Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Högtalare för Atmos m.m.

48 svar till detta ämne Atmos DTS:X Auro-3D Revel Mirage
  • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 24 juli 2023 - 18:23

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Jag har tänkt göra om med lite fler högtalare. Dolby Atmos är väl det dominerande formatet, men det kan vara roligt om det även fungerar med DTS:X och ev. Auro-3D.

 

Jag har läst på en del i instruktioner för de olika systemen och en del olika apparater (försteg och högtalare) från flera tillverkare samt en del forumtrådar m.m. Jag har därför en del tankar om hur jag ska göra, men vill gärna få lite idéer från andra om hur jag ska göra i mitt inte helt optimala rum.

 

För att visa hur rummet ser ut och högtalare är placerade nu så lägger jag in ett par bilder nedan, det finns fler i mitt galleri. Sen kommer jag att posta ett inlägg med några skisser på rummet och därefter några av mina egna tankar. Det blir för långt om jag skriver allt i ett inlägg.

 

Fram har jag två golvhögtalare och en center, bak två högtalare på sidorna, sub är ett hål i golvet fram (Infinite Baffle). Jag har redan köpt fyra högtalare att montera i taket.

 

Högtalarna är:

Revel Performa3 F208

Revel Performa3 C208

Mirage OM-R2

BMS 18N862

Revel C763L (ej monterade än)

 

Bifogad fil  IMG_3699.jpg   189,36K   0 Antal nerladdningar

 

Rummet är 4,2 m brett, 4,4 m långt och 2,27 m till akustiktaket (2,52 m utan detta).

Högtalarna fram är uppställda så att det är lika långt (3,4 m) till alla tre fram (sub 3,5 m).

Duken är förskjuten lite åt höger, högtalare och soffa centrerade framför duken.

Avståndet till högtalarna på sidorna (bak) skiljer lite, 2,1 resp. 2,3 m.

 

Bifogad fil  DSC06298.jpg   184,72K   0 Antal nerladdningar

 

En svårighet här att soffan står nästan mot bakväggen, det är en hylla bakom som får fram den lite.

Lite beroende på hur jag sitter så är öronen 40-45 cm från bakväggen.

Öronen är då i höjd med överkant på nackstöden, c:a 95 cm från golvet.

 

Som kanske framgår av bilderna så kommer en högtalare att skymma en del av bilden om man sitter längst ut på sidorna och ser på film med bredbild. Detta är en medveten kompromiss för att få stor bild när 1-2 personer tittar, vilket är vanligast hos mig.

 

Den sista bilden är från Meridians konfigurationsprogram och visar avstånden till högtalarna. 

 

Bifogad fil  Högtalaravstånd.png   29,89K   0 Antal nerladdningar


Redigerat av Erik_N, 24 juli 2023 - 18:24.


#2

Postad 24 juli 2023 - 18:31

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Den första skissen är uppifrån och här kan man se lite vinklar till högtalarna.

Jag har även ritat in soffan och hyllorna, men inte soffbordet.

 

Bifogad fil  Vy uppifrån.jpg   141,22K   0 Antal nerladdningar

 

Nästa skiss är bakifrån och här har jag inte tagit med soffa och hyllor.

Måtten till vänster visar höjd på bänk samt duk och tak.

Måtten till höger visar höjd på diskanter i högtalare samt öronen.

 

Bifogad fil  Vy bakifrån.jpg   141,33K   0 Antal nerladdningar

 

Den sista skissen är sett från vänster, med soffa och hyllan över den.

Här blir det lite dubbelmåttsättning med tidigare skisser, för att man inte ska behöva bläddra fram och tillbaka. 

 

Bifogad fil  Vy vänster.jpg   134,78K   0 Antal nerladdningar


Redigerat av Erik_N, 24 juli 2023 - 18:31.


#3

Postad 24 juli 2023 - 18:36

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Fram så tror jag att det inte är så mycket att ändra på. Sidohögtalarna står 22,5 grader ut från mittlinjen, vilket brukar anses lämpligt. Det passar även rätt bra med duken, om man nöjer sig att se hela från de två platserna i mitten. De är vinklade in mot mitten på soffan.

 

Centern är vinklad upp c:a 5,5 grader, mot huvudhöjd i soffan. Centern har fått styra hur långt fram sidohögtalarna står, så att avståndet är lika stort till alla tre.

 

Några synpunkter på detta?

 

Det man kan fundera på är om jag ska ha fler högtalare fram?

Med fönster på ena sidan och dörröppning på den andra så känns det svårt att få till Front Wide.

Höjdhögtalare fram kan användas i vissa fall, men jag vet inte om det är något som jag bör lägga något krut på?

 

Subben sitter där den sitter. Innan den installerades så utfördes mätningar för att bestämma placeringen. I samband med att den justerade in mättes på samtliga platser i soffan och det konstaterades att ljudtrycket var tämligen jämnt på bredden, men minskar om man lutar sig fram. Jag känner inte att det är aktuellt att ställa in några subbar i rummet.



#4

Postad 24 juli 2023 - 18:40

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Bakhögtalare är en svår del när soffan står som den gör, och jag vill inte flytta den längre fram. Det gäller alltså att få till den bästa kompromissen här.

 

De sitter nu rätt högt upp på sidorna, för så skulle det va förr (Pro Logic). Från början hade jag ett par Mirage MBS, som senare byttes ut mot dessa Mirage OM-R2. Båda är av konstruktionen bipoler. De jag har nu har en 6,5” bas som spelar rakt ut och två diskanter på de något vinklade ytorna, som alltså spelar lite snett framåt och bakåt. Det ska göra dem lite ”rundstrålande”. 

 

Till skillnad från dipoler så ska bipoler vara helt OK att använda för Atmos: https://www.soundand...nds-atmos-setup

 

 

Jag har många gånger funderat på om jag skulle kunna utöka till 7.1, med högtalare även på bakväggen, men blivit avrådd från detta. De kommer att hamna för nära lyssningsplatserna och då blir det inte bra. Så jag tror jag ger upp den tanken redan nu, igen.

 

Det som jag tänker att jag kan förbättra är höjden. Enligt de rekommendationer jag läst så bör bakhögtalarnas höjd vara 1,00-1,25 gånger de främre högtalarnas höjd, och så nära 1,00 som möjligt verkar förespråkas. Jag utgår från att det då är diskanternas höjd man jämför.

 

Nu sitter diskanterna i de bakre högtalarna 467 mm högre än de i golvhögtalarna fram. Om jag sänker bakhögtalarna så mycket så kommer de att hamna med underkant i höjd med nackstöden, fullt möjligt alltså. Frågan är om det kan finnas några nackdelar med det? Att de hamnar för nära öronen? Om jag sänker dem t.ex. 300 mm så hamnar de på en höjd 1,15 gånger golvhögtalarna.

 

Nästa del av bakhögtalarna är om jag ska flytta bak dem en bit?

 

Som man kan se på skisserna så sitter högtalarna med centrum 660 mm från bakvägen, kanten 515 mm i från. En anledning till att de sitter just där att skorstenen sitter vänster bak, det var lättare att skruva i väggen bredvid. Nu kan jag tänka mig att borra och plugga i skorstenen.

Skulle det bli bättre om jag flyttar dem bakåt? Eftersom de har diskanter som även spelar snett bakåt så kanske det inte är bra att gå för långt bak? Vad kan vara lämpligt?

 

Låter det här vettigt, eller har ni andra tankar om hur jag ska få det minst dåliga ljudet bak?



#5

Postad 24 juli 2023 - 18:49

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Till sist så har vi de nya högtalarna som ska sitta i taket. De jag har är gjorda för infälld montering och har inbyggda lådor, således någorlunda enkla att placera ut i sånt tak som jag har (med lite förstärkning över skivorna). De är dock rätt stora, hålet ska vara 286 mm i diameter och gallren är 317 mm.

 

De är lite speciellt utformade med vinklade element, så jag lägger in en bild för att visa.

 

Revel-C763L-1605x1605px-ds1.jpg?sw=626&sh=626&sm=fit&sfrm=png

 

Bruksanvisningen visar bara hur man kan montera dem i tak för 5.1. eller 7.1, inte Atmos etc. Där visar de att de kan sitta långt fram och på sidorna för att ge en bra ljud i lyssningsposition.

 

Jag har som sagt läst en massa bruksanvisningar och instruktioner för hur man ska placera högtalarna för Atmos och andra format, men de har alltid lite mer lämpliga rum än jag. 

 

För Atmos brukar gälla att de ska sitta i linje bakåt från de främre högtalarna, med de bakre bakom sittplatserna och de främre framför. Jag har dock även hört/läst att man bör sätta dem utanför de yttersta sittplatserna.

 

Min tolkning och tanke kring detta är att jag bör sätta dem nästan så långt bak och ut åt sidorna det går, eller vore det fel?

 

För att sätta dem långt bak så finns det en komplikation med hyllan som projektorn står på och sträcker sig åt höger. Den sticker ut 380 mm, så sätter jag högtalarna långt bak blir den i vägen. Jag skulle kunna ta bort den och sätta en mindre hylla för projektorn, men helst inte.

 

Vad tror ni om placeringen av de bakre högtalarna i taket? Kan jag sätta dem en liten bit från bakväggen och långt ut på sidorna? Jag tänker att det kan funka med att vinkla dem mot mitten på soffan. 

 

Sen har vi nästa par att montera i taket, längre fram. Hur lång fram då? Ska mina sitta mitt rummet och vinklas bak mot mitten på soffan? Ska de sitta så långt ut det går, eller mer i linje med golvhögtalarna?

 

 

Det var nog allt jag hade att skriva själv om det här, så nu tar jag tacksamt emot alla tankar och idéer om hur jag kan få det så bra som möjligt i mitt vardagsrum. 



#6

Postad 25 juli 2023 - 06:00

MKarlsson74
  • MKarlsson74
  • Guru

  • 6 316 inlägg
  • 1

Jag har sett flera videos på youtube där Anthony Grimani ger sin syn vad som funkat bäst på alla de installationer som han och hans team gjort. De är inte exakt vad Dolby föreslår men de upplever det funkar bättre i verkligheten. 

Då sätter de takhögtalarna i linje mitt mellan centern och fronthögtalarna och hans förslag är ca 20-30 grader framför och bakom. Nu har du problem att sätta de så bakom men man kanske ska testa och ta ner i övre delen av bakväggen?

Bifogad fil  20230531_224328.jpg   105,44K   0 Antal nerladdningar

 



#7

Postad 25 juli 2023 - 07:13

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0
Kul projekt! Några tankar:

LCR är väl placerade med vettiga vinklar mot mlp. Gissar att de är utdragna från främre vägg och sida för att låta så bra som möjligt? Anledningen till frågan är om det ändå finns möjlighet för en liten tweak och då följa med för soffan framåt i rummet? Läser att du är tydlig med att soffan stannar där den är, jag hade gärna utmanat att få den lite framåt, en bit från bakre väggen. Men går det inte så är vi klara där och för lcr.

Nu när du ska satsa på atmos så behöver surround flyttas ned. De flesta talar om akustiskt centrum för högtalaren vid eller strax över ditt öra. Motivet är för att få isär surround och atmos och därmed få en bättre tredimensionellt ljud. Jag skulle också vilja få bak högtalarna ngt i rummet så de minst är på 90 grader, helst mer nu när du kör utan surround back. En sak som kan motivera att ha surround ngt högre än öra är för att undvika hotspot för personer som sitter ute i kanterna av soffan. Det är inte kul med en högtalare rakt i örat. Men försök håll ned dem så mkt det går. Jag har precis gjort en sådan här justering och det är påtagligt bättre i mlp.

Surround back blir tight när du sitter så pass nära. Vill ändå säga att om soffan hade kommit fram ex trettio cm så hade jag funderat om det inte finns ett case ändå. Jag hade det i mitt gamla rum med ca 70 cm från högtalare till öra och det gav en klar vinst.

Atmos säger placering 0,5-0,7 av rummet bredd och i linje med LR. Inte utanför. Och numera är det snarare populärt att dra in dem innanför LR precis som Mkarlsson visar. Jag hade inte dragit in dem riktigt så långt men jag hade definitivt lagt dem lite innanför LR och enligt de vinklar dolby förespråkar, typ 45 grader och i ditt fall bak blir det mindre förstås. De får placeras så långt bak det går. Och en viktig detalj är att vinkla/vrida dem mot mlp. Det kommer ge dig mer detaljer och du kan ha nivån ngt lägre och få en bättre helhet.

Lycka till!

#8

Postad 25 juli 2023 - 08:33

professorB
  • professorB
  • Beroende

  • 1 288 inlägg
  • 0
En uppställning som jag hade med soffa nästan ända bak var att lägga surround bak på golvet bakom soffan och låta de spela rakt uppåt. Direktljud tas bort av soffan och reflex från taket ger bra omgivningsljud. I ditt fall med akustiktak kan det kanske bli mindre bra dock.

#9

Postad 25 juli 2023 - 09:08

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Tack så mycket för svaren alla tre!

 

Jag ska leta reda på filmerna du nämner MKarlsson74 och titta på dem. Jag har faktiskt tänkt lite på det du skriver om bakhögtalare som sitter en bit upp och spelar nedåt, men jag vet inte om det blir bra. professorB är lite på samma linje, fast underifrån istället. För det senare blir dock även hyllan bakom soffan i vägen.

 

För att svara DPC så är de främre högtalarna placerade som en kombination av att få ut dem en bit från främre väggen och att avståndet till lyssningsplatsen ska bli lika. Jag placerade centern där jag tyckte det såg bra ut på bänken och sen golvhögtalarna på samma avstånd, och tyckte det så lagom ut. Jag har inte lyssnat och provat dem fram och tillbaka.

 

Jag har tänkt tanken att visst skulle jag kunna flytta fram soffan en decimeter eller två, men då blir golvytan ännu mindre. Jag känner att det blir lite konstigt i rummet så, att få en massa oanvänd yta bakom soffan. Det är möjligt att det går att få lite bättre ljud bak så, men jag vet inte om jag vill göra så ändå.

 

Om jag flyttar bakhögtalarna 30 cm bakåt så hamnar de 9 cm bakom öronen, någon grad bakom alltså. Det går att flytta 21 cm till, men jag vet inte om det är bra att få dem ända in i hörnen?

 

Sänkningen tror jag får bli 30-40 cm, den hamnar då 17-7 cm över öronen. Sitter man i hörnet på soffan så får man då c:a 70 till en diskant. Jag vet inte om det är för nära? Ser att du hade just så till surround back och att det funkade.

 

Nu när jag skannat mina skisser så ska jag sudda ut bakhögtalarna och försöka rita på lite nya positioner. Ska titta på nämnda filmer och sen försöka rita in förslag på placering av högtalarna i taket.

 

Om man ska kompromissa med en bred soffa, kan man då tänka sig att de bakre högtalarna ska sitta bredare isär än de främre; eller är det viktigt att de sitter lika?

 

 



#10

Postad 25 juli 2023 - 09:49

Dakota 57
  • Dakota 57
  • Lärjunge

  • 398 inlägg
  • 0
Som den röda bilden visar har jag monterat mina , nu har jag förvisso stativhögtalare som hänger i krokar och kedjor i taket och vinklade så gott det går mot sweetspot , jag har också 1400mm från soffan till bakväggen så det blir ju lite lättare förstås.

Som ett tips så kollade jag på Home Teahter Gurus på youtube , han förklarar på ett lättförstått sätt hur Atmos ska monteras och i vilka grader dom ska monteras.

#11

Postad 25 juli 2023 - 11:25

Loco.spk
  • Loco.spk
  • Mästare

  • 3 204 inlägg
  • 0

Jag håller med om att det är tveksamt om du kan få bakre surround att bli bra med dessa förutsättningar. Jag testade för många år sedan när jag hade liknande problem med soffan mot väggen. Att ha dem i huvudhöjd vill jag påstå att du direkt ska avskriva, det går inte att få det vettigt med dem så nära soffan. Inte ens om du anstränger dig och sitter mitt mellan. Än mindre om du rör dig lite åt kanterna.

 

Det enda som lät någorlunda ok var att göra som professorB föreslog och lägga dem på golvet bakom soffan så de spelar diffust uppåt. Men jag tog ganska snabbt bort dem helt för jag tyckte mest det blev annorlunda, inte bättre.

 

Jag ska faktiskt ge detta en chans till i dagarna för jag frigjorde nyss två likadana högtalare som jag använder för nuvarande surround. Har i nuvarande biorum ca 2 meter från soffan till väggen så förutsättningarna torde vara snudd på optimala.


Redigerat av Loco.spk, 25 juli 2023 - 11:26.


#12

Postad 25 juli 2023 - 11:46

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0
Erik, det låter som lcr är precis där de ska! Lämna dem så.

Rörande soffan, prova att sätt dig en eller två decimeter längre fram utan att flytta soffan. Hur låter det då? Vi vill ju inte sabotera bra ljud för lcr eller basen.

Föreslagen placering av surround låter klockren! Ngn grad bakom blir bra. Om man ska gå längre bak är det för att kompensera mer för avsaknad av surround back. Höjd låter också bra!

När jag hade back och det avståndet så ska jag säga att högtalarna satt högre upp, drygt 30 cm över öra för att undvika hotspot. Men jag tycker du ska prova med det du förslog. Det låter som det bästa för dina två prioriterade platser.
Ev bakre högtalare behöver inte sitta på samma bredd som lcr. Tror jag har mina strax innanför lr.

#13

Postad 25 juli 2023 - 12:25

LJN
  • LJN
  • Forumräv

  • 895 inlägg
  • 0

Erik, du har inte problem med "bumblig-rumsbetonad" bas när du sitter så nära bakvägg! Hemma hos mig så är det ingen "hifi-position" utan jag sitter ungefär en meter ut från bakvägg och i mitt fall så är den positionen lyckad. Har 4 st äldre subbar typ Profundus Y-4 med en i varje rumshörn. Och en Anti-Mode DualCore 2.0 rätar ut frekvensgången för dom.

 

Hälsningar, Lennart J ( projektjobbar fortfarande på Aspa Bruk på timbasis då och då) 



#14

Postad 25 juli 2023 - 22:02

MKarlsson74
  • MKarlsson74
  • Guru

  • 6 316 inlägg
  • 0

Tack så mycket för svaren alla tre!

 

Jag ska leta reda på filmerna du nämner MKarlsson74 och titta på dem.

Det finns flera videos på Audioholics: https://www.youtube....hNpBKtyJcxJ4Ajl
Sen finns det flera videos på avpro edge:  https://www.youtube....oU-3Pn55HsdmqLK

Och bilden fick jag från denna videon: https://youtu.be/_d3cLOO3urQ
 



#15

Postad 25 juli 2023 - 22:07

nyborjare
  • nyborjare
  • Forumräv

  • 714 inlägg
  • 0

https://www.dolby.co...er-setup-guides



#16

Postad 26 juli 2023 - 09:09

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Tack så mycket för alla svar här! Jag ska försöka svara och kommentera lite i tur och ordning.

 

Som den röda bilden visar har jag monterat mina , nu har jag förvisso stativhögtalare som hänger i krokar och kedjor i taket och vinklade så gott det går mot sweetspot , jag har också 1400mm från soffan till bakväggen så det blir ju lite lättare förstås.

Som ett tips så kollade jag på Home Teahter Gurus på youtube , han förklarar på ett lättförstått sätt hur Atmos ska monteras och i vilka grader dom ska monteras.

 

Ja, det blir enklare att få till det bra när man har så stort avstånd mellan sittplatserna och bakväggen. Så är det tyvärr inte hos mig.

 

Om man tittar på den röda bilden så kan man se att högtalarna i taket sitter på linjer som går rakt bak från punkter mellan center och sidohögtalare fram, som förespråkas av många.

Vidare kan man se att soffan är en tämligen liten sak mitt i bilden, vilket gör att dessa linjer går utanför de yttersta sittplatserna. Det här har jag förstått är viktigt för att det ska låta OK även på de yttre platserna.

 

Det är här det blir konflikt med hur det ser ut i mitt rum. Sätter jag högtalarna i taket så i förhållande till de främre högtalarna så kommer de att hamna innanför de yttre platserna i soffan. Om jag bara vill få bra ljud på de två platserna i mitten så kan jag göra så, men jag vill att det även ska låta OK på de yttre platserna.

 

Jag får mäta, rita och fundera lite på hur jag ska få till den minst dåliga kompromissen i mitt rum.


Redigerat av Erik_N, 26 juli 2023 - 11:04.


#17

Postad 26 juli 2023 - 09:17

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Jag håller med om att det är tveksamt om du kan få bakre surround att bli bra med dessa förutsättningar. Jag testade för många år sedan när jag hade liknande problem med soffan mot väggen. Att ha dem i huvudhöjd vill jag påstå att du direkt ska avskriva, det går inte att få det vettigt med dem så nära soffan. Inte ens om du anstränger dig och sitter mitt mellan. Än mindre om du rör dig lite åt kanterna.

 

Det enda som lät någorlunda ok var att göra som professorB föreslog och lägga dem på golvet bakom soffan så de spelar diffust uppåt. Men jag tog ganska snabbt bort dem helt för jag tyckte mest det blev annorlunda, inte bättre.

 

Jag ska faktiskt ge detta en chans till i dagarna för jag frigjorde nyss två likadana högtalare som jag använder för nuvarande surround. Har i nuvarande biorum ca 2 meter från soffan till väggen så förutsättningarna torde vara snudd på optimala.

 

Ja, jag tror att det inte är någon idé att jag försöker med några bakre surround, jag får försöka få de på sidorna så bra som möjligt.

 

Jag tror att jag kan sänka dem en hel del, men inte riktigt ända ner till öronhöjd. Det bör även gå att flytta bak dem en bit, även om de även spelar snett bakåt.

 

Jag funderar på att testa det här lite med min nuvarande 5.1-uppställning. Eftersom jag har hyllor under båda högtalarna så skulle jag någorlunda enkelt palla upp dem och testa lite olika positioner.

 

Det är möjligt att jag borde byta ut dem mot direktstrålande högtalare som kan placeras längre bak och eventuellt riktas lite fram mot lyssningsposition. Eftersom jag behöver nytt försteg för det här så vill jag inte gärna lägga pengar på högtalare nu, men det kan bli en senare uppgradering.



#18

Postad 26 juli 2023 - 09:28

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Erik, det låter som lcr är precis där de ska! Lämna dem så.

Rörande soffan, prova att sätt dig en eller två decimeter längre fram utan att flytta soffan. Hur låter det då? Vi vill ju inte sabotera bra ljud för lcr eller basen.

Föreslagen placering av surround låter klockren! Ngn grad bakom blir bra. Om man ska gå längre bak är det för att kompensera mer för avsaknad av surround back. Höjd låter också bra!

När jag hade back och det avståndet så ska jag säga att högtalarna satt högre upp, drygt 30 cm över öra för att undvika hotspot. Men jag tycker du ska prova med det du förslog. Det låter som det bästa för dina två prioriterade platser.
Ev bakre högtalare behöver inte sitta på samma bredd som lcr. Tror jag har mina strax innanför lr.

 

Beträffande de bakre högtalarna så tror jag mitt svar ovan omfattar även det du skrev.

 

Det du skriver om risken med att sabotera ljudet i övrigt om soffan flyttas fram tror jag är överhängande. Eftersom som den bakre väggen förstärker basen så är basen nu injusterad efter att man sitter så här. Det går enkelt att höra skillnaden genom att bara luta sig fram lite i soffan.

 

Om jag lägger ihop detta med att jag inte gärna vill flytta fram soffan så tror jag att den får stå kvar där den står. Jag får acceptera att jag inte kan få perfekt ljud bak, men kanske lite bättre än jag har i dag. Jag tycker faktiskt att det låter helt OK som det är, men jag har inte hört annat hemma. 



#19

Postad 26 juli 2023 - 10:14

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Erik, du har inte problem med "bumblig-rumsbetonad" bas när du sitter så nära bakvägg! Hemma hos mig så är det ingen "hifi-position" utan jag sitter ungefär en meter ut från bakvägg och i mitt fall så är den positionen lyckad. Har 4 st äldre subbar typ Profundus Y-4 med en i varje rumshörn. Och en Anti-Mode DualCore 2.0 rätar ut frekvensgången för dom.

 

Hälsningar, Lennart J ( projektjobbar fortfarande på Aspa Bruk på timbasis då och då) 

 

Hej Lennart!

Roligt att höra att du håller igång än! Jag har nog inte varit på Aspa sen ombyggnaden vi gjorde. Eftersom jag numera jobbar med igångkörning av nya maskiner för mjukpapper, och en del ombyggnader av sådana, så blir det mest jobb utomlands för min del. Jag gör dock en del inhopp med servicejobb ibland, så det kommer nog att bli några turer till svenska bruk under hösten. :)

 

Jag tror att jag svarar lite på det du frågor om i föregående inlägg. Basen är inställd så att det ska låta bra i lyssningsposition med huvudet nära ryggstöden i soffan. Basen har en egen manuell EQ som ställts in för hur den är byggd, dess element och rummet. Den ska alltså inte ändras om jag ändrar annat i anläggningen. För att få basen i de andra högtalarna anpassad till rummet har vi använt manuell EQ i försteget. Det får förstås göras om när jag byter försteg.

 

Så här skrev jag på ett annat forum efter att basen ställts in:

Mätningarna utfördes med mikrofonen där man normalt har huvudet mitt i soffan. Han gjorde även lite mätningar på andra positioner i soffan och kunde konstatera att basen är tämligen jämn på sittplatserna. Om man lutar sig framåt i soffan så hör man dock att basen blir betydligt tunnare, förstärkningen av bakväggen är alltså tydlig. Nu sitter jag dock i princip alltid med huvudet lutat mot nackstödet och det är så anläggning nu är kalibrerad.

 

Om man tittar på bilderna längst ned i mitt galleri här så kan man se tonkurvor för bara subben och för sub plus golvhögtalare: https://www.minhembi.../Erik_N/355674/

 

Vill man läsa mer om inställningarna på forumet Component så kan man göra det enligt länkar nedan.

http://www.component...=10#entry201793

http://www.component...=10#entry201797

http://www.component...=11#entry202280



#20

Postad 26 juli 2023 - 10:17

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Det finns flera videos på Audioholics: https://www.youtube....hNpBKtyJcxJ4Ajl
Sen finns det flera videos på avpro edge:  https://www.youtube....oU-3Pn55HsdmqLK

Och bilden fick jag från denna videon: https://youtu.be/_d3cLOO3urQ
 

 

Tack för länkarna! Jag ska definitivt titta på detta.



#21

Postad 26 juli 2023 - 10:19

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0
Då låter det som att receptet är klart Erik! Soffan står där den står. Lcr likaså. Surround åker bakåt och nedåt och Atmos sätts i så bra vinklar som det går. Ser fram emot resultatet och din intryck!

#22

Postad 26 juli 2023 - 10:27

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

 

Tack, men jag har som sagt läst de flesta sådana här guider, samt en del instruktioner från tillverkare av försteg och högtalare.

 

För Dolby Atmos så vet jag att många förespråkar att man istället utgår från de riktlinjer Dolby ger för studior, som kan laddas ned här: https://dolby.my.sal...Hp6Q7bVSl4LrbUQ

 

Jag har läst en del i den och den visar lite mer detaljerat om riktningar, avstånd och vinklar. Den kan dock uppfattas som lite mer komplicerad än de andra guiderna från Dolby m.fl.

 

Min tanke är att utgå från den, svar jag fått här och vad jag nu kan lära mig från olika filmer etc. Sen ska jag försöka anpassa detta efter mitt rum och göra lite nya skisser på placering av högtalare.

 

Det här sparar jag dock till någon regnig dag, jag har bara börjat fundera lite på det här under några regniga semesterdagar. De skisser jag gjort har tagit mig flera dagar att göra. Nu hoppas jag på bättre väder och att kunna vara ute lite mer. :)



#23

Postad 02 augusti 2023 - 20:31

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Nu har jag ändrat mina skisser med nya placeringar för bakhögtalare samt högtalare i taket. Jag börjar med att bara posta skisserna och sedan inlägg med förklaringar till hur jag tänkt och lite nya funderingar. Det är alltså inga slutliga skisser, bara lite idéer.

 

Bifogad fil  Vy uppifrån Atmos.jpg   150,59K   0 Antal nerladdningar

 

Bifogad fil  Vy bakifrån Atmos.jpg   143,77K   0 Antal nerladdningar

 

Bifogad fil  Vy vänster Atmos.jpg   138,04K   0 Antal nerladdningar



#24

Postad 02 augusti 2023 - 20:36

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Om vi börjar med bakhögtalarna (Ls och Rs) så har jag sänkt dem 425 mm mot hur de sitter nu (bara på skisserna alltså). Det innebär att de sitter med diskanterna 42 mm över diskanterna i golvhögtalarna fram. Akustiskt centrum i bakhögtalarna är i diskanternas höjd. I golvhögtalarna är det väl mitt mellan centrum på diskanter och mellanregister, vilket är 6-7 cm under diskanterna.

Skillnaden i höjd är således 4-10 cm, lite beroende på hur man mäter (1,04-1,09 gånger).

 

Akustiskt centrum på bakhögtalarna hamnar då 20 cm över öronen i soffan. Utgår man från en plats mitt i soffan i öronhöjd så blir vinkeln c:a 5 grader upp till diskanterna. Tittar man på golvhögtalarna rakt bakifrån så blir vinkeln 6,5 grader, ser man från sidan är den 3 grader. Det känns som att detta är tillräckligt nära, och ändå lite över öronhöjd i soffan.

 

Jag har även flyttat bak bakhögtalarna 300 mm, så att centrum hamnar 360 mm från bakväggen. Kanten på högtalarna hamnar då drygt 200 mm från bakväggen. Med de vinklade bafflarna så finns nu viss risk för reflektioner från bakväggen. Jag vet inte hur stort problem detta kan bli?

Så som jag ritat nu så hamnar de med centrum c:a 2 grader bakom platsen i mitten, mot c:a 6 grader framför tidigare.

 

Det här tror jag är den minst dålig kompromissen jag kan göra med dessa bakhögtalarna, eller är det någon som har några andra förslag?

 

Det jag funderar mest på är om jag borde sänka bakhögtalarna ända ner till samma höjd som de främre? De skulle då fortfarande sitta med akustiskt centrum c:a 10 cm över öronen, men jag är rädd att det blir för nära om man sitter på någon av de yttre platserna.

 

Förmodligen så vore det bättre att byta till ett par direktstrålande högtalare, som kan placeras ända bak i hörnen och eventuellt lite riktade framåt. Ska jag ha ett par sådana som matchar resten av mina högtalare så är det Revel Concerta2 S16 som känns aktuella. Eftersom jag ska köpa nytt försteg för att få igång det här så är jag inte beredd att lägga 14 kkr på att byta bakhögtalare nu, det får ev. bli en framtida uppgradering.

 

Ska jag sammanfatta frågorna i det här inlägget så är de:

Ska jag sätta bakhögtalarna 10 cm högre än de främre (som jag ritat) eller lägre?

Ska jag sätta bakhögtalarna 20 cm från bakre hörn, eller längre bak/fram?

 


#25

Postad 02 augusti 2023 - 20:42

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Nästa del får bli de bakre högtalarna i taket (Ltr och Rtr), jag har ritat två alternativa positioner. Av skäl som jag redovisar nedan så skulle jag föredra den främre av dessa, men om det är mycket sämre så kan jag tänka mig den bakre positionen.

 

Här finns det lite saker i rummet som jag behöver ta hänsyn till, en är rutnätet för bärverket till akustiktaket. Det är monterat centrerat i båda riktningarna, vilket gör att det är mindre rutor i runt om sidorna. På höger och vänster sida är rutorna lite för smala för att montera en högtalare, om man inte modifierar bärverket (vilket jag helst inte gör). Längs den bakre (och främre) sidan så går det att montera högtalare.

 

Så här ser det ut med mallen för en högtalare i rutan längst ut åt sidan.

 

Bifogad fil  IMG_3983.jpeg   291,24K   0 Antal nerladdningar

 

I rutan närmast bakväggen finns plats, om man inte sätter i den längst ut (där kameran sitter).

 

Bifogad fil  IMG_3995.jpeg   233K   0 Antal nerladdningar

 

I andra hörnet bak ser det ut så här.

 

Bifogad fil  IMG_3992.jpeg   215,74K   0 Antal nerladdningar

 

Sätter jag högtalare i rutorna längst bak så kommer de att hamna med centrum c:a 20 cm bakom lyssningsposition i soffan, vilket ska vara bra. Nackdelen är att de då hamnar med kanten bara ett par cm från bakväggen, vilket kan ge (mer) reflexer från denna. Så frågan är vad som är minst dåligt här, att de hamnar nära en vägg eller att de istället hamnar lite framför lyssningsposition?

 

En annan nackdel med den bakre positionen är att jag måste ta bort den stora hyllan på bakväggen och ordna en annan hylla för projektorn. Det skulle nog bli lite tomt där, men i så fall får jag väl hänga på en tavla där. En del extra jobb med detta alternativ alltså.

 

Positionen i sida för de bakre högtalarna är vald efter hur långt ut åt sidorna det går att sätta dem, de får som sagt inte plats i de yttersta rutorna. Det är inga problem att sätta dem längre in, om det skulle vara bättre. Att jag valt att sätta dem så långt ut det går är för att de inte ska hamna innanför de yttersta platserna i soffan.

 

Nu har jag ritat högtalarna centrerade i rummet, som bakhögtalarna är. De främre högtalarna är centrerade framför duken, och så även soffan. Det är möjligt att det är bättre att centrera högtalarna i taket som de främre. Det skiljer dock bara några cm, så det bör inte göra någon större skillnad. Det gör dock att det blir lite skillnad på vissa vinklar på höger respektive vänster sida.

 

De bakre högtalarna i taket hamnar c:a 40 grader upp från en linje i höjd med öronen i lyssningsposition, och c:a 35 grader över bakhögtalarna på sidorna.

 

Tittar man i ”Dolby Atmos Home Entertainment Technical Guidelines” på sidan 20 så hittar man den här bilden.

 

Bifogad fil  Vinklar bak.png   137,64K   0 Antal nerladdningar

 

Där kan man se att både rekommenderad och minsta vinkel anges till 45 grader plus halva vinkeln för sidohögtalarna. Med den övre positionen jag tänkt på sidohögtalarna så är vinkeln 5 grader, sänker jag dem blir den 2,5 grader.

Det jag kan göra för att öka denna vinkel är förstås att flytta in högtalarna i taket mot mitten, men jag är rädd att det då ska bli dåligt på de yttre platserna. Om ideal vinkel är 47 grader och jag har 40 så känns det som att jag inte är så långt ifrån, eller tänker jag fel här?

 

Så som jag ritat så blir de inte heller innanför de främre golvhögtalarna, men det är åter en kompromiss för att inte hamna utanför de yttre platserna. 

 

Den yta som diskant- resp. mellanregisterelement är monterad på är vinklad 30 grader upp från horisontalplanet. På vyn bakifrån så har jag ritat in ett par streck vinkelrätt ut från dessa ytor. De skär öronhöjd ungefär 90 cm från centrum av soffan. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, och jag inte riktigt hur de sprider.

 

En sammanfattning av frågorna är väl:

Ska de bakre högtalarna i taket sitta längst bak eller i rutan framför?

Ska de bakre högtalarna i taket sitta så långt ut som jag ritat dem eller längre in?



#26

Postad 02 augusti 2023 - 20:49

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

För de främre högtalarna i taket så känns det som att jag har lite mer möjlighet till olika positioner. Jag har ritat in fyra olika, men bara ritat in vinklar för de två yttre; de andra får man syfta.

 

Så som jag ritat nu så är alla fyra positionerna mitt i en ruta, det finns alltså möjlighet att flytta dem ganska fritt mellan positionen (med begränsning för bärverket). 

 

Jag vet inte om det finns någon anledning att sätta dem lika brett isär som de bakre högtalarna? Så som jag ritat nu sitter de lite längre in på de yttre positionerna, och mycket längre in på de inre.

 

På de främre yttre positionerna så blir vinkeln från centrumlinjen c:a 36 grader, på de bakre c:a 46 grader. Tittar man på bilden på sidan 19 i tidigare nämnda publikation så ser det ut så här:

 

Bifogad fil  Vinklar uppifrån.png   89,04K   2 Antal nerladdningar

 

45 grader är alltså rekommenderat, men hela 30-60 grader OK. Det känns som att jag alltså kan välja vilket som.

 

Tittar man från sidan så blir vinkeln till min främre position 33 grader och till den bakre 43 grader. Tittar man på bilden på sidan 21 så ser det ut så här:

 

Bifogad fil  Vinklar sidan.png   138,17K   0 Antal nerladdningar

 

Åter anges ideal vinkel 45 grader, plus halva vinkeln till de främre högtalarna. Här har jag centern -5,5 grader men vinklad upp och sidohögtalarna +3 grader. Det känns som att jag bör utgå ifrån de senare. Den ideala vinkeln hos mig skulle då alltså bli 46,5 grader.

 

Det känns som att den bakre yttre positionen är en vinnare här. Jag vet inte om jag bör dra isär dem lite för att få dem lika som de bakre eller dra ihop lite enligt de som säger att det är bättre om de sitter längre in? Det går även att flytta dem lite längre bak, om jag vill hamna ännu närmare ideal vinkel. 

 

Det enda jag får avkall på med denna placering är att det sitter en lampa i den rutan nu (på vardera sidan), men de kan jag flytta.

 

Sammanfattning av frågor får bli:

Ska jag välja den här bakre yttre positionen eller någon av de andra?

Ska jag göra någon finjustering från att sätta högtalarna mitt i rutorna?

 

Nu blev det långa inlägg igen, så jag vet inte om någon orkat läsa ända hit. Har ni gjort det och har något att kommentera angående mina frågor eller något annat så blir jag glad om ni gör det!

 

Så här ser det ut där de främre högtalarna ska sitta. Den bakre positionen är alltså där den andra lampan uppifrån i bild sitter nu, dörröppningen är längs vänster vägg.

 

Bifogad fil  IMG_3991.jpeg   259,45K   0 Antal nerladdningar



#27

Postad 03 augusti 2023 - 08:26

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0

Rörande bakhögtalarna så är alternativet att ha dem mer ned det bättre alternativet för MLP. Jag skulle inte haka upp mig alltför mkt på relationen mot lcr höjd utan det är mer att hamna nära öronhöjd och för att kunna få isär mot Atmos.

Men så är det avvägningen mot hotspot på de yttre platserna. Där är alternativet med lite högre placering bättre. Så vill du vara säkrare mot att slippa det så placera så.

Att du fått bak högtalarna i rummet är bra. Ser att du funderar över reflektion i bakre vägg och om du inte har behandlat den så kommer det ge reflektion. Men hur stort blir problemet? Bra fråga.  Nu när du sitter så pass nära bakre vägg, har du funderat på att absorbera?


Redigerat av DPC, 03 augusti 2023 - 08:29.


#28

Postad 03 augusti 2023 - 08:40

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0

För atmos är det en del att fundera över då verkligheten i rummet ställer till det för placering. Placeringen långt ut i sida ligger väl långt ut om du frågar mig. Nu är högtalarna i sig vinklade, vilket kan förbättra situationen men jag hade ändå valt att dra in dem längre i rummet (enligt det alternativet du också ritat för främre atmos), åtminstone lite innanför linjen för LR. Jag har provat olika bredd och jag fick betydligt bättre fokus med atmos lite mer indragna i rummet och vinklade mot MLP.  Sen har du också alternativ i längd i rummet. Jag har fått bäst ljud nära 45 grader. Du har ett alt med 43, det hade jag valt. 

 

Jag hade också satt de bakre atmos så långt bak det bara gått. Anledningen är att få möjligheten att objekt kan panorera förbi MLP. Att ha bakre framför lyssning omöjliggör just att objekt kan röra sig över åhöraren och jag undrar hur det kommer bli som helhet med placering av främre atmos för upplevelsen i MLP. Mkt av ambiensen som atmos ger utöver flytta objekt kommer från främre atmos. Oron för reflektioner från bakvägg kan även här avhjälpas med absorption på bakvägg. Om du väljer att dra in atmos i rummet så slipper du kollision med spotlighten, även om du monterar långt bak?

 

kul att du är på g! Hur går tankarna med processor?
 


Redigerat av DPC, 03 augusti 2023 - 08:44.


#29

Postad 03 augusti 2023 - 09:52

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Ja, jag tror att det kan bli en OK med bakhögtalarna så som jag ritat nu. De hamnar då under hyllan, så oavsett om jag tar bort den eller ej så skulle det gå att dämpa på bakväggen.

 

Jag har inte funderat så mycket på dämpning på bakväggen tidigare, men jag kanske borde göra det. Jag vet inte om det framgår av bilder och skisser, men bakom soffan på vänster sida är en där; bakom längderna som hänger där. Det är dock drygt 80 cm vägg även på vänster sida, så det går att dämpa lite där också.

 

Ja, det är svårt det här med kompromiss med hur långt ut jag ska placera de bakre högtalarna i taket. Vad jag förstått ska det funka rätt bra att placera den typen jag har rätt så långt ut, eftersom diskant och mellanregister kan riktas inåt. Om jag sätter bakhögtalarna (Ls, Rs) lågt så blir vinklarna ändå rätt bra.

 

Som du skriver så ska jag nog faktiskt fundera lite till på att byta hylla för projektorn, så att jag kan sätta de bakre högtalarna längst bak. Det borde ge bättre resultat. Får se om jag kan hitta någon lämplig väggmonterad hylla för detta.

 

En fördel med ett sånt här tak är att jag någorlunda enkelt kan flytta runt högtalare, genom att byta plats på skivor i taket. Tror att jag har några över sen jag byggde det.

 

Som du vet så har jag skrivit lite funderingar kring processor i den här tråden: https://www.minhembi...howtopic=340918

 

Tankarna har tidigare mest gått mot Anthem AVM 70. Jag är dock även liten sugen på Dirac och tankarna går då mot Marantz AV 10. Jag har tänkt att först göra klart med högtalare, slutsteg och kablar, sen byta försteg. Förhoppningsvis under början på hösten. :)



#30

Postad 03 augusti 2023 - 10:37

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0
För surround är du hemma! Nu är det finlir om du ska 10 cm upp eller ned. Det kommer bli bra oavsett. Bra att de hamnat lite bakom MLP!

Jag skulle funderar på ngn absorbent på bakre vägg. Du sitter så pass nära så diffusion är inte aktuellt. Men lite absorption kan göra nytta för surround, Atmos och även fronten.

Rörande placering atmos i bredd av rummet så är vinkling av högtalarna mkt viktig. Det kompenserar mkt för om du väljer att dra ut dem mer. Jag hade ändå slagit ett slag för att få in dem lite mer. Andra får gärna säga emot men detta är min erfarenhet som fungerar bäst.

Jag tror du vinner en hel del på att få bak de bakre bakom MLP. Då kan du få objekt som rör sig fram och bak om dina öron, som det är tänkt. Sen upplever iaf jag mkt mer effekter från främre Atmos. Det är väl dels hur vi människor är skapta med våra öron men jag tror också det är mer som händer fram och om man då skulle ha bakre Atmos framför eller direkt ovanför öra så misstänker jag att det är risk för en upplevelse som den inte är tänkt. Så hyllan kanske får flyttas för en bättre ljusupplevelse?

Jag hade tänkt säga att du faktiskt kan prova runt i taket! Det är ett bra alternativ! Har en kompis som precis gjort en sån övning och fått uppleva hur stor skillnad placering men också typ av högtalare gör.

Jo, vet hur tankarna gått, men inte om du landat. Det kommer bli bra oavsett vad du väljer. Jag är part i målet och vet vad Anthem och Arc kan göra. Det finns skapligt med möjligheter att forma sitt ljud och den låter generellt strålande bra. Arc är också enkelt att jobba med.

AV10 fick mkt fina omdömen i hembiotidningen, även med bara audussey. Den kommer garanterat göra det bra. Du kan ju köpa till Dirac när du känner för det. Dirac går att göra mer med än ARC men verkar kräva mer kunskap också. Sen blir det körs dubbla pengarna för en AV10 med Dirac mot AVM70.

#31

Postad 03 augusti 2023 - 20:16

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Jag tror att jag bestämt mig för att de bakre högtalarna i taket ska sitta längst bak, så det blir till att ta bort den befintliga hyllan och skaffa en mindre att sätta under projektorn. Om det är någon som har något förslag på lämplig väggmonterad hylla så tar jag tacksamt emot det, den bör rymma även en större projektor.

 

Placeringen i sida får helt enkelt bli en kompromiss mellan vad som är bäst i mitten och på de ytter platserna. Jag tänker att jag börjar med att montera dem rätt långt ut, så får jag flytta dem inåt om det inte blir bra.

 

Jag tackar så mycket för dina synpunkter och kommentarer, det är mycket uppskattat! Jag skriver ett svar angående försteg i tråden jag länkade till.



#32

Postad 03 augusti 2023 - 20:36

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0
Bra beslut!

Låter också klokt. Och du kan ju lätt testa olika platser. Jag blev själv förvånad att det gjorde så mkt i skillnad mellan olika platser.

Ser fram emot att läsa!

#33

Postad 06 oktober 2023 - 22:10

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Det händer inte så fort hos mig, men nu har jag i alla fall monterat ny hylla för projektorn; en förutsättning för att det ska funka med de bakre högtalarna i taket.

 

Efter att ha letat och funderat mycket på vad jag skulle ha för hylla så fastnade jag för att göra en egen av delar från: https://inredningsror.se/

 

Bifogad fil  IMG_4207.jpeg   442,1K   3 Antal nerladdningar

 

Bifogad fil  IMG_4215.jpeg   457,28K   2 Antal nerladdningar

 

Det blev lite märken i väggen när jag tog bort den gamla hyllan, de ska jag måla över senare. Kommer att bli mer när jag ska flytta bakhögtalarna. 

 

Nästa steg blir att montera högtalarna i taket, jag har köpt färdigsågade bitar av kryssfanér för det. Det ska sågas hål i dem och skäras hål i skivorna i taket, sen kan högtalarna monteras. Bakhögtalarna ska flyttas, sen ska jag dra nya kablar till alla högtalare ända ner till källaren.

 

Det kommer att behövas ett antal nya genomföringar till för signalkablar till källaren och sen ska alla kablar och slutsteg på plats. Alla grejer och erforderliga verktyg är inköpta, tror jag... Men det kommer nog att ta ett par veckor till innan jag fått ihop det här.



#34

Postad 08 oktober 2023 - 08:25

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0

Snyggt och roligt att du är igång. Sakerna du listar tar sin tid och jag gissar att du också har konkurrens om din tid. Blir väl perfekt att få till atmos mm nu under hösten!

 

Jag är själv frestad att prova front Wide. Är dock inne i em mkt intensiv jobbperiod så det lär dröja. 



#35

Postad 09 oktober 2023 - 07:15

hmarkstrom
  • hmarkstrom
  • Guru

  • 5 086 inlägg
  • 0

Jag har front Wide. De som klara av den är Dolby Atmos och DTS:X Pro. Den senare klara av alla högtalare jag har. Auro-3D använder inte front Wide.



#36

Postad 09 oktober 2023 - 11:03

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0
Tror DTS neural x också ger ljud i wide. Ja givet rätt processor. Men jag gillar inte det formatet då jag tycker det trycker upp för mkt i taket så då är bara de du nämner kvar Markström. Och i mitt bara atmos då min processor inte stödjer dts x PRO i dagsläget.

Tycker du wide ger mervärde? Det är största gapet jag har idag.

#37

Postad 09 oktober 2023 - 11:49

johan b-lund
  • johan b-lund
  • Mästare

  • 2 959 inlägg
  • 0

Det händer inte så fort hos mig, men nu har jag i alla fall monterat ny hylla för projektorn; en förutsättning för att det ska funka med de bakre högtalarna i taket.

 

Efter att ha letat och funderat mycket på vad jag skulle ha för hylla så fastnade jag för att göra en egen av delar från: https://inredningsror.se/

 

attachicon.gifIMG_4207.jpeg

 

attachicon.gifIMG_4215.jpeg

 

Det blev lite märken i väggen när jag tog bort den gamla hyllan, de ska jag måla över senare. Kommer att bli mer när jag ska flytta bakhögtalarna. 

 

Nästa steg blir att montera högtalarna i taket, jag har köpt färdigsågade bitar av kryssfanér för det. Det ska sågas hål i dem och skäras hål i skivorna i taket, sen kan högtalarna monteras. Bakhögtalarna ska flyttas, sen ska jag dra nya kablar till alla högtalare ända ner till källaren.

 

Det kommer att behövas ett antal nya genomföringar till för signalkablar till källaren och sen ska alla kablar och slutsteg på plats. Alla grejer och erforderliga verktyg är inköpta, tror jag... Men det kommer nog att ta ett par veckor till innan jag fått ihop det här.

Du borde måla rören kopparfärgade !!



#38

Postad 09 oktober 2023 - 14:47

lirsa
  • lirsa
  • Forumräv

  • 979 inlägg
  • 0

Jag har front wide och se adderar mycket mervärde. De syr ihop front med surround. Mer och mer material i Atmos är också objektbaserat och i hårdkodat 7.1.4 som det var för några år sedan. Dock: Dolby upmixar inte ett atmosspår som är med t ex 7 kanaler i baslagret, då får man stå ut utan front wides.

 

DTS X upmixer använder front wides till skillnad från Dolby.

 

Jag ångrar inte en sekund att jag också implementerade front wides, väntar bara på på att Dolby uppgraderar sin upmixer att också använda front wide. 



#39

Postad 09 oktober 2023 - 16:10

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Snyggt och roligt att du är igång. Sakerna du listar tar sin tid och jag gissar att du också har konkurrens om din tid. Blir väl perfekt att få till atmos mm nu under hösten!

 

Jag är själv frestad att prova front Wide. Är dock inne i em mkt intensiv jobbperiod så det lär dröja. 

 

Tack och ja, det känns roligt att det är lite på gång nu. Precis som du skriver så är det mycket annat som konkurrerar med tiden, både sånt jag vill och sånt jag måste göra. :)

 

Front Wide hade varit kul, men med en dörröppning på ena sidan och ett fönster på den andra så känns det svårt att få till hos mig. Har funderat lite om Front Heigth och någon högtalare i mitten på taket bak skulle kunna tillföra något med en del format. Jag får försöka få till det med de fyra jag har att montera i taket först.

 

Du borde måla rören kopparfärgade !!

 

Nja, om jag hade velat ha kopparfärgade så kunde jag ha köpt kopparrör istället: https://inredningsro...kopparror-delar

 

Stålrör som jag köpte kan man få lackade svarta eller mässing, men jag valde att ha dem naturligt grå med klarlack. Jag tycker det passar bra ihop med det andra grå i mitt rum. Hyllplanet i ek bryter av lite, samtidigt som det passar med soffbordet i ek och ekparketten i rummet.


Redigerat av Erik_N, 09 oktober 2023 - 16:23.


#40

Postad 10 oktober 2023 - 07:49

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0

Jag har front wide och se adderar mycket mervärde. De syr ihop front med surround. Mer och mer material i Atmos är också objektbaserat och i hårdkodat 7.1.4 som det var för några år sedan. Dock: Dolby upmixar inte ett atmosspår som är med t ex 7 kanaler i baslagret, då får man stå ut utan front wides.

 

DTS X upmixer använder front wides till skillnad från Dolby.

 

Jag ångrar inte en sekund att jag också implementerade front wides, väntar bara på på att Dolby uppgraderar sin upmixer att också använda front wide. 

 

Tack för svaret Lirsa. Jag har front på typ 23° och sen surround på drygt 100°. Ger överlägset största "hålet" för mig som borde fyllas igen. Med objekt så kommer FW användas och skillnaden mot icke objektbaserat ljud blir ännu större. Avgör saken. Nästa grej för mig blir FW. 



#41

Postad 14 oktober 2023 - 09:31

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Nu blir det nästan liveuppdatering här! :)

 

Bakhögtalarna flyttade, högtalare i taket monterade och nya kablar dragna ner till slutstegen i källaren i går. Det återstår att få bort lite tejprester, spackla hål och måla över skador på väggarna, men det får bli en senare fråga.

 

Dagens (pågående) arbete är att flytta fram bänken och ta bort apparater som inte ska vara med längre, montera fler genomföringar för signalkablar till källaren och sen koppla ihop allt; med nytt försteg. :)

 

Bifogad fil  IMG_4273.jpeg   489,43K   0 Antal nerladdningar

 

Bifogad fil  IMG_4271.jpeg   415,68K   0 Antal nerladdningar

 

Bifogad fil  IMG_4272.jpeg   330,31K   0 Antal nerladdningar 



#42

Postad 14 oktober 2023 - 10:43

arcspin
  • arcspin
  • Forumräv

  • 663 inlägg
  • 0

Jäkligt fin installation.

Det där med innertak verkar riktigt smidigt för att montera atmoshögtalare.

 

 

Jag märker lite ljusinsläpp från gardin/gardinskenan uppe vid innertaket på den tredje bilden.

Ett förslag är att göra en kappa, av typ scenmolton, på kanske 15 cm som du fäster direkt på gardinskenan alternativt i undertaket. På det sätter "äter" kappan upp ströljuset.

Jag har gjort så för de två gardinskenorna jag har i mitt vardagsrum med bra resultat.

 

Snyggt utfört jobb!


Redigerat av arcspin, 14 oktober 2023 - 10:44.


#43

Postad 14 oktober 2023 - 10:52

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Tack! Ja, installation av högtalarna gick smidigt, dra kablar var lite mer jobb. Ändå enkelt att gömma dem i taket.

 

Jag drog bara för lite för att få bort motljuset för bilden. Det finns även en rullgardin med skenor på sidorna, så det går att få helt mörkt. Om det är intresse så finns detaljer här:

http://www.component...=12#entry160550

http://www.component...=16#entry168024

http://www.component...=12#entry160553


Redigerat av Erik_N, 14 oktober 2023 - 11:27.


#44

Postad 14 oktober 2023 - 10:57

arcspin
  • arcspin
  • Forumräv

  • 663 inlägg
  • 0

Snyggt!
Skenorna du skapade blev riktigt lyckat och hanterade ljusinsläppet mycket bra.

Bra och elegant lösning!!!



#45

Postad 14 oktober 2023 - 11:31

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 0
Det där blir bra. Räknar med lyssningsintryck innan helgen är över :)

Redigerat av DPC, 14 oktober 2023 - 11:31.


#46

Postad 14 oktober 2023 - 20:04

Tore3
  • Tore3
  • Forumräv

  • 856 inlägg
  • 0
[quote name="lirsa" post="4665650" timestamp="1696859226"]Jag har front wide och se adderar mycket mervärde. De syr ihop front med surround. Mer och mer material i Atmos är också objektbaserat och i hårdkodat 7.1.4 som det var för några år sedan. Dock: Dolby upmixar inte ett atmosspår som är med t ex 7 kanaler i baslagret, då får man stå ut utan front wides.

DTS X upmixer använder front wides till skillnad från Dolby.

Jag ångrar inte en sekund att jag också implementerade front wides, väntar bara på på att Dolby uppgraderar sin upmixer att också använda front wide.

Har också skaffat front wides nu och på Disney+ Via ATV4 så kickade dom in. Det är en del utav dom senaste Marvel filmerna som front wides verkar fungera iallafall. Men på serierna fungerar det inte än. Dolby verkar uppgraderat sin upmixer.

Redigerat av Tore3, 14 oktober 2023 - 20:11.


#47

Postad 15 oktober 2023 - 16:08

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

I går tömde jag hela bänken på apparater, för en välbehövlig rengöring av både apparater och bänk. Sen monterade ytterligare sex genomföringar för XLR i lådan för basen, de till höger i bild satt där sen tidigare.

 

Bifogad fil  IMG_4287.jpeg   195,45K   0 Antal nerladdningar

 

På kontakterna till vänster så anslöt jag takhögtalare, center och sub. För de fem första har jag köpt ett begagnat Anthem MCA 50, subben anslöts som tidigare till sin EQ och slutsteg.

 

Bifogad fil  IMG_4306.jpeg   295,2K   0 Antal nerladdningar

 

Bifogad fil  IMG_4307.jpeg   335,84K   0 Antal nerladdningar

 

På andra sidan så bytte jag ut Anthem MCA 3 som varit till center och bakhögtalare till ett MCA 2 som bara är till de senare. Golvhögtalarna till samma steg som tidigare. Två anslutningar för XLR över här nu, jag har fler att montera om det blir behov.

 

Bifogad fil  IMG_4305.jpeg   415,1K   0 Antal nerladdningar

 

Så här ser det ut i källaren nu. Anthem MCA 3 får vila i kartongen till MCA 2 tillsvidare. h/k AVR20 till ett par Dali 7A i källaren.

 

Bifogad fil  IMG_4304.jpeg   470,67K   0 Antal nerladdningar

 

Jag ska bunta ihop och snygga till kablarna senare, ville bara få igång allt i går.

 



#48

Postad 15 oktober 2023 - 16:17

Erik_N
  • Erik_N
  • Veteran

  • 1 518 inlägg
  • 0

Även här har jag bara kopplat in, ska bunta ihop och snygga till senare.

 

Bifogad fil  IMG_4310.jpeg   419,11K   0 Antal nerladdningar

 

Så här blev det i skåpen nu.

 

Bifogad fil  IMG_4309.jpeg   373,85K   0 Antal nerladdningar

 

En översikt från soffan.

 

Bifogad fil  IMG_4308.jpeg   258,43K   0 Antal nerladdningar

 

Blev inte så bra bilder med solen, men de får duga så länge.

 

Hade lite annat planerat i går kväll och i dag, så det har inte så blivit mycket testat än. Det var iaf ett enkelt menysystem för att konfigurera vilka högtalare och ingångar man har. Jag gjorde detta lite snabbt och la bara till några källor. När det kom till Audyssey så hoppade jag över detta helt. Har inte heller gjort några inställningar av avstånd till högtalare och nivåer än.

 

Provspelade lite med några filmklipp och det lät förvånansvärt bra för att inte gjort några inställningar alls. Ska börja sätta mig in i hur jag ska ställa in allt nu. :)


Redigerat av Erik_N, 15 oktober 2023 - 17:07.


#49

Postad 03 november 2023 - 10:26

DPC
  • DPC
  • Forumräv

  • 699 inlägg
  • 1

Kapar din tråd lite Erik och återkopplar att jag testar front wide nu. Fick över utrustning i somras, så det var "bara" att hitta tid för att få till ett test vilket blev nu. Tack till de som hejade på mig så detta blev av.

 

Kortfattat så är det förstås en mindre mängd filmer och spår som har objekt. Men när det väl finns objekt så är det ett tydligt mervärde med FW. För de som gillar bubbla, sömlösa övergångar, fler detaljer på ny position i rummet och ambiens så är detta helt rätt. 






Även taggad med Atmos, DTS:X, Auro-3D, Revel, Mirage

0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

  • tnorlund
    2024-04-22 20:00:21
  • Nya hyllor. 2670 DVD+Blu-Ray
    tnorlund
    2024-04-22 19:58:56
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:17:29
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:09:47
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 16:57:35
  • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.