Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

NHL 13

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2012-09-15

Betyg: Betyg: 9


 

  • Genre: Sport
  • Släppdatum: 2012-09-13
  • Utvecklare: EA Canada
  • Utgivare: EA Sports
  • Plattform: Xbox 360/PS3

 

Ett stort steg framåt för serien.

 

Ett nytt år, ett nytt NHL. Det finns ju inte längre någon konkurrent till spelserien sedan NHL2K upphörde; vill man spela digital hockey så är det EA:s serie som gäller. Det har gjort det ganska lätt att så gott som varje år rekommendera EA:s NHL - det finns liksom ingen konkurrens. Men i år är det enklare än på mycket länge för jag tycker man gjort en radikal förbättring + flera mindre förbättringar som höjer spelet mot tidigare år.

POSITIVT


Ny skatingmotor – Den radikala förändringen jag pratade om är den nya skatingmotorn, kallad  True Performance Skating, som helt förändrar sättet man åker skridsko på. Jag har alltid klagat på att det är för orealistisk åkning på isen, man kan svänga på en femöring. Det är inte verkligt.

I NHL 13 finns momentum. Detta innebär att det tar ett tag att komma upp i maxfart och det går inte längre att svänga snabbt, utan precis som i verkligheten krävs det att man glider ett tag i en båge (även om jag tycker det är lite överdrivet här). Du har större kontroll och det gör positionsspelet mycket, mycket bättre. Det blir som ett helt annat spel och föregångarna känns förlegade. Det har även blivit lättare att skritta baklänges i offensiv zon för att komma rätt till skottlägena.


Målvakterna –
Burväktarna har blivit bättre på att inte släppa förbi ”enkla mål” helt enkelt, vilket gör stor skillnad. Dessutom slipper man få massa utvisningar för att man åker in i dem, spelarna försöker nu akta sig så gott det går.

 


Grafiken
– Marginellt förbättrad, lite vassare. Fortfarande glädjelösa zombieuttryck dock, vi lär väl få vänta tills nästa generation innan de fixar det. Presentationen är som om man tittade på NBC Sports och jag gillar repriserna vid avblåsningar som är bättre än förut.

Framförallt är animationerna duktigt snygga dock, både på sättet utespelarna rör sig och hur målvakterna slänger sig och spretar med ben och armar. Bar att se en plock av en målvakt på ett högt skott, eller en tackling där moståndaren flyger ut över sargen, är imponerande. För att inte tala om alla studsar och reflektioner vid målsituationer. Med det nya skatingsystemet ser också allt mer realistiskt ut.

Vid ett tillfälle gjorde jag mål genom att slå pucken på volley nära målet. Alla jublade, men målet underkändes. Kommentatorerna kommenterade om hur de tyckte att det var fel beslut eftersom klubban var under ribbhöjd vid skottet. Då gjorde domarna dock, precis som i verkligeten, en videobedömning och ändrade till min stora förvåning beslutet till att godkänna målet. Det kanske har varit i tidigare NHL också men det är inget jag sett och det imponerade.


Ljudet – Kommerntatorerna är de gamla vanliga trötta, men omgivningsljudet är riktigt bra. Kul att höra enstaka spelare i publiken som skriker ”shoot!” när det är några sekunder kvar av matchen och man ligger under.


Innehållet
– Jag spelar inte managerläget GM Connected men tydligen är det det läge som spelas mest av alla andra. Därför har EA lagt in ett online-GM där man kan spela med/mot andra spelare istället för datorn. 750 spelare/managers ska kunna vara med i en liga. Säkert hur kul som helst om man gillar det.

Lägg detta och det nya NHL Moments Live till alla andra offlinelägen (turneringar, ligor, Winter Classics, etc) och onlinelägen så fårstår man hur mycket innehåll det finns i NHL 13. Det tillkommer ju nytt hela tiden - frågan är vart det ska sluta?


Försvarsspelet – Jag tycker försvarsspelet har fått sig en rejäl boost. Inte bara tack vare det nya skatingsystemet och att målvakten oftast tar skott från sidan (så man kan pressa ut dem mot sargen), men även eftersom poke checking nu är klart förbättrat. Det är lättare att ta pucken och det ger en fler alternativ, antingen kan man försöka bryta med klubben eller gå in med kroppen och tackla motståndaren. Men det gäller att positionera sig rätt.

Även tekniken fungerar lite annorlunda nu i och med att man måste hålla spaken åt höger eller vänster för att positionera klubban innan släppet, för att sedan vältajmat dra bakåt vid nedsläpp.

 

NEGATIVT

 

NHL Moments Live  – Själv spelläget, där du kan återuppleva fantastiska prestationer under NHL-åren, är inte negativt i sig, men det är ganska orealistiskt att matcher från 80-talet är fullt av spelare från dagens NHL...


Passningarna – Det är numera svårt att få till en smörpass eller rikta passningarna som man vill överhuvudtaget faktiskt. Krävs att man riktar mycket mer. Vissa tycker kanske det är bra. Men jag har slagit bort alldeles för många enkla passningar för att jag ska tycka att det är det, även där jag tycker jag riktar helt rätt.

Sen är problemet även att man måste hålla inne knappen ett tag när man vill passa hårt. I verkligheten kan man göra det direkt. I och för sig ska man tydligen kunna fiffla med sliders för att ändra detta men jag är inte så avancerad och vill att spelet ska servera det åt mig som standard. Dessutom har jag svårt att se att man ska kunna genomföra ett riktigt powerplay-spel med klapp-klapp-passar även efter sliders. De jag mötte online gjorde det då inte.

 

Menyerna – Går faktiskt snabbare att ta sig till titelskärmen nu, men menyerna har jag inte gillat i varken NHL eller FIFA på senare år.

 

 

Slutsats: EA har med NHL 13 gjort flera förbättringar, vissa stora, jämfört med föregångarna. Och det finns inte många minus att klaga på. Ett helgjutet köp om du gillar hockey.

 

 

9/10 – FantastisktTrendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.