Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng
Hemma hos IMAGINAERUM
Medlem sedan: 2006-10-05
Senaste uppdatering: 2021-05-19 19:35:41
 Har 193 bilder i galleriet     0 filmer i filmsamlingen    skrivit 45 inlägg i forumet
 IMAGINAERUMs forumprofil
 Galleri (193)  Filmsamling (0)  Annonser (0)  Gästbok (0)  Mina omdömen  Poäng
IMAGINAERUM Bygge 2013-2021  Hembiobyggbilder

2013:

Det slog mig inte direkt, utan tog några månader efter att vi flyttat in i huset 2008,  att ett av rummen i källaren var perfekt för ett hemmabiobygge! Har funderat en del på varför det inte slog mig redan på husvisningen? (Som i.o.f.s var den sämsta, kortaste och mest oinspekterande jag gjort....långt ifrån hur jag normalt brukar reka/testa/ifrågasätta  - en lång story, så den tar vi en annan gång)

Enda förklaringen är att vi precis fått andra barnet och livet gick…

  Läs hela
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
November 2013. Rivningsstarten.
Byggstart! Nåja... - Rivningsstart i.a.f.
I November 2013 började jag riva ur det uppreglade golvet samt plocka ner väggen som skall bli bakdelen i rummet. Blev en hel del isolering, reglar och skivmaterial som fraktades till återvinningen.
Här en titt in från främre delen av rummet. 6,53m * 4,12m. Undrar just vilka frekvenser som kommer att spöka med dom måtten. :-)
(2015-09-13 18:35:57) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Framväggen.
Testade tejpa upp lite olika storlekar på duk för att få en känsla för hur stort man kan ha. Siktade på en 130" 2,40:1 till att börja med. Skulle visa sig senare att jag troligen behöver gå ner till runt 125".
Intet ont anande om vilket jätteprojekt detta skulle bli och hur mycket annan rust som måste prioriteras under resans gång. Tålamod är mitt mellannamn.

(2015-09-13 18:38:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

December 2013
Här började jag inse vad jag gett mig in på.
Med en platta som varierade mellan 12-22 cm i tjocklek blev det en hel del bilande. Första dagen hyrde vi en extramaskin, så då körde jag och frun en varsin. Jag höll i en bilmaskin 11h mer eller mindre konstant den här dagen. Matpauser bara. Alla ni som bilat vet att man bilar fast ibland och att armering inte är kul. Blir en hel del grävande för att få loss bitar också. Helt slut i armarna och ryggen på slutet. Minns att jag lyfte Hiltin (deras största 63kJ variant) i armvecken på slutet.
Att det skulle bli totalt 23 släpvagnar med mellan 500-700kg på varje visste jag fortfarande inte i detta skede. Kastade ut de största bitarna genom fönstret och resten har jag burit upp i hinkar. 40-50 hinkar per släp. Skitgörat för min del fortsatte hela Januari och Februari. Med en sambos spökande rygg och nacke i samma veva var det mycket annat som också skulle roddas denna vinter. Som tur var finns ingen deadline. Jag arbetade när lusten och orken fanns där.
Stolen som står i hörnet vinglade jag rätt mycket på när de största åkte ut genom fönstret.
(2014-05-15 02:48:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Några släp senare..
Biorummet är ett av 4 rum som bilas ur i ett första skede. Har tre rum till som skall konverteras till golvvärme i ett senare skede. Biorummet är dock det största av de fyra nu pågående rummen. Jag grävde ur för att få plats med 5cm makadam och 10-15cm grå eps/cellplast. Jag lovar att mina armar är längre efter denna vinter då majoriteten fick bäras upp ut till släpvagnen.
På bilden finns det en hel del grus - och under det blålera/sten-kombo som var ett helvete att hacka loss..Blev lite nervös när jag grävde fram en liten grundvattenåder, men det gick bra. Höll mig delvis under grundvattennivån på vissa ställen. Men med tvättad (kappilärbrytande) makadam ovanpå så blev det betydligt bättre än hur det var innan. Får väl poängtera att vi inte hade några fuktproblem i källaren utan detta gjordes för att få en ekonomisk (nåja) golvvärme i framtiden. Därav den gråa (grafit) cellplasten som isolerar 20% bättre än vit. Noterade under vintern hur nivån varierade på grundvattnet. (2014-10-11 20:26:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Golvvärme.
På vårkanten blev biorummet först ut med LK:s 16mm rör. Övriga tre rum väntade. Första veckan i Juni var betongbilen bokad, så det vara och jobba på med övriga rum. Avloppsrör byttes och backventil installerades. Förhoppningsvis kan denna förhindra ett ev. baktryck från att fylla min källare med en halvmeter avloppsvatten. Lika bra att tänka framåt nu när det pratas om växthuseffekter, mer skyfall och bristande underhåll/kapacitet på kommunernas AV-nät.

Skall man nämna något mer biorelaterat än dessa rätt bio-ointressanta byggbilder nu i början, så började det dyka upp lite mer matnyttig info på nätet om Dolby Atmos när bilden togs - och genast började tankarna att snurra på hur man kunde lösa det. Recivern jag spanat på och trodde jag skulle köpa stödjer inte Atmos, men det gjorde däremot uppföljaren från Yamaha som dök upp i slutet på samma månad (juni-14) som gjutningen. Planera om m.a.o. Börjar bli van med det nu efter många års planerande och funderande på hur jag skall lösa allt. Fortfarande mycket jag inte tänkt färdigt eller kollat upp alternativ på. Just nu (okt-14) är jag helt lost på hur vi löser diffusorerna. (Kommentar: Nu Nov-15. Sitter fortfarande och klurar på vilka diffusorer man skall ha på sidoväggarna. Bak i rummet har jag nyligen införskaffat tre stycken 60*60 från Viscoustic som skall upp. Funderar på att måla dem med vattenlöslig sprayfärg)
(2014-10-11 20:37:16) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Var går rören?
Bra att fota var man lagt alla golvvärmerör, så slipper man borra i dem sedan när man skall plugga fast stålreglarna i golvet. Golvet gjuts med självkompakterande och vattenfast betong i en flytande konstruktion. Därav plasten i hörnen som tejpats en bit upp på väggarna. Dörröppningen går in till rummet där alla Bergvärmeteknik skall husera. (2015-09-13 18:44:20) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Gjutning.
Äntligen!! Alla rör för högtalarkablar, ström, nätverk, hdmi och allt som man nu kan tänkas behöva dra är förberett i golvet. Hade beställt en betongbil full med självkompakterande betong. Golvet gjuts i en flytande konstruktion. Har aldrig känt mig så klen som när jag hjälpte till och höll upp/flyttade runt den där betongslangen....
Visade sig att jag uppskattat ca 2cm för lite på plattans tjocklek när gjutaren kom med sin laser och började gjuta. Detta ökade behovet av betong på ca 40kvm... Där rök en jäkligt fin Oppo i ställtiden hos ytterligare en betongbil som raskt skulle fylla på pumbilen med någon kubik till... Men vad gör väl det... hade inte tänkt köpa någon Oppo... har ju en ps3:a...:-/
Men lite surt är det ändå...

När golvet gjutits skulle det brinna i tre månader. Klart i mitten på September. Bara att låta rummet stå och köra vidare med biobyggplanerna. Googla, läsa, tänka, googla, läsa tänka, rita, mäta.... ungefär så.

F.ö så blev jag inte sysslolös över sommaren. Huset byggt 74 och kallasfalten på utsidan källarytterväggen har en teknisk livslängd på ca 40 år. Eftersom huset skall bli energisnålare var en dränering planerad sedan några år tillbaka och en vecka efter gjutningen grävde vi (grävmaskinen) upp 55 meter runt huset. Satan vilket dumt projekt att börja med efter att ha bilat och burit upp drygt en halv källare....

Men det gick. Jag var ju van med makadam, markduk, paddan och avloppsrör. Addera dränrör och Pordrän samt optiwebduk så hade jag att göra i 12-15 timmars pass kommande tre veckor. Kan säga att det i.a.f blev en ledig och nykter midsommarafton. Nu är i.a.f biorummet isolerat med 200mm Pordrän på ytterväggarna. I Juli rörde jag inget utan hade en välbehövlig semester.
(2014-10-11 20:58:16) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Inte bara byggbild trots allt...
Det kommer att bli en hel del byggbilder kommande åren. Åren!? Japp, anledningen är först och främst tidsbrist... men egentligen har ju alla 24h/dygn, så skall man vara ärlig är det väl (fel)prioritering.

Efter att ha bott i huset sedan 2008, rustat övervåningen och gått igenom småbarnsåren, så är det dags att prioritera en "källare makeover". Totalt 7 rum(108kvm) som skall golvvärmekonverteras och helrustas (d.v.s blåser ut allt organiskt material. = väggar och golv.) Biorummet blir tredje sist ut (tyvärr). Måste ha det som "snickarrum" och förvaringsrum när övriga rum fixas. Skall dock låta bli att posta bilder eller beröra det för mycket då detta inte riktigt är rätt forum för bastupanelsfunderingar och kakelfogsfilosofi. :-)
- Men det kan vara på sin plats att kort förklara omständigheterna eftersom det helt enkelt kommer att ta en jäkla tid detta....

VP rummet är snart klart för driftsättning. Ett rum som skall bli förråd gjöt jag och frugan för några veckor sedan. 63 säckar. Detta skall brinna ett tag till för att sedan flytspacklas i November. Har en gästtoa som skall ha klinker och kakel strax. Ett badrum/bastu som också skall ha samma behandling + Bastun skall byggas i samma rum. Innan v.50...

Sen skall förrådet gipsas, målas och ha klinkers. Efter det väntar lite mer bilning (bara ett avloppsrör) och rivning av datarummet. Gillestugan är störst och står sedan på tur. De två sista rummen (gille+data) kommer inte att bilas och grävas ur som övriga rum. Vis av erfarenhet :-) tänker jag göra en mindre bra lösning (ur energisparsynpunkt), men betydligt enklare. Det blir en eps-cement på befintlig platta efter att den uppreglade konstruktionen rivits bort. Sedan golvvärmerör och flytspackel. Med den lösningen borde biobygget ta fart på allvar nästa höst.
(Anmärkning Nov-15: Rummen (gille+datarum) jag trodde jag skulle ha fixat ovan är fortfarande orörda. Har lite bad/bastufix kvar. Tänk vad man trodde det skulle gå fort förr....:-)

Hur som helst. Inte bara byggbild var titeln för denna bild.
-Jag är ju skapligt sugen på en bio redan nu och en del saker finns på plats.

Fixade hål för ett nytt eluttag i gillestugan igår. (Var det eluttagskris förutom oljekris på 70-talet?). Uttaget kommer att ge ström till den ljusskylt som skall välkomna utanför biodörren. F.ö. så kan jag bli rätt matt när jag steppar ner för trappan och ser kaoset/stöket i ALLA rum.... (2014-10-16 00:31:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Det rör på sig lite smått.
Just nu är det fullt upp med bad å bastu för tillfället. Men! - Två ljudklassade Diplomatdörrar är nu i.a.f. monterade i blivande hemmabion. Den ena skall dämpa ljudet från bergvärmepumpens kompressor i det rum som angränsar till bakre delen av bion. Den andra dörren är tänkt att begränsa ljudet ut ur bion till den angränsande gillestugan.
För husfridens skull är det bra om ljudet inte letar sig ut i övriga huset. Likaså är jag petig med störande ljud, så kompressorn får inte höras. Inte en projektor heller för den delen... (2015-03-09 17:41:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

DAP RCA-MER36PRO
Bastupanel och dekorsten är på tapeten för tillfället här hemma. I brist på något roligare som har med biobygget att göra kan jag längta tills när jag får montera ihop rackskåpet. Gott om plats för teknik. T.o.m. två fläktar upptäckte jag när jag packade upp det i höstas. Få se om dessa kommer att användas. Har ju funderingar på en annan ventilationslösning som skall inkludera projektorventilation och rackskåpet. Planen är en inbyggd projektor i taket för att få det helt tyst. En FTX skall få återvinna värmen från övriga gillestugan och hämta ny frisk luft utifrån som vi trycker in i biorummet. 6 personer i några timmar i ett biorum och luften blir inte den bästa. Dessutom spar en FTX nån krona på sikt. Skåpet verkar hur som helst stabilt (på bilden). 70kg och 185cm högt. Blir nog bra när jag funderat klart om hur vi skall placera det bak i rummet. Har funderat många år på hur det skall byggas där... och ändrat mig lika många gånger...

(2015-03-27 00:19:04)
Produkter på bilden:  DAP Audio RCA-MER36PRO

LED profiler gav mersmak!
Bastu/bad börjar närma sig slutet (faktor 3 på tiden man TROR det tar och hur verkligheten sedan blir) Elektrikern skall bokas in framöver till slut. Efter det skall sista kakelplattorna och sista panelbrädorna sättas fast. Stått rätt still i källaren i sommar men sysslolös är/har jag inte varit. Just nu är jag sopslut i armar och rygg efter ytterligare två långkörningsdagar med att handskotta, kapat "minibetongsuggor" och byggt trapp till uteplatsen. Allt i betong. (17,5 ton plattor) :-/. Dessutom gick det åt djävulskt med 0-18 samkross för att grunda å padda ihop uteplatsen. Har totalt fått köpt hit 68 ton.... Allt kört på plats via en skottkärra... Snart färdigskottat dock. Snart finlir=fastfog.

Började gräva ur för uteplatsen i maj. Har fått varvat semester med hemarbete. Några heldagar till sen gräver jag inte något mer på ett tag. Ett helvetesprojekt som tog mer tid och kraft än vad jag kunnat föreställa mig!

Jag och barnen går annars å drömmer om hemmabion. "Blir den klar till jul pappa?". -"Vet ej. Vi får kanske igång den så vi kan titta iaf. Men helt klar blir den inte till jul" (faktor 3 har jag lärt mig nu.)

Fick extra sug idag när det dök upp 10st 2,5m aluledprofiler mitt i betongkapandet. Har lite planer på vad man kan göra med dessa. Ett ställe blir mellan dörrarna in till bion iaf. Skall försöka satsa på mycket ljus, då de tre fönstrena i biorummet skall muras igen så fort uteplatsen är klar. Om någon månad börjar iaf det roligaste rustprojektet - EVER!!! (2015-07-31 20:52:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

NYSTART - Äntligen lite biofix!!
Efter sommarens altanprojekt är det ÄNTLIGEN dags! Först på tur är att mura igen tre källarfönster vilket jag gjorde idag. Lite mer murbruk på insidan och puts på utsidan väntar till helgen. Efter det väntar en stålreglad innervägg på fönsterväggen och bak i rummet (ytterväggarna).
Ett lager fermacellgips på denna och 70mm isolering med luftspalt. Siktar på att få rummet ca 4m brett efter att den väggen är på plats.
(2015-08-13 22:04:51) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Äntligen igen!
Känns sååå skönt att vara på g efter alla års funderande, planerande, omplanerande och all annan rust som pågår. Men nu är det bioprio!!!
För den byggintresserade är det 70mm plåtreglar och isolering. Ca 4cm luftspalt mot källarvägg. Inhandlade mer isolerhållare idag (så isoleringen inte kan lägga sig mot väggen). Höll på att ramla baklänges då 100st stansade små plåtbitar med klister på baksidan kostade lika mycket som alla plåtreglar/profiler till långväggen. Men allt dyrt slår jag ut på 30 år, så känns det bättre. :-)

Har våtrumssilikon (sejfar) i alla punkter där man "stukanitar" ihop väggregel och golv/takreglar. Även om det blir stumt när gipsen (Fermacell-skivor) skruvats fast kan man lägga lite extra krut på att göra det svårt för eventuella basljud att vibrera metallreglar. Speciellt där det är metall mot metall. Av den anledningen kommer jag bygga framväggen i trä. Den väggen är dessutom innervägg. Subborna blir placerade under bänken fram, så där blir det mest "rörligt".

- Dessutom tycker jag trä är enklare att bygga med då det inte bara blir raka reglar där. Att det blir trä beror också på (som sagt) att det är en innervägg och inte källaryttervägg som i fallet på bilden.


(2015-08-24 18:40:59) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Leverans från Hembiobutiken.
Trots många många timmar kvar med byggande så blev det en ny kompis att stirra på i många år framöver. Efter att ha läst recensionerna på Ljud & Bild samt M3, så ångrar jag inte mitt spontanköp.
Tanken med IMAGINAERUM är att bygga ett mediarum anpassat för bio, spel och musiklyssning. Inte en 100% renodlad hardcorebio mao, utan det blir några kompromisser i byggandet. Tänket är dock 90% bio. Detta kräver för min del duk och tv. Har släppt ramspänd och siktar på tab tension.
Varför köpa tv:n först? Jo helt enkelt för att även om jag kostar på mig en dyrare duk, så finns ingen 4k projektor inom rimlig budget. Dessutom efter ett besök på hembiobutiken å sett demo med deras Epson LS10000 för 70000kr insåg jag att det kommer att hända en hel del med projektorer kommande åren. 4k blir standard och LED med lång livslängd. Epsons var "bara" HD (men med 4k pixelförskjutning likt JVC) - men tänk vad långt man kommer med bra skärpa och svärta. Vad gäller fixeringen vid 4k är det intressant att påpeka att just upplösning är inte faktor 1 som avgör hur våra hjärnor registrerar en bild och avgör hur bra den är. Både kontrast, färger och skärpa är det som vår hjärna tolkar före in i denna kalkyl. Det innebär att 4k inte är garant för bästa bilden så länge de andra faktorerna inte lever upp till samma standard. Därför var det extra kul att se hur EPSON skapat en grym bild i HD upplösning.
Skulle jag köpt projje idag hade det blivit en budgetvariant och en betydligt kostsammare duk (jag gör ETT dukköp i livet är min tanke). Hade blivit en helt ok lösning, men jag hade ju troligen hela tiden trånat efter den där demoupplevelsen i Sundbyberg där de satt en kanonprojje (Epson, Sony bl.a) med grym svärta. Ingen ide att köra halvvägs. All or nothing nu... Så då blir det nothing vad gäller duk å projje. För tillfället.
Så därför bytte jag hastigt strategi och väntar in rimligare pris på 4k projjar och satsade extra på en tv i referensklassen. Panasonics flaggskeppsmodell på 65" inhandlades hos hembiobutiken.se och kommer att ge mig sån där fantastisk 4K bild jag trånat efter i så många år. - Så projektorköp + duk blev helt enkelt framflyttat. Långväggen strax isolerad och gipsad. Då börjar jag med framväggen. Betydligt roligare. :-D(2015-09-01 17:39:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Panasonic Viera TX-65AX900E

Bakvägg
Har börjat lite smått med bakväggen. 7cm luftspalt och 7cm isolering, samt fermacellgips på 12,5mm. Fördelen med Fermacell är som jag skrivit tidigare (?) är högre densitet och våtrumsgodkända/formstabila. Perfekt på insidan källarytterväggar om man jämför med de träfiberskivor som satt där innan. Iofs hade vi inga fuktproblem innan heller, men nu när det ändå är nydränerat och 200mm isolering på utsidan källarvägg lär det baske mig vara ännu bättre på lång sikt.
Hur som helst. Bakvägg. Planen är 1D diffusorer typ Resonator Stockholm. Därför lämnar jag en del av bakväggen oreglad. Blir troligen rätt ok med de 15cm som är utreglat idag då den diffusor jag nämnde bygger 22cm. Läste nån wiki dessutom om min avstånd till diffusorer bak för att de skall ge effekt. Stämmer det jag läste ligger iaf första raden inom förbättringsområdet. De blir så "långt" (ca 3m) ifrån sweetspot som är möjligt nu. Det var någon formel(?) där man kunde knappa in avstånd och hur lågt ner de diffuserar. (Om jag minns rätt) . Återstår bara att fundera hur i helsike jag trollar bort fiberboxen på väggen....hade inte satt den där om jag fick ångra mig. Men det löser sig nog.
(2015-09-06 16:00:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Planering planering.
Vet ej hur många gånger jag bollat idéer genom åren, men jag tror jag har ett grundkoncept klart i skallen vad gäller byggdelen. Men oavsett hur mycket jag planerat är det ändå så att EN liten ändring skapar en dominoeffekt och så är det tillbaka till ritbordet. (I mitt fall rutat papper, penna, papper, mycket sudda och ibland tom en gradskiva). Kvällen vigs åt att fundera hur jag bygger framväggen utan att bygga bort mig. Dämpad framvägg. Hm? Hur hög skall jag göra frambänken som trossen på bilden skall stå på? För låg =>Tight åt subborna. För hög =>Får jag ner hela duken fullt utrullad när den är på plats. Eluttag ovan bänk 7st tror jag. (Lampor+tv).Funderar på matning från två olika centraler. Separerar LED och ljud, men det sitter ju på samma inkommande ändå i slutändan.... Strömfilter på ljudsidan? Det drar ihop sig å börjar bli allvar nu. Kul är det iaf.
(2015-09-06 19:50:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Första reglingen av två.
Behöver all plats jag kan få med tanke på trossen, så därför blir den (trossen) delvis inbyggd (uppe i hörnen) i den utreglade väggen. Just nu 70mm reglar. Har silikonat på alla ställen där det skulle kunna bli vibrationer. Speciellt tak och golvlist i metall skulle kunna få för sig att vibrera lite mellan reglarna längst in mot vägg. Så vi sejfar. Utifall. Troligen inte något man hört då det blir bakom 115mm isolering och två lager gips. Men som sagt. Utifall. (Man får inte underskatta vad två st 550w RMS subbor med ICE power kan åstadkomma.)


Nu väntar vi på el och sedan mer isolering.

Kul som f-n!


(2015-09-11 14:20:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Framväggen börjar ta form.
Mycket pill och funderande emellanåt, men kul. Blir ett lager fermacellgips på det som blir innuti "bänken/lådan" som byggs ut ca 60cm. Blir tight för basarna + anslutningar. Därav ett lager för att få drygt en centimeter till att spela på djupledes.
Kommer att bli en annorlunda LED-lösning med ljus på framväggen, så ljud/bild-el och ljus-el är separerad till olika apparatskåp. Få se om det går att få till hela vägen... Inte löst det än i tanken.
Springan på bilden är för bänkskivorna som skall skjutas in och vila på regeln sedan.
Men det skall reglas/isoleras en sväng till (45mm) på framväggen. (Likt hur man bygger baffelvägg - som jag inte skall bygga dock, men norpar principen med dämpningen) - Inte heller den är färdigtänkt ännu. Måste anpassas till trossen.
Ev. får jag plats med en varsin chunk i hörnen också men det ser jag bättre senare när bänk, regling och tross är på plats. (2015-09-18 15:54:29) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Sakta men säkert.
Igår hade jag en (ofrivillig) funderingsdag som slutade med ett besök på Ikeas köksavdelning för att kika om jag kunde bygga bakre projjelåda så som i tanken. (egentligen ingen "låda" utan sänker ner ca 30cm efter hela kortväggen bak i rummet. Ca 80cm djup. Ventilationen skall få plats innuti och en projje som är dryga 50cm djup förbereder jag för inför framtiden)
M.a.o fick inget fysiskt gjort utan kändes mest som om man satt i källaren och stirrade (funderade) på väggar och tak. Frustrerande - men samtidigt nödvändigt för att få till det i slutändan.

Idag plockade jag ner de lösa delarna som sitter monterade på framväggen och öppnade upp triangelformade hål där trossen skall monteras fast i betongväggen. 9,5cm djupt. Vill ha den så långt in som möjligt mot framväggen. Finns iofs plats på frambänkens närmare 60cm utstick, men är inte bara en nedsänkt duk, högtalare och tross som skall få plats, så varje cm extra är plus i kanten.

Har börjat spacklat igen springorna mellan betongplattorna i taket. Bitvis ser det ut som att det kan sippra upp hyffsat med ljud under golvet på övervåningen. Millimeterbreda springor bitvis mellan dessa betongelement. Ny fylls de dock med ultralätt fyllspackel från Byggmax. 1 liter för en hundring, och det är inte bara en burk som gått åt....men spacklet är betydligt mycket bättre än vanligt spackel, då detta inte sjunker ihop när det torkar, så det går fort att "bygga" med det. Blir ungefär som xps när det torkat.

Scenmolton dök upp idag också. Är riktigt sugen på att testa limma, men det lär dröjja innan vi är där. Har köpt sparaylim från jula och biltema, få se om det är någon skillnad. Skall även testa ett kontaktlim (1l burk) som man målar på från K-rauta. Har letat lim ett tag, men finns inget som känns helt självklart, så jag får prova mig fram.

Jag och frugan (japp, hon har konsulterat med tycke och smak) har kikat på de mattprover jag beställt hem från Kilands mattor och Ruugs. Nu har vi i alla fall en kandidat! Känns bra. - Det är dock ännu längre fram i tiden. Grått blir det på golvet i.a.f. Vill ha lite kontrast mot allt det svarta. Ca 1cm tjock lugg. (2015-10-01 17:26:50) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakväggen börjar ta form.
Fick ett bakslag vad gäller byggandet förra lördagen då jag fick skräp i höger ögat. Borrade och spikpluggade fast stålreglarna i taket. Blev ett besök hos ögonkliniken för att som de säger "borra" bort skräpet från näthinnan. Satt rätt djupt sa han. (Skulle vilja påstå att det är mer fräsning än borrning) Eftersom jag fick det precis där man inte vill ha det (mitt för pupillen), så är det extra noga med att få bort allt. Ca 5% smuts kvar som de ej fick bort förra helgen, så i morgon är det dags för att ta bort det sista. Så ftf är det lugnt med borra, slipa och damma medans ögat skall bli bättre.
Hur som helst. Bakväggen. Elektrikern inbokad för en del jobb i källaren om ca två veckor. Bl.a en infälld central där jag skall köra ljud och bild el ifrån.
Bakväggen får en infällnad bak där jag skall ha 1D difussorer från Viscoustic. Fick överge Stockholm resonator, då det inte funkade med mitt "gömma undan fiberboxen"-problem. Men tror jag hittat en lösning nu som handlar om 3st 60*60cm diffusion 1D som vrids 90', samt tre stycken diy absorbenter. Mer om det senare. Är inte på det klara på hur jag skall få till ventilationen till 100%, men beställde iaf delarna jag tror mig behöva. Två ljuddämpare och ett ventilationsfilter skall dit.
(2015-10-11 19:02:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tapetborttagning...
Är nog den tråkigaste delen. Först bort med allt som går att dra löst med en brytbladskniv och sedan pillgörat med vattenånga. Känns som om det aldrig tar slut. När detta skrivs är det äntligen klart! (2015-10-17 13:26:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakväggen.
Lådorna uppe i taket börjar ta form. Blir tre stycken med cc 90cm och två mindre längst ut på sidorna. Får ca 28cm i höjd där inne. Bakom dessa lådor hamnar ventilationens ljuddämpare. Blir två stycken. Avslutar med ett luftfilter i den vänstra 90-lådan. Därifrån skall luften ledas både till höger och vänster genom samtliga lådor.
Måste dock fixa alla flexrör och uttag som skall samsas däri först. Lite tight nu, men det går. Är en del klura för å få till det, men riktigt kul att bygga nu.
Till höger ser man även hålet för infällnadsskåpet där jag skall mata rummet med ljud och bild el. Anledningen är främst att det blir mycket ljus (LED) och en del motorer (japp :-) ,så då kan det vara bättre att inte blanda allt. Sägs det.
Långsiktigt är planen/förhoppningen ett grenuttag/strömfilter (LORAD?) på det som matar en del utrustning i racken.
(2015-10-18 18:55:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ljuddämpare på plats.
Två rektangulära ljuddämpare sitter nu monterade. En styck 1m och 1st 0,5m på rad. Dessa vilar på reglarna och runtom sitter vibrationsdämpande neoprenlister. Trycker upp så mycket isolering jag kan sedan. Hoppas dessa dämpare lugnar ned luftströmningsljudet och eventuella resonanser från kommande FTX som skall monteras i rummet bredvid någon gång i framtiden.
Skall inhandla en del 19mm mdf i morgon för att kunna fixa klart alla utrymmen där uppe i taket. Lär ta sin tid. (2015-10-19 18:51:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Takskåpen
Det tar sig. En och en halv dag med elektrikerbesök är över. Inbyggda elskåpet på plats. Enbart ljud och bild skall matas genom detta. Fick problem med prion nu då vi även fixat elen till bastu och bad. Ni som har en fru vet hur det slutar... ;-)
Nåväl, vad gör väl ett extra rustprojekt när man är mitt i ett alldeles...alldeles underbart biobygge....
Men...husfriden måste gå före. Ikväll är det dock biobygge. I morgon får jag ta badrummet.
(2015-10-29 19:52:11) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Saker man inte tänker på...
Elkabelsspill är en sådan sak. Inget problem att lösa mer än ett besök på återvinningen. Det går åt en del kabel när man rustar och drar nya uttag iaf. (2015-10-31 15:11:07) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Trossporr...
Testar för att se hur tänket funkar i praktiken. Trossplaceringarna blir nog bra. Bara att montera ner igen. Svart scenmolton bakom det där och vi får en diskretare look.

Från början var min prio inge lull som stör bildupplevelsen. Så stramt och enkelt (läs svart) som möjligt för att inte konkurrera med sinnena. Rena svarta väggar och lite akustikfix typ.

-Men det sket sig....

Imaginaerum får lite mer fokus på en (för mig) upplevelse bara man kliver in i rummet. Från ett renodlat avskalat biorum till ett rum som lockar fram lite "livekänsla" eller vad jag nu är ute efter. Får väl se om jag lyckas med det...
Temat kan väl närmast beskrivas som ett litet scenbygge med ljusmöjligheter.

(2015-11-03 10:36:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tre 100mm ventilationshål.
Ett kvar längst bort på bilden.
Leder all luft åt båda sidorna i bakre tak"skåpen", så att det blir ett bra flöde där uppe sedan. Det kommer lite mer elprylar än en projje i framtiden har jag på känn, så ev. värme vill jag ha bort innifrån skåpen.
F.ö varvar jag bastufix med biofix, så det går smärtsamt sakta med den senare just nu. (2015-11-10 16:35:17) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Barnen sover. Frun har lagt sig...
.... och endast biobyggaren är vaken.

Här förberedelser inför morgondagens utesågande. Dammar ner hela källarvåningen och det smiter även upp damm på övervåningen. Har gett upp å hålla bioprylarna rena där ute i gillestugan -så kan man vara ute underlättar det en del.

Husfriden ni vet... ;-)

Trossen skall ner i frambänken. Försöker få ca 5mm marginal på hålet. Ikeas billigaste köksbänk Fyndig * 2 får bli ovandelen. Kläs in i scenmolton sedan är tanken. Stabiliseras med någon form av stomkonstruktion. Vilar dessutom i bakkant in mot hela framväggen (skjuts in) och ca 30cm ut efter långväggarna. (2015-11-10 22:02:40) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Framväggen dämpad.
Hörnlisterna i bastun/bad måste torka fast.Då passar jag på att göra klart framväggen. Skall kläs in senare. Efter det klurar jag på chunks i hörnen då det finns outnyttjad plats där. Minichunks. Kateterna 30cm, så det blir inge större än de skumabsorbenter jag kikat runt på. De ser fräna ut, men jag får svårt att anpassa dem efter väggen. Behöver tomt längst upp i hörnen utifall det blir ett par front high där - annars är det ju hörnet optimalt för att äta lite bas. Siktar dock på någon chunk under frambänken också. Få se hur det löser sig. Är inte på det klara med hur jag skall bygga där under än. Blir tight med subborna, så det ser ut som att jag får plocka av fronttyget på dem för att kunna bygga någon transparent (ljud) ram där under.
Smidig isolering att arbeta med f.ö. PAROC NRS 2T för den som vill ha ett tips. (Ljud & Bild använde samma till sin bio de byggde)

Isoleringen hamnar i bra höjd i förhållande till alla högtalare. Att jag inte isolerade ända upp (och ner) beror på att jag vill ha mer utrymme för montage uppe på trossen som skall stå på bänken sedan.

(2015-11-12 11:53:21) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Golvspackling
Då det gjutna golvet jämnades av för hand (stålspackel) av gjutaren, så är golvet inte helt jämnt. Skulle väl egentligen ha flytspacklats 5mm men det bygger för mycket då heltäckningsmattan är drygt 1cm tjock. Blir för tight med dörrarna då.
-Så... nu försöker jag få till det ännu jämnare genom att lägga ett tunt lager Ardex A46. Drygt å jobba med då det har en bearbetningstid på 15min sen börjar det bli för hårt. Kör drygt 6kg åt gången. Bredspackling för att sedan släta ut det sista med en fogplatta när det är halvhårt. A46 är f.ö. optimalt för källargolv.
Gjorde en del igår också och det blir en skaplig skillnad mot innan även om jag inte är någon golvspacklare. Under frambänken är det spacklat sedan tidigare. Om några dagar är det dags att gå runt med storslipen. Väggar, tak och golv måste få sig en omgång. Sen blir det roligare!
(2015-11-23 10:47:23) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Rörpill
Intetsägande bild. Här slipas det f.ö spackel på väggar och tak -igen. Känner lite press nu för att smygpremiära innan nyår. Men bara grovgörat är gjort blir det lite mer finlir. Dock en del kvar å damma med. Bakväggen reglas upp så lågt det går där diffusionen sedan skall sitta. Skruva fast underdel till takskåpen. Fixa en stomme (en stor å två små) till frambänken. Men tillbaks till avloppsprylarna nu. Skall sitta under frambänken.... :-) (2015-12-04 20:05:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Skumma lådor
Har pillat lite på innehållet och det kändes riktigt bra! Återkommer till detta senare när det är monterat. Spansk firma som jag fastnade för. Går att få skickat till Sverige om man kontaktar dem. Mycket positivt intryck. Men som sagt: återkommer till innehållet senare. (2015-12-04 20:12:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mattsvart ett måste. Eller?
Det charmigt gröna taket är nu historia. Efter ett antal spacklingar och slipningar är även skarvarna mellan betongskivorna borta. Har funderat en hel del på hur taket skulle lösa sig. Var länge inne på det populära Sombra A, men då det är ett källarbygge med takhöjd på 2,20 ville jag ha kvar så mycket plats som möjligt. Dessutom har jag insett att det inte är läge med akustiktak om man vill köra den takstudsvariant på ATMOS som är att föredra om man har lågt i tak. Jag läste Dolbyspecarna och hittade även lite omdömen från andra sidan Atlanten där de kunnat jämföra de olika setuperna.
Hur som helst, Jotun Lady Pure Color skall vara så matt det går att få i färghandeln, så andra strykningen blev det sådan. Grundade med Rustas svarta som heter Lakrits för att se om den skulle duga (såg mattsvart ut i butik), men den gick lite åt brunsvart. Synd.
Hur som helst kommer en stor del av taket framtill att försvinna bakom skumabsorbenterna. Mitten av rummet får rent betongtak då jag behöver studsa ljudet där.

Svart tak (framför allt) är ett måste i min bok om man skall köra projje och är det minsta intresserad av att få så bra kontrast i bilden som möjligt.

-Varför lägga dyra pengar på projje och duk och sedan ha vitt tak/väggar och pajja kontrasten - i en bio?
- Lite som att köpa en Ferarri och bara låta den åka på 50-väg.

Sen köper vi svindyra ljudprylar (å kablar) och skiter i att akustikbehandla... Det blev som 20" fälgar i lågprofil på samma Ferarri och låta den där 50-vägen dessutom förvandlas till grusväg....

Estetik (vitt å fräscht) vs bildkvalité... :-D. Valet är enkelt.

(2015-12-14 12:30:02) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakväggen tar sakteliga sin form
Frugan är lite smått involverad i bygget nu också. Målning och scenmolton går både fortare och enklare om man är två. Framväggen är nu väldigt svart, men frambänken är ej byggd klar och på plats än. Beställde en (13mm) grå heltäckningsmatta idag för att kunna köra vidare med framväggen när den är på plats. Om Ruugs håller vad de lovar har vi den i början på nästa vecka. En del pill kvar kan man säga, men nu börjar det märkas att man håller på iaf.

Snart 4 månader med Panasonics 65" 900 serie ouppackad. Måste vara något slags rekord i självdisciplin....

(2015-12-17 00:15:56) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

I'm flying hiiigh...
Ytskikten börjar komma på plats. Mina 6 liter med kontaktlim börjar tryta. Har nog inhalerat minst en liter av dessa :-)
Nejdå..... Har mask så det är luktfritt, men hela huset luktar ändå i ett halvt dygn när man kört större ytor. Är kort på scenmolton nu och leveransen från skapamer.se kommer först i slutet på januari, då det är beställningsvara. Ändrade mig i sista stund och sätter över hela väggen vilket inte var tanken från början då skåp kommer att täcka en del av detta.
Sätter just nu renoveringsduk över gipset på bakväggen. Sen skall detta målas vitt. Mysko färgval kan tyckas då ströljuskillersmolton skall sitta på övriga tre, väggar - men det finns en tanke med detta.


Klär in frambänken i molton också. Notera avloppsrören. Kan de komma till användning vid någon skitäcklig skräckfilm tro...?
Mattan ligger uppe i hallen. Skall baxas ner i morgon - i bästa fall. (2015-12-22 09:51:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Luckan på plats.
Ingenting inkopplat än dock mer än att en del el sitter ihop. I veckan kommer elektrikern och kollar alla eluttag en sista gång så att det inte blir något tok nu på slutet. Dumt att blåsa "pannan" som skall upp innan nyår. I morgon kommer pappsen och hjälper mig med mattan som skall baxas in och skäras till.
Sooooon smygpremiär. (2015-12-26 21:42:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tross på plats
Elektrikern var här idag. Några leds bak blev ihopsynkade med övrig belysningsel. Han kollade även fasvändningen på eluttagen i framväggen och trots att jag trodde jag fasvänt allt rätt hade jag två uttag som jag missat ändå. Så kan det gå när man kör sena kvällar och nätter. Iofs på belysningsuttagen det också, så det var väl detsamma.
Hänt mycket på några dagar nu. Mattan, frambänken och tross är på plats. Pappsen monterar rackskåp och jag pillar med allt möjligt. I morgon blir det äääntligen dags att montera Pannan som stått helt orörd i garaget i snart fyra månader. Får hoppas den inte är skadad då jag tar upp den. Blir svårt att ringa till hembiobutiken nu och reklamera.... Men kartongen var hel och fin vid leverans, så det lär vara lugnt.
Just nu är det synd att jobbet hägrar några dagar och det är kort om tid till biofix. Bör dock hinna få igång lite bild till barnen och deras kompisar som kommer och firar nyårsafton här.


(2015-12-28 21:04:07) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Eltax Camargue,  XTZ 99 W12.18 ICE

Felprioritering!!
Borde egentligen skruva ihop mediaskåp nu på sena kvällskröken - men ni som hänger här vet hur den där känslan är när du bara m.å.s.t.e. få prova det där du längtat så länge efter. I detta fall handlade det om en liten lampa i form av en Chauvet Wedge Tri. Sitta å mysa i mörkret för en stund innan det är tillbaka till verkligheten.
(2015-12-28 23:41:11) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Chauvet Wedge Tri

Tre generationer!
Farfar skruvar rack med barnbarnet. Händer mycket nu. Tv:n sitter där den skall och kidsen fick premiärspela Skylanders. Jag fick åka och jobba e.m. Damn!

(2015-12-29 17:35:25) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Surroundrekord?
Köpte på mig ett par extra Eltax Camargue surroundare och efter drygt tio år är det dags att premiärspela dem. Stativ hade jag också. Hade totalt glömt bort hur de såg ut, men ganska fina med sina fötter/spikes och kromdetaljer i samma stuk som frontarna. Måste ju vara någon sorts rekord i "liggtid". - Å jag som tyckte 4 månader med osprättad "go-TV" i kartong var galet! :-)

Är just nu i funderingsdtadiet på hur jag bäst drar högtalarkablarna. Under byggets gång har förutsättningarna för högtalarplacering ändrats. Tänkte först köra tre golvfrontar fram som H+C+V, men det var då jag var inne på ljudtransparent duk från start. Funkar inge bra med en 1,06 hög center framför tv:n. :-)

-Så skall jag bygga en kompromisslösning (5.2) eller sikta på hur det skall bli om några år?

Sitter med ett gäng högtalare i denna serie, så finns några alternativ.
6 frontar, 2 center, 4 surround och det två subborna (basarna från XTZ)
Front high är ju också ett alternativ.... På sikt är det iaf Atmos med takstudslösning som måste till. 2 surror till det. Eller 4. Om det blir takstuds....

(2015-12-30 08:52:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Eltax Camargue

Eltax Camargue frontar
Köpte på mig första paret av dessa för evigheter sedan- efter att ha läst ett test i HIfi & Musik nr 6 - 2002 där de testade 12 högtalare upp till 12000kr. Eltax Camargue fick samma betyg som B&W:s 603 frontar som båda var de som fick bäst betyg ljudmässigt. Camargueserien hade dock ett extra + på prisvärdheten.
Lite som en Skoda RS mot en AUDI S4.
Har behållt dem sedan dess och fyllde på med fler några år efter när priset gått ner, samt ett begagnatköp. Bra ljud för liten kostnad mao.
Så nu står det 4 frontar till där bak som troligen hamnar som sido - och bakhögtalare. 6 frontar totalt.

(2015-12-30 09:31:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakväggsfunderingar
Måste testa lite funderingar på hur jag skall bygga bakväggen. Diffusorerna från Vicoustic.com och skummet från Skumacoustics.com. (För er som letar material)
Tanken är 6st 60*60 moduler (3 diffusorer och 3 skum/absorbenter) där den en av skummisarna är låst till att sitta över fiberboxen.
Helst skulle hela väggen varit diffuserande - men nu får man gilla läget.
Skall regla upp 45mm på skummisarna och fylla dem med isolering bakom skummet för mer absorption. Dock bara skum vid fiberboxmodulen.
(2016-01-02 17:20:26) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Takskum
Medans jag väntar på bättre "sågaväder" (nu när det inte får dammas något mer här inne) ,så får bakväggen vänta. Gått segt med byggandet senaste tiden då det blev lite proppen ur efter hårdkörningen inför nyår, då det skulle bli barnbio.
Har mest läst (Dylbys white paper om Atmos) och klurat på högtalarplaceringar - och hur det skall synka med skåpen+trossen på sidorna. Inte färdigfunderad där än. Så just nu är jag glad för att vi har 3.2.

Takskum. Kommer ta sin tid upptäckte jag. Frun och jag måttade in kardborrebanden nu på kvällskvisten. 5cm *3m per förpackning räcker till knappt tre skumplattor.(Kardborren inhandlad från Biltema för den som är intresserad) Har haft en 60*60cm i taket på prov i ett annat rum i några veckor för att se om det skulle släppa. Den sitter finfint fortfarande. Var orolig för att klistret antingen skulle släppa pga av klent klister eller att något i klistret skulle påverka skummet så det skulle lösas upp. Men verkar funka bra. Peppar peppar...
Alternativet jag funderade på var PL600, men då hade det inte gått att flytta om vid behov utan att förstöra skummet. Nu lär jag ju inte flytta det särskilt mycket väl på plats iaf, men utifall.

(Tillägg feb-16: Den skumbit jag satte på prov förbrukade jag ca 2m karborre på. Den sitter än. Dock försökte jag banta ner åtgången på de jag satte i bion och kom ner till 11 stycken 10 centimeter långa bitar bakom varje absorbent. Det satt fint i två veckor, sen började de lossna/hänga ner. Då var det bara att sprätta en av de PL600 tuberna iaf och förstärka limningen mot skummet. Sedan dess har det suttit fint.)(2016-01-05 23:01:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Status just nu.
Har fått upp 9 skumabsorbenter i taket när detta skrivs. Endast tre på bilden dock. Tar längre tid än jag trodde och då är frugan med och hjälper till. Man är väl för petnoga med måttandet som vanligt....
Här är ser man även hur TV:n slingrat sig in mellan trossen. Tillfällig setup står på bänken så kidsen kan kolla film och spela. Rackskåpet gapar tomt och lär så göra ett bra tag till. Dra kablar och kopplar inget förrän jag vet var högtalarna skall stå. Klurar fortfarande på "studsen".

TV:n är en kommande tidstjuv också, då jag vill dyka in i alla menyer och pilla. Då "pannan" erbjuder riktiga kalibreringsmöjligheter deluxe skall jag även passa på att pilla ihop en sådan. Tänkte köra efter en rekommenderad kalibreringdsetup jag hittat på nätet när jag läste på innan köp. Då vet jag hur det borde se ut.... - Sen om man gillar det är en annan femma.

Mer skumjobb i morgon.

AX900:an inhandlades efter lite research på nätet. "Referensklass" var den enda anledningen.... ;-)

Lite allvar nu - det finns många bra TV:s!

- Däremot passar de ibland för lite olika ändamål. Jag siktar på kolsvart biogrotta. 4 platser i bredd på första raden. Då värderar jag därefter.

IPS panelen borgar för bred betraktningsvinkel vilket får anses som extra viktigt i en bio där man vill ha homogent bra bild/färger på ALLA platser i bion. Att flytta bak alla sittplatser för att få bättre bild på ytterplatserna kommer inte på frågan. Har man en 4k panel så vill man flytta fram - inte bak! Nära skall det vara. 1,5 * bildhöjden brukar vara en rekommendation i biosammanhang.
En annan fördel är flickerfri passiv 3D. Inget jag imponerats av på någon TV iofs. (akvariekänsla)- Däremot på bio. Men pannan ger iaf bra 3D, så vill man så kan jag - utan att det stör upplevelsen visuellt.

Den är hyffsat framtidssäker teknikmässigt (4:4:4/60fps) utöver att den saknar HDR. Iofs så verkar en hel del HDR paneler ha svårt att producera dessa 1000 nits konstant. Dessutom lurar ju Dolby Vision runt hörnet med sina dynamiska metadata vilket lär bli ännu bättre än HDR... man kan helt enkelt inte få allt som kommer. ;-) - Så får vi hoppas att det alltid kommer att vara!

- Men det som verkligen är pannans starka kort är färgåtergivningen som få/inga klådde 2014. Svärtan också ok tack vare pannans local dimming. Dock ingen oled-svärta. De (OLED) brukar å andra sidan ha haft lite sådär med just färgneutraliteten. Men allt går framåt som sagt.

Nackdelar är input lag om man skulle varit en riktig gamer. Har även noterat en del "banding" i en och annan mörk scen i nån film. Vet ej vad det beror på. Har inte heller testat olika inställningar för att se hur det ev. varierar.
Skalar upp till 4k från bluray/ps3:a...just nu.
Har även noterat ett svagt ljusläckage från iaf 3 av hörnen när man har en helt svart bild.

(2016-01-06 23:45:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Viewing angle
Har börjat med högtalarplaceringar, men fastnade direkt i dukstorleksproblem.
Har planerat för 54-55 graders viewing angle (VA), men tvekar på om det blir för brett? Jag gillar stor bild och många av de rekommendationer (30 till THX:s rekommenderade 45 graders VA) som man läser om på nätet är ju tänkta utifrån HD upplösning. D.v.s rekommenderade avstånd till duk i förhållande till bildens bredd - för att inte se pixlar.
Så för att kunna måtta ut högtalare i förhållande till sweetspot, så bör jag ha koll på vilket avstånd jag vill sitta. Nu är det mellan 2,6 till 3,1m, så inga jätteavstånd - och det går ju att flytta på högtalarna i efterhand.
Men jag tänkte dela denna bild som utgår från annat än HD upplösning när man pratar VA. Efter att ha läst på denna sajt slutade jag oroa mig för mina 55 grader.

http://www.red.com/learn/red-101/eyesight-4k-resolution-viewing
(2016-01-10 15:13:40) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Spegelmetoden
För att enkelt få koll på var 1:a och 2:a-reflexerna finns, så testar jag med den rekommenderade spegelmetoden. Ett enkelt sätt att få reda på var jag bör placera eventuella absorbenter. I mitt fall kanske höger front wide kan få vara närmare sweetspot...

(2016-01-10 15:50:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Imaginaerum
Går segt med byggandet pga kylan och förkylning. Fick dock den andra trossbelysningen idag, så nu när det är innesittarväder får man leka med det som finns. Inte mycket som stör bildintrycket vilket jag var lite orolig för när jag gick från grundtanken om så prylfri framvägg som möjligt för att inte konkurrera med bild. Inte ens med ljusstark bild är det särskilt mycket som syns. Molton är absolut att rekommendera! Mer om ljus senare. (2016-01-15 16:33:08)
Produkter på bilden:  Chauvet Wedge Tri

XTZ Cinema
Läst mycket gott om dessa. Har suktat efter en kraftfullare centerhögtalare i många år och nu är det äntligen slutsuktat.
Har gjort en ajabaja och gått ifrån att ha en center i samma serie som övriga högtalare. Finns en liten risk med detta, men den är jag villig att ta.
Anledningen är att jag har två centerhögtalare i Camargueserien och dessa tänkte jag använda som takstudsare för atmos. Normalt brukar centrar ha en bred ljudbild så de passar bra till den diffusare ljudbild jag vill ha uppifrån. Om det funkar får vi se. Lär få anledning att testa "surroundisarna på" samma sätt. Men man kanske inte hör någon skillnad. Placeboeffekten är en välkänd parameter i Hi-Fi-världen.
Men långt kvar till något sådant testande....
Hur som helst så är 3.2 ljudet nu uppgraderat. XTZ:an aningen större än Eltaxen i bakgrunden även om "sagan om ringen tricket" gör att den nya ser större ut än vad den är. Den får precis plats att skjuta in under TV:n. (2016-01-20 14:51:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  XTZ Cinema M6 (st)

Målardag.
Går segt med byggandet ftf. Beror mest på att jag har en hel del sågning och måste stå ute. -Men finns annat jag kan småpula med. Måla de vita diffusorerna vita. Letade vattenbaserad sprayfärg på nätet men visade sig att RUSTA hade ett av de märken (H2O. 99kr) jag hittade på nätet. I teorin blir diffusorerna liiiite bättre om de målas, men främsta anledningen är dock att jag hoppas de blir lite okänsligare och lättare att rengöra i framtiden. Dessutom blir solid vit estetiskt bättre än frigolitvit.
Anledningen till vitt bak i rummet är att jag skall försöka få till en arbetsplats baktill. Tight, men jag tror det kan gå. Hela bakdelen skall sedan kunna mörkas ner med någon gardin/draperiskena vid filmtittande. Men långt dit än. (2016-01-23 10:43:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Krångel
Ibland blir man onödigt petnoga. Just nu blev det så. Men känns bättre efteråt....
Gjutpluttar på frigoliten kan man ju slipa bort...
Hur som helst har jag strax förbrukat sex 400ml burkar på dessa frigolitdiffusorer och jag är inte alls nöjd med den "vita" nyansen. Går mer mot vitgul... H2O som färgen heter har också en nyans som heter gräddvit och det är snarare så jag skulle beskriva deras vita.
Vet ej om frigoliten reagerar med färgen, men efter x antal lager är det inte någon tendens till att frigolitstrukturen försvinner.

-Så nu har jag beställt en annan vattenburen sprayfärg som skall vara vitmatt. Få se hur det blir. Slutar väl med att jag får pensla på Jotuns Lady....

På bilden ser man iaf att gjutpluttarna är borta på raden till höger. :-)
Trökgöra, men går fort i.a.f.
(2016-01-25 19:15:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Nu ger jag upp.
Efter att ha bränt sex burkar H2O-färg på frigoliten var jag inte alls nöjd. Testade därför en annan färg med samma vita nyans (RAL 9010) men nu från märket AMBRO-SOL. Också vattenbaserad. Är lite mindre gräddgulvit nu även om jag gärna hade sett mer vit (så vit som etiketten på burken). Min förhoppning om att få en slätare mindre "frigolitlook" på ytan verkar dock skita sig. Har nu blåst totalt 8 400ml burkar. Sista i ett farligt tjockt lager (för att kunna få rinningar) - men efter att färgen torkat så är det som om frigoliten suger i sig allt.
Så nu ger jag upp. Rekommenderar Ambro-sol färgen före den andra hur som helst. Blev lite vitare även om det kan bero på alla lager innan som grundat mot den sugande figoliten.
(2016-01-31 17:49:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Avstånd och upplösning.
Har tidigare tagit upp horisontell view angle och detta är ju påverkansbart genom att förändra sittavståndet till bilden. För er som funderar på om 4k upplösning automatiskt blir mycket bättre är denna bild ett bra verktyg för att se om det är verkningsfullt eller inte. Gillar man inte att ha stor view angle horisontellt (eller vertikalt) utan föredrar att sitta en bit ifrån bilden kanske inte man behöver uppgradera sin tv/projje.

När vi ändå är inne på betraktningsvinkel och upplösning kan jag tipsa om januarinumret av MONITOR, som tar upp tekniken bakom nya IMAX i Solna.
Riktigt intressant artikel om tekniken. (Har ni Readly så kan ni läsa bl.a.)
Tydligen är upplösningen på den 11,3*21,9m stora duken 7000*10000 pixlar. Riktigt hög upplösning! Frågan är hur en 4k bild i hemmet står sig med sina 3840*2160.
Börjar man jämföra med en 126" duk i 16:9 format får man en pixeltäthet på ca 190 pixlar per cm2 hemma. IMAX levererar drygt 28 pixlar/cm2.
Nu sitter man dock inte på 3m avstånd i en IMAX. :-) För att få samma "upplevda pixeltäthet" i denna jämförelse blir det i teorin till att sätta sig 6,7ggr längre ifrån.
Men som sagt. I verkligheten ser vi tyvärr troligen inte så stor skillnad på 4k/Full HD- eller IMAX upplösningen.
Vi som hänger här och går på IMAX-biografer gör det för att bekräfta myten - storleken spelar roll. ;-)


(2016-02-08 19:28:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Live känslan.
Håller mest på å velar med hur jag löser basbelysningen i rummet. Frun vill ha en knapp å trycka på och inget krångel. Traditionell fru sas. :-)

Har iaf börjat klura lite mer på den "icke-traditionella" belysningen nu. Kommer att sitta på framväggen. Siktar på så diskret lösning som möjligt - i avslaget läge.

(2016-02-15 13:01:31) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Front high
Satte ett par front high på framväggen idag. Råkade tappa en av de fyra surroundisarna jag har i serien, så nu har jag bara tre. Fästet inuti släppte av dunsen så membranet lossnade från magnetdelen. Inte så kul.
Hur som helst. 4 LED dmx "spottar" sitter monterade i trossen. Dunkade på lite livekonsert igår och kidsen var iaf mäkta imponerade av det ljudsynkade ljuset.
Frun inte lika imponerad. :-D
Lite mer live-känsla iaf. Mer om det i framtiden. (2016-02-20 17:12:57) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Flutter eko
Den främre delen av rummet har 3*5 absorbenter (1,8m*3m) i taket. Fruktansvär skillnad vid klapptest om man står i främre delen eller i bakre delen av rummet.

Bak är (var) rummet helt obehandlat och jag testade klappa händer precis innan och "nirvana of flutter" uppstod. Nu tre absorbenter senare är det otroligt nog en mycket hörbar skillnad trots så lite skum. Det trodde jag inte! Är fortfarande helt kalt i övrigt.

För er som är intresserad av akustikförbättringar finns ju massor att googla fram i djungeln av framför allt produkter och lösningar. I övrigt är ju just detta område ren och skär fysik. Mätbart och med givna regler. Så långt ifrån subjektivitet man kan komma jämfört med om man diskuterar bra bas eller högtalarkablar. :-)

Citerar lite från ett sajttips diffusor.se (om absorbtion och i texten nedan - diffusion)

"Diffuson skapar ”djup” i ljudbilden och förbättrar rumsupplevelsen. Rummet känns större än vad det faktiskt är tack vare att ljudet kommer tillbaks i en mängd små reflektioner över olika tid. Rätt placerade ger diffusorer stöd åt musiken och förbättrar tydligheten i ljudet då hjärnan som är mer än hundra gånger trögare än hörselorganet får en extra chans att uppfatta instrumentens och rösternas fulla klang. Det är viktigt att diffusorns olika fack är matematiskt jämt balanserade för att det inte skall bildas negativa färgningar och utfasningar av ljudet. En optimal diffusor är konstruerad utifrån matematiska principer, och undviker regelbundna mönster. Bredbandiga diffusorer som sprider ljudet över en längre tid är att föredra då de färgar ljudet mindre och kan sitta betydligt närmare ljudkällan och lyssnaren/mikrofonen"

I övrigt vad gäller placering får man väl oftast kompromissa (speciellt på väggar) hur man monterar/varierar dessa produkter. Jag har läst/tittat mycket på vad Anthony Grimani på MSR Acoustics har för tankar om detta.
http://www.msr-inc.com/

Belysning: Tanken är att sätta totalt 5st 6,8w LED i taket så frun får sin trådadeheltvanligaingetkrångelbaratryckapåenknapp-belysning. Utbudet av mattsvarta LED som kan fällas in i 45mm är inte så stort kan man säga, men jag hittade en modell från Designlight som heter p-007. Denna finns dessutom i en smidig variant med en färdigmonterad drivare på.
Från Eltako har jag hittat en puck att sätta bakom brytaren som med återfjädrande knapp blir dimbar och(!!) med en automatisk dimmerfunktion. Detta gör att man får en neddimmning av rummet i upp till 60min (inställbar tid) efter att ha tryckt snabbt två ggr på knappen.
Tycker jag var smutt, då det inte blir kolmörkt medans ögonen vänjer sig. Tror tom frugan kommer att använda denna. :-)
Belysningen skall integreras med skummet i taket på något sätt. Får fundera lite till på det.

I morgon börjar jag snurra upp 100m rullen med högtalarkabel.


(2016-02-23 10:45:20) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grundbelysning
Som beskrivet tidigare skall grundbelysningen vara knappstyrd utan krångel i framtiden. När allt annat trådlöst -dmx och luminairstyrt krånglar så kommer detta alltid att fungera. :D

Hur som helst. Pryltips nedan för er som letar svarta LED och lite annorlunda styrning.

Designlight p-007 6,8w. Vinklingsbara och kan sättas direkt i isolering. Färdigmonterade drivare mot 230v. Takbelysningen blir enligt planen tre framtill i rummet och två baktill på varsin sida om bakre podiet.
Hittade en trevlig liten Eltakopuck (EUD61NPN-UC) att sätta bakom återfjädrande brytare som klarar av att dimra ned automatiskt upp till 60 min vid två snabba tryck.
Tanken är att ställa den på ca 5 minuter så slipper man den där "jag ser inte ett skit innan ögonen anpassat sig"-effekten. - Om nu rummet skall vara helt nedsläckt i övrigt också? Inte helt på det klara med hur jag vill ha det. Kan tänka mig att rummet lyses upp mer vid kommande projjeprojekt om några år. Just nu när vi kör 65" tv så är känslan att man vill ha lite ströljus. (2016-02-26 16:24:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Designlight P-007 (6,8W)

Lättdraget
Även om jag hade gjort annorlunda idag och dragit ännu fler rör i golvet (till sidohögtalarna bl.a), så måste jag säga att det känns otroligt "fördelaktigt" att kunna dra högtalarkabeln till centern bakifrån rackskåpet. Nästan så jag vill ge mig en liten lätt klapp på axeln. :-)
Kommer dock bli en drös kablar bakom rackskåpet som skall in i väggen där. Den där kabelhärvan verkar man aldrig slippa trots allt.

Nu är jag äntligen på g och tar bort den där provisoriska nyårssetupen med allt på frambänken.
(2016-02-29 09:43:26) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Högtalarkablar. En polariserad fråga.
Drar 2,5 mm2 kablar i hela bion. Ångrar jag mig finns det möjlighet att dra mer area i framtiden. Proson Dark Smoke tyckte jag skulle passa bra då de försvinner lite när de dras synligt längre bak i rummet senare.
Alla högtalarkabelsälskare rynkar nu på näsan åt 2,5 - och gör det ännu mer när vi snackar om längder över 10m. :-D

Jag har läst, läst och läst och youtubat om detta. (Inte lyssnat något och jämfört här hemma utöver att jag nyss monterade bort mina 4 mm2 kablar i den tillfälliga setupen.)

Skulle kunna bli en lång forumtråd om detta men jag har några utgångspunkter i mitt bygge. Dock inget försvar av små kablar eftersom storleken HELT KLART HAR betydelse. Men hur stor? Är den verkligen hörbar?
Så småningom när förstärkeriet uppgraderas lär jag säkerligen få ta mig en funderare igen.

Några tankar om detta. Allvar men med ett leende.

1 Under mina år jag varit intressead av detta har jag sett ETT blindtest av 4 kablar. Trots att sannolikheten där var 25% att gissa rätt var det ingen (audiofiler och lekmän i testgruppen) som kunde skilja på kablarna. Dvs vilken lät bra och vilken lät mindre bra. Har för mig att det var ett TV-program. (Sååå länge sedan var det). Så jag kör på 2,5. Blir spännande.

2. Professionella musikstudios. Vad kör de för kablar? 500kr metern? -Knappast.
Nya IMAX i Solna? Vilken dimension och framför allt - hur långa kablar kör de?
Vattenkylda? :-D. (Ja, jag vet. Audiofiler kör bara stereo)

3. De interna kablarna i högtalaren. Har du kollat
i dina? . Jag fick tillfälle att kolla i min ena "surroundis" nu när jag tappade den. Sitter en ca 10 cm lång 1,5mm2 i den. (De är så korta - ja jag vet - men inverkar det på ljudet?). Flaskhals? Sitter det möjligen 2,5 i frontarna?

4. Är det 99,999% ren koppar? Vad är det för Cu-halt i banankontakterna du köpt?
Vad är renheten i en EKK kabel? Samma. Funkar den lika bra? Sök på Öhman i våra forum eller på faktiskt.se.

5. Akustikförbättring. Jag har sett bilder på så fina (apdyra) högtalare som kostar mer än en årslön för oss vanliga. Dessa står i rena fina minimalistiska rum (läs helt kala rum), med högblankt stengolv och någon Arne Jacobsen möbel i skinn. Ofta med högtalarkablar tjocka som PEM-slangar, men med någon vackert vävd nylonstrumpa med mönster på. Visuellt riktigt läckert, HiFIporr deluxe och det gillar vi - men om man vigt 1/100 av dom pengarna till lite akustikförbättring i rummet, så hade inte det ekat där inne iaf....

6 Vid en ålder av 43 år (som jag är nu) har redan örat nedgraderat sin kapacitet inom 250-8000Hz området. I vissa frekvenser med upp till 10dB.
Att prata OFC (renheten) på koppar och resistanser (area och längd på kabeln) får då en annan dimension. Skulle man go nuts å köra en renhetsgrad på endast 99% (IACS) koppar i kabeln så ökar resistansen med hela 0.0000001724 Ohm meter. D.v.s mätt på en kubikmeter koppar.
Nu kanske man inte skall haka upp sig på dessa resistanser trots att vi kör betydligt mindre area - utan kanske hellre fokusera på temperaturen på kopparn i kabeln. (Därav vattenkylda kablar)
Högstadiefysiken säger att resistansen ökar med temperaturen. Generellt med 1% för var 3:e grad celsius. Kanske är viktigare ett ha det kallt i rummet än att lägga dyra slantar på den där OFC kabeln eftersom OFC i sig inte minskade resistansen så mycket. Om det är anledningen till att nattlyssning låter bättre enligt en del audiofiler låter jag vara osagt. Kan ju om inte annat bero på att det är mindre apparater som skickar ut skit i elnätet dessa tider på dygnet.


Jag har dock valt att prioritera några saker vad gäller kablar och det elektriska som inte har med kabelns area att göra. Om det påverkar är ändå tveksamt. (utom punkt 2 som definitivt kan höras, men punkt 4 och 6 är ju definitivt en sådan tveksam historia :-)

1 Separerade eluttag/elskåp/kablar till enbart ljudanslutna produkter. Läste att torktumlare/elmotorer/LED skickar ut en del störning på nätet i huset.

2 Fasvändningen lika i alla uttag.

3 Separerat elkablar från starkströmskablar. Går i olika skyddsrör ingjutna i golvet.

4 Samma typ av mångledad kabel överallt. Även klippt dem lika långa parvis...
(Mångledad gör kabeln mjuk och smidig att dra. - Inte så mycket för ljudet. Inte längden heller... Elektronerna rör sig 7,5 varv runt jorden på 1s. Jag vill tro att 0,5m olika längd inte spelar någon större roll för resistans/induktans/kapacitans i de frekvensområden vi hör. Detta resonemang gäller 2,5mm vs 4mm)

5 Jag har hittills spenderat motsvarande 10st 100m rullar med 4mm2 kabel på att istället förbättra akustiken i rummet. (skum och diffusorer) Misstänker att detta kommer att dämpa dB lika oregelbundet vid olika frekvenser på olika ställen i rummet-som en för hög induktans gör för min kabel.
Akustikinvesteringen är dock g.a.r.a.n.t.e.r.a.t hörbar.

6 Med resistansresonemanget och temperatursnacket en bit upp i texten har jag isf optimerat en del kabeldragning med tanke på att den ligger under betongen och nära kylan i marken. Markkylan är ju realtivt konstant där nere (7+), så kablagen ligger ju väl kylda.... ;-). Redan där är ju resistansförbättringen 5% p.g.a låg temperatur - jämfört med om jag gått från en billig kopparkabel på 99% renhet istället för 99,999% renhet.
Helt oventandes om detta när jag drog rören, så kanske var detta min bästa uppgradering? ;-D

Lite allvar nu.

Går att diskutera detta till universum svalnat, men jag avslutar det audiofila här. Se resonemanget som tips på vad man kan beakta - eller om man vill - kanske kan spara pengar på. I slutändan handlar det om att vara nöjd med sina prylar. Mår du bättre av en 2m kabel för 2000kr - eller har anläggning som faktiskt motiverar. Köp. Helt ärligt. Om inte annat så är ju placebo en vetenskapligt dokumenterad effekt som faktiskt spelar roll. Tror du på att det låter bättre, så är chansen stor att du upplever att det låter bättre - på riktigt. Å låter det bättre på riktigt har vi nått dit vi alla vill.

Avlutar med ett citat från Öhman. Ni som hänger på faktiskt.se vet vem han är.

"Att gemene man inte är akustikkunnig är självklart, men även många självutnämnda hifi-experter är förskräckligt okunniga i akustik. De tror att en interconnect-kabel påverkar ljudet lika mycket som lyssningsrummets akustik. Tragiskt är det."

(2016-02-29 19:10:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Skall man ta hem en container av dessa tro?
:-) (2016-03-04 00:56:37)
Produkter på bilden:

LED-låda
För mycket vanligt jobb senaste tiden, men nu är iaf lådorna till den "hustruvänliga" takbelysningen klar. Missförstå mig inte. -Jag gillar det också. :-)
Blir bra med en knappstyrd helt vanlig trådad grundbelysning.
Tror dessutom att jag fått till integrationen med takansorbenterna. Klär in denna i svart molton. Tänker kardborrefästa den i taket med samma 5cm breda kardborre jag kört till skummet. Blir ca 1,70m kardborre. Limmar fast kardborren på lådan och den i taket med pl600. Sen hoppas vi på kardborren. Funderar på att fästa dem med en säkerhetskedja på insidan utifall. Skulle den behövas får jag skruva fast lådan i betongen.
30*60cm fram och lådorna bak blir 30*30cm. Knappt 6cm höga. Lika mycket som skummet bygger. (2016-03-16 16:03:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Äntligen!
Takbelysning fram monterad. Jisses vilket ljus det blev med 3st LEDs där. Har haft en seg lågenergi som tagit några minuter på sig att nå full styrka innan. Så biolivet var dunkelt fram tills nu utan extra bygglampor.. Eltakopucken kommer på plats långt senare. Har två lådor till att snickra ihop till bakdelen av taket.
Mycket fix innan elektrikern får komma hit igen och koppla lite till i elskåpet.

Skummet började hänga från en del bitar av kardborren efter någon månad eller två. Limmet släppte. Har hjälpt till med lite PL600 på dessa ställen och det verkar sitta. Får väl bättra på klistret med mer PL allt eftersom det släpper i nått hörn. Sitter rätt bra det som sitter, så jag drar inget i onödan som frun brukar säga... :-D
(2016-03-17 20:50:31) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Designlight P-007 (6,8W)

Baklamporna
Dessa skall sitta bak i rummet. Lådorna mäter 30*30cm. Fäster samma 5cm breda kardborre på baksidan av dessa. PL600 limmar både mot träramen och på kardborrebitarna som sitter i taket. Extra fäste. Riktigt nöjd med Biltemas variant. Klistret känns som "M3" klister. Ni som limmat med deras vet hur bra det sitter. (GoPro fästen t.ex.). Rekommenderar detta.

Visade sig att jag satt framlådan 180 grader fel vid monteringen, så när jag skulle ta bort den igår, fick jag knappt loss den. Kardborren satt som berget och det tog nog 10ggr av maximalt slit innan jag lyckades kila in så pass mycket av fingrarna så jag kunde bända loss den. Struntade i säkerhetskedjan jag var inne på tidigare. Detta lär inte lossna. Då skall PL600:an släppa i.s.f.
(2016-03-18 16:16:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Designlight P-007 (6,8W)

Bakbelysning på plats
Mycket pill och mycket kardborre blir det. Men nu sitter de där det ska där bak. (2016-03-19 14:30:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Designlight P-007 (6,8W)

Arbetsplats
Grundbelysning klar. 5 st 6,8w LED på plats. Elektrikern får koppla in Eltakopucken när han kikar förbi senare i vår.
Blev ljusare i rummet än jag trodde. Blir bra med dimmer sedan. Framför allt den tidsstyrda funktionen blir kanon för ögonen sedan.
Baklysena är tänkt att framför allt lysa upp på sidorna om bakre podiet som skall byggas senare. (2016-03-19 14:32:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Mer skum i taket.
Efter att bakbelysningen kom på plats såg jag hur (bra) det såg ut med avfasade skumkanter. Dagens biofix innan middagsfixen fick bli att fixa till detta på skummet baktill i rummet. Avverkat 9 st kartonger hittills med 3m kardborre i varje. Blir det bra där bak nu överväger jag att göra lika framtill. Isf behöver jag tre kartonger till.
Vill dock inte bygga för mycket skum så det hamnar i reflexzonen (atmos)ovanför sittplatserna. Då tappar man isf de höga frekvenserna. Så ovanför skallarna (ljudstudszonen för atmos) kör jag ren betong.

Annars är det ju f.ö. just ljudstudsställerna man vill absorbera.
(2016-03-21 15:24:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Delar en gammal fundering jag hade för två år sedan.
Då var man mitt i betongbilandet och kunde inte riktigt föreställa sig hur lång tid det skulle ta och hur det skulle se ut.
Skönt att vara ute ur den här typen av funderingar iaf.
(Med reservation för ev feltänk i kalkylen) :-D
Beräkningen utgår iaf från mina två 12" basar. (2016-03-23 23:56:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  XTZ 99 W12.18 ICE

Bakväggen
Äntligen lite biofix! Våren är här och med allt vad det innebär. Tiden rusar. Har dessutom gjort klart den sista väggen i bastun som stått sedan i höstas. Insåg att jag inte skulle få in några 2,40m brädor när glasvägg med dörr är på plats om ett par veckor, så bara att göra klart. Byggt bastun utan täcklister, så det är till att mm såga och fila alla brädor de sista tiondelarna. Skitgöra, men det ser trevligt ut efteråt när man sitter där och svettas.

Njuter iaf för fullt av bion trots att den inte är klar. Speciellt i bakdelen av rummet är det mycket kvar att pilla med.
Framtill är allt svart, men för att bryta av bakdelen är den vit. (Skall kunna skärmas av vid framtida projjekörning) Nu har dock bakväggen strax inslag av cederpanel. Tror det kan bli bra att bryta av med lite trä bland allt det vita. Denna panel kommer att rama in den vita diffusor/absorbent del som hamnar mitt på bakväggen.

(2016-04-13 12:23:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

dB test i telefonapp
Har en glad fru som uppskattar hur ljudet innifrån bion (inte) låter ut i huset. Fick för mig att testa arbetsmiljöverkets dB app. Säkerligen ingen precisionsmätning för invigda, men ger en fingervisning om hur mycket mindre det låter utanför biorummet.

Två mätningar på samma musikstycke och volym. En på sweetspot och en mätning 1,5m utanför med stängd dörr.
Sedan nytt stycke och samma mätningar igen.
Det som förvånade mest var den lilla skillnaden mellan tyst biorum och tyst utanför. Tänkte mig att det skulle vara större.
I bion hör man mest ljudet innifrån sina egna öron. Utanför biodörren hördes fågelkvittret ute när jag gjorde samma tysta mätning. Så upplevelsen är mao knäpptyst i bion, medans samma dB-värde utanför bion var betydligt mer av svagt noterbart "utomhusenvackervårdagljud" som hörs in.

Frun är nöjd iaf. Blir f.ö en till vanlig innerdörr utanför den dämpade dörren senare när rummet utanför har rustats. Blir nån dB till i dämpning skulle jag tro.


(2016-04-18 11:36:07) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Nästan färdigpanelat.
Diffusorerna och skumabsorbenterna ramas in med lite leftovers från bastubygget. Gillar verkligen cederpanelens varierande färger. Blir nog en fin inramning kring akustikfixet som följer härnäst. (2016-04-25 12:36:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Skiva på mediaskåpen.
Har noterat att dammet syns rätt snabbt på de svarta mediaskåpen. Har även ett gäng aluminiumlister för ledstrip som ligger oanvända. Har inte hittat något lämpligt ställe där jag velat satt dessa på - tills nu. Har nån slags tanke om front wide högtalare och dessa skall ju vara snett framför sweetspot. Om det funkar... Får kompromissa med en lösning jag tror kan bli bra. Hur som helst....vad som händer med front wide, så skall jag fräsa in aluprofilerna under kanten som kommer att sticka ut ca 3cm från skåpen. Lämnar dessutom ca en cm glipa mot vägg, så kan jag eventuellt dra el/dmx där bakom skåpen. Vet inte riktigt hur det skall bli än. Det får gro fram som med mycket annat. Har inte bråttom.
Jo, skall klä in skivan i molton. Dammet syns inte alls lika bra har jag noterat. Då slipper man se damm på skåpen trots att man torkat dagen innan. :-).
Skall bli intressant att se hur luften (och hur snabbt det blir damm sedan ) när FTX:en kör senare. Sitter ett F7-klassat filter på inkommande luft sedan, så jag räknar med att bion får den renaste luften i huset. Bara att se till att dörren är stängd in dit sedan så blir det dammfritt.

(2016-04-30 18:19:38) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Texas instruments 4k DLP chipset ÄNTLIGEN!
Under åren som gått har jag väntat på att fler projektortillverkare skall ge sig in på marknaden med äkta 4k upplösning. För oss som tänker UHD och vet att fördelen med 4k upplösningen endast kommer till rätta vid riktigt stor bild är detta en riktigt bra nyhet.

(Ögats fysiska förmåga att se skillnad på upplösning mellan Full HD och 4k kräver vid t.ex 3m sittavstånd en panel på minst 80". (!!) Annars är det helt enkelt placeboeffekter om du tycker att du ser bättre skärpa. Detta gäller enbart när vi pratar förmågan att se upplösning, d.v.s pixlarna)

Sony har varit herre på täppan länge nu. Övriga har kört med pixelförskjutning. Men det lär bli ändring på det framöver.

Förhoppningsvis kan vi äntligen se fram emot en prisdropp närmaste åren när alla projektortillverkare kan kliva in på marknaden och fajtas. Som läget varit senaste 2-3 åren har priset legat på en konstant hög nivå.

* Här kan ni läsa hela artikeln.

http://www.trustedreviews.com/texas-instruments-4k-dlp-projection-for-the-home-review

** Här hittar ni en artikel om när man testkörde en "demoprodukt" med chippet på CEDIA 2015. Kördes mot JVC, Epson och Sony bl.a. Verkar lovande!!

http://www.displaydaily.com/display-daily/31418-ti-to-bring-4k-dlp-to-the-masses

*** Och här en video om tekniken från Texas Instruments.

http://bcove.me/044fpp7g

MEN! Angående Texas 4k chip är inte Sony lika imponerade av hur man specar och marknadsför detta som 4k. Citerar:
"More specifically according to Floyd, “Full 4K is 8 million pixels, the TI imager only has 4 million pixels”. This statement was in reference to the fact that the new TI “4K chip” actually flashes its imager on a screen twice for each color channel, including white, which amounts to 8 distinct flashes per frame, which is a lot for a human brain and eyes to digest into a single clear image. In other words, It’s a sort of false 4K created through visual trickery."

Kanske dessutom mer rättvist om vi kallar Epson och Jvc:s projektorer för "4k-kapabala" då den mer rätta benämningen (om man utgår från teknisk/faktisk upplösning) är "pseudo-2K". Dock inget negativt i detta då denna teknik bevisligen presterar grymt bra bild. Men rätt skall väl vara rätt...

Vad gäller mitt eget bygge, så går det sakta för tillfället. Satte några hörnlister bak i rummet idag vid panelen jag satt upp. I morgon tänkte jag limma molton på de sidohyllor jag gjort.
Sitter f.ö. fortfarande och klurar på hur jag skall bygga mina väggabsorbenter. Var inne på sofsci:s varianter förut, med tryck. Men nu ligger det ett gäng polyesterflaggor (75*110cm) med tryck och väntar på att få agera framsida på dessa DIY absorbenter istället.

Sakta går det, men det är så mycket annat kul den här tiden på året också....
(2016-05-12 20:57:21)
Produkter på bilden:

Sidohyllorna
Skall sitta uppe på mediaskåpen efter långsidorna. Fäller in LED-profiler i ytterkanten för att få lite bättre ljus in i skåpen under. Kan väl också få fungera som dimmrat ströljus när det är nedsläckt. Tanken är att koppla detta till samma dmx styrning som övrig "effekt"-belysning i framtiden.
Trodde jag skulle hinna klä in dem idag, men åkte på att fräsa och limma distansboard för att skåpen skall kunna öppnas när hyllan är på plats.
Faktor 3 på planerad tid och den tid det sedan verkligen tar.... (2016-05-13 11:54:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Från racksåpet.
Mediaskåpshyllan efter långväggen iklädd i molton. Väntar på LED-strips och måste få dit dem innan hyllan skall skruvas ihop med skåpen under. På bilden syns det att frontstycket under frambänken fortfarande är under "fundering". Vet helt enkelt inte hur jag skall lösa den delen än. (2016-05-20 10:38:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Apptips
En bra app som jag använder för att katalogisera mina blurayfilmer är My Movies. Utöver detta finns en rad olika funktioner. Info likt imdb, koppling till imdb, trailers, skapa delbar pdf online, koppling till vänner m.m. Grymt snabb om man har en drös filmer som skall reggas första gången. Tog ca 20min för ca 150 filmer. Bara att scanna streckkoden med mobilkameran och resten sköter sig själv.

Till höger på bild ser ni appen Luminair. Denna är bra när man vill göra scener för ljusstyrning till DMX. Jag känner inte till någon annan applikation för mobil/surfplatta som löser detta via wifi. Tror det är mest PC till detta annars. (2016-05-31 08:47:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Apple TV 64GB (4th Generation)

LEDstrips
Dök upp några strips idag. Kunde inte låta bli att sätta dit dom. Gräsänkling ikväll, så då passar jag på att biofixa. Tänket var att få ljus på innehållet i skåpen. Verkar funka. Så småningom blir det dmx till dessa rgb-strips. Till hösten/vintern får jag knåpa ihop några olika passande ljussättningar till rummet i Luminairappen. Hoppas på att det funkar som jag tror det gör.
F.ö. lugnt tempo just nu i byggandet. Fick dock glasskivan häromdagen som skall sitta i luckan till projektorskåpet sedan. Optiskt glas, så det borde bli bra. Lagomt uteprojekt att få till de 3-5 luckorna där uppe i taket i sommar. Kör vanligt glas i de två takskåpen på sidorna om projektorskåpet. (2016-06-10 19:40:15) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Hörlursförstärkare
Inte så mycket hemmabiobygge över denna post, men håller ändå hifi-spåret.
Av en slump började jag läsa ett test av ett antal olika små billiga hörlursförstärkare i en av de engelska hifi-tidningarna på Readly. Totalt ointresserad av detta egentligen. En del inte så imponerande ljudmässigt, men just denna skrev de gott om. Bäst spenderade pengarna på 10-15 år eller något liknande skrev de.
Då blev jag lite intresserad!
-Så nu blir det till att ta på sig finlirarna och lyssna någon regnig dag framöver. (2016-06-29 16:09:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Projjeskåpet.
Fick lite tid innan kvällens The Marsian film. Regn ute, så man får passa på.
Kör med Ikeas köksskåpsmekanismer. Kommer förhoppningsvis att få luckan rätt slimmad mot taket. (I öppet läge)
Problemet var att jag har inga hål som de har på insidan ikeas skåp. Men var dit och mätte tidigare. Verkar bli läge för att fräsa ur hålet för glaset till veckan. (2016-07-02 20:55:06) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Filmprylar
I brist på byggbild denna helg. (Målar och limmar glas till takskåpen i veckan)

Har EN filmprylsgrejj som jag funderar på att placera lite diskret i rummet.
Är inte inne på spåret att kitta på mig en hel hög med kul filmprylar som ger lite skön "40-year old virgin"-känsla.

-Missförstå mig inte nu.

Jag uppskattar verkligen de hemmabiosar runt om på klotet som går i olika teman -eller de som har olika collectibles som smyckar och höjjer känslan på det byggtema eller känsla man vill förmedla både i och utanför bion.

Mitt tema är inte 100% spikat (98%), och en del detaljer kan tillkomma eller försvinna på vägen i mitt bygge. Jag har dock en bild i skallen på hur det i stora drag skall se ut (tror jag iaf) och i det temat/den hembion är det inge stämningsprylar (eller vad man skall kalla det) i form av najsiga bio collectibles. Däremot kommer den troligen att ha 40-year old virgin känsla vad gäller ljusmöjligheter. :-D
Det blir det sista jag gör klart, så mer om det senare.
Hur som helst. Huvudmålet är att försöka få till så bra ljud/bild förutsättningar jag kan med min "svenssonekonomi". Det innebär att estetiken inte går först i valet av färger och material. Då hade jag t.ex haft en ljust rum. Min bio får hellre vara trevligare att titta på film i och lyssna på musik i - än att det i första hand skall vara någon våt dröm som passar i ett heminredningsmagazin. Som tur är har frun gett mig helt fria händer vad gäller stylingen i detta rum. :-D. Kommer några åsikter ibland, men då kisar jag lite med ögonen och tittar på henne tyst en stund.

Men som sagt. Ljusmöjligheterna är min svagaste länk. Där har det redan flippat ur inredningsmässigt. Ni som synat noga håller nog med.:-)
(2016-07-10 20:26:36) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Projjeskåpsluckor på plats.
Har byggt tre 90*28cm breda/höga (ca 1m djupa) projjeskåp uppe i taket. Nu är luckorna på plats. Dålig bild på just luckorna. Får väl anledning att återkomma till dessa senare. Samtliga tre luckor har glas. Projjeluckan fick dock optiskt glas. (Järnfritt).
Luckorna på sidorna har också fått glas då det finns en långsiktig tanke med det. Vi får se vad det slutar med. Nått som lyser iaf.
Närmast långsidorna där trossen går in i skåpen finns också två smalare utrymmen på varje sida. Dessa skall också täckas med luckor. Ev. Högtalartygsklädda. Kan bli så att atmos bakhögtalare funkar å köra i ett old school "back height" läge. Värt att testa när det blir dags. Har exprimenterat med takstudsarna (två centerhögtalare) några gånger men inte hittat någon bra lösning än. Men... saknar reciver med detta, så no hurry. Hugger troligen en i Augusti 2017. Vet dock ej vilken än. Står mellan Aventage 3060 eller helst deras förförstärkarprocessor 5100:an. Fördel 3060 med nya korrigeringen ner till 16Hz som 5100:an saknar... Men den å andra sidan innebär 5100:an separata slutsteg. Har ju ett stort rackskåp som kanske borde fyllas...

Om det inte blir några "back height takisar" där så måste i.a.f all friskluft komma ut någonstans då luften trycks genom de tre stora mittenskåpen. (en FTX som skall trycka in friskluft i framtiden). Fördelar utluften på 4 stora "utblås", så lär inte bli något sus.

Funderar på mer trossbelysning ut efter långväggstrossarna. Få se vad det blir. Överprisade prylar om man skall ha the real stuff med DMX. Funderar på alternativ. Men låg prio. Akustikfix kommer gå före i sommar/höst. Sen vore det ju snyggt att täcka för fronten under frambänken. Å bakre podiet för rad två.... hua.

Tålamod är mitt mellannamn.

Har 6 pall mursten utanför som lär fixas före biofix.


(2016-07-12 18:43:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Kvällspyssel.
Håller på med en mur ute när det är uppehåll, men nu kom åska och regnskurar. Då passar det bra med lite finmålning och luckfix. Precis satt fast högtalartyget på den högra luckan som skall täcka skåpen uppe i taket. Blir kardborrevariant på dessa två ytterluckor. Kommer nog aldrig öppnas förrän LED-trossbelysningen dör om 10-20 år.... (2016-07-30 18:18:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Akustikfix ute idag.
Har sedan omdräneringen av huset stört mig på dränpumpen. Har haft en hyffsad resonans i röret som sticker upp 60cm ovanför markytan. Locket är dessutom tunnt, så ljudet förstärks ännu mer där. Detta ljud går in i den del av källarväggen som är ovan mark. Då räcker inte isoleringen (70mm) inne i biorummet till för att stänga ljudet ute ovan mark. Under mark har jag 200mm pordränisolering, så där lär det inte slinka in.
- Så idag grävde jag ner två markisoleringsskivor (bild) och kapade sedan ner röret så att det endast sticker upp 15cm ovan mark. Ljudet märkbart lägre nu.
Skall dock bygga in hela röret i samband med att det blir en mur byggd utanför om någon månad eller två.
En tyst dramatisk scen i en film, då vill man INTE höra att dränpumpen slår igång!
(2016-07-31 12:43:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Funktionella väggprydnader.
Har klurat länge nog på mina absorbenter. Var i många år (även innan jag började bygga) inne på sofsci:s varianter. Snabbt fixat, uppmätt dämpning och snygga för en rimlig peng i akustikprylssammanhang. Men... Tyvärr är man för jävla envis och omständig!! Hade jag inte läst så förbannat på nätet hade jag aldrig haft en aaaaning om alternativen och köpt från sofsci... Klart. Men nääää. Inte då!! Krångla så mycket det bara går...


Har en hög markskivor som inte verkar komma till användning under frambänken eller till några DIY chunks i hörnen - eftersom jag köpte akustikskummet.
-Så nu får det bli egenhändigt ihopsnickrade absorbenter -tänkte jag först... Men när man klurat å önskat sig mer diffusion än den som hamnar på bakväggen tänkte jag försöka få ihop en kombination av absorption och diffusion i samma. Läst en del om det och det verkar vara en ok kompromiss som passar mig perfekt.
På bilden är det överdel/underdelar som sågas ut. Dessa skall göras ihåliga så att ljud kan ta sig in även underifrån och ovanifrån. Tanken är 100mm markskiva och sedan en böjd 3mm skiva framför som är perforerad enligt BAD-panel principen. (Borrar en massa 16mm hål i ett bestämt mönster). Därav böjen på överdel/underdelarna. Har jag räknat rätt blir det tight mot en 74cm bred skiva som böjs ihop så att det bara är 73cm mellan ändarna.
Tanken är att de ej ännu sågade sidostyckena skall fräsas ur lite i ytterkanten så att jag kan klämma in skivan där. Totalt bygger panelen 15cm ut från vägg.
Allt solklart?:-)
Lägger ut fler bilder under byggets gång.

Fördelen med en 3mm skiva är att dessa kommer att hjälpa till med att få ner dämpningen på de lägre frekvenserna. 100mm isolering i låga bas Hz gör nämligen ingen som helst nytta. Det verkar däremot en 3mm träfiber eller glasfiberpanel göra om jag förstått det rätt. I mitt betongrum är det önskvärt.

Storleken blir 74cm*104cm. Bygger 4st.

(2016-08-02 19:52:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stommen klar
Nu syns det bättre hur det var tänkt i skallen. Har satt en liten böjd board överst för att se om böjningen synkade med de böjda över/under-delarna. Blev finfint!
Det som däremot sket sig rejält var att fräsa ur spåret (där boarden spänns fast) med sidostyckerna ståendes på högkant. Vingelpingel. Får göra en lösning med täcklist där för att gömma skarven där boarden spänts fast.
Nu blir det som sagt en hel böjd board över denna (74*104cm) Innanför 100mm markskiva. Klär in stommen i molton runt hela. Boarden skall borras med ca 750 hål i nått binärt mönster (BAD-panel). Klär sedan in dessa i några polyesterflaggor med tryck på. Sen sätts den dit sist tillsammans med täcklisterna.
Tröttnar jag på motiven kan jag skaffa nya flaggor.

En stomme klar. Tre kvar.... En per regnfri kväll i bästa fall. (2016-08-04 18:50:39) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Sinus Live BassPump III 4ohm

Stommar klara.
Till veckan är jag ensam hemma efter jobbet i två dagar. Regnskurar på prollen, så man kanske får riktigt bra biobyggarförhållanden. :-) Får kolla hur mycket scenmolton jag har kvar. Kanske får ta något annat tyg på baksidan annars.
Ändrade designen lite smått på de tre senaste stommarna då jag ville ha mer stöd till markskivorna. Ett extra stöd mitt i.
(2016-08-06 21:54:07) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Svart men olika svart.
Kör med IKEAS svarta 29kr/m tyg på baksida samt ovan och undersida. Lite tunnt tyg, men ljudet lär sippra bra igenom då.
Sidorna är det man kommer att kunna se, så där blir det extra svart i form av scenmolton. När man ser IKEA:s tyg tycker enskilt ser det svart ut, men bredvid molton... (2016-08-10 15:11:00) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Isoleringsdax
Dags att skära till markskivor då jag anpassat dessa absorbent+BAD-diffusorer efter polyesterflaggornas storlek och inte efter markskivornas standardmått.
Gör en prototyp klar, så får jag utvärdera innan de tre andra görs klar.
Går måååånga stift och tar längre tid än jag trodde - som vanligt.
Strax är familjen hemma igen. Då blir det byggpaus. (2016-08-10 15:15:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fredagspyssel.
Sågat till boarden idag och fyllt stommarna med markskivorna. Stiftat igen en panel och det verkar bli bra. Tiden bara rusar. Hade inte ens tid och äta en riktig middag idag utan körde på en riktig gräsänklingslösning. Lika bra å köra på nu när man har ett dygn att disponera fritt igen. Gubben börjar dock bli för gammal för att stå böjd över paneler och skivor en hel kväll, så snart blir det en film.
Från vänster till höger: Rutnätsfix för BAD mönstret. Markskivorna tillskars och monterades. 100mm. Många stift går det. Tar en jäkla tid allt detta!
Men de verkar bli bra.

Kort om isolering: Väggisolering (lösare) vs Markskiva (fastare)??

Läser man på nätet om Bob Golds Absorption Coefficients så är ett generellt råd där: "In all cases if you have less than 4" you use rigid, if you have 8" or more you use fluffy, unless you need rigid for structure"

Därav val av marskiva. Hade hoppats på mer absorbtion längre ner i registret (125Hz), men jag har även sett olika åsikter (mätvärden) om detta...

Har redan en stor högfrekvensabsorbent i form av en tjock matta på 26kvm. Kan vara bra att satsa på de lägre frekvensområdena då.

Går på känsla just nu.:-)

Lästips om man vill djupdyka lite: http://ethanwiner.com/acoustics.html

(2016-08-12 20:44:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Gaffatejpbio
Har efter lång tids funderande äntligen kommit på en bra lösning för frambänken. Kör vidare på BESTÅ skåp för att ha någonstans att gömma undan spelkonsoler och andra boxar. Ville först ha allt bak i rummet, men inser att div. spelportaler och annat som skall kopplas/laddas bör vara fram i rummet. För att slippa ha fyrtioelva skylanders/infinity-gubbar på golvet kör vi utdragslådor.
På bilden gaffatejpas bakstycket för att undvika skaller när 550 RMS watt står precis bredvid. (2016-08-23 22:53:57) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Höger eller vänster
Mest boppa per baswatt får man om man ställer basen i hörnet. Jag har dock läst tester med basarnas placering både mitt på varje vägg i rummet (fyra basar), men även två fram och två bak med placeringen 1/4 av vägglängden ut från hörnet. Är troligen vilket som för min del. Tror jag får gå på vilket som är mest praktiskt här inne. (Eller estetiskt om det praktiska inte heller är avgörande)
I första hand är ljudet viktigast dock, så hur gör vi nu....
Riktigt tight under frambänken f.ö. Basarna går precis in och då blir det utan högtalarskydd. Blev tightare än tänkt då strömkabel och lågnivåkablarna sticker ut på baksidan. Blir dock molton framför hela, så det är inget man ser sedan.
Funderar på om det går att dämpa mer därunder också. Spelar nog ingen roll hur jag gör med tanke på längden på en 20Hz våg... :-)
Får hoppas på YPAO i hörområdet i framtiden och nu när man manuellt kan modda ner till 15Hz kanske man kan få till det mer än att fundera på om basen å skåpet skall byta plats eller inte.

Har f.ö börjat snickra ihop en femte BAD-diffusor-absorbent. Passar på medans jag väntar på lite spiralborrar som baske mig får dyka upp nu snart. Längtar ju sååååå mycket efter att borra 750 hål eller vad det blir...
(2016-08-23 23:00:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Helvetesprojekt
Har nött borr i en timme i sträck nu. Har 6st boardskivor ihoptvingade så jag bara behöver borra alla 700(?) hål en gång.
Det man inte kunde förutse var att board är ihoppressad i lager. Dessa lager släpper när man borrar med spiralborr och man får en "tallrik" som snurrar under borren. Dvs det borras inget alls då. Ca 6-10 sådana per hål måste man pilla ut. Tog över 1min per hål...
Därav titeln helvetesprojekt - i tid iaf. I övrigt blir dessa paneler nog riktigt bra för rumsakustiken.
Efter 1h överväger jag nu att övergå till vanlig träborr efter att jag kört igenom första lagret board. Fördelen med spiralborr är att den inte fläker upp kanterna på samma sätt som en vanlig träborr. Finare kantsnitt mao. Men 1 min per hål funkar inte...
(2016-08-25 12:46:58) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

En timmes jobb
Helt galet! Slutade borra igenom hela efter en stund. Måste testa en annan typ av borr, så jag körde bara första lagret sista halvtimmen. Måste kapa ned tiden till detta. Just nu är det inte så att man studsar ut å tänker: "Fan vad kul det är. Måste få borra lite mer idag."
14mm borr blev det iaf. Kvadraterna är 2*2cm. Vågade inte ta större utifall boarden blir för klen, då den skall böjas lite sedan. (2016-08-25 15:53:50) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakre raden.
Har klurat färdigt på bakre delen (raden) i bion. För att hålla mig till temat, så ville jag ha med tross i konstruktionen där bak. Trossen blir inte bärande utan kör uppreglat innanför med golvspån uppepå. Golvspånet kommer att täcka hela trossen vilket ger en yta på 210 bred *160cm djup.
För att få plats med en arbetsplats (stol/skrivbord) längst bak i rummet, så kommer90cm av de 160cm få en skjutbar överdel, så man kan skjuta fram bakre raden närmare 70cm och frilägga mer golvyta åt skrivbordsstolen. (Därför glipan i trossen baktill)

Länktips från BBC. Top 100 filmer under 2000-talet enligt 170+ recensenter.
Kan vara kul om man vill få filmtips att reka på imdb.
http://www.bbc.com/culture/story/20160819-the-21st-centurys-100-greatest-films?utm_campaign=coschedule&utm_source=twitter&utm_medium=CambridgeAudio

Såg f.ö att panasonic och sony vill sända os 2020 i 8k.
Kul med teknikutveckling, men helt galet att trycka ner den tekniken i konsumentprodukter. Vad gäller upplösningen i sig har de flesta i dagsläget ingen nytta av sin 4k upplösning om man inte sitter närmare än 3m och har en tv större än 80". Då ser man skillnad mot full HD.
Kan bli samma specs hets som upplösningen i kameramobiler tidigare. Till vilken nytta...
(2016-08-25 15:59:40) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

En bit på väg framtill.
Frambänken tar form. Har moddat skåpen så jag kan dra in kablar bakifrån (ett 87mm hål ventilerar väl en del också). Likaså fick fronten på undre lådorna kapas 1,5cm så att den inte tar i heltäckningsmattan. Skall bli intressant och gömma ps3:an i ett skåp för att se hur mycket fläktljud som försvinner. Stör mig grymt på ljudet från den då den även agerar blurayspelare.

Nu blir det till att bygga tre täckfrontar och klä in i molton så att resten där under döljs. Få se om skumkuberna får plats där inne i hörnen sedan. Ser tight ut just nu.

65" ser litet ut på bild f.ö. Får dock lite biokänsla IRL då man som kidsen sitter på 2,6m.

Längtar efter projje. Såg att Epson släpper 4k e-shift nu också. Skall bli kul å se dessa testas. Tänk om de ligger och presterar jvc-svärta. Skulle vara fint med tanke på pris. Vill dock se fler native projjar! Kom igen nu!!

Appropå native, svärta och upplösning. Känns ju lite sådär med Minecraft grafik på Panasonics AX900... :-)


(2016-08-26 15:14:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mer pyssel.
Efter att ha testat BAD-boarden böjd in i ramen så kändes det väl svajigt på mitten när man kände med handen.Hade tur då mina små skumabsorbentsbitar bygger ca 5mm högre än högsta radien på panelen, så med boarden på plats komprimeras spetsen på de två (men fyra bitar) "skumkilarna" jag limmat fast.
Funderade på om jag skulle täcka hela mittendelen med skum, men jag tror att det där räcker gott. Vill ha lite lagomt motstånd.

Var f.ö. ett jäkla jobb å få till boarden. Först borrningen som säkert tog 10h totalt utspritt på tre dagar. Sedan slipningen/efterarbetet för att få hålen snygga utan flikar. Förborrade som sagt med en träborr med centrumspets och ytterskär för att få fint hål. Men.... då hade jag inte varit klar än. Köpte därför en 14mm vanlig HSS för att få ner borrtiden. Det gick nog minst 5 ggr fortare.
Nackdelen var att de sex boardskivorna trots tvingar (och att de varihoppressade med muttrar, samt betongklump) - separerades av spån och flisor. Detta medför att skivorna inte ligger tight mot varandra och man får "flisigare" ingång och utgång på hålen.
Men ett P40 på en maskinslip snyggade till dem rejält. Tog nån timme det också innan alla sex såg ok ut.

Nästa steg nu är att klä in boarden i ett lager tunn fleece och sedan en motivtryckt polyesterflagga utanpå.
Lite synd då man skulle kunna svartmåla den och ha den som den är.

Men - motiv it is.

Klurar lite på upphängningens konstruktion än. På måndag donar jag vidare.

Trevlig helg!


(2016-09-02 14:58:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Sommaren är kort
Passar på att dona med allt sågande nu medans det är ok väder. Idag har jag byggt ramar till fronten i mdf. Billigare att såga till 19mm mdf än att köpa planhyvlat märkte jag.
Bak i rummet är podiet för rad 2 påbörjad också. Har börjat med ytterdelarna som dock hamnar innanför trossen. 45*195 virke. Som vanligt blir det inte alltid som man tänkt sig utan det blir små ändringar när man ser det live.
Mer pill i morgon f.m. Många saker på g samtidigt nu. Absorbenterna får vänta till regniga dagar nu. Behöver några lister till dessa. Frun får uppdraget att handla på butiken för riktiga män (K-Rauta), när hon skall förbi storstan.
(2016-09-06 16:27:17) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mittenfronten
Dessa kommer att sitta med kardborre. De delar som fästs med just kardborre blir de ställen man sällan vill in i och gräva.
Skall runda av framsidan i morgon. Kör igång vid 8 tiden, så eventuella grannar som sover då får vakna till solsken och en handöverfräs. Sen molton på detta.
Är lite orolig för vinkeljärnen som bygger 1,5mm. Blir det rejält muller vill man inte ha dessa ligga och durra mot ramen under bänken. Tror dock det skall funka då kardborren bygger 3mm.
(2016-09-06 16:36:06) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Första polyesterflaggan testad
Klädde in BAD-panelen i naturvit fleece först. Utanpå detta sitter nu en polysterflagga. Just denna flagga är några cm för liten upptill och nedtill jämfört med de andra, så löser det med mattsvarta pvc lister sedan. (Blir f.ö. svarta lister på sidorna på alla paneler) Var lite orolig att det skulle bli för smalt för att häfta flaggan i den 3mm tjocka boarden. Men sikta noga..... sa flickan.;-)

Nightwish är f.ö. inspirationen till min hembio. IMAGINAERUM är samma namn som gruppens album från 2011. Ett passande namn då bion är till för att leverera upplever som tar dig bort någon annanstans för en stund. Därav idén med att inte göra en avskalad biogrotta utan det piffas upp med ett live/konsert-tema där inne.
(2016-09-08 14:41:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakre raden.
Uppbyggnaden för rad två blir 210cm bred. Lägger golvspån på detta sedan efter att jag funderat/dragit klart el/uttag och annat kablage. Har ett rör som kommer upp ur golvet, där det blir det en mix av kablar. Få se hur tight det blir.... Vill ha led som lyser upp trossen. Denna kommer att täckas helt av golvspånen om man ser uppifrån som på bilden. Tanken är att det på håll skall se ut som att golvet hålls upp av trossen. Behöver dra en del led även här.

Skjutbar överdel. Öppningen man ser i trästommen överst på bilden kommer att vara öppen. Ca halva bakre delen byggs på med ytterligare en ca 6cm hög överdel (som en soffa skall stå på) - som skall vara skjutbar. På så vis får jag fram golvytan vid öppningen.

Rummet är 6,5 m långt och för att få in ett skrivbord med stol längst bak behöver jag mer plats för stolen. (För gubbmagen som kommer med åren blir väl inte mindre...)

Målade plastlisterna till panelerna mattsvarta idag. Förbereder för regnpyssel.

(2016-09-09 18:33:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Podiet bakifrån sett
Idag har jag sågat till golvspån i finvädret. Lagt dem på plats för att se hur det ser ut. Verkar bli bra. En liten bit till att kapa bort, sen så!
Nu väntar mer reglar där under samt att utsidan av trästommen skall målas mattsvart. Kvar att bygga är dock den skjutbara överdelen av podiet som soffan skall stå på. Den delen blir 220*90cm. X antal hjul med tanke på totalvikten. Sedan hjul på sidorna för "styrningen". Blir spännande att se om det funkar på den relativt tjocka heltäckningsmattan som också skall monteras på podiet. Skall passa på att beställa den också innan Ruugs tar bort den ur sortimentet. Vore liiite jobbigt om den försvann.
(2016-09-12 15:45:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Nattsuddande biobyggare
BAD-panelerna på g. Går några stift nu. Håller till i biorummet då övriga familjen sover. Då stör man ingen med häftpistolen. Filip och Fredrik fick underhålla. Tar två paneler till i morgon sen är det inte så mycket drygjobb kvar med dessa. Ser fram emot att de kommer upp på väggen snart.
(2016-09-17 00:17:44) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Frambänken nästan klar.
Biopysslat idag. Nästa vecka blir det inte mycket gjort, då jag har min hellweek. Som nattaktiv homosapiens är en hel vecka med förmiddagsskift inte hälsosamt då den innehåller för lite sömn pga uppstigning i enlighet med 1800-talets normer då bondesamhället dominerade. Kräkvecka mao. Nåväl...
Täckdelarna under frambänken har testats. Har fortfarande en del pyssel kvar därunder, men nu ser det trevligare ut när det är nada som syns i biomörkret.
Har pillat med absorbenterna mesta delen av byggtiden idag. Fasiken vad det där har tagit tid!! Men snart klar för upphängning. Måste dock klura klart på sidoväggshögtalare innan jag (vet var jag) skruvar upp dem.

Lästips är ett dokument som verkar uppdateras allt eftersom det kommer ut nya projektordukar på marknaden. Tänkvärda köptips, testvärden och omdömen. Passar bra för er som är inne på duk och letar information om dessa. Ett dokument att ha som bas när man letar vidare i informationsträsket.

http://www.accucalav.com/wp-content/uploads/accucal_front_projection_screen_report.pdf

(2016-09-18 18:31:22) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Nyfiken i en strut
Ville gärna se hur det skulle kunna se ut med panelerna på väggen. En 70mm regel på sidobänkarna och man får en aning om resultatet. De skall dock sitta ca 1dm högre upp.
Frågan är nu hur jag placerar dem. Estetiskt snyggast eller optimerat för första och andra reflexer. Har dessutom våndats länge med om jag skall köra stora front wide också. Dvs 9.x.x istället för 7.x.x som jag mest varit inne på. (Men då får jag två golvare över och det är lite synd). Som flera gånger tidigare får det väl mogna fram med tiden.

Finns att göra under (mognads)tiden dock:

Bakpodiet fick sig en dos flexrör igår. Drar dosor för tre "gömda" eluttag och ett usb uttag. Man vet aldrig när man behöver dom. Har lite funderingar hur jag löser 32mm flexslangen som kommer ut mitt på golvet under podiestommen. Vill kunna dra om i framtiden vid behov utan att behöva lyfta hela podiet. Måste få ut flexröret genom någon regel på något diskret sätt. 32 mm röret skall sedan fyllas med diverse kablar. El, högtalarkabel till shakers och DMX för styrning av trossLEDen som ramar in golvstommen.
Roliga problem att lösa. (2016-09-21 09:25:46) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tillfällig stiltje i byggandet
Så här har det sett ut hela veckan. Dags att boka in en elektriker framöver för att koppla in elen. Funderar på om det är någon skillnad i att fylla utrymmet under golvet eller om 45mm reglar och 22mm golvspån är fullt tillräckligt. Mattan har f.ö. kommit som skall monteras på podiet och den skjutbara delen. Reglar till skjutbara överdelen ligger också och väntar -liksom hjulen.
Är bara tiden som fattas nu. Håller på ute mest nu innan höstrusket kommer på allvar. Bygger 14m mur (gjöt sula häromdagen) och har grävt ur två lastbilslass med jordmassor, samt efterfyllt med ett 17tons lass med 13/16 makadam.
Efter dessa två projekt var jag rätt trött fysiskt trots att vi haft maskiner till det mesta. Blir trots allt en hel del handskottning. La mig 20:36 igår vilket jag tror aldrig hänt i friskt tillstånd....

På bilden ser man iaf hur ett 32mm flexrör kommer upp ur golvet och går till en stor eldosa som sedan splittar upp sig till 3 eluttag och 1st dubbelt 5V usb uttag. Tänkte att man kanske vill kunna ladda något från sweetspot ibland.

Surfprojekt på nattskiftets dötider nästa vecka blir att försöka få reda på hur en e-shift projje egentligen hanterar en 4k signal. Låter ju fint när man skriver att den hanterar 4k signaler... men hur? I min värld med 1080 och pixelförskjutning kan det vara så att den härliga 4k signalen skalas ner till 25% av bildinformationen (dvs upplösningen blir 1080) där man sedan förskjuter denna. Dvs - i slutändan exakt samma resultat som från en bluray....
-Då.... är man ju inte riktigt lika imponerad av hur "hanterar 4k signaler" genererar i output...

Skall dock tilläggas att jag blev mäktigt imponerad av Epsons LS10000 med just ovan nämnda e-shift och bluraykälla.

- Men kul och veta vad "hanterar 4k (UHD)" material innebär och om det finns något mer att förvänta sig vs bluray. HDR visst.... men även där skulle det vara intressant att veta hur 4pixlar med HDR i olika nyanser sedan skalas ned till EN större "medel av de fyra" pixel...

Sånt funderar jag på i sann "skeptisk konsument vs branchens säljsnack"-anda.

(2016-09-29 11:13:20) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

BAD-diffusorabsorbenter uppe.
Fortfarande utefix nu när tillfälle ges. Dock regn idag, så en liten stund i källaren fick det bli. Nu sitter de uppe på en väggen. Två kvar att göra klar till andra väggen. Placeringen jag testade innan fick det bli. Rakt över de tre skåpen. Placeringen på andra sidan är inte rakt mittemot, så det blir en förskjutning av de motstående panelerna. Bättre ur ljudsynpunkt mao. Vad gäller absorbenter och diffusorer är symetrisk placering längs långväggar INTE alltid att föredra om man vill ha en jämnare dämpning över rummet -OM (!!) man räknar bort de första reflexionerna dvs (1:a och 2:a iaf). Dessa vill man alltid dämpa (och dessa reflexionspunkter sitter förhoppningsvis symetriskt -eftersom högtalare ALLTID bör placeras symmetriskt (i ett symmetriskt rum).

I mitt fall har jag en dörr på vänstra första reflexen. Får fundera på den rackaren ett tag till.

Om drygt en vecka tar biofixandet fart igen. Längt.


(2016-10-09 18:25:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Designlight P-007 (6,8W)

Biobyggarvecka!
Skiftarbete har sina fördelar och nackdelar. En av fördelarna är lediga veckor. Ute är 14m mur nu färdigbyggd och trädgården redo för vintern. Inga utemåsten mao! Barnen på skolan å frun jobbar= Fm helt fri att disponera.#thumbsup

Det innebär att denna vecka tillägnas så mycket det går till bion. Igår målade jag dörrarna svarta. Bra matt färg till detta är Jotuns Lady Pure Color. (9500-N). Två rollningar och sen är det heltäckt. Sväljer ljus mycket bra. (Vill man ha bättre är det molton som gäller -se skillnad dörr/vägg) Ett sljusätande rum är helt avgörande för kontrasten i bilden vid projektortittande. För dig som gillar kontrastvärden (specar) är det värt att gå ner i halva priset på projektorinköpet och satsa de pengarna på att anpassa (black only) rummet för detta. Svärtan blir mao inte bättre än det mörkaste ditt rum presterar att leverera. Dvs minsta (strö/reflexions)ljus som lyser på din duk (och det blir ju en massa ljus som studsar från tex en 120" duk) -förstör kontrasten som du är ute efter. Har sagt det tidigare och säger det igen: I våra hjärnor är kontrasten den viktigare parametern för hur vi uppfattar en bild som bra. Därav är pioneers plasmor fortfarande omtalade då dessa var grymma på just svärtan. Likaså är svärtan anledningen till varför OLED plöjer framgångar. UHD eller full hd spelar mindre roll vid normalt sittavstånd. (Tex 45 graders betraktningsvinkel). Faktum är att ingen med 4k på en 55" tv ser pixelskillnaden på UHD och full HD. De flesta sitter nämligen mer än 1,8m från sin 55" tv.... dvs på mer än 1,8m avstånd är ögat fysiskt inte kapabelt att se om det är 4 pixlar eller 1pixel.
Kejsarens nya kläder alltså.....
Men som jag sagt tidigare. Placebo är en effekt som inte skall underskattas. Tror du att det är bättre - kan de bli bättre.

En parallell på samma placebotema är killarna (oftast) som sitter med 50k förförstärkare+förstärkare och 300k högtalare - och som slänger ur sig fina uttryck som "att de öppnar upp", "låter luftigare", "rejäl skärpa i basområdet"...
Att de sedan har en überfin anläggning ståendes i ett HELT OBEHANDLAT RUM(!!) som gör att INGEN anläggning i världen kan låta riktigt bra där inne.... den AVGÖRANDE faktorn (utöver bra anläggning) verkar totalkostnaden för deras anläggning helt sopa undan.
Dessa killar har i min värld helt andra behov än att få bra ljud.... Eller så handlar det helt enkelt om okunskap.
En dyr anläggning tar INTE bort problemen (efterklang/flutter, reflexer och problem med vissa frekvenser) i rummet.

Regel nr 1 för oss biobyggare/ljudintresserade. Akustikbehandla rummet!!:-)


(2016-10-18 09:50:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Yamaha RX-V430RDS

Podiebygget
Går saktare än vad jag tänkt mig denna vecka. Rätt vad det är kommer man på saker man behöver för att kunna bygga vidare. Dags att hämta barnen nu. Sen mellis, sen skjutsa, sen hjälpa svärmor och dra in fiberrör i huset. Få se om det hinns med något mer idag. Får fundera på om jag skall låta mattan gå ner mot golv där bak eller om det blir list... (2016-10-19 13:39:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Planering inför morgondagen.
Ottomanrullar kan man sitta å stirra på 00:20. Frågan är hur många man behöver? 8 hjul klarar 440kg om det är exakt jämn fördelning på hjulen. Men punktlasterna får inte kliva över ett hjuls 55kg som mest. Kommer tre 70*45mm reglar att svikta. Hur fördelar jag hjulen bäst. Hur fet är jag om 20 år?
Var vaken till 02 igår. Upp med kidsen i morse. Lite för lite sömn några nätter nu. Dags att knoppa, så tar vi den skjutbara överdelen i morgon när hjärnan är med igen. (2016-10-20 00:15:40) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Skjutbara överdelen.
Regnfri dag och perfekt väder för att stå ute och såga reglar och golvspån. Efter att ha sovit gott och drömt om hjul fick jag ett ryck idag och åkte och köpte ytterligare 9 hjul. Totalt 17 på bilden + 4 små som håller överdelen på plats när man skjuter golvet. Behöver inte oroa mig utan kan lugnt ha de där tre sumobrottarna som är med i Beijerreklamen sittandes på rad två nu. :-)
17*55kg per hjul. Faktor 3 i hållfasthet.
(2016-10-20 22:52:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mattan kvar.
Lite mattfix kvar att klura på. Har lister på sidorna på basdelen där styrhjulen går. Är väl bra med en list där man ev. kliver på kanten också. I övrigt har jag rundat mattan över hörnen för att få en mjukare feeling. Blir nog listlöst på hela överdelen också. Skall ju vara sittplatser på den, så den kliver man inte på. Men vi får se. Har gett upp för idag nu. Överdelen glider f.ö. lagomt trögt och snuddar precis toppen (1mm) av mattluggen. Riktigt slimmat. Inget som flyttar sig om någon sätter sig hastigt mao. Uppskattar vikten till runt 45-50kg. (Var länge sedan man låg i en bänkpress, så jag kan ha fel... lyft mest jord, grus, makadam (97 ton hitfraktat) och byggt med betongsten (25,6 ton) senaste fyra åren.) Tänk om man vetat det innan man köpte hus.... Just ja, bubbade ju upp några ton också när jag bilade ur 5 rum i källaren... en bra bit över tio ton där också. Har förträngt men står väl i början på detta galleri. Vansinnigt i.a.f -och tyvärr är det inte slut än heller. Nästa sommar blir det NADA, ZIPP, ZERO biofixande. Sista och största betongbyggandet sker då. 17 pall med sten och 50 säckar betong. Kul sommar... not.

Frun såg i.a.f lite stressad ut när vi baxade ner den för trappen. :-)
Lite LEDljus under den där nu så lyfter man fram trossen lite mer. Men ljusfixandet blir det (mycket) mer av sedan när grovjobbet är klart.

Borde ta en öl, men för nära läggdags nu så det får vara - även om jag känner mig värd en. Får nöja mig med den känslan.
(2016-10-20 23:09:07) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakre raden
Flyttade ner den andra soffan från markplanet. Funkar bra med en justerbar andra rad. Inga huvuden på främre raden är ivägen. Inte ens med barnen på rad två. (2016-10-24 13:50:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

BAD-absorbent nr 4 på g
Lite fix med panel nr 4 innan jag skall ner på jobbet. Det blir två paneler på den vänstra väggen sett från sittplats. Först ett lager vitt fleecetyg (spraylimmas) och sedan en tunn polyesterflagga (häftas fast). Tygen är lätt att blåsa igenom med munnen - så ljudet sipprar in bra genom hålen in i den 100mm tjocka isoleringen. (2016-10-27 14:37:44) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakgrundsbelyst diffusor/absorbentpanel.
Många hål blir det. Diffusion och absorption i samma väggpanel. Egen konstruktion utom hålmönstret som är enligt BAD-principen. Finns en del att läsa om detta på nätet.

Vad gäller akustikbehandling av rum kan det vara intressant med följande info att läsa vidare om för dig som ny biobyggare. Se det som tips. Reservation för eventuella fel. Lita aldrig på ett korrekt citat på nätet.:-D

1 Har du ett rektangulärt rum kan man räkna ut var man kommer att få problem i rummet. S.k. Noder som släcker ut en viss frekvens. Det innebär att det kan låta bra på en plats men dåligt på en annan plats i samma rum.
M.a.o kan man försöka undvika sittplatser just där.

2 Att EQ:a bort diverse problem i ett rum görs inte ostraffat. Att sträva efter en rak uppmätt Hz-kurva är inte alltid det som låter bäst i ett rum . Lyssna dig fram. L.y.s.s.n.a.
Att t.ex korrigera (EQ:a) ett rum så att sittplatserna längst ut på sidorna får lika bra baskurva som sweetspot görs inte ostraffat. Risken blir att man "smetar" ut ljudet och får det mellanbra/sämre överallt istället - en kompromiss.
Alla akustikmätsystem som mäter bas med lägre upplösning än 1/12 oktav är bara crap. Skall du optimera med din recivers autoinställningar bör du kika hur det ser ut med detta i basområdet.

3 Alla normala rum (som inte är stora konsertlokaler) får alltid problem med basen någonstans under 100Hz. Detta är grymt svårt att akustikbehandla med absorption. Finns avstämda lösningar dock. Men dyrt.

4 I ett rent rum. Satsa på 50% diffusion och 50% absorbtion när du köper/bygger dessa paneler. Ett riktmärke är att behandla 25% av totala "studsarean" i rummet.

5 Diffusion på bakväggen och soffa tätt intill samma vägg funkar inte. Sätt hellre diffusionen på sidoväggar eller i tak för att nyttja den på ett bättre sätt. Soffan måste ut ca 1/4 av rumslängden från väggen innan bakväggsdiffusion fungerar. Det kanske ser bra ut med diffusion på bakvägg, men vill du att den skall göra nytta också - läs punkt 5 igen.
Har du två rader, så betyder det givetvis att rad 1 får nytta av bakväggen.

6 En bas är för lite. Två jämnar ut ljudet rejält och fler platser får njuta av alla Hz. (basfrekvenserna är ofta längre än ditt rum och skapar noder) Fyra basar är ännu bättre, men att gå upp till två basar är ett mycket större kliv i rätt riktning än att gå från två till fyra basar. Samma modell av basarna är att föredra.

(2016-10-27 14:42:29) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

5:e och sista panelen uppe nu.
Efter tredje försöket så hittade jag ett motiv som funkade på den sista panelen. Vill inte har för ljusa motiv då de syns av ljuset från tv:n. Blev snabbt bortskämd med kolmörkt rum då moltonen sväljer ljuset fantastiskt bra. Perfekt för att komma så nära den maximala kontrasten vid projektorkörning sedan. Metallica fick det bli på den sista.
Har nu planer på att göra en sista difussor i taket. Har en board med hål kvar. Med snö ute på gården är det inget snickarväder nu dock.
För första gången på många år har jag inga stora rustprojekt denna vinter. Känns fantastiskt skönt att få vila ända till maj. Blir en del småpill i bion dock. Jag skall dock som sagt njuta mer än bygga ett tag nu. Har 100+ med blurays som är osprättade och som jag vill se. Så låt det slaska hur mycket du vill kära November! It's showtime! (2016-11-03 13:42:43) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Panasonic Viera TX-65AX900E

Skam den som ger sig!
Har sedan tidigare målat dessa och blåst 6 sprayburkar vattenlöslig vit färg. Resultatet: en gulvit sorglig historia. Långt ifrån tänket.
Trotsade vädret idag och testade en annan variant. Nu samma vita nyans som bakväggen. Vi får se hur detta slutar.... Penslar väl i ren protest till slut om detta inte funkar. :-)

Vitt ska det va damn it!!

(2016-11-21 20:16:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

RGB Led
Fick hem ett par rullar rgb strip idag och kunde inte hålla mig. F.m. präglades av mer sprayning ute. (Mitt i allt bryter de strömmen i kvarteret. Jag står med sista nymålade diffusorn i handen och skall hänga upp den på tork i garaget - inget händer när jag trycker på fjärren till garageporten...Ytterdörren låst och nycklarna inne. Fick ringa hem frun från jobbet...).

De verkar iaf bli vita nu!! Hurraaa!

Håller även på att sätter upp en rad till med skum i taket.

Hur som helst. Blev bra med listen då den lyfter fram trossen lite mer där under podiet.
(2016-11-23 15:42:57) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:


(2016-11-23 16:04:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakväggsfix
Tog ett år... men nu är det äntligen dags att få tummen ur på bakväggen! Diffusorer och akustikskum i fördelning 50/50 på den yta som kläs. Diffusorerna hamnar i höjd med högtalarnas element i rummet. Återigen använder jag kardborre för att lätt kunna modifiera om jag vill i framtiden. (2016-12-02 13:44:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Trodde jag...
När diffusorerna hamnat på plats var det vitt skum ovan och under som fattades. Dock svårt att trolla bort gliporna mellan skumbitarna, så det får bli att fästa dem på en board, klä in den i vitt tyg, så det istället blir som en stor (av sex skumbitar) på ovansidan och en likadan under. Blir nog lättare att dammsuga en sådan också istället för direkt på skummet. Men det tar vi en annan dag.

Det vita temat längst bak i rummet har nämnts tidigare. Döden för en projjebio. Svärtan som bortblåst desto mer ljus och ljusreflekterande saker/möbler man har i rummet. För mig är det näst intill kolsvart som eftersträvas. För att lyckas med detta blir det tyg för "datorplatsen" som blir där bak. Kommer att installer a skena i ytterkanten under projektorskåpen du ser i svagt röttlysande sken högst upp på bilden. (2016-12-04 19:17:42) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Skaller i rackdörr
Filmer och serier rullar nästan varje kväll i bion nu. Ibland hinner vi två samma kväll. Grymt nöjd med hur det funkar, ser ut och låter. Detta trots att bion är långt ifrån det som är tanken vad gäller prylar framöver. Man kommer fruktansvärt långt trots en budgetreciver vid anständiga volymer. Detta får bli en lärdom och det sätter givetvis fart på funderingar varför jag trånar efter 10ggr dyrare processor och lika mycket till i separat förstärkeri....
Kommer det att bli 10ggr bättre? NEJ! - Absolut inte!

En sak som absolut kan bli bättre just nu är något jag fokuserat på under hela bygget. Inga vibrationer. Har fläskat på friskt med subborna för att testa om något skallrar. Var orolig för att dörrarna till mediaskåpen, saker i skåpen, tross eller belysningar skulle låta, men det har varit tyst än -trots volymer så att byxbenen vibrerat.

Det som skallrat utav helsike i vissa scener i några filmer senaste tiden då subvolymen ökat(bl.a. Top Gun, Alice i spegellandet, Hunger Games serien och Serenity) är rackskåpets dörr.
Denna kom "färdigmonterad" och efter att ha synat den idag så har jag konstaterat att listerna som låser fast plastglaset lämnar en liiiiten glipa mellan list och dörram. - Vilket resulterar i att ett svängande plexiglas fortplantar detta in i dörramen.

På bilden är det dags för montering av 1mm tunn dubbelhäftande skumgummilist så att glaset sitter helt stumt mot ramen.

Vilket (murphy) resulterade i att hålen till skruvarna som håller klämlisten inte synkade utan är så där lagomt förskjutna så att m4 skruvarna precis INTE går i....

"Use the Force, Harry!" - Gandalf :-D

(2017-01-03 22:30:16) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

3D på väg bort
Då köper man 3D glasögon....
Jag är inte något fan av 3D men tror dock att kidsen kan uppskatta det. Utbudet på filmer kommer väl minska med tiden kanske. Det visar sig. 3D blir för min del bara tillräckligt wow på stora dukar. Troligen en av anledningarna till att det inte slagit som förväntat (av TV-branschen). När 3D var hett var 55" stort. Men det är för litet för bra 3D-effekt. Därför blev upplevelsen...nja.
Nya Texas Instrument chippet som verkar få ner priset på 4k projjar verkar inte heller stödja 3D. Tittar man på panelerna som kom på CES -17 verkar 3D inte stödjas i många nya TV:s. Ett argument är att det inte finns någon standard för 4k i 3D. - Ingen räddning där heller alltså.
Kanske kommer 3D att återfödas när tv-storlekarna hamnar uppåt 100" i framtiden. Tids nog är vi på de storlekarna. Tunna verkar de bli också.
Hur som helst så finns nu 3D möjligheten för 4 kids å två vuxna. Får skaffa två par till med Panasonics vuxenglasögon, så kan man köra en tvåfamiljskväll i 3D.

Rackdörren ovan verkar bli mycket tystare. Skall modda fästet för kortsidorna då jag måste behålla m4 skruvarna på dem. Sen återstår ett riktigt lågbastest. Misstänker att nästa modifiering blir att sätta list i rackens dörröppning så att dörren eventuellt inte kan skallra mot rackstommen. Visar sig. (2017-01-11 15:05:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Film och seriekvällar denna vinter.
Efter att haft flera stora rustprojekt utöver bion de senaste fem åren är det riktigt skönt att ta det lugnt denna vinter. Serier och filmer avlöser varandra på löpande band. Laddar dock upp mentalt för de saker som är kvar att ta tag i här i bion.
Tänker inte fastna i det där bekväma läget som är farligt när man är nästan i mål. Det som gör att det inte blir klart. Lister är en klassiker.Jag behöver dock ladda batterierna ett tag.
Småpill kan jag dock inte hålla mig ifrån. Läser en hel massa fortfarande. Fick lite koll på S/N-ratio igår. Hur viktigt är högt sådant. Hör man -och bör man bry sig om skillnader över 90dB.Är 105dB stor skillnad. Sånt...

(2017-01-22 19:00:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Absorbentbygge
Vårfeeling idag. Strålande och +1 ute. Passade på att såga till fyra boardbitar som får bli stommen i absorbentbygget. Bak i rummet ramas diffusorerna in med 4 löstagbara absorbenter. (Egentligen är det bara en som behöver vara löstagbar och det är den vid fiberboxen jag gömmer bakom.)
Klär in dessa i vitt tyg. Får lägga upp en bild när det är klart sedan. (2017-01-27 10:53:23) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Drygt.
En inklädd. Trist tyg som var svårt att tom stryka slätt. Svårt att klä in en triangelformad tydligen. Inte tillräckligt slätt. Bara och riva och tänka om. (2017-01-28 12:53:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakre raden framskjuten
Fixar lite lister idag. Sånt man gärna drar ut på...
Här syns det bra hur utrymmet ser ut bak i bion där jag tänkte ha ett skrivbord under de vita Viscoustic diffusorerna. Får bättre plats med en stol där sedan nu när jag byggt en skjutbar bakre rad.
(2017-02-07 11:33:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ny cd hylla
Då regeringen bestämt att inga cd-skivor får vara kvar i datarummet efter att vi gjort renoveringen i det rummet, så var en del i byggplanerna att få in ett gäng cd skivor. Diverse mjukare och hårdare rock är det jag lyssnar på mest (även om det är mest spotify nu), så dessa skivor får vara "framme" medans övriga genrer har förpassats till mediaskåpen på sidorna i rummet. Där i sidoskåpen huserar filmerna också.
Hittade en hylla för 1080 skivor på tradera för drygt en tusing. Passade riktigt bra breddmässigt under projektorskåpen. Byggritningen den sämsta på årtionden dock. Tänk ikea tidigt 80-tal. Men det löste sig.
(2017-02-09 19:53:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

De små detaljerna...
Fixade klart det sista på rackskåpet idag. Noterade som sagt först skaller i glaset i rackskåpsdörren. Men fanns även en tendens/möjlighet att riktigt tryck i lågbasen skulle skapa ett metalliskt skaller mellan dörren och skåpet. Har därför letat en passande neopren/skumgummi-list - men utan resultat här i Sverige. Behövde en 4-5 mm bred och max 2mm tjock med klisterbaksida. Ebay. Say no more.
Så nu sitter rackskåpsdörren stumt i låst läge. Perfekt! Ogillar störljud.
(Har tom noterat ett knaster en gång från kardborren vid något rejält lågbasljud. Dock bara en gång. Troligen nått som behövde släppas lite :-)

F.ö. har jag precis beställt en Oppo 203. Velat lite på den p.g.a priset. En ubd-700 från panasonic hade dugit gott egentligen. Mycket små detaljer som skiljer i prestanda men över halva priset på Pannan. Men... nu bet vi ihop och testar Oppo. Verkar vara måna om sina firmwares. Kommer älska fjärren i mörkret och ljudmässigt blir den perfekt för CD-lyssning.

Har scenmolton på ingång också. Skall prova med det till skumkilarna på bakväggen vid diffusorerna. (Fan om det inte blir snyggt nu)

Ser ut som att biobyggandet avstannar helt i sommar. Ingen panik iofs då jag inte gjort många knop i vinter heller. Mest njutning denna vinter. Behövde ladda batterierna efter många års rustande. Å just nu står 22 pall med marksten och mursten på tomten och väntar. Det blir sommarens projekt för mig (och frun).
(2017-03-16 17:01:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Oppo 203 regionsfri
Så dök den upp. Blev lilla julafton idag då jag fick packa upp den välpaketerade metallådan och installera den i racken nere i källaren. Har spelat blurays med ps3:an fram tills nu och den är gömd under frambänken. Dock bökigt att ha den som filmvisare där under. Dessutom låter den förskräckligt högt. Så nu blev en av hörnstenarna inköpta i den våta teknikdröm jag har att förverkliga framöver.
Dock förvandlades lilla julafton snabbt till en dag med bakfyllekänsla då det blev som jag befarade.... HDMI kabeln som inköptes för 10 år sedan håller inte måttet. Noterade ett svagt blinkande brus (svagt myrornas krig) i bilden när jag fick upp Oppons meny och när jag sedan kikade runt där blinkade bilden till lite då - för att till slut efter ca 5 minuter förvandlas till vitt brus.

Så nu är det beställt en aktiv HDMI kabel som skall klara 4k med 60fps. Dyker väl upp i slutet på veckan. Bara att längta igen då....

Recivrarna på bilden är de två jag ägt i livet. Den titanfärgade är min första. Den kommer att agera bass shaker feeder. Om jag monterar de fyra shakers jag har... Beror på hur det blir på sätesfronten framöver. Låg prio. Kanske får montera dessa i befintliga soffor t.v.

Den undre är den jag kör bion tillfälligt på nu. Inköptes egentligen för att kunna köra spotify connect i bastun/fruns spa. Där byggde jag in 4 högtalare. Switchar om till bastuhögtalarkablarna backom rackskåpet så fort jag förverkligat ljudplanerna. Är dock större bild som blir prio nu först tror jag.
(2017-03-21 04:10:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Till slut så.
Klär in den sista skumabsorbenten till bakväggen. Har skurit ur för fiberboxen som sitter bakom dessa. Betydligt lättare att få till det med vitt scenmolton än med det vita tyg jag testade med tidigare. Har precis som tidigare lagt ett fleecelager under moltonen. Kardborre klistras på baksidan sedan. (2017-03-26 15:45:46) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

4 bitar
Totalt 12 skumbitar. Blir bra med avfasningen då jag vill få in ett skrivbord bakom rad 2. (2017-03-26 15:48:43) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Känns bra!
Kan äntligen släppa bakväggen ett tag då den nu ser tillräckligt hel ut. Nu hägrar utbyte av gammal hdmi till ny aktiv hdmi. Just nu ligger den över golvet då jag först ville testa den nya kabeln innan jag drar den i något av rören under golvet. (2017-03-26 15:51:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Monteringsdax
Då Proshop snuvade mig på ett projektorkap (tog en vecka efter ordern var lagd hos Proshop tills det att jag fick ett mail om att produkten var slut hos JVC), så blev jag lite less...
Nu får projektor vänta till nästa tillfälle det blir bra priser på uppföljaren. Men det tar väl drygt ett år antar jag. 2018 då m.a.o. Året då jag skall vara klar med allt...
Hur som helst. Har planerat rummet för en "lekdel" bak i rummet. Behövde ett bra "skrivbord", så har surfat runt på det ett par år. Hittade en jäkligt snygg och studiolik bänk från Zaor som heter iDesk. Apsnygg, men på tok för dyr har jag tänkt i alla år. För knappt ett halvår sedan hittade jag på ett alternativ som malt runt i skallen och märket heter Studiodesk. Lite mer praktiskt utformad än den från Zaor i mitt tycke.
Så nu när projjedrömmen tillfälligt gick i kras sket jag i att hitta något mer prisvärt - eller rent av platsbygga en praktisk "arbetsplats". Så nu ligger det en Beat Desk limited edition från Studiodesk här på golvet och väntar på montering. (2017-04-13 11:28:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Pillande deluxe
Bastant sak med många plugg och skruv. Tog sin tid både innan jobbet (em) och nu efter jobbet. Faktiskt ända in på nattkröken. Inte helt utan problem, men det löste sig efter lite handpåläggning på två vinkeljärn.
(2017-04-14 01:21:56) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Studiodesk.net
Finns flera olika varianter av bänkar. Det som är kvar nu är att montera lite rgb-lister.
Sen saknas det ju lite kul prylar också... Just nu duger det möjligen till frukostbord. :-)
Nöjd biobyggare. Nu är det god natt!

(2017-04-14 01:25:24) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Nästan old school.
I dagens läge får man väl betrakta gamla cdj500:or som old school. Testade lite hur man skulle kunna ha det. Verkar funka. (2017-04-14 13:49:25) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bättre än planerat.
Hade ingen koll på hur utskjutande stolen skulle bli på plats, men den kom längre in än jag trodde. Det är jag väldigt glad för då det innebär att den skena med tyg som skall monteras under projektorskåpen i taket ovanför inte kommer att bukta ut i tyget pga utskjutande stol. (Tyget är till för att kunna gömma - eller framför allt mörka bort allt det vita som jag byggt på bakväggen. Allt för maximal svärta sedan när jag blir med projektor. (2017-04-14 14:09:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Framflyttbar bakre rad.
Det var tur att jag kom på att bygga det så. Hade blivit tight annars. Nu fick jag helt ok rörlighet i stolen när bakre raden skjutits fram. På första raden har man i dagsläget 2,6-2,7m fram till bilden. Finns möjlighet att flytta bak ytterligare en dm. Hade varit fint om inte proshop "snuvade" mig på projjen nu. Då hade jag kunnat testa (hela sommaren -utan riktig duk) vilken bildstorlek som känns bäst på detta avstånd. Blir det som jag vill/tror/hoppas blir det 54 graders betraktningsvinkel på en 2.40:1 bild. Men risken är att det kan bli för brett. De allra flesta som köper duk brukar efter en stund vänja sig och vill ha större efter ett tag. Jag siktar på maximal duk från start. Det som begränsar mig är höjden upp till taket från bänken framtill. Så 120" är max i 2.40 formatet.
(2017-04-14 14:16:08) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Crown XLS series
Idag kom det hem fem stycken xls 1002 idag som kommer att agera grundbultarna i det surroundststem jag planerat för. Detta betyder mao att det inte blir någon reciver. Separat eller reciver har funnits med och bollats fram och tillbaka i tankarna sedan byggstarten. Yamahas Aventage 3060 var alternativet isf. Hade varit både enklast och mest ekonomiskt att kört på detta. En sådan setup hade gett tillräckligt med kräm och bra ljud nere i bion om man skall vara förnuftig.

Men ibland får man vara oförnuftig.....

I detta fall galet mycket mer effekt än vad som behövs.

Behöver dock komplettera med en XLS 1502 till frontarna. Men den tar vi senare. Varför ännu mer effekt kan man undra? Svaret är att det är inte effekten jag är ute efter utan S/N-ratiot. Petitesser.


(2017-04-27 16:01:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fredagsmys
Efter tacosen blev det montering av förstärkare. Crown XLS 1002 levererar rikligt med effekt. Tillsammans levererar dessa 10 x 215 äkta watt (RMS) I 8 ohm. Kör man 4 ohm är det 10 x 350W RMS som gäller. Inga glädjesiffror uppmätt på endast 2-kanals stereokörning i någon testton på 1khz som i reciversammanhang.
Så nu får man titta på dessa över sommaren eftersom jag inte har någonting att mata dessa med. Än... Tålamod...
(2017-04-28 18:59:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Effektbelysning
Då rummet börjar bli klart vad gäller byggande (snickrande) kommer byggtråden mer och mer fokusera på det som är kvar att fixa i rummet -teknik.
Något som dock varit med från start även om jag inte lyft fram dessa är de 2x2 rörliga moving heads som ftf funnit sin plats nere i hörnen på frambänken. Dmx styrda så småningom via Luminairs app. Saknar dock en del bitar till detta ljusbygge, så det fixar jag när allt är på plats. Ligger mycket i kö på inköpslistan för tillfället... men man får se det som ett övergående problem på sikt. :-) (2017-06-19 18:05:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

XTZ Cinema S2 från Fyndbörsen.se
Har trånat efter dessa sedan de släpptes. Dock har ju bygget haft sin stilla gång och var sak i rätt ordning.... Ja, så gott det går iaf. Någon skulle säkert ha köpt hemmabioprocessorn/försteg först och kört med de högtalare man redan har. (Det borde jag ju givetvis ha gjort, men processorn är en sådan där långkörare som jag bollat med av flera anledningar. För lång story att dra här)

Ni som hängt med och läst denna byggtråd vet nu att jag sitter med Crown förstärkare och Atmoshögtalare som jag inte kan använda - än.

Recivern jag njuter av film och musik med idag är en billig Yamaha utan atmos. Men den duger gott under resans gång i.a.f i så länge det äröronvänliga ljudnivåer.

Jag skrev tidigare att det blir mestadels teknik i byggtråden nu på slutet. Att 4st Cinema S2 står i hallen nu känns riktigt skönt. Hann bara packa upp och känna på dem nu innan jobbet. Älskar den mattsvarta färgen som kommer att smälta in som en smörklick (och försvinna) i taket färgmässigt. Längtar tills första filmen då takisarna får vara med och leka.

Placeringen får jag klura lite på framöver. Det enda som känns onödigt för tillfället är att mata dessa med Crown slutstegen. Blir tomgångskörning ungefär. -Men att XTZ:s Cinemaserie (s2) inte levererar, ja det är jag inte ett dugg orolig för. (2017-07-12 22:14:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Vem kunde ana detta när man sålde iväg stereon med vinylspelaren för nästan 20 år sedan.
Vinylens återtåg är ett intressant fenomen inom ett teknikområde (hifi) där mycket handlar om utveckling och förbättring år för år. Många bra saker gjordes för länge sedan men jag minns än när polaren hade köpt en cd-spelare/stereorack och man älskade noll knaster och att kunna hoppa fram mellan låtarna med ett knapptryck eller via fjärren. För mig är inte vinylen på något sätt bättre än cd utöver på en punkt. -Fodralet är bra mycket trevligare att sitta och kika på. Ljudmässigt brukar många tala sig varm om vinyl men jag har inte haft chansen att höra skillnad -än. Men nu är det möjligt! Skivspelare inköpt till slut (!) då jag köpt en del samlingsvinyl senaste åren -fast jag ej haft något att spela dem på.
Dessutom har jag två backar som skall nostalgilyssnas igenom framöver.
Finns många bra skivspelare ute nu för tiden. Valet stod mellan Pioneers plx-500 och Audio Technicas slp-120 usb hc. Dessa två tillverkas i samma fabrik verkar det som. Båda direktdrivna och med usb-utgång. Sitter en at-95 nål på vilket skall vara en bra standardpryl som fler tillverkare använder. Körde på DJ stuket (technics sl1200) istället för det mer avskalade som t.ex Rega säljer. Nostalgi som styrde kan man väl säga. :-) (2017-07-17 00:04:36) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Inte så mycket bio, men ändock en del av biobygget.
Denna hoppas jag få användning av i framtiden då biobygget och framför allt husrusten är över och jag har mer tid till lek och skoj.
Det är perfekta biobyggartider närmaste månaderna och det blir Atmospremiär innan December! Spännande. Har höga förväntningar på Atmos. Målet med bion är nu en 7.2.4 setup. Sitter i dagsläget och klurar på dipol (tripol xtz:s cinema s5) eller möjligen två vägghögtalare på varje sida. Isf blir det 90 graders placering bredvid rad 1 och rad 2.
(2017-10-18 17:57:40) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Sinus Live BassPump III 4ohm

Atmos äntligen på gång.
Här är det efter en lång tids väntan äntligen dags att montera upp de fyra XTZ S2:orna. Bioprocessorn beställd från Hembiobutiken. Trackingen poppade upp i mobilen för några timmar sedan. Så jäkla skönt. Stått och trampat i bygget över sommaren vad gäller just byggandet. 11 XLR kablar och nya delar för att löda ihop 2 XLR subkablar är också beställt. Till att börja med kör jag med en 5.2.4 setup. Har frångått camargue som sidokanalare då de är för stora/höga. Där klurar jag på en annan lösning. Även den från xtz. Behöver dock en till Crown XLS för att lösa den kombon jag siktar på. Blir isf en 1502:a som jag skall mata frontarna med. Overkill till nuvarande Camargue, men på sikt siktar vi på att byta ut dessa, då kommer 1502 att få lite mer att arbeta med. Är inte nöjd med höjden på ljudbilden och tanken är att få ner denna ca 15-20cm. Diskanterna.

När vi är inne på ljudbild är "atmosplaceringen" tänkt att inte få någon högtalare ovanför någon av ytterplatserna. Samtliga membran sitter 32cm från vägg. Detta blir i linje med mina front height och back hight som jag har en plan att kombinera ihop i atmossetupen senare. Om det går. Tänket där är isf att seriekoppla två och två på varje sida. Inspirationen kommer från dipol-tänket. Nåväl. Sen. Nu fokuserar jag på dessa fyra med optimering för rad 1 då den hamnar i centrum. Från vänsterytterplatsen på rad 1 hamnar närmaste högtalarna (på vänster sida) ca 45grader framför och 45 grader bakom denna plats. Mätt i cm är det ca 160cm fram och bak i rummet från huvudlinjen mätt. Mäter man avståndet från öronhöjd till högtalarna från samma ytterplats har jag ca 200cm diagonalt genom luften både till den fram och bak. Allt solklart?
Rad två sitter därmed i linje med bakre atmos paret. Min tanke är dock att bilden är där framme och ljudbubblans kompromiss får vara mer "framåtlutad" än tvärtom för rad två. Men där är vi inne på smaksak.
Min tanke är dock att bredda denna atmosljudbild med front/back height -om det nu går att köra 8 takisar på 4 atmoskanaler. Kan bli ljudgegga istället för en längre och diffusare takljudsbild som framför allt rad 2 skulle må bättre av.

(2017-10-23 22:51:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Julklapp till mig själv.
Idag blev det man och fru i bion. Jag borrade och hon sög.

...Borde egentligen skruva upp högtalarna i taket och dra kabel, men så står det där paketet äntligen uppe i hallen som jag väntat på i många år. Sedan lilla premiären för ca 2 år sedan har bion drivits av recivern som inköptes för 3 år sedan till att köra bastu/bad-högtalarna med. Planen har som ni kanske läst tidigare i tråden alltid varit att få ett mer-kanaligt ljud än 5.2 och efter att ha suktat och läst ALLT om bl.a Marantz 8802A (ställt in mig på den) under flera år, så slog jag till och köpte en ...7704. WTF! Hade tom riktat in mig på att ta ett över dagen flyg till Kastrup där man hittar den för 26 istället för 36 tusen som alla tar här i Sverige. Lätt värt en dags besvär.

Men, så börjar man fundera på högtalare och hur det skall bli framöver. -Och så tänker man på hur audiofil man inte är. Så tänker man S/N-ratiot på Crown förstärkarna. Så funderar man om kopparpläterat chassie och bättre strömdel är värt 8000kr extra. 7704 spec vs 8802A spec.
Mycket lite som skiljer i övrigt.... bättre bass management på 7704... exakt samma kalibrering. Lika många kanaler....
Efter det så är x antal timmar och åter timmar som bortkastade och det tar ca en vecka och ett mail till Hembiobutiken för att ändra sig.

Nu är det iaf lilla julafton och fan vad kul jag skall ha närmaste dagarna med allt biopill igen. Bara en pilsner som saknas nu för att fira. Det enda huset har att erbjuda är dock en alkoholfri Mariestads. Nöden har ingen lag. Skål!
(2017-10-24 20:21:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Gömma kabel.
Trossen funkar ganska bra som kabelgömma. Från första början var jag inne på att bygga ner taket i ytterhörnet som många gör med infälld belysning (och kabelgömma), men då IMAGINAERUM tanken väcktes så blev det ett annat tänk. Men just nu när jag står här och pillar med detta önskar jag att det fanns tomrör i taket också. Kör med Prosons smoke kabel, så jag är glad att den inte är vit iaf. :-D (2017-10-25 19:32:25) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Takskåpen
Samtliga takskåp öppna. Byggda för att få plats med en stor projektor i mittenskåpet. I skåpet till vänster ser man en blank ventilationsfilterlåda. Luften fördelas sedan ut åt höger och vänster till samtliga 7 skåpdelar för att ljudlöst sippra ut i de fyra yttersta skåpdelarna.
På båda sidorna om de tre stora mittenskåpen finns ytterligare två smala utrymmen. Av dessa fyra är det två som trossen går in i. Väntar just nu på trossbelysningen till dessa. Har liknande fram i bion som syns på någon bild tidigare. Wifistyrd DMX styrning så småningom via Luminairs app.

Har gjort slut på 100m rullen med högtalarkabel ikväll, så beställde en till.
Marantzen ligger i lådan än. Var sak har sin tid. Saknar både XLR till att koppla processor och förstärkare -xlr och subkablarna. Skickade, så i morgon kanske.
Mer högtalarkabel kommer väl i mitten på nästa vecka. Då kan jag dra sista takhögtalaren.

Tålamod nu. (2017-10-26 20:33:36) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

XLR Kablar
Väntar fortfarande på kablar innan jag kan koppla om/över nuvarande systemet till processorn. (Som fortfarande ligger orörd i kartongen). Har dock fått en del av det jag beställt. Saknar dock fortfarande kabel till basarna. Tänkte löda dessa XLR själv då kontakterna är rätt stora att dra. Hade beställt en kabel, men den var utan vettig skärmning, så nu är det 30 nya metrar på väg hem. En subkabel utan bra skärmning är en mindre bra lösning.

Skulle kunna prata mer om kablar eftersom det är ett intressant ämne. Jag är dock ingen expert på detta. Jag har dock under åren läst mig förbi baskunskaperna - och dessutom har jag under åren utvecklat en viss skepsis.

När man kollar runt på XLR kan man köpa svindyra (15000kr/styck för 1m) från KIMBER eller så kan man som jag gjorde köpa vanliga 1m XLR för under 50-lappen styck. Blir det dubbelt så bra ljud med de dyra? Utan att ha provlyssnat är de flesta (och jag) beredd att säga: -Nej!
Nu protesterar redan en del då ljud är något subjektivt och det som låter mycket bättre för dig kanske inte låter som någon skillnad för mig. Sant.
Men om vi tänker oss en testpanel med 50 personer som i blindo får lyssna på denna eventuella skillnad.... Är skillnaden ens hörbar?


Därför repeterar vi igen.

Innan du lägger onödigt mycket pengar på kablar skall du istället lägga så mycket du kan på att få till rumsakustiken. Det finns några odiskutabla sanningar kring rum:

1: Rummets egenskaper "smittar ner" och färgar/förstör ditt ljud oavsett om du har en 1000kr högtalare eller en 300000kr högtalare. Detta är en odiskutabel sanning. D.v.s En dyr högtalare påverkas inte mindre av ett rum än en billig högtalare.
(Med det undantaget att man kan designa högtalare för att vara mer eller mindre rumsberoende. XTZ har t.ex på sin Spirit serie numera en bygel för att sänka ljudkurvan några dB på diskanten (om jag minns rätt). Detta för att man skall kunna anpassa den efter "modernare hem" - d.v.s mer avskalade rum (avskalade rum är ungefär som Kryptonit för ljud - läs "sämre ljud")

2: Det finns inga perfekta rum. Vi kan bara anpassa oss och kompromissa med de rum vi har. Problemen är att vi många gånger kompromissar fel. Det kan bl.a. vara faktorer som estetik, praktiska, ekonomiska faktorer, tid m.m. -T.o.m. en fru/sambo brukar vara en sådan kompromiss:-)

Många gånger handlar det om okunskap om man tror att en kabel är viktigare än att se till att rummet är byggt symmetriskt, att högtalarna står på samma avstånd till sidoväggar, att ljudet inte studsar i glasytor (fönster) eller blankpolerad klinkers, att väggarna inte är helt kala, att man skapat en miljö där man sitter i mitten o.s.v.

En del knep är enkla och billiga - om man vet om vad man kan göra.Glöm inte att vi för enkelhetens skull pratar stereolyssning och att återskapa ljud så likt ursprunget det går i ett rum.

Börjar vi prata biosystem har vi betydligt fler högtalare och då börjar en del audiofiler rynka på näsan. Men de flesta rumsakustiska principer gäller även för oss biobyggare.

Så....blev vi klokare?

Lägg pengar på dyrare kablar s.i.s.t.

När du gjort ALLT du kan (eller någon som vet hur man gör) för att fixa till akustiken i rummet kan du börja fundera på elektronik och högtalare. Sist högtalarkablarna. (undantag om du kör 0,5 mm2 eller mindre area, då just area är den faktor som inverkar mest av alla säljargument kring kablar. Då kan du uppgradera till ett par (billiga) med större area)

Vill man vidga resonemanget (från enbart kablar) kan man säga att elektroniken vi köper idag också är så pass bra, så innan du funderar på att uppgradera delar för att eventuellt få bättre ljud. Fundera istället på hur du kan uppgradera rummets akustik.

Som jag skrev i början. Ett rum påverkar ljudet lika mycket oavsett om dina ljudprylar kostat totalt 5000kr eller 500000kr


(2017-10-31 02:27:44) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Atmos
Igår kom 100m till med högtalarkabel, så då kunde jag få dit den fjärde och sista takhögtalaren idag. Väntar fortfarande på kablarna till basarna. Men i morgon är det dags att packa upp 7704:an och koppla in alla xls förstärkare. Riktigt spännande dag i morgon! 5.2.4. Vilken film skall vi premiära med....
Skall bli intressant att få se hur placeringen på takhögtalarna fungerar också. Man vill ju gärna tro att de skall vara längre in över sittplatserna.

(2017-11-02 03:24:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Trossbelysning bak
Jag har Inte fokuserat så mycket på ljustekniken (i byggtråden) än då det blir bland det sista jag fixar. Har utöver den sista takhögtalaren även testat lite olika placeringar för dessa på kvällskvisten. Vill undvika bländning, så längst bak i de smala takskåpen blir placeringen troligtvis. Då smalnar vi av ljusbilden. (2017-11-02 03:34:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tips.
Det är ju inte varje dag man plockar bort pluggarna som brukar sitta i högtalarterminalerna. Kör man bananplugg måste dessa bort. Ett enkelt sätt är att ta en träskruv modell större och skruva in den precis så att den fäster lite i plastpluggen. Sen är det bara att dra den rakt ut. (2017-11-02 23:23:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Redo för liftoff.
Fuskade lite med kablarna till takhögtalarna idag. De skall ligga i en plastkanal närmast racken men suget blev för stort. Marantzen skulle bara upp ur kartongen och in i racken idag för att jag skulle hinna med en provlyssning. Väntat länge på detta. I morgon blir det Audyssey multiEQ XT32 testning och kalibrering.

Lamporna kommer att stängas av i förstärkarna sedan. Vid filmtittande är det stealth mode som gäller. (2017-11-02 23:27:31) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mer LED
5 x 3W. Dmx på dessa också. Har ingen bra plan/mål på hur det skall se ut på ljusfronten i slutändan än. Men jag har gott om tid för att klura på ljussättningen under 2018. (2017-11-08 18:13:26) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Sub och DMX kabel
Äntligen kom skärmade xlr kablar. Då kan jag få bort de LFE:s som jag haft liggandes diagonalt över golvet då de var för korta (8m) för att dra i rören i golvet.Lite omlödning innan dock då änden som sitter i Subborna skall vara en vinklade DMX-kontakter.

Rullen är en 100m DMX (120ohm) skärmad kabel i svart. Skall försöka få till snygga anpassade dragningar (i trossen bl.a.) mellan all ljusteknik senare.
(2017-11-08 18:21:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fronten nedplockad
Kan vara kul att se hur det ser ut just nu när fronten är nedplockad. Passade på att ta en bild nu när jag drog fram xlr till subborna. Lödning får bli en annan dag. Hinner inte mer idag. :-/
Bilden skapligt överexponerad för att det skall synas lite bättre. Är mer svart och mörkgrått än som på bilden grått och ljusgrått. (2017-11-09 15:24:46) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Ny leksak
Eftersom jag skall löda mycket dmx framöver, så blir det lite enklare med en mct-20. Då slipper jag sitta med multimetern och pilla. Funkar ju även bra på lite andrakontakter. Nätverkskabelpill blir det när jag tar tag i de två sista rummen i källaren framöver (riva ur till betongrent även där) och denna tar ju cat-kablar också. Bra pryl och inte särskilt dyr. (2017-11-22 20:41:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bortplockning av högtalare.
Efter många år av tunga/stora/långa rustprojekt både inne och ute, så var det nog de 22 pall med mur och marksten som i somras sög ut det sista av rustglädjen.
I höstas hade jag noll lust till allt som rörde rust och husfixande. Detta spillde givetvis över på biofixandet.

En långresa till sydostasien med familjen i början på december var den perfekta recharge jag behövde och när jag kom hem häromdagen flippade det ur totalt. Lusten är tillbaka. Ser (nästan) fram emot att bila i ytterligare ett rum här i källaren, samt att ta tag i den lista av uteprojekt som väntar i sommar. Det skall bli kul.

Så nu plockar jag bort alla högtalare i rummet utom centern och takhögtalarna.
En helt ny ljudbild är på g! Detta var en dröm jag hade bortom den projektor och motoriserad AT-duk jag hade som kronan på verket i slutet på 2018. Nu dröjjer nog dessa till 2019.... På gott och ont.

Pga ett spontant ryck nu när jag kom hem, så blir istället målet med 7.4.2 uppfyllt. Sidosurround blir dessutom dubbla seriekopplade högtalare för mer diffust ljud. Bra när de hamnar rätt nära ytterplatserna. Tänk dipol diffust.
Så nu har jag lite kul fix att dona med närmaste dagarna.
(2018-01-19 10:29:29) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Chauvet Wedge Tri

Xtz Cinema M8
Två tunga pjäser pryder nu frambänken. Väntar på några stativ som skall få upp dem nästan 30cm.
Provkörde första Avengers i förrgår kväll. Satt och smålog många gånger. Frun hör dock ingen skillnad... :-)
Bak har jag också bytt ut golvarna till två Cinema M6.

Som sidosurround har jag också införskaffat 4st Xtz Spirit 2 som skall upp mellan mina BAD/diffusor/absorbenter. Två seriekopplade på var sida. I jämn höjd med rad 1 och 2.
Dessa är en "estetisk" kompromiss, då jag ville ha högtalare som inte sticker ut längre än absorbenterna. Ett par Cinema S5 eller M6 skulle sticka ut för mycket.

Saknar dock en förstärkare. Så antingen får det bli en Crown XLS till, men 1502 modellen som då får mata frontarna. Ett annat alternativ skulle kunna vara XTZ:s nya ICE förstärkare. Isf två sådana, så kan jag biampa frontarna. För stereolyssning skulle man kanske uppskatta ett bättre S/N, men framför allt deras autostartsfunktion. Skulle vara smutt eftersom man inte alltid kör multikanal.
Men det visar sig. Just nu skall jag njuta in mig på dessa frontar ett tag. (2018-01-21 22:41:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

M6:orna bak i rummet
Hade beställt monitorstativ för att få upp M8:orna fram 2-3 decimeter. Sket sig big time då frontarna är på tok för tunga. Däremot var det lämpligt att få upp bakre surround några dm då det nu är fritt fram för ljudet till rad 1. Nästan så M6:orna också är på gränsen till för tunga, men det funkar. Egentligen hade jag helst haft dem lika brett isär som frontarna, men tills vidare så får de stå på Studiodesken. (2018-01-24 20:15:46) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Vinylställ
Hittade en liten smidig hylla hos ginza. Zomo. Rymmer mina hårdrocksvinyler och alla gamla Beat Box 12" med Italo Disco. Skaplig kombo det. :-)
Så nu får vinylen husera lite diskret där bak bredvid cd-hyllan.

Nu går husrusten vidare. Golvvärmekonvertering i ytterligare ett rum och sonen skall få flytta ner till hösten. (Rimlig plan, samma resa som biorummet. Blåser ur allt, bilning och gjutning)
Till sommaren är planen att gjuta en 45kvm platta på ena gaveln, murfixande, sätta ny fastfog på uppfart (den jag fick härdade inte i somras), samt skyffla 10kbm gräsmattejord.

Vet ej om han inspirerats av sin far då 9-åringen drömmer om en "gaming studio" :-). Men misstänker att det är någon youtubers fel.

Bion får mao lägre prio (igen). Nu är den ju dock alive, så det spelar mindre roll.
Finns dock en hel del kvar att göra innan jag ger mig:

1 Ljusstyrningen. Luminair, trådlös dmx styrning.
2 El under rad två + sidoskåp + Eltako puck för tidsdimmring av tak LEDs.
3 Tygridå för att kunna mörka ner längst baki bion där Studiodesken och racken står.
4 Philips Hue Lampor kopplade till Luminair på sidoväggar.
5 En (crown) eller två (xtz) förstärkare saknas. Sidosurround kan då inkopplas.
6 Projektor och motoriserad 2:35 AT duk.
7 Bioventilation. Ftx.
8 Bättre sittplatser.
9 En till dörr utanför ljudklassade dörren.

(2018-02-13 09:48:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Clas Ohlson fynd
Har rekat bra pris på Airport Expressen i många år. Måste ha en sådan för att koppla ihop ljusstyrningen. De har legat konstant på 949kr som billigast, men av en slump hade clas ohlson extrapris på den (syntes ej på prisjakt dock). Samtidigt körde de 20% på ett köp om du köpte minst tre varor. Dock inget webbsaldo och slut i de flesta butikerna. - Men inte i min närmaste butik. Ringde direkt min gamla kollega och bokade upp den de hade hemma. Ett kap för ca 650kr. Bra pris på en äppelprodukt som sällan prissänks mer än några guldtior.
Ett gäng svarta grenkontakter skall också gömmas i trossen i taket.
Så efter många års planerande finns allt som behövs för att fundera på allvar hur all effektbelysning skall placeras.
(2018-02-13 10:31:20) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Sidosurround.
Äntligen lite biofix! Har för tillfället fullt upp med eps-cement för att sedan flyta in golvvärme i sonens nya källarrum. Men ikväll blir det biopill. Förbereda så att jag kan koppla in dessa när nästa förstärkare dyker upp om någon dag.
Sidohögtalarna kommer att bli seriekopplade och Crown garvar väl bara när jag tycker att 16 ohms last är mycket. Jag kikade på högtalare för att få ett inte så direkt sidosuroundljud. Valet föll dock på att istället för tex dipol/tripol köra två stycken högtalare. Stereobilden på dessa är placerad så att den hamnar ca 110 grader snett bakom sweetspot. (Vilket är rekommendationen). Satte dem också lite högre än huvudena på rad 1.
Skall bli intressant att höra hur detta låter.
Att det blev så här beror främst på att jag inte ville bygga ut mer med högtalarna från väggen än BAD/absorbent-panelerna sticker ut. En estetisk kompromiss mao.
Dessa sidosurround kommer också från XTZ, men inte Cinemaserien som övriga högtalare i rummet.
Nu snart utnyttjar jag hela 7704:ans surroundkapacitet och kör 7.2.4 med en 9.2.4 högtalarsetup. Mer behövs inte på 26 kvm utan blir mest kosmetisk. Dessutom är det svårt att hitta filmer som kör fler separata ljudspår.

Möjligen två basar till..... *flinar brett*
(2018-04-05 18:22:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  XTZ Cinema S2 Atmos,  XTZ Spirit 2

Äntligen!
Nu kan jag till slut köra samtliga högtalare i bion. Hämtade ut en Crown XLS 1502 idag och den kommer att få äran att driva frontarna.
Helt galet och onödigt mycket effekt i denna. 2 * 525 äkta RMS Watt i 4 ohm. Mer än vad man någonsin behöver. Idioti. Ja. Kul. Ja.
Skall man fokusera på något viktigare så låter de ruskigt bra dessutom. Energisnål D-klass med härlig punch över hela registret ända tills trummhinnorna lossnar.. En arbetshäst byggd som en pansarvagn för att hålla i evigheter. -Det är Crown.

(2018-04-06 14:44:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tavlor.
Försöker att inte pynta rummet för mycket då jag vill ha så lite som möjligt i synfältet vid filmtittande. Det skall/är mest svart framåt vid filmtittande. Brukar dock lysa upp trossen fram i lite blått för att få lite ströljus.
Men bak i rummet kan jag kosta på mig lite spegelblanka vinyltavelramar och en Don Rosa tavla med motiv från Tuomas Holopainens soloalbum.
Dessa har jag väntat på att få hänga upp i många år. Till vänster på bilden några vinyler jag är extra glad över att ha hängandes på väggen. Eclipse (limiterad vit vinyl signerad av samtliga) och Nightwish (limiterad gul vinyl nr 72 av 200 exemplar)
Till höger Don Rosas tavla. En påminnelse om att inte sluta vara nyfiken.
(2018-04-08 20:20:58) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Rackskåpet börjar ta form.
Låg prio på skåpet genom åren. Det mesta istoppat för att få körbart. Dock en enda röra och kabelhärva deluxe mellan studiodesken ock skåpet. Nu har jag organiserat lite mer, så att det inte är kaos. Dock en del pill kvar. Skall försöka snygga till alla hängande kablar bakom racken. Funderar på två rackmonterbara grendosor för att slippa några lösa sådana. Skönt med all teknik i racken nu. Nätverksteknik i form av routrar, eliq mätare och philips hue hub har jag placerat i ett av takskåpen.
Sakta men säkert.
I övrigt är det armering och golvvärmeslangsdragning i sonens nya rum som gäller. Sen flytspackling och stålreglar + fermacellgips. Spackling av väggar och tak osv.

Dåligt med tid för biofix, men jag är van vid det här laget. Kronjuvelerna i form av duk och projje får vänta ett tag till. Händer mycket på projektorfronten nu. Spännande och se vad JVC kommer med. Nästa generation Sony blir också intressant. Vi får hoppas på att prisbilden går nedåt ytterligare. (2018-04-10 19:57:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Bunkrar lampor inför höstens pill
Stått relativt still i biofixandet. Sommarsäsong är utefixarsäsong här. Blir dock en månad semester nu utan några jätteprojekt för första gången sedan vi flyttade hit för tio år sedan. Riktigt skönt. Har gjort ett linsbyte i ögonen häromdagen, så det är inte ett helt frivilligt valt lugn i 4 veckor. :-)
Hur som helst har det blivit lite fix bak i bion. Var inte nöjd med högtalarplaceringen bak på studiodesken. Så nu är det två nya höga skåp på varsin sida där m6:orna står uppepå. Får ta en bild sedan. Blev bra. (=rätt avstånd mellan bakre surround och de kom upp ca 4-5cm vilket ger mer fri väg för ljudet fram till första raden)

Nu när apple tv har atmos, så var det dags att uppgradera.
Philips hue lamporna skall upp i trossen så småningom. Går att synka med Luninair appen. Tanken är att kunna tända belysning utan att som idag resa sig upp å gå till den trådade (fruanpassade) strömbrytaren. Ett alternativ att dimra upp en sidobelysning i par16 kannor är tanken. All effektbelysning som är dmx styrd är inte optimal för vardagsanvändning eller under film pga fläktljud.


(2018-07-04 10:56:21) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Audio Technica AT-LP120-USBHC

Äntligen äntligen!
Efter att ha läst om nya JVC native projjarna, så var första tanken att vänta ett år till. Men ni som läst denna tråd vet att jag väntat många år nu.
För ett år sedan när 5900:an kom tänkte jag att den hugger jag nästa höst när nya modellerna kommer. Nya n5 har visserligen äkta 4k men ni som läst noga i denna tråd vet också att upplösning (hd vs uhd) är inte DET som avgör mest hur vi uppfattar en bild.
JVC har senaste fem åren varit projektorernas "OLED". Bäst svärta. Denna instegsmodell i D-ILA segmentet är erkänt bäst i prisklassen.
Så för min del kommer jag att vara nöjd med bilden hoppas jag. Det som fick mig att inte vänta ett år till var när jag tittade (för andra gången) på klippet från youtubes bästa tv-testare (HDTV TEST). I recensionen av 5900:an påpekade han att vid filmtittande ser man (=inte TVbilds kalibrerare) inte skillnad på upplösningen (e-shift vs native) vid filmtittande. Det är endast när man projicerar en testbild med en linje som är en pixel bred (i 4k) som man ser att en e-shift inte har samma skärpa eftersom den inte kan projicera en smal (4k) pixellinje. -Och testbilder skall jag inte nöta särskilt ofta. Så därför fick förnuftet vinna. Bättre bild för 39900kr får man inte idag. Dessutom en extra lampa på köpet. Känns som ett fynd! Nya ersättaren N5 har exakt samma specs på kontrast och lumen - men native 4k. Ryktas om ett utpris runt 50-60k för den. Så därför väntar jag inte.

Nu är det bara duk och hdmi kabel som fattas då. Hehe...
Skall projicera lite bilder/film på ett lakan nu några dagar för att få en känsla av om en 119" 2.35:1 duk blir för stort från första raden. Om jag räknat rätt har jag en betraktningsvuinkel på över 54 grader där. Sitter ca 2,5m från duken. Kan bli för nära. Går dock att justera någon decimeter bakåt om det behövs. Annars får jag gå ner ett snäpp i dukstorlek. (2018-09-07 10:38:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  JVC DLA-X5900

Mer från Hembiobutiken.
Högg sista exet av de fem vita 5900:orna på Hembiobutiken de hade i första omgången, så det gick fort i kassan. Fick göra en till beställning dagen efter, så jag skulle kunna koppla upp den mot Marantzen. Passade även på att köpa två LoRad som får agera som åskskydd light till racken och projektorn.

Bara duk kvar nu. Blir testa bldstorlekar på ett lakan närmaste tiden, få se om det blir en dukorder från Seymour i USA nästa vecka. Så typiskt att dollarn är stark och kronan svag just nu. Ett av de få tillfällen jag önskar att man slagit till för 5 år sedan istället.
(2018-09-10 23:12:44) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fronthögtalarna skall upp.
Lördagsnöjje i den svala kvällsolen. Behöver några stabila saker att ha under M8:orna. Får spackla och måla dem mattsvarta en annan dag. Nu grillen, sen Jumanji med kidsen. På ett lakan.... Nöden har ingen kvalitetsnorm. :-) (2018-09-15 17:43:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mer lampor
Rustar ett annat rum just nu. Händer därför inte mycket på teknikfixarfronten. Vi njuter mest av film i bion nu när hösten är här. Jag har inte särskilt bråttom att fixa klart, då jag ändå vet att duken kommer att få vänta ett tag. Slutar väl med att duken kommer sist. Hua!
Fick dock ett ryck nu på nattkröken. Sitter och monterar 12 kannor, som skall placeras någonstans i trossen. Vet inte riktigt var. Får prova mig fram och se vad som blir bra. Philips Hue i kannorna är det tänkt.

(2018-11-02 00:21:43) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Apple AirPort Express Base Station

Lysen lysen och lysen.
Diverse lampor börjar dyka upp runt om i rummet. Håller på och skall måttanpassa elkablar för att få det så "rent" som möjligt. Tacksamt med svart då det mesta försvinner lätt i allt det svarta i trossen.
Normalt kör jag inte lampor på vid filmvisning. Här skulle jag dock köra lite livekonsert, så då passar det sig med lite ljus. Åter igen perfekt med molton som suger upp allt ljust riktat mot sätena och upp i taket. Inte mycket ströljus som hamnar på lakanet. (Japp, blir lakan in i 2019 också. Har grymt svårt att motivera mig å köpa en 2700$ + tull när ett lakan för en hundring funkar bättre än jag trodde... Men duk kommer. Men lär invänta något dollarras först - och spara ihop lite pengar.)

Håller även på bak i bion och monterar draperiskena. Detta för att skärma bort den helt vita bakdelen i bion under projektorskåpen. Har hittat ett svart tyg som kommer att ge en häftig effekt där bak är förhoppningen. Måste sys lite rynkband på tyget först. Detta lämnar jag med varma hand över till frun. Var länge sedan hon fysiskt fick hjälpa till i bion nu.

Det som är kvar sedan är att göra måttanpassade dmx kablar till de lite roligare lamporna i rummet. Och rökmaskinen... :-)

(2018-12-07 22:23:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mot nya utmaningar
Har aldrig hållt på med opendmx ethernet, så att få ihop detta kommer att bli tidskrävande. Hela rummet skall dras i en lång dmx slinga, då det finns grejjer efter alla väggar. Försöker få det så diskret som möjligt i trossen. Tacksamt med svart. Blir många små buntband vill jag lova. En och annan svordom vid lödning av dmx kontakter också skulle jag tro... (2018-12-13 11:30:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

2019:s första biofix.
Äntligen lite tid till lödning. Julledigheter och jullov innebär mycket annat än biofix. Men idag en grå Januaridag blev det lite småpill. Stift 1 = jord/skärm, stift 2 = positiv och stift 3 = negativ. Kablarna som löds är inmåttade och fastsatta/gömda i trossen, så får löda lite runt om i rummet. (2019-01-04 16:35:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Apple AirPort Express Base Station

Trossbelysning baktill.
Nu är det färdiglött för denna gång. Den dmx slinga som skall gå runt i rummet börjar komma på plats. Det som är kvar går att dölja under frambänken, så där behöver jag inte måttanpassa kabellängderna på samma sätt.

Hängaren för draperiet bak är på plats också. Få se om frun vill sy fast rynkbandet någon dag. Skulle varabra med ett ”all black” mode och se hur mycket mörkare det kan bli när bakväggen inte reflekterar något ljus.

Behöver skärma av ledlampan i trossen på något snyggt sätt. Får klura lite. (2019-01-18 13:09:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  XTZ Cinema S2 Atmos,  XTZ Spirit 2

Länge sedan det var något biotips.
Då jag inte lyft så mycket "audiofila" tankar kring bygget på senaste tiden, så kan jag nu passa på att pusha för denna comeback. Killen som påverkat mig mest av alla i denna bransch. Killen som tröttnade på allt audiofilt skitsnack och satsade på fotografi istället. Killen som brände ut sig och försvann på tuben. -Han är nu tillbaka och producerar nya härligt inspirerande klipp om världen vi är så intresserad av. Kika in hans gamla Home Theater videos, men även de nya klippen senaste månaderna. Ni kommer bli både nöjdare och gladare med det ni har efter att ha sett honom.
Denna kille har varit i branschen mycket länge och han vet vad han snackar om. Bara att leta upp honom på forumen på nätet. Inge BS. Ärligt och extra nyttigt för dig som ständigt känner behov av att uppgradera.

https://www.youtube.com/user/AndrewRobinsonOnline/featured
(2019-02-14 19:43:51)
Produkter på bilden:

3 månader går fort.
Fick ett litet ryck i bion idag. Länge sedan sist nu, men som vanligt är det andra projekt som pågår för fullt. Gjuter 45kvm platta för en utbyggnad av huset. (Inget biorum :-)
Men nu skall podiet bak göras klart. De fyra shakers som legat och väntat sedan starten skall nu äntligen få se biomörkret. Har flexrör ingjutet i golvet som kommer upp under podiet. Bra för att få dit el, dmx och högtalarkablarna till bas-skakarna.
Å bioduken dröjer. Dollarn svindyr. Suck.
#menlakanetfunkarfantastisktbraän

(2019-05-16 23:55:57) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Syslöjd
Sommaren börjar lida mot sitt slut och det innebär att uteprojekten också börjar avslutas. Har gjutit 45kvm betongplatta med golvvärme. Steg 1 i en utbyggnad som fortsätter nästa sommar. Just nu är det dock lite randisolering och ytterligare ca 4kvm marksten kvar i en triangelformad del bredvid den nya plattan. 28m fastgjuten kantsten runt hallonhäcken har det också blivit.
- Därför har det varit nada biofixande sedan sist.
Men nu, en regnig sensommardag blev det lite syslöjd. Frun lovade sy, men jag fick nåla fast veckbandet först.
Äntligen en mörkning av bakre delen i rummet, där jag har valt vitt. Enbart pga att jag vill ha ljust när man sitter där å grejjar och inte tittar på film. Men eftersom vi kör projje och vill ha så bra (bild) svärta som möjligt, så är ljusa färger ajabaja deluxe. :-). Därför blir det ett veckat draperi så jag även kan mörka den enda sidan i bion som inte är svart. (frånsett bioduk).
Har jag tur blir det precis som jag vill ha det. Dvs ljuset från bioduken sugs upp av det mörka tyget. Men vid behov skall man kunna köra effektljus bakom tyget för att lysa upp det vita (studiodesk, hyllor, diffusorer, vägg) - och så syns det genom tyget. Få se om det blir så. Finns speciella tyger för detta, men jag valde en tätare väv som ser helt svart ut. Spännande. Väntar in glidlina och lite fler krokar. Så om nån vecka kanske vi får se hur det blev. (2019-08-13 23:03:06) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Helt ok.
Tyget utdraget dämpar ljuset i rummet, så nu är det all black från alla håll och kanter. Kollade på Vargens Tid idag med kidsen och det kändes som att bilden var ett strå vassare trots en Netflixstream. I teorin är det garanterat bättre bild iaf.:-)

Är det nått jag vill gnälla på, så är det lite pilligt med utdragsfunktionaliteten. Fick prioritera bort motoriserat där bak. (Eller snarare så är det indraget som krånglar lite. Men det får duga)
(2019-08-16 23:10:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Transparent tyg.
Letade ett tyg som skulle visa lite av prylarna där bak om man lyste upp innanför. Blev helt klart som jag ville ha det. Två spottar lite snabbt nedanför på golvet som test lyser upp rejält ändå. Blir till att försöka ljussätta lite snyggare sedan.
(2019-08-16 23:12:02) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

H20 projektor
Har haft en H2O projektor sedan några år tillbaka. Eftersom ljusestyrning är det som är kvar att göra utöver inköp av motoriserad AT 2:37:1 duk, så har jag inte testat denna sedan inköpet. Blev ju bra mycket bättre än jag trodde. Hoppas dock att DMX:en möjliggör långsammare rörelser än standard.

Är lite nostalgi över vatten/olja projektor. Som på Grand en gång i tiden när man var (mycket) yngre. :-)

(2019-08-16 23:12:53) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Dörrfixar
Biobyggandet står helt still pga annan rust. Nu blev det dock något som kan kopplas till bion. Dörren in dit.
Sedan tidigare har det suttit en ljudklassad dörr som går inåt i bion. Perfekt för att stänga inne en massa ljud. Grymt nöjd med denna. Men då vi kör med Diplomats Contur dörrar i resten av huset, ville jag ha en likadan dörr som de övriga 4 som ansluter till gillestugan.
Så efter att ha den nya dörren stått lutad mot väggen i hallen uppe i ca ett år, så är den på plats.
Numera är det dubbeldörrar in till bion och estetiskt mer harmoniskt. Fö är det epscement gjutet (skippade bilning denna gång) i gillestugan , sedan golvvärme och flytspackel. Nya stålreglade väggar med fermacellgips. Väggspackling pågår.
Närmar mig äntligen slutet på källarens förvandling. Strax ut och såga bitar till två fönstersmygar. Sen är det nästan bara klinkers, takmålning och tapeter kvar.

Hur som helst. På bilden ser ni trösklar + en egensnickrad tröskel med ledprofil i.
Tanken är att bygga likadant runt hela det utrymme som finns mellan karmarna.
Pill och lite tveksam till hur ledstripens montering kommer synka i hörnen. Likaså om mdf bitarna kommer att glipa. Men får väl trolla med spackel och karmfärg.

Var inne på en hue strip, men dessa är ju överprisade och jag måste ha närmare 6m. Hittade en strip som är ljudkänslig om man vill. Återkommer när det är klart.


(2020-01-07 12:30:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Klart.
Vänster bild utifrån gillestugan där det rustas för fullt. Högra nedre bilden innifrån bion. När dörren är stängd får man 0% ljus in i bion från listen. Utifrån gillestugan anar man något bakom dörren via springorna när ljuslisten är på. (2020-01-19 17:27:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ljusskylten installerad v.2
Efter att gillestugan rustats klart så var det dags att sätta upp ljusskyltennigen. Denna gång är den hängande sladden ned till vägguttaget borta och nu kommer strömmen in bakom skylten. Har dessutom en smartplug i skylten så jag styr den med HUE. Lyser 17:00-22:30 varje kväll. Blev bra. Skönt att grovrusten i källaren är över. Inge mer slit. Synd bara att frun vill ha två 3-sitssoffor i gillestugan. Det betyder att vi får dras med Ikeas Ektorp i bion ett tag till.
Inga andra uppdateringar i bion på g för övrigt i år tror jag. Har några veckors vila nu innan nästa husprojekt. Riva kortgavel och förlänga huset. 42kvm vardagsrum/uterum vill hon ha. (Jag skyller på henne ;-). Detta blir sommarens uteprojekt. (2020-04-28 22:18:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Nya planer
Tv:n byter plats. Efter rätt många år i bion har pannan kanske gått 300h. Sedan projektorn kom så har den gått 0h. Detta givetvis för att jag inte kunnat motivera mig till ett köp av en motoriserad AT Tab tension duk. Tv:n har mao blivit gömd bakom bioduken (lakan). Nu när gillestugan blev klar vart frun intresserad att få ut 65” istället för gamla plasman på 42”. Givetvis har hon rätt. Tog någon dag att komma till den insikten för min del dock. Planer som skall malas och grusas.

Så nu kommer den framvägg jag byggde för att få en scenfeeling på när duken rullats upp bli gömd bakom en DIY duk. Den kommer att kosta ca 5% av vad en importerad från USA skulle kosta i dagens läge.
Jag får fundera på hur jag skall göra med den belysning som finns framtill kan komma till användning med en fast duk.

Fördelen nu är att jag kan få plats med en STÖRRE 2,35:1 duk nu (än planerade 119,5”) och den kommer också att bli akustiskt transparent.

Min egen wow faktor kommer dock minska i och med detta beslut då det inte blir som jag tänkt. Finns ju dock inget som säger att det inte blir enligt plan så småningom. Men att då gå ner i dukstorlek blir väl det största hindret. :-)

Jag tror att det här blir bra. Å frun blir nöjd.

Happy wife, Happy life. :-)

(2020-05-10 19:11:21) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

136" Cinemascope.
Skulle kunna få plats med ett par tum till, men då hade den gått upp till taket. :-) Nä, detta blir grymt stor vinkel ändå från första raden. Men bio är stort. Svart backdrop monterad först. (2020-09-10 03:41:59) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Klar bioduk.
Från att ha byggt rummet för motordriven 2,35:1, så har jag efter många år insett att det inte är värt dom pengarna... Designen fram i rummet kommer att döljas av denna jätteduk. Så i efterhand hade jag inte behövt några trossar där. Effektbelysningarna får jag eventuellt flytta till sidoväggarna nu. Inte så bra som jag ville ha det, men jag glädjs åt en stor duk istället. Nu är nästa steg att få de stående framför högtalarna. Får klura lite på det. Kostade mig max 2000kr att bygga. Troligen några hundralappar under. Har sparat 30k och tänker spendera dessa på en dator (iMac) istället. (2020-09-10 03:42:36) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grymt nöjd med resultatet.
Frun som inte hör skillnad på mono och stereo (Kanske en liten överdrift, men ändå sant...) -hon har klagat på det inte helt släta lakanet tidigare. Nu är hon skitnöjd. Dottern likaså när projjens motoriserade lins expanderade bilden från 16:9 till 2,35:1.
Så jag är också nöjd. (2020-09-14 19:03:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Första raden.
Dottern ligger med röven på sweetspot. Får förklara det där med att ljudet är bäst just där i mitten.... (2020-09-14 19:08:51) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

iMac istället för duk.
Har dregglat på dessa sedan 2012. Varje år har jag konfigurerat och lekt med olika varianter på deras hemsida. Även drömt om en iDesk på Thomann en gång i tiden. (Men blev en studiodesk istället) Nu har jag till slut förverkligat tankarna. Tog sin tid. Men jag är långsiktig.

Nu skall jag lära mig ett nytt OS och sedan väntar Final Cut Pro. (2020-09-17 12:15:44) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Skivspelarhylla.
Äntligen en plats för skivspelaren. Ont om plats bak i rummet, så inte helt optimalt för CD-hyllan. Dock plats för vinylrengöringskittet och borsten istället för CD:s i ena facket. (2021-02-14 11:36:23) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Philips Hue
Ändrade LED strippar till hue, för enklare styrning av del av basbelysningen i rummet. Nu är det en bock till på listan av "kvar att göra" grejjer.

Närmar sig slutet på byggarresan. Snart bara fåtöljer, shakers och lite övrig effektbelysningsstyrning (dmx) kvar. Blir väl klart lagoms till första lampan i projjen gjort sitt. Avverkat hälften av ECO mode just nu.

(2021-02-14 11:37:23) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Testar vidvinkeln på mobilen.
När man ser dörren så inser man hur stor 136” 2,35:1 duken är. Glad att jag gjorde den större än de 120” jag drömde om runt 2013.
Rummet ser långsmalt ut med vinvinkellinsen, men måtten är 6,5*4m. (2021-03-03 17:53:02) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:


 
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
TLA   2020-09-10 12:06:25 Anmäl
Blir grymt med så stor duk!
IMAGINAERUM   2020-05-10 19:31:25 Anmäl
Tack ssoep! Sitter just nu med en syltrygg och knaprar inflammationshämmande och toppar med Ipren. Vete faen vad som hände. Hade ledig vecka och då minsann kom skiten. Urinvägar trodde jag först men det strålar i hela nederdelen av rygg och buk. Kanske är tack vare 12 år av galet mycket tungt rustande.
Bara en utbyggnad av huset i pipen just nu, men lär bli bra först.
ssoep   2020-04-30 18:12:43 Anmäl
Vilket arbete ni lag ner på bilningen i början tar säkert musten ur de flesta.
Sen ska det grävas, grusar, gjutas m.m.
Att du även kör lite PA och DJ utrustning värmer en som var med i DJ rejset på 80-90 talet. Hur som ett imponerande bygge, 12 tummar upp!
IMAGINAERUM   2020-01-15 11:52:17 Anmäl
Trossen kommer från Thomann och är deras egen Deco Truss med märket Stairville.
mettlica   2020-01-12 03:05:15 Anmäl
jävligt läckert!! vart har du fått tag i ställningen som den blå spotten lyser upp`?
skitsnyggt! 10p
IMAGINAERUM   2020-01-07 12:46:44 Anmäl
Tack!
Har sett att en del kör 12v reläer.
Jag har dock ingen sådan automatik utan får snällt trycka på varje Crown var för sig. Varje gång. :-)
Grattis till bra köp.
Brickstedt   2020-01-05 23:54:50 Anmäl
Superhäftigt bygge 😀. Tänkte höra mig för vad du använt för relä för att brygga om 12v trigger signal från reciever till crown slutsteg?.
Själv skaffat crown xls därför jag undrar.
MikaelJ   2019-01-18 15:49:27 Anmäl
Riktigt Nice biorum du byggt, seriöst bygge med Jyst rigg och trevligt inrett. Snygga tavlor jämter trossbelysningen👍👍
IMAGINAERUM   2018-09-17 07:47:31 Anmäl
Tack Hellpe! Jag ser ljuset i tunneln. Fem års pulande börjar gå mot sitt slut.
Hellpe   2018-07-04 20:11:18 Anmäl
Grymt jobb du har lagt ner, det är väl inte så mycket kvar nu? Sen vill man alltid uppdatera saker och ting. Lite kul att rummet avspeglar dig och dina intressen, DJ... roligast är det när biorummen blir lite personliga och allt inte ser lika dant ut. Hatten av.. bra jobbat! Peter
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Prisjakt © 2000 - 2022 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.