En subwoofer byggd efter samma princip som open baffle (OB) högtalarna "Monolith Ref." Denna typen av subwoofer har en dipolkaraktär och kallas även för W-profil / form / shape, också känd som Linkwitz-Dipol. Målet är att få en kompromisslös precis, stenhård, supersnabb och ren basåtergivning ned till 20Hz utan minsta tendens till "sunkig gummibas" karaktär. Alltså en bas som låter som bas egentligen skall låta något man alltför sällan får uppleva med sedvanliga…
Läs hela
En subwoofer byggd efter samma princip som open baffle (OB) högtalarna "Monolith Ref." Denna typen av subwoofer har en dipolkaraktär och kallas även för W-profil / form / shape, också känd som Linkwitz-Dipol. Målet är att få en kompromisslös precis, stenhård, supersnabb och ren basåtergivning ned till 20Hz utan minsta tendens till "sunkig gummibas" karaktär. Alltså en bas som låter som bas egentligen skall låta något man alltför sällan får uppleva med sedvanliga konstruktioner, enligt mitt tycke vart fall! Detta skall upplevas för att fullt förstå skillnaden.
Denna serie med bilder är uppdelad, den första delen är mer allmän inkluderat bilder på tillhörande aktivfilter. Därefter följer några bilder med tillhörande kommentarer för som känner att det kliar i fingrarna, dvs. er med byggintresse. Här går jag in lite mer på teori och annat torftigt snack. Mycket nöje till alla!
LYSNINGSINTRYCK: Jag har tyvärr bara hunnit lyssna kort till denna tingest. Egentligen inte mycket att säga. Ljudet är som förväntat: Stenhårt, snabbt och ultradynamiskt med fingertoppskänsla i alla basnoter samtidigt som basen känns fjäderlätt. Ingen tendens till bummlighet, brum eller odefinierat muller.
Bygget har bl.a. inspirerats av en artikel i Tyska Hobby Hifi 04/2007 sida 30-39, låt mig citera deras egna lyssningsintryck (fritt översatt): "En dipol-subwoofer måste man ha upplevt för att tro. Basnoter exploderar utan förvarning mitt i rummet, basvågorna breder ut sig i rummet och är i nästa sekund försvunna. Inga eftersvängingar, ingen bummlighet, helt enkelt bara pulvertorr bas. Exakt så hör man det allt för sällan, men exakt så skall det upplevas."
Jag kan inget annat än hålla med!
Då frågar du säker om man kan spela högt med den. JAPP bara du har en förstärkare som kan leverera tillräckligt. Jag rekommenderar 2x500Wrms i 8ohm, eller om man kör elementen parallellt 1kWrms i 4ohm. Skadar dock inte med lite mer. I den första omgången testade jag med 2x400Wrms i 8ohm och det räcker alla gånger för musik men vill du gå "crazy" för hemmabio så är det bara att brassa på tills säkringer säger popp, eller kanske trumhinnorna.
Hur låter den högre upp i frekvens >80Hz? Alldeles ypperligt, man skulle kunna förvänta sig att en sub med 18" element i en konventionell konstruktion bara lät bra under 40Hz, resten bara bummligt. Men med OB principen låter det faktiskt lika stenhårt och rent högre upp i frekvens trots elementens storlek. Går den då att lätt integrera med mindre huvudhögtalare? Japp.
OBS: Denna typ av subwoofer nyttjar en liten annan princip för "koppling till rummet" detta innebär att den är något riktningskänslig och inte så möbleringsvänlig. Den skall absolut inte stå i ett hörn, helst en bit ut i rummet eller längs en lång väg. Anledningen till att den inte skall stå i ett hörn är att den i motsättning till en vanlig konstruktion (sluten, basreflex etc.) inte anslår rumsresonanser i hörnplacering (det som gör att vanliga subbar låter högre och bummligare) utan istället tappar i effektivitet i sådan position. Dvs. den får inte samma hjälp av rummet, i gengälld får man istället en mycket mer resonansfri återgivning = renare basljud. Man får helt enkelt trixa mer med placeringen, men när man väl lyckas så kommer "manna från himlen".
Stäng