Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Varför Micro ?

39 svar till detta ämne
  • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 18 augusti 2009 - 11:54

Unregisterede6970ea2
  • Unregisterede6970ea2
  • Beroende

  • 1 141 inlägg
  • 0
Hej,
Jag tillhör den skara som fortfarande inte har skaffat mig en microvågsugn. :P
Tycker fortfarande att man klarar sig med vanlig ugn och inbillar mig dessutom att det blir bättre.
Funderar dock på att skaffa mig en.

Kan ni övertyga mig ? :D
Hur ofta använder ni den och till vad ?

Redigerat av Unregisterede6970ea2, 20 augusti 2009 - 20:59.


#2

Postad 18 augusti 2009 - 12:05

mentalstamina
  • mentalstamina
  • Amatör

  • 75 inlägg
  • 0
Använder min micro väldigt sällan, max en gång i veckan. Använder den till att värma oboj eller tina korv-/hamburgarbröd.

#3

Postad 18 augusti 2009 - 13:51

Monshi
  • Monshi
  • Guru

  • 4 002 inlägg
  • 0
vad använder man en mikro till? vanligast för mig är helt klart att koka gröt och ris. Snabbt, enkelt och lättdiskat.

Ris i mikro? Fungerar utmärkt och sparar energi. Recept?
Ungefär dubbla mängden vatten mot ris, plus lite extra. Lite salt. Som vanligt med andra ord.
In i mikron med lock på full effekt tills det kokar, (1,3 dl ris + 2,5 dl vatten -> 4,2 minuter för mig). Sänk till mikrons lägsta effekt, kör lite kortare än vad det tar att koka på spisen. Vila en stund.
Vill man snabba upp det lita kan man koka upp vattnet i en vattenkokare. Smidigt om större sats då det annars kan ta en stund att koka upp det i mikron.

Mer? Värma rester är givet, trevligt att göra storkok och återuppliva dem i mikron. Koka mjölk, akuttina frysta artiklar (finns bättre sätt att tina på, bara att planera) och koka frysta grönsaker (blir bra nog). Färska grönsaker dock, de får kokas på spisen.

Och inte minst, mikron är det energisnålaste sättet att laga mat på. Vattenkokaren är bättre på att koka vatten men jämfört med spisen eller ugnen drar mikron mindre el.

Saker som kräver mer finess, det gör man inte i mikron. Inte jag iallafall.

#4

Postad 18 augusti 2009 - 13:55

PH2000
  • PH2000
  • Lärjunge

  • 282 inlägg
  • 0
Fixa välling till grabben, 30 sekunder på högsta effekt > blir alltid perfekt resultat!

:D

#5

Postad 18 augusti 2009 - 14:01

Unregisterede3e9db38
  • Unregisterede3e9db38
  • Veteran

  • 1 636 inlägg
  • 0
värma matlådor :D kan bli jobbigt att göra på spisen/ i ugnen hehe. även att snabbtina något från frysen. annars är det rätt uselt med micro, det blir aldrig genomvarmt och bla bla bla

mvh

#6

Postad 18 augusti 2009 - 14:02

Repeat
  • Repeat
  • Lärjunge

  • 284 inlägg
  • 0
Havregrynsgröt direkt i tallriken 3 min på högsta effekt, gäller att hitta "överkokningslagom" annars blir det kladd. Försiktighet när man bär den för spild gröt bränner när den stänker upp... Funkar sju dagar i veckan för ca 40 öre portionen (har gjort i 15 år)...

Glass - två liters hårdfrusen BigPack blir ätbar efter 20 sekunder...

Tina... Allt, varmkorv innan grill etc. Men planering är bättre, tina i kylskåp bäst för då återanvänder du kylan...

Glömde... Matlådan. Gör storkok. Fryser i små lådor. Perfekt när jag, frun, ungarna vill ha mat snabbt och är betydligt bättre än *ävla *orbys... Faktum är - min fru äter numera lunch när hon är hemma pga detta = snäll fru när man kommer hem...

Redigerat av Repeat, 18 augusti 2009 - 14:05.


#7

Postad 18 augusti 2009 - 14:12

jimel
  • jimel
  • Mästare

  • 3 057 inlägg
  • 0
JA som dom flesta andra, värma rester och göra välling till knoddarna :D

#8

Postad 18 augusti 2009 - 17:27

joakim99
  • joakim99
  • Mästare

  • 3 433 inlägg
  • 0
Poppa popcorn.

#9

Postad 18 augusti 2009 - 19:31

moparman
  • moparman
  • Über-Guru

  • 11 727 inlägg
  • 0
En flarra välling...1 minut på full effekt-rumstempererad välling ...Perfekt :D

Min micro är inge vidare effektiv :P

De är no allt ja gör med min micro..

Ja å värmer rester

#10

Postad 18 augusti 2009 - 20:22

Unregisterede6970ea2
  • Unregisterede6970ea2
  • Beroende

  • 1 141 inlägg
  • 0
Snart övertygad. :)


Ris i mikro? Fungerar utmärkt och sparar energi. Recept?
Ungefär dubbla mängden vatten mot ris, plus lite extra. Lite salt. Som vanligt med andra ord.
In i mikron med lock på full effekt tills det kokar, (1,3 dl ris + 2,5 dl vatten -> 4,2 minuter för mig). Sänk till mikrons lägsta effekt, kör lite kortare än vad det tar att koka på spisen. Vila en stund.
Vill man snabba upp det lita kan man koka upp vattnet i en vattenkokare. Smidigt om större sats då det annars kan ta en stund att koka upp det i mikron.

Tack för tips.

Gör storkok. Fryser i små lådor.

Låter smart.

Havregrynsgröt direkt i tallriken 3 min på högsta effekt, gäller att hitta "överkokningslagom" annars blir det kladd. Försiktighet när man bär den för spild gröt bränner när den stänker upp... Funkar sju dagar i veckan för ca 40 öre portionen (har gjort i 15 år)...

Kanske dax för att börja äta gröt igen.

Glass - två liters hårdfrusen BigPack blir ätbar efter 20 sekunder...

Kanon. :)

Poppa popcorn.

Kanon det med. B)

#11

Postad 18 augusti 2009 - 21:50

Monshi
  • Monshi
  • Guru

  • 4 002 inlägg
  • 0
någon lyckats poppa vanliga popcorn i mikro? Ja, inte sådana där dyra trista påsar som tar slut innan man öppnat dem?

Fast popcorn blir ju bäst på spisen, inget snack som saken.

Gröt för den delen. Havregrynsgröt och mannagrynsgröt går mycket bra. Risgrynsgröt fungerar. Andra gröter? Visst, allt som kan kokas!

Mannagrynsgröt, min fix av receptet på paketet:
2 msk gryn per portion
2 dl mjölk per portion
+ ngra gram extra mjölk och lite salt.
Koka upp mjölken (cirka 1 minut per dl mjölk)
i med gryn, Vispa
Max effekt 30 sek
Vispa
max effekt 30 sek
vispa
Nu bör det ha tjocknat en aning
Koka på låg effekt i 2 min.

Extra:
Byt knappt hälften av grynen mot havrekli. Lite fibrer är bra. halv dl havrekli mot 1 msk mannagryn på ett ungefär. Man får testa lite se hur mycket som smakar bra.

Sedan i mannagryn- och havregrynsgröt alltid lite krossade linfrön EFTER den kokats (om innan blir det seg gröt) samt lite solroskärnor. Dock inte för mycket av det senare. Räknade igenom en portion h-gröt en gång, fann att mer än hälften av energin i måltiden var den handfull av frön jag lagt till. Mycket energi (fett) i dem.

Bra lunch eller frukost, inget snack om saken. Ägget jag har till, det kokar jag dock inte i mikron

#12

Postad 19 augusti 2009 - 06:28

Unregisterede6970ea2
  • Unregisterede6970ea2
  • Beroende

  • 1 141 inlägg
  • 0
Hi hi hi Nej Ägg verkar inte var någon bra idé.
Vilken Jädra smäll det blev med det stora ägget.

#13

Postad 19 augusti 2009 - 06:53

Unregistered124686ac
  • Unregistered124686ac
  • Über-Guru

  • 11 229 inlägg
  • 0
Jag tinar nästa all mat från frysen i mikron (skulle man inte ha mikro så måste man göra en betydligt bättre planering av middagen), med detta så kan man bestämma 10minuter innan vad man ska tillaga. Bröd på morgonen är utmärkt att tina upp. Sedan är det att värma rester. Att använda mikron som matlagning är dock inte så vanligt, jag kör dock bakade potatis, en falukorvgryta, tex-mex tallrik i mikron.

#14

Postad 19 augusti 2009 - 09:33

Monshi
  • Monshi
  • Guru

  • 4 002 inlägg
  • 0
Que - spara energi!
Bröd - ta fram kvällen före. Det torde vara enkelt
Mat - ta fram på morgonen, lägg i kylen. Eller än hellre, kvällen innan då den garanterat hinner tina.
Alternativt, vattenbad är bättre och tar inte så lång tid.

Tina i mikron bara när det är akut. Maten mår bättre av det, din elräkning likaså.

#15

Postad 19 augusti 2009 - 09:39

Repeat
  • Repeat
  • Lärjunge

  • 284 inlägg
  • 0

Que - spara energi!
Bröd - ta fram kvällen före. Det torde vara enkelt
Mat - ta fram på morgonen, lägg i kylen. Eller än hellre, kvällen innan då den garanterat hinner tina.
Alternativt, vattenbad är bättre och tar inte så lång tid.

Tina i mikron bara när det är akut. Maten mår bättre av det, din elräkning likaså.

Försöker lära familjen att tina i kylen är optimalt för elräkning och miljö. För att inte tala om rötmånaden som vi nyss passerat... Att planera är underskattat - men tråkigt om man inte fått in det i "ryggmärgen" så att det bara händer...

#16

Postad 19 augusti 2009 - 09:44

masse70
  • masse70
  • Mega-Guru

  • 8 527 inlägg
  • 0
Egentligen förstår jag inte alls varför någon i herrens år 2009 ens ska behöva övertalas om att skaffa micros samt om dess fördelar? :)

Snarare det omvända att varför ska man INTE skaffa sig en vore betydligt mer befogat.

Jag menar den har funnits rätt många år vid det här laget och ingen kan väl ha lyckats undgå vad man kan göra med en micro såvida man inte bott på en öde senaste 20-30 åren.

Idag anser iaf jag att det är en lika självklar sak i hemmet som att ha en telefon eller tv.

Redigerat av masse70, 19 augusti 2009 - 09:45.


#17

Postad 19 augusti 2009 - 11:01

Unregisterede6970ea2
  • Unregisterede6970ea2
  • Beroende

  • 1 141 inlägg
  • 0
ja det är väl sant.
Titeln kanske borde varit. "Varför Micro, är den överflödig ?"

#18

Postad 21 augusti 2009 - 09:25

Repeat
  • Repeat
  • Lärjunge

  • 284 inlägg
  • 0

Egentligen förstår jag inte alls varför någon i herrens år 2009 ens ska behöva övertalas om att skaffa micros samt om dess fördelar? B)

Snarare det omvända att varför ska man INTE skaffa sig en vore betydligt mer befogat.

Jag menar den har funnits rätt många år vid det här laget och ingen kan väl ha lyckats undgå vad man kan göra med en micro såvida man inte bott på en öde senaste 20-30 åren.

Idag anser iaf jag att det är en lika självklar sak i hemmet som att ha en telefon eller tv.

Och i herrens år 2009 är det faktiskt ganska många som har en skärm (ingen tv) och en mobil (ingen telefon) så - var är utvecklingen på Micron? Har den utecklats, crisp, tin-program, kokprogram ja... Det är inte mycket till utveckling.
Så min fortsättningsfråga är -Vart är Micron i morgon? Vad vill Vi ha den till? Om den ska ta de steg som datorerna gjort på 20år så vill jag faen kunna poppa vanliga popcorn och koka ägg. Sådetså!
:lol:

#19

Postad 21 augusti 2009 - 09:38

Monshi
  • Monshi
  • Guru

  • 4 002 inlägg
  • 0
Motivering till att man inte ska köpa mikro torde vara den enkla rena att det blir ytterligare en pryl att ställa på den minimala köksbänken där det redan står
en kaffekokare
en vattenkokare
en blender
en stavmixer
en bakmaskin (för du är en av de som hävdar det brödet är gott)
en bänkdiskmaskin
osv.

För inte är det snyggt med en mikro, de flesta ser ut som plastbomber redo att explodera av, ja, ett strutsägg. I ett modernt kök planerar man oftast in mikron i ett skåp, likt en inbyggnadsugn, där är det ingen fråga om man ska ha eller ej.

Koka ägg i mikro? Tror det går om man kläcker det och lägger det i en form av vattenbad. Annars är det svårt, det är helt enkelt i naturen av äggets struktur som problemet ligger.
Proteinerna stelnar innan vattnet kokar och stänger in vattnet. När vattnet väl tar sig ut sker det med en väldig kraft. Samma anledning till att det fräser och sprätter om kött man kör i mikron. Och även svamp som kan hoppa och ha sig.

#20

Postad 21 augusti 2009 - 20:00

jimel
  • jimel
  • Mästare

  • 3 057 inlägg
  • 0
Popa vanliga popcorn i micron gjorde vi för säkert 15 år sedan, morsan va på något plast party och köpte hem en grej man kunde använda, funkade skitbra förutom att dom blev torra som sjutton och saltet fastnade inte alls :lol:

#21

Postad 21 augusti 2009 - 21:43

Tompaz
  • Tompaz
  • Användare

  • 161 inlägg
  • 0
bacon går perfekt att laga i micron, ta en tallrik, lägg 2st papper hushållspapper, lägg ut baconet på pappret, täck med ytterligare 2st papper, tryck till lite och sen in i micron i ca 2min, tiden kan man få variera lite beroende på bacon och microns effekt :lol:

#22

Postad 22 augusti 2009 - 12:15

Unregisteredcc23e210
  • Unregisteredcc23e210
  • Veteran

  • 1 766 inlägg
  • 0
Överflödig? Aldrig i livet! Jag använder min micro dagligen och det kan vara allt från att värma upp matrester från gårdagen till att värma upp en kopp Oboy eller Té. Micropizzor brukar jag också köra ibland när jag är hungrig och vill ha något snabbt i magen. Smidigt och gott!
Tina upp nedfryst bröd fungerar också riktigt bra om man glömt ta ut det ur frysen tidigare. Samma sak med bullar och annat fikabröd. Glass i storpack brukar jag köra någon minut i micron, så blir det inte stenhårt när man ska sleva upp lite. Och micropopcorn är nästan ett krav när man ska se en bra film.

Jag skulle inte klara mig utan en micro och jag förstår mig inte på dem som inte har en. Allt blir ju så mycket smidigare och i ett normalstort kök (inte kokvrå) tar de flesta microugnar inte så jättestor plats.

#23

Postad 23 augusti 2009 - 18:21

torneheim
  • torneheim
  • Användare

  • 126 inlägg
  • 0
Klart man ska ha mikro! Fast nuförtiden blir det i en kombinationsugn staplad uppepå en pyrolysare så att man inte förlorar bänkyta. Klart man inte ska ha en lös mikro om det går att undvika. Fast att leva utan mikro blir svårt när man väl vant sig vid att ha en.

Fast mikropopcorn? Never!

#24

Postad 23 augusti 2009 - 18:26

masse70
  • masse70
  • Mega-Guru

  • 8 527 inlägg
  • 0

Klart man ska ha mikro! Fast nuförtiden blir det i en kombinationsugn staplad uppepå en pyrolysare så att man inte förlorar bänkyta. Klart man inte ska ha en lös mikro om det går att undvika. Fast att leva utan mikro blir svårt när man väl vant sig vid att ha en.

Fast mikropopcorn? Never!


I beg to disagree, micropop rulez :D

#25

Postad 23 augusti 2009 - 18:38

Unregistered9d8a0d93
  • Unregistered9d8a0d93
  • Mästare

  • 2 585 inlägg
  • 0

Motivering till att man inte ska köpa mikro torde vara den enkla rena att det blir ytterligare en pryl att ställa på den minimala köksbänken där det redan står
en kaffekokare
en vattenkokare
en blender
en stavmixer
en bakmaskin (för du är en av de som hävdar det brödet är gott)
en bänkdiskmaskin
osv.

För inte är det snyggt med en mikro, de flesta ser ut som plastbomber redo att explodera av, ja, ett strutsägg. I ett modernt kök planerar man oftast in mikron i ett skåp, likt en inbyggnadsugn, där är det ingen fråga om man ska ha eller ej.

Koka ägg i mikro? Tror det går om man kläcker det och lägger det i en form av vattenbad. Annars är det svårt, det är helt enkelt i naturen av äggets struktur som problemet ligger.
Proteinerna stelnar innan vattnet kokar och stänger in vattnet. När vattnet väl tar sig ut sker det med en väldig kraft. Samma anledning till att det fräser och sprätter om kött man kör i mikron. Och även svamp som kan hoppa och ha sig.


Måste du ha alla dessa prylar framme hela tiden då ?

#26

Postad 23 augusti 2009 - 18:40

-Palle-
  • -Palle-
  • Mästare

  • 3 878 inlägg
  • 0
Micron är ju perfekt för att bla tina kött vid spontana grillkvällar :D

#27

Postad 23 augusti 2009 - 18:50

masse70
  • masse70
  • Mega-Guru

  • 8 527 inlägg
  • 0
Dom som idag 2009 säger att micron är onödig är väl samma människor som säger att det var bättre förr och vad gjorde vi för 100 år sen då vi levde i harmoni med naturen. "Allt går att planera" osv.

Jag säger bara, släpp sargen och omfammna nutiden! :D

#28

Postad 23 augusti 2009 - 19:22

Monshi
  • Monshi
  • Guru

  • 4 002 inlägg
  • 0

I beg to disagree, micropop rulez :D

Gissar - ung nog att vara van vid dessa och inte de som man poppar i kastrull.

#29

Postad 23 augusti 2009 - 19:31

masse70
  • masse70
  • Mega-Guru

  • 8 527 inlägg
  • 0

Gissar - ung nog att vara van vid dessa och inte de som man poppar i kastrull.


Tja om du menar att vara 40 år gammal ung så tack för komplimangen :D

Och jo , jag minns med fasa de man poppar i kastrull, flottigt, vidbränt och opoppade korn etc....

Jämfört med de micropop jag använder där jag alltid får perfekt resultat, oflottigt, maximalt antal poppade korn och inga brända så långt ögat kan se. Dessutom överlägsen smak och konsistens imo.

Hur gammal är du själv?

Redigerat av masse70, 23 augusti 2009 - 19:35.


#30

Postad 24 augusti 2009 - 10:57

Monshi
  • Monshi
  • Guru

  • 4 002 inlägg
  • 0
Ha, brända popcorn i kastrull.. Nej nej, inte när jag poppar! Visst, av en deciliter popcorn i kastrullen blir det väl några få som inte poppas alls och en del som är halvpoppade men i smak, så rena och goda som de är, kan inte mikropop mäta sig. De smakar lite artificiellt i min mun.
Samt som alltid med alla halvfabrikat, de smakar ju exakt LIKA varje gång de man poppar i mikron. Trist så in i bomben! Visst, kan kan krydda även det men...

Samt en deciliter i kastrull ger en stooor skål av goda popcorn, en påse i mikron för 10 gånger priset och 1/5 av smaken ger inte i närheten lika mycket.

Ålder? 30+ några år

#31

Postad 24 augusti 2009 - 11:06

masse70
  • masse70
  • Mega-Guru

  • 8 527 inlägg
  • 0
Tänk vad skönt det är att få tycka 100% helt olika! :D

#32

Postad 24 augusti 2009 - 20:20

Unregisterede6970ea2
  • Unregisterede6970ea2
  • Beroende

  • 1 141 inlägg
  • 0
För popcorn funkar "Big Popper" kanon.

Ålder? Massor. :o

#33

Postad 24 augusti 2009 - 22:59

Unregistered1092
  • Unregistered1092
  • Veteran

  • 1 623 inlägg
  • 0
Jag tror att micron blivit onödig nu när så många nya ugnar också har varmluftsugn i en & samma ugn.
Själv har jag inte använt ägt en micro på väldigt länge då jag oftast lägger mat på upptining & planerar mina mål hyffsat bra.

Micron kan ju vara bra till vissa grejer men ska man värma upp en lunch så går det minst lika bra att använda en kastrul & maten blir genomvarm.

#34

Postad 25 augusti 2009 - 00:10

torneheim
  • torneheim
  • Användare

  • 126 inlägg
  • 0
Kombinationsugn med mikro, grill och varmluft is where it's at om man gör om/gör rätt från början. Så kan man använda det som passar bäst till det man gör på kortare tid.

#35

Postad 25 augusti 2009 - 00:21

genstruktur
  • genstruktur
  • Guru

  • 5 618 inlägg
  • 0
Att "laga" någon mat i micron är helt värdelöst om man jämför med vanlig ugn/spis/grill/etc. Skulle jag aldrig göra......verkar inte som någon i tråden gör det heller :o .

Själv kokar jag gröt, värmer oboy, poppar popcorn och tinar/vämer mat.

Redigerat av genstruktur, 25 augusti 2009 - 00:24.


#36

Postad 25 augusti 2009 - 06:01

Unregisterede6970ea2
  • Unregisterede6970ea2
  • Beroende

  • 1 141 inlägg
  • 0

Att "laga" någon mat i micron är helt värdelöst om man jämför med vanlig ugn/spis/grill/etc. Skulle jag aldrig göra......verkar inte som någon i tråden gör det heller :o .

Själv kokar jag gröt, värmer oboy, poppar popcorn och tinar/vämer mat.

Verkar vara en väldigt bra sammanfattning.

#37

Postad 25 augusti 2009 - 23:23

Unregisteredc96d6be8
  • Unregisteredc96d6be8
  • Mega-Guru

  • 7 392 inlägg
  • 0

Och i herrens år 2009 är det faktiskt ganska många som har en skärm (ingen tv) och en mobil (ingen telefon) så - var är utvecklingen på Micron? Har den utecklats, crisp, tin-program, kokprogram ja... Det är inte mycket till utveckling.
Så min fortsättningsfråga är -Vart är Micron i morgon? Vad vill Vi ha den till? Om den ska ta de steg som datorerna gjort på 20år så vill jag faen kunna poppa vanliga popcorn och koka ägg. Sådetså!
:)


Koka ägg går faktiskt rätt bra, finns tom särskilda äggkokare för mikro men de är inte helt nödvändiga. Två små kaffekoppar funkar lika bra om de inte trillar, tänk bara på att man måste göra ett litet hål i skalet och sen sluta in det mellan kaffekopparna med lite vatten i.

Äggkokare för micro

#38

Postad 10 september 2009 - 19:04

spectorz
  • spectorz
  • Rookie

  • 9 inlägg
  • 0
Tråkigt nog har jag aldrig tid att laga mat, mikron är min bästa vän. Lunch á 20 min, middag lite lyx, á 30 min.
Skulle aldrig klara mig utan en mikrovågsugn, mitt företag skulle gå i kras!

#39

Postad 10 september 2009 - 19:10

Unregisterede6970ea2
  • Unregisterede6970ea2
  • Beroende

  • 1 141 inlägg
  • 0
Ja de tär väl enkelheten och snabbheten som talar för micron.

#40

Postad 10 september 2009 - 22:44

Professor_Kalkyl
  • Professor_Kalkyl
  • Guru

  • 4 342 inlägg
  • 0
Enda gången jag själv anser att en micro är bra, är när man ska hem på lunch och värma rester, annars är det ung eller spis som gäller, blir såååå mycket godare.



0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

  • tnorlund
    2024-04-22 20:00:21
  • Nya hyllor. 2670 DVD+Blu-Ray
    tnorlund
    2024-04-22 19:58:56
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:17:29
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:09:47
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 16:57:35
  • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.