av TV'n. Jag har givetvis slagit ifrån Dnie'n, slagit ifrån SMD samt aktiverat full bypass.
Allt detta har gjort stor skillnad och vad jag förstått inte påverkat något annat negativt. Sedan finns det vad jag förstår en hel del annat att optimera också fast att det inte är lika lätt för en amatör att utföra.
Jag undrar dock om det finns något enklare sätt att ta bort grönsticket i de svarta partierna??

Hagman, du har ju provat dig fram men jag vet inte om jag förstått Pacman rätt för han skriver om att vissa saker som du gjort på "frihand" kanske försämrat annat??

Hur ligger det till, krävs det ordentliga testskivor och inställningsprocedurer för att fixa till grönsticket i det svarta?

De mer komplicerade inställningarna ser jag fram emot att lära mig mer om senare.

Peter

<{POST_SNAPBACK}>


Svar kommer senare ikväll! <_<

#37

Postad 07 september 2006 - 18:14

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Hej, jag har följt de här tråden med intresse en tid och har för avsikt om tid ges att fördjupa mig i de trådar som tipsats om här. Men under tiden så skulle det vara intressant att göra en "snabbfix" av TV'n. Jag har givetvis slagit ifrån Dnie'n, slagit ifrån SMD samt aktiverat full bypass.
Allt detta har gjort stor skillnad och vad jag förstått inte påverkat något annat negativt. Sedan finns det vad jag förstår en hel del annat att optimera också fast att det inte är lika lätt för en amatör att utföra.
Jag undrar dock om det finns något enklare sätt att ta bort grönsticket i de svarta partierna??

Hagman, du har ju provat dig fram men jag vet inte om jag förstått Pacman rätt för han skriver om att vissa saker som du gjort på "frihand" kanske försämrat annat??

Hur ligger det till, krävs det ordentliga testskivor och inställningsprocedurer för att fixa till grönsticket i det svarta?

De mer komplicerade inställningarna ser jag fram emot att lära mig mer om senare.

Peter

<{POST_SNAPBACK}>


Svar kommer senare ikväll! <_<

<{POST_SNAPBACK}>




Sådär Peter, då skall jag ge dig ett litet svar här ;)

Först om Pacman (hoppas du inte tar illa upp om du läser detta Pacman ;)). Pacman är en kalibreringsfantast. Till synes mycket kunnig på vad han gör och med mycket teori i ryggen. Teori som jag kommer utnyttja och på så sätt få bättre bild, så det tackar jag honom för. Det man måste tänka på är att han dock aldrig sett denna samsung och därför inte vet vilka fel den har som man måste kompensera för. Därför kan han bara tala i generella termer, vilket han också gör (om än lite väl kritiskt ibland;)). Det som är kan vara "fel" generellt sett kan med andra ord vara precis det rätta vad gäller våran kära samsung. Har man med andra ord själv lagt ett antal timmar och provat sig fram, med olika scener i olika filmer, där jag hårdtestat tvns svagheter och försökt få bort just dessa, får man ganska bra koll på vad som verkligen är bra eller dåligt för bilden.

Med den kunskap Pacman bidragit med här bla genom de länkar han postat kan jag ge dig två alternativ för att få bort grönsticket. Rent allmänt gäller också att du inte skall ha övermättade färger i färgmenyn eller för hög ljusstyrka då det kan bidra till artefakterna.

Eftersom det är i dom lägre (mörkare) delarna av gråskalan de gröna sticket förkommer är det i första hand färgernas offset i vitbalansmenyn du skall justera.

Alternativ I:
Dra ned på offset för grönt tills du ser att artefakterna försvinner. Ett tips är att du kan öka Sub Brigtness något medan du gör detta, så blir det tydligare när det sista av artefakterna försvinner (eftersom man på detta sätt tillfälligt "förstärker" felet). När du ser att dom gröna onaturliga blocken försvunnit, utan att du för den sakensskull gått miste om en massa detaljer i de mörka partierna, sänker du subbrightness igen till en nivå du är nöjd med.

Alternativ II:
Öka istället på Offset för rött och blått för att kompensera för det för höga gröna värdet och minska sedan på subbrightness tills du är nöjd med nivån.

Själv rekomenderar jag Alternativ I då tvns färger redan är så boostade. Rätt kombination mellan rött och grönt är väldigt viktig för att få till en detaljrik svärta utan artefakter. Därför tycker jag också att balasen mellan dessa två färger är lättare att få till än mängden blå, som jag tycker är riktigt lurig att få till!

Själv skall jag som sagt med mina nyvunna små kunskaper göra ett nytt litet frihandskalibreeringsförsök (långt ord det där! ;))

Fortsättning följer B)

Redigerat av Unregistereddd5f474b, 07 september 2006 - 18:16.


#38

Postad 09 september 2006 - 01:03

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0
Nu har jag provat mig fram till nya värden som jag tror ger lite mer tryck i bilden än de värden jag nämnde innan i tråden. Jag tror att dessa värden är mer "korrekta". Tyvärr verkar det inte som om det går att få bort allt grönstick och rödstick i mörka partier om man inte kan tänka sig att tappa massa detaljer i skuggorna. Men jag skall ge det en ny chans sen när jag fått DVE.

De värden jag kör på nu är:

Sub Brightness 130 Subcontrast 170

offset gain
R 100 74
G 95 67
B 100 73


Användarmeny

Contrast 80
brightness 49
Sharpness 20
Color 38

Hade som sagt varit kul att höra om någon annan har någon inställning eller något knep för att bli av med grön och rödsticket i mörka partier. Förutom detta är jag ytterligare lite nöjdare med tvn efter att jag fått till dessa inställningarna :P

Redigerat av Unregistereddd5f474b, 09 september 2006 - 01:04.


#39

Postad 09 september 2006 - 16:00

Unregisteredb0624c55
  • Unregisteredb0624c55
  • Lärjunge

  • 446 inlägg
  • 0
Där ser man!

Hagman22:
Jag tyckte också att det var lite dämpad bild du gav oss med dina inställningar. De värden du skrivit ovan var de som jag själv knappade in istället.

Däremot är jag lite besviken på tv:ns sätt att sköta toningar. Det blir lite som en annan medlem skrev lite dithering över det hela. På nära håll ser det inte särskilt kul ut. Däremot syns det inte på lite längre håll.

#40

Postad 09 september 2006 - 21:26

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0

Där ser man!

Hagman22:
Jag tyckte också att det var lite dämpad bild du gav oss med dina inställningar. De värden du skrivit ovan var de som jag själv knappade in istället.

Däremot är jag lite besviken på tv:ns sätt att sköta toningar. Det blir lite som en annan medlem skrev lite dithering över det hela. På nära håll ser det inte särskilt kul ut. Däremot syns det inte på lite längre håll.

<{POST_SNAPBACK}>


Jo, de inställningarna jag gav först såg egentligen bara riktigt bra ut i helt nedsläckt rum. Men de hade mindre grönstick och rödstick än de inställningarna jag postade nu sist.

Dithering-effekten syns som du säger inte från riktigt "tittavstånd", själv sitter jag typ 3-3,2m ifrån
tvn så den syns bara i vissa extremfall. Tror dock dom försvinenr om man matar tvn med en högupplöst signal. Men det återstår att se. Denna effekt är dock så liten så jag inte ens tänkt på den trots jag är mycket kräsen. I mina ögon är det bara det lilla grönsticket och rödsticket i vissa delar i mörka partier som jag tycker är en svaghet rent bildmässigt, annars är jag nu riktigt nöjd med bilden.

Vad gäller nivån på svärtan som jag tidigare önskat skulle vara något djupare har jag insett att det till en del beror på bilformatet PAL som gör att skärmen inte blir mörkare. Utsignalen för "svart" är helt enkelt inte svart varför man måste bygga tvapparater med olika slags filter som ger annan åverkan på bilden om man skall få till ännu djupare svärta. Som exempelvis Panasonic gjort med sin PV60.

Och angående ditt surr från tvn drjoshua, sätter jag örat mot gallret bakom tvn så hör jag surr :) Men tar jag ett kliv bakåt och slår av allt ljud från tvn så hör jag det mycket mycket svagt då det översröstas av det tysta bruset från ventilationen och det svaga ljudet från en väggklocka några meter bort. Slår man av mute kan man inte ens höra det om man väldigt gärna vill trots att volymen är väldigt låg. Så med andra ord så är det något fel på tvn om du hör Störande surr från den.

Redigerat av Unregistereddd5f474b, 09 september 2006 - 21:37.


#41

Postad 10 september 2006 - 19:41

ajzman
  • ajzman
  • Forumräv

  • 957 inlägg
  • 0
Hagman, kort fråga bara. Testade du att ändra färgerna (gain, bias) under menyn "RGB calibration" i st f vitbalansen och isåfall, gjorde det ngn skillnad?? Förstår faktiskt inte skillnaden mellan dessa två menyer, men du verkar ju har riktigt bra koll vid det här laget så tänkte att du kanske visste...? :)

#42

Postad 11 september 2006 - 21:49

soad
  • soad
  • Wannabe

  • 29 inlägg
  • 0
Som jag skrivit förut så har jag problem med banding på min Q7H. Min dvd Philips 3300H 80 Gb har bara D/A omvandlare på 10 bit/54MHz. Tror ni detta kan vara en bidragande faktor. Dessutom kör jag "bara" med RGB-scart.

Tror ni skillnaden blir stor om jag skulle byta till t ex en Marantz DV6600 eller Denon DVD-1930 med 12bit/216MHz och använda HDMI? Självklart blir det bättre bild men frågan är om bandingen försvinner???

Min digitalbox är en simpel Sagem ITD 62, hur bra är den, bildmässigt, om man jämför med t ex med Dilogs boxar?


Mkt tacksam för svar.

#43

Postad 12 september 2006 - 08:59

handsomeT
  • handsomeT
  • Wannabe

  • 23 inlägg
  • 0

Som jag skrivit förut så har jag problem med banding på min Q7H. Min dvd Philips 3300H 80 Gb har bara D/A omvandlare på 10 bit/54MHz. Tror ni detta kan vara en bidragande faktor. Dessutom kör jag "bara" med RGB-scart.

Tror ni skillnaden blir stor om jag skulle byta till t ex en Marantz DV6600 eller Denon DVD-1930 med 12bit/216MHz och använda HDMI? Självklart blir det bättre bild men frågan är om bandingen försvinner???

Min digitalbox är en simpel Sagem ITD 62, hur bra är den, bildmässigt, om man jämför med t ex med Dilogs boxar?


Mkt tacksam för svar.

<{POST_SNAPBACK}>


Det har egentligen inte någon större betydelse i fall du skulle köra hdmi med de ovannämnda DVD-spelarna. Själv har jag en HK DVD47 som jag kör hdmi med. Har testat med RGB-scart också, bilden blir såklart mycket bättre med hdmi, men bandningar är nästan detsamma. Tyvärr så beror nog detta lite på källan på också, dvs den "låga" upplösningen på DVD-formatet. Om man tex kör HD-material via VGA från datorn så försvinner (nästan) bandningar helt. Testat att kolla på Matrix Reloaded HD 1080i, helt fantastisk bild utan några bandningar alls, från 3 m så att säga. Så räddningen på bandningsproblemet är nog att köra högupplösta format på Q7H:an.

#44

Postad 12 september 2006 - 12:36

pacman
  • pacman
  • Über-Guru

  • 22 853 inlägg
  • 0
kikar lite i den här tråden lite då och då..hoppas det är ok om jag kommenterar lite... :unsure:

Vad gäller nivån på svärtan som jag tidigare önskat skulle vara något djupare har jag insett att det till en del beror på bilformatet PAL som gör att skärmen inte blir mörkare. Utsignalen för "svart" är helt enkelt inte svart varför man måste bygga tvapparater med olika slags filter som ger annan åverkan på bilden om man skall få till ännu djupare svärta. Som exempelvis Panasonic gjort med sin PV60.

<{POST_SNAPBACK}>

Är svart inte ssvart, oavsett om vi pratar om PAL eller nån annan videostandard, så beror det främst på två saker:
- Svartnivån/Brightness/BiasRGB (kärt barn har många namn) är inte korrekt inställt
- Alla fixed panel displayer har ett visst läckljus och därför kommer svart aldrig vara "100%" svart

Tyvärr verkar det inte som om det går att få bort allt grönstick och rödstick i mörka partier om man inte kan tänka sig att tappa massa detaljer i skuggorna. Men jag skall ge det en ny chans sen när jag fått DVE.

Att du har grönstick i botten är iofs inget oväntat. Ett rätt vanligt "trick" på digitala displayer (dvs plasma och dlp). Detta gör man för att minska dithering brus i mörka delar av bilden. Nackdelen är förstås att gråskalan blir fel i botten men det är alltså ett nödvändigt ont. Dessutom: Pga att skärmen mer eller mindre förutsätter att den ska köra med mkt grönt i botten är det väldigt svårt att få bort detta utan att pajja gråskalan iövrigt. Ibland får man bita i det sura...så om du itne lyckas ska du inte vara alltför nedslagen. <_<

soad:

Som jag skrivit förut så har jag problem med banding på min Q7H. Min dvd Philips 3300H 80 Gb har bara D/A omvandlare på 10 bit/54MHz. Tror ni detta kan vara en bidragande faktor.

nej, inte troligt. 10 bits D/A i sig ska inte ge sådana bandningar (dessutom lär det sitta en max 10 bit A/D i tv:n ändå...).

Tror ni skillnaden blir stor om jag skulle byta till t ex en Marantz DV6600 eller Denon DVD-1930 med 12bit/216MHz och använda HDMI?

Använder du HDMI använder du av naturliga skäl inte D/A omvandlarna så vad de har för prestanda (eller snarare siffror) kvittar totalt.

Bandningar uppkommer pga att man tappar bitdjup nånstans i kedjan. Antingen att någon bildbehandling (DNIe?) jobbar med för lågt bitdjup eller att man har orsakat det själv. Orsakat själv? Ja ett exempel är om man styr över gain, antingen för RGB-tillsammans (dvs kontrast-reglaget) eller R,G eller B enskilt. Återigen, DVE har en bra testbild för det. Varsam med gain och sätt bias rätt och skärmen får bäst förusättningar att jobba.

#45

Postad 12 september 2006 - 16:04

soad
  • soad
  • Wannabe

  • 29 inlägg
  • 0
pacman: dina kommentarer välkomnas alltid. ( och alla andras också) <_<

nej, inte troligt. 10 bits D/A i sig ska inte ge sådana bandningar (dessutom lär det sitta en max 10 bit A/D i tv:n ändå...).


På Samsungs hemsida står det att tv:n har 13-bitars signalbehandling.

Använder du HDMI använder du av naturliga skäl inte D/A omvandlarna så vad de har för prestanda (eller snarare siffror) kvittar totalt.


Självklart, dum fråga.... :lol:

DVE skall införskaffas...

Har ju varken HDMI eller komponent på min dvd, men funkar det att köra scart -> komponent och hur bra är det?

Är ganska grön på det här, så tack för all hjälp. Hade ju hoppats på att köpa en tv som funkade bra med en gång, men icke sa nicke. :unsure:

Redigerat av soad, 12 september 2006 - 16:06.


#46

Postad 12 september 2006 - 16:45

pacman
  • pacman
  • Über-Guru

  • 22 853 inlägg
  • 0

På Samsungs hemsida står det att tv:n har 13-bitars signalbehandling.

<{POST_SNAPBACK}>

Det verkar de inte ha mkt nytta av med tanke på bandingen... <_<

Bildhandling, dvs den process som gör beräkningar på bilden kanske jobbar i 13 bitar ja, eller iaf en del av den (vilket får till följd att de kan skiva att den har sjuttioelva miljarder färger och specjakts folket blir såå impade :lol: )

A/D-omvandlaren, dvs specifikt den enhet som konverterar analoga signaler till digitala diton är garanterat max 10 bit. brukar aldrig vara mer, oavsett pris. :unsure:

#47

Postad 12 september 2006 - 17:32

liqwid
  • liqwid
  • Wannabe

  • 29 inlägg
  • 0
Nu är allt färdigt!
TV:n är på plats, bänken är på plats, kabelkanalerna är på plats. Allt är på plats!

I love my 50 inches :unsure:

Jag har lagt upp en bild så ni kan drägla. <_<


Jag har även köpt två blåa lysrör som ska monteras senare bakom TV:n för att höja stämningen på film och fester. Bilder kan läggas vid önskemål. länk

#48

Postad 12 september 2006 - 21:59

Unregistered023cb8f5
  • Unregistered023cb8f5
  • Användare

  • 175 inlägg
  • 0
Man e tvungen att ha olika färg-filter till att ställa in med DVE, vilket man nog då ska få när man köper DVDn?

Efter att jag kör på hagman22´s inställningar i SM så tycker jag att jag fått en bra bild, förutom på röda skuggpartier. Kollade på en film igår 'Hard Candy', vilket utspelade sig i ett hus med röda väggar nästan överallt. Ni kan ju bara tänka er hur det såg ut? hehe.
Tycker bara att det är den röda färgen som felar. Alla andra tycker jag är bra.
Hur göra? Tips någon?

#49

Postad 13 september 2006 - 08:27

ajzman
  • ajzman
  • Forumräv

  • 957 inlägg
  • 0

Man e tvungen att ha olika färg-filter till att ställa in med DVE, vilket man nog då ska få när man köper DVDn?

Efter att jag kör på hagman22´s inställningar i SM så tycker jag att jag fått en bra bild, förutom på röda skuggpartier. Kollade på en film igår 'Hard Candy', vilket utspelade sig i ett hus med röda väggar nästan överallt. Ni kan ju bara tänka er hur det såg ut? hehe.
Tycker bara att det är den röda färgen som felar. Alla andra tycker jag är bra.
Hur göra? Tips någon?

<{POST_SNAPBACK}>



Jag testade också med Hagmans värden, men tyckte att bilden blev alldeles för röd, så gick tillbaka till orgvärdena istället...

Har dock upptäckt att mina org värden för vitbalansen justerats efter att min TV varit på verkstaden! Skumt, men tycker faktiskt bilden känns ännu bättre nu, så vete tusan vad de gjorde... TVn fick dock ett helt nytt moderkort och allt som hör till, så jag antar att de uppgraderade mjukvaran också...? Kan hursomhelst posta mina nya vitbalans värden här lite senare ikväll! :(

Redigerat av ajzman, 13 september 2006 - 09:17.


#50

Postad 13 september 2006 - 12:02

Unregistereddd5f474b
  • Unregistereddd5f474b
  • Användare

  • 125 inlägg
  • 0
Nätet till mitt hus har varit nere ett antal dagar. Fuck! Sitter på jobbet nu...

Hagman, kort fråga bara. Testade du att ändra färgerna (gain, bias) under menyn "RGB calibration" i st f vitbalansen och isåfall, gjorde det ngn skillnad?? Förstår faktiskt inte skillnaden mellan dessa två menyer, men du verkar ju har riktigt bra koll vid det här laget så tänkte att du kanske visste...?  :(

<{POST_SNAPBACK}>


Jepp, jag har provat ändra under RGB Calibration. Men har fortfarande inte fått DVE så jag har bara testat lite "frihand" till olika scener. Jag kunde inte se någon skillnad mellan de båda isntällningssätten.

Som jag skrivit förut så har jag problem med banding på min Q7H. Min dvd Philips 3300H 80 Gb har bara D/A omvandlare på 10 bit/54MHz. Tror ni detta kan vara en bidragande faktor. Dessutom kör jag "bara" med RGB-scart.

Tror ni skillnaden blir stor om jag skulle byta till t ex en Marantz DV6600 eller Denon DVD-1930 med 12bit/216MHz och använda HDMI? Självklart blir det bättre bild men frågan är om bandingen försvinner???

Min digitalbox är en simpel Sagem ITD 62, hur bra är den, bildmässigt, om man jämför med t ex med Dilogs boxar?


Mkt tacksam för svar.

<{POST_SNAPBACK}>


Som jag skrivit förut så har jag problem med banding på min Q7H. Min dvd Philips 3300H 80 Gb har bara D/A omvandlare på 10 bit/54MHz. Tror ni detta kan vara en bidragande faktor. Dessutom kör jag "bara" med RGB-scart.

Tror ni skillnaden blir stor om jag skulle byta till t ex en Marantz DV6600 eller Denon DVD-1930 med 12bit/216MHz och använda HDMI? Självklart blir det bättre bild men frågan är om bandingen försvinner???

Min digitalbox är en simpel Sagem ITD 62, hur bra är den, bildmässigt, om man jämför med t ex med Dilogs boxar?


Mkt tacksam för svar.

<{POST_SNAPBACK}>


Det har egentligen inte någon större betydelse i fall du skulle köra hdmi med de ovannämnda DVD-spelarna. Själv har jag en HK DVD47 som jag kör hdmi med. Har testat med RGB-scart också, bilden blir såklart mycket bättre med hdmi, men bandningar är nästan detsamma. Tyvärr så beror nog detta lite på källan på också, dvs den "låga" upplösningen på DVD-formatet. Om man tex kör HD-material via VGA från datorn så försvinner (nästan) bandningar helt. Testat att kolla på Matrix Reloaded HD 1080i, helt fantastisk bild utan några bandningar alls, från 3 m så att säga. Så räddningen på bandningsproblemet är nog att köra högupplösta format på Q7H:an.

<{POST_SNAPBACK}>


Det är ett konstigt fenomen det där med uppkomsten av bandningar trots hdmi-anslutning och avstängd DNIe. Jag är nästan helt säker på att du hade varit helt nöjd med detta angående bandningarna om du tittat på min uppsättning med en Marantz DV6600 via hdmi. Jag tror Marantzen skalar upp bilden till rätt storlek mha sina välkända Faroudja-chip (eller hur fan det nu stavas :lol:) Så det är möjligt att man kommer runt problemet med bandning om man har en bra DVD som sköter skalningen. För någon nämnvärd bandning kan jag som sagt inte se på tittavstånd.

Och precis, med högupplöst signal slipper man nog bandningen helt. När jag granskade tv-bilden i butik innan jag köpte den kunde jag inte se någon bandning trots DNIe måste ha varit påslaget. Förmodligen är ju tvn utvecklad mer eller mindre, "bara" för HD-signaler.

Men överge alla typer av analoga signaler till tvn. Det är nog det klokaste du kan göra. Varför hålla fast vid någon "Scartspelare"?!


Man e tvungen att ha olika färg-filter till att ställa in med DVE, vilket man nog då ska få när man köper DVDn?

Efter att jag kör på hagman22´s inställningar i SM så tycker jag att jag fått en bra bild, förutom på röda skuggpartier. Kollade på en film igår 'Hard Candy', vilket utspelade sig i ett hus med röda väggar nästan överallt. Ni kan ju bara tänka er hur det såg ut? hehe.
Tycker bara att det är den röda färgen som felar. Alla andra tycker jag är bra.
Hur göra? Tips någon?

<{POST_SNAPBACK}>



Jag testade också med Hagmans värden, men tyckte att bilden blev alldeles för röd, så gick tillbaka till orgvärdena istället...

Har dock upptäckt att mina org värden för vitbalansen justerats efter att min TV varit på verkstaden! Skumt, men tycker faktiskt bilden känns ännu bättre nu, så vete tusan vad de gjorde... TVn fick dock ett helt nytt moderkort och allt som hör till, så jag antar att de uppgraderade mjukvaran också...? Kan hursomhelst posta mina nya vitbalans värden här lite senare ikväll! ;)

<{POST_SNAPBACK}>


Jag vet fan inte riktigt själv vilka värden som är bäst på den förbannade tvn :D Vad som ser bäst ut till en film är för röda för en annan. Jag håller med om att det inställningarna jag gav sist är för röda. Vid mitt första försök kom jag fram till att det verkade lagom att ligga totalt ca 5 steg under det röda värdet med det gröna. Detta har jag nu mer gått tillbaks till. Men inte helt. Var blåfärgen skall ligga är som sagt lurigt...

Ska hem och pilla lite till sen. Väntar fortfarande på att jag skall få hem DVE så jag äntligen kan få en uppfattning om vad som är rätt vitbalans. Enligt DVE-manualen så följer filter med.

Men att pilla ned det röda och upp det gröna något, från mina förra värden jag lämnade är nog som sagt en bra idé.

Ska hem och testa lite kring följande värden sen:

Sub Brightness 130 Subcontrast 170

offset gain
R 100 74
G 98 71
B 100 73

Användarmeny

Contrast 80
brightness 49
Sharpness 20
Color 38

Om dom är bra eller inte återstår att se...

Tänkte bara att jag måste poängtera att både den ljusstyrka och kontrast som ser bäst ut påverkas grymt mycket av ljusförhållandena man har i rummet. Så här får man i större utsträckning testa sig fram själv. En hög kontrast tillsammans med låg ljusstyrka (mörk svartbotten) är ju givetvis det som får bilden att se "djupast" ut. Men inte nödvändigtvis det som ser bäst ut totalt sett.

Under mitt laborerande har jag kommit fram till att det är skönare att ha lite ljus tänt i rummet när jag tittar på film trots att jag sen länge egentligen alltid tittat på film i helt nedsläckt rum. Så jag kommer nog skaffa belysning att ha bakom tvn. Jag börjar inse att Philips Ambient Light kanske är en ganska god idé trots allt. Först tog jag det bara som ett sätt att dölja deras dåliga svärta på, men det verkar som om jag får tänka om här.

Redigerat av Unregistereddd5f474b, 13 september 2006 - 12:08.




0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

  • tnorlund
    2024-04-22 20:00:21
  • Nya hyllor. 2670 DVD+Blu-Ray
    tnorlund
    2024-04-22 19:58:56
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:17:29
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:09:47
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 16:57:35
  • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.