Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng
Hemma hos garpenholm
Medlem sedan: 2005-11-14
Senaste uppdatering: 2015-03-08 19:07:16
 Har 30 bilder i galleriet     244 filmer i filmsamlingen    skrivit 9 inlägg i forumet
 garpenholms forumprofil
 Galleri (30)  Filmsamling (244)  Annonser (0)  Gästbok (7)  Mina omdömen  Poäng
Byggnation av Hemmabio  Hembiobyggbilder
Viktat medelbetyg:  (9.77) (baserat på 34 st)      41944 besökare       Kommentarer      Anmäl detta album

Innan jag lägger ut de färdiga bilderna på min hemmabio så vill jag dela med mig av de bilder vi tagit under tiden vi byggde rummet.

Observera att det aldrig funnits någon tanke att få rummet att se ut som en SF-biograf. Inga röda draperier eller neonskyltar så långt ögat kan nå. Istället är det ren och skär högteknologi som fått styra utseendet. Det är matematik och läran om rumsakustik som styrt mycket av vinklarna i rummet. Höger och vänster sida av rummet är t.ex. inte…

  Läs hela
Produkter i albumet:
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
Hemmabio till salu
http://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-bor-varnamo-kommun-brakningsvagen-3-6998316 (2015-03-08 18:44:54)
Produkter på bilden:

Ursprunglig ritning på husets undervåning
Rummet som skall bli hemmabio heter "GILLESTUGA" på ritningen.
Huset är ett Myresjöhus med byggår 1976.

Finns på HEMNET:
Klipp-klistra in följande adress i din webbläsare:
http://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-bor-varnamo-kommun-brakningsvagen-3-6998316

Observera att där fanns en öppen spis och en massa sidofönster. Dessa måste bort!


(2008-01-10 00:23:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Första idéskissen
Denna enkla ritning låg till grund för den första etappen av bygget.

Senare kommer det att kompletteras med ventilation och 3 x reclinerstolar fram och bak istället för 4 + 3. Det ger mer utrymme i sidled och bekvämare komfort.

(2008-01-30 22:16:58) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Golv och Tak
Planering är viktigt och det gäller att ha en inre bild över hur man vill att resultatet skall bli. Här har jag första utkastet till golv och tak som ligger till beräkningsgrund för inköp av material m.m.

(2008-01-21 22:51:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Projiceringsberäkning
Det är viktigt att man får bästa möjliga utgångsläge för att uppnå en helt rektangulär projicering utan konformade kanter. Projektorns tillverkare hade beräkningsprogram för detta på hemsidan.

Trotts att projektorn har lens shift, så har vi inte behövt använda den. Vill vi i framtiden bygga upp en "trappa" med fler recliner-sitsar för ännu fler åskådarplatser, så kan vi då nyttja den för att montera projektorn närmare taket.

(2008-01-10 00:26:46) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Borttagning av öppen spis
Innan vi kan få ett rekangulärt rum så måste den öppna spisen bort. Det var ändå bara en "mys"-spis, alltså ingenting som tillförde någon direkt värme till huset, så förlusten är inte så stor.

Hela golvet fick också hackas upp för att ta bort utfyllnads betong som låg som 'puts' på den gjutna plattan. På detta vis skapade vi utrymme för de modernare plattorna som sedan kommer att bli golv-isolation och hållare för golvvärmeslingan.

(2008-01-10 00:46:58) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Sidofönster som skall bort
Dessa fönster skulle bara släppa igenom oönskat ljus, så vi tar helt enkelt och bygger över dessa.

Vi har byggt om själva fönstren så att de fortfarande syns som fönster utifrån, men innanför glaset sitter en tjock ljudisolerande skiva fastskruvad i fönsterkarmen.

Vidare har vi dragit in LED-belysning i llite olika färger, imellan skivan och glaset, så man kan använda fönstren som mys-belysning ut mot trädgården.

(2008-01-10 00:49:22) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Rum i rummet
Nu är det dags att bygga ett rum i rummet, dels för att fixa till akustiken och göra rummet totalt ljudisolerat och mörklagt, men allt är naturligtvis uträknat med en rums-akustik algoritm för att få bästa (eller minsta) möjliga rumsakustik. Ambitionen är att allt eko skall släckas om möjligt.

(2008-01-10 00:52:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Golvvärme för komfort
Även om det blir ett välisolerat rum med mycket teknik,, så kommer ändå ett värmegolv att behövas vintertid. Så dags att slänga ner lite värmeslang.

Man kan på bilden se många av våra lappar med högtalarpositioner;

- Upper Front Left
- Lower Front Left
- Upper Front Center
- Lower Front Center
- Upper Front Right
- Lower Front Right
- Subwoofer 1
- Subwoofer 2
- Upper Side (dipole) Left
- Surround Side Left
- Upper Side (dipole) Right
- Surround Side Right
- Upper Rear Left
- Lower Rear Left
- Upper Back Center
- Lower Back Center
- Upper Rear Right
- Lower Back Right

(2008-01-10 00:55:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bildyta
På denna bilden kan ni se att vi satt upp den bortre väggen där vi putsat, slipat, spacklat, putsat, slipat, spacklat, putsat, slipat, spacklat, putsat, slipat, spacklat, putsat, slipat, spacklat, putsat, slipat, spacklat, putsat, slipat, spacklat, putsat, slipat, spacklat, putsat, slipat... Ca: en månad, slipa en dag, måla da'n efter, slipa igen osv.. ca: 15 lager färg med slipningar imellan, men så blev ytan perfekt!

(2008-01-15 00:31:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ventilation och EL
Nu börjar rummets nya haj-gäl-formade väggar ta form och man kan tydligt se hur mycket isolering vi tryckt in extra i mellanväggen.

Man ser också den industri-dimensionerade ventilationen och den extra elcentralen som kommer krävas för all elektronik och styrning (KNX/EIB).

Observera de gigantiska ljuddämparna på luftintagen. Ingenting skall få störa ljudbilden, inte ens friskluften.

(2008-01-10 00:58:31) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
EL-Central
Produkter:  Hager Volta

Scen
För att få bättre brytning i basen och skapa en skyddande zon framför skärmytan så bygger jag en liten scen som också kan fungera som en baslåda i sig. Dessutom kan man gömma lite slutsteg i den.

(2008-01-15 00:44:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Högtalaruttag och kommunikation (fiber)
I en infälld Thorsmanskanal kommer alla högtalarpositioner (anpassat för 11.2 högtalarsystem). Observera även den röda fiberkabeln med fiberoptik. Alla elledningar är tvinnade för att eliminera elektriska fält som eventuellt kan påverka upplevelsen i rummet negativt (störningar och elfält).

(2008-01-10 01:01:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Högtalarkontakter för infälld apparatdosa
Här ser ni min lösning på att göra högtalaruttag för infällda apparatdosor. Jag har letat länge efter färdigbyggda sådana, men ingen har passat riktigt bra. Så det blev till att bygga själv. Men jag blev ändå nöjd med resultatet. Billigt också, ELJO-dos locket kostar mellan 15-20 kr i butik. Kan fås billigare hos elgrossister. Själva kontakterna kostar ca: 20 kr på Kjell & Co. (Heter "LS- terminal röd" och "LS- terminal svart" i deras sortiment). Totalkostnad 60 kr plus lite arbete. (2009-06-20 14:35:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Högtalarkontakter för infälld apparatdosa
Ytterligare en bild på högtalarkontakterna för infälld apparatdosa. CC-måttet är 60 mm mellan skruvhålen för själva apparatdosan, jag har sedan 15 mm från varje fästhåls centrum till centrum för själva högtalarkontakten. Total bredd är 80 mm i kvadrat, så den täcker bra. Kvar att göra är att spraylacka den matt svart så att den inte blänker i bio ljuset. (2009-06-20 14:44:36) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Luftuttag
Trycker man in stora mängder luft, måste man även ta ut luft. Lufttrycket påverkar ljudbilden, så även här är det rejält tilltaget.

Eluttaget vid fönstret skall vara till motorstyrd mörkläggningsgardin. De stora bakre fönstren är (än så länge) tänkta att vara kvar, men man behöver kunna mörlägga totalt. Även om gatu-ljud inte kommer in genom glaset, så kommer solljus och värme. Detta är det ända vi är osäkra på hur vi skall hantera. Hittills är min tanke att montera en skena som man låter en tjock mörkläggnings-duk löpa i, så man inte kan få något som helst ljusinsläpp. Förhoppningsvis kommer mörkläggningsduken också fungera som ett enklare akustik-draperi. Men i värsta fall blir det diffusorer (koner eller klossar) på hela bakre väggen.

(2008-01-10 01:05:53) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Rummets akustiska centrum
Dags att beräkna var rummets akustikcentrum är. Observera att projektorfästet är anpassat för att linser på projektorn sitter i sidan på projektorn, så centrum på projektorlinsen blir på millimetern i linje med både rummets akustiska och visuella centrum.

När rummet närmar sig färdigställt så kommer ett grunt undertak monteras och täcka bakomliggande kabelvägar till projektorn m.m. samt ge mindre eko i rummet.


(2008-01-10 01:07:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Dörr
Dags att montera in en solid innedörr som håller oönskat oljud både ute och inne från hemmabion. Ingen hightech, men ändå en viktig komponent i bygget.

(2008-01-14 00:23:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Projiceringsytan tar form
Här kan man se hur själva projiceringsytan är i förhållande till luftkanaler och framtida högtalarpositioner, ytan är nära 3m i diagonal, en bra bit över 100".

Framför dukens nederkant kommer en liten scen på ca: 60cm djup byggas för att fungera som brytare för ljudbas och för att ge ett naturligt skyddande "steg" framför skärmen, så att man inte av misstag springer för nära och kommer i kontakt med själva bio-duk ytan.

(2008-01-10 01:10:50) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Självhäftande Plysch dämpar ljus bra!
Här skär jag till bitar av självhäftande svart plysch.

Jag köpte denna rulle för några hundralappar hos min lokala färghandel. Men jag kan tänka mig att hantverksbodar o annat kan ha liknande.

observera att även om bilden är tagen med blixt, så får kameran/ljuset svårt att lysa upp redan efter en meter. Perfekt - bevis på att rummet inte reflekterar något ljus i onödan. Här skall bli MÖRKT!

Vi blev förvånade över hur väl den släcker ut och jämnar till kaneterna på projicerat ljus, även med 100% vitt ljus från projektorn så syns knappt överskjutande ljus som går ut på det svarta området. Att den mjuka och fluffiga plysch-ytan dessutom har ljuddämpande egenskaper gör inte saken sämre.

(2008-01-10 01:21:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ekosläckare
Dags att montera och limma dämpmattor på "gälarna" så blir det en kombinerad diffusor (för låga frekvenser med hjälp av de vinklade infällningarna) och dämpare (för höga frekvenser med hjälp av en dämpmatta).

Här ser vi första limningen. Efter detta torkat så limmas det fast en filt över skarven så man inte ser den ursprungliga limningen, den som syns här som vitt lim.

När filten är limmat så kommer man att få snyggare övergångar.

Observera att hela sidorna på rummet har dessa "gälar".

(2008-01-14 23:52:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

EL-central
Här är den infällda el-centralen färdigmonterad, men vi har ännu inte satt i alla styrdon för EIB/KNX än. Den övre raden (DIN-skenan) kommer bestyckas senare med dim-aktorer och bus-styrda brytare för automatisk styrning av ljus och effekter i rummet.


(2008-01-10 01:19:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Hager Volta

EIB/KNX Styrsystem - knappsats
Man kan få hela scenarios att spelas upp vid varje knapptryckning, så allt från att dra ner mörkläggningsgardin, dimmra ner ljuset och starta förstärkare m.m. kan göras på en knapptryckning och med tidsfördröjningar.

(2008-01-30 21:47:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Leta fläckar med UV-ljus
För att hitta eventuella missar i täckningen av målarfärg, så kan man använda en UV-lampa för att få ljusa/vita partier att lysa som stjärnor på väggen.

(2008-01-14 23:31:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Reflektionstester
Ytterligare en bild som visar hur extremt mörkt rummet är. Även om två halogenlampor i taket plus en 60W glödlampa och kamerans blixt försöker lysa upp, så ser man knappast kanter och ramar runt "scenen" framme vid skärmen.

Vi har på bilden inte satt upp några ljudabsorbenter i taket ännu.

(2008-01-10 01:25:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Läskig känsla
När man rör sig i rummet får man en läskig känsla av overklighet. Inga ekon hörs, allt är mörkt och man måste ta i för att göra sig hörd, som om rummet inte fanns!
Eller som en kompis till mig sa; "Det känns som om det slår lock för öronen när man går in".

På denna bilden är inte alla högtalarna färdigmonterade och vi har bara lagt en tillfällig matta på golvet, vi vill inte (av hygieniska skäl) ha en permanent heltäckningsmatta på golvet, men naturligtvis måste vi täcka golvet helt med någon form av matta innan vi sätter in recliner-stolarna. Taket skall också få monterat ett grunt undertak med ljudabsorberande svarta akustikplattor.

De vita luftintagen som sitter vid sidorna och blåser in en frisk fläkt med sval luft skall sprejlackas med matt svart färg.

Fortfarande fattas också ljudabsorbenterna i taket.

(2008-01-10 01:29:43) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:


 
Viktat medelbetyg:  (9.77) (baserat på 34 st)  Visa lista
ultron    2016-09-25 16:21:02
Unregistered5d343d4e    2015-04-18 16:32:24
komoriman    2015-03-08 23:21:09
Frostbitaren    2009-09-01 22:08:57
Unregisteredee312c77    2009-06-20 17:31:43
PERSSA    2009-06-20 16:47:18
Unregistered84bab5bc    2009-05-22 09:40:04
Unregistered2fff7086    2009-02-15 16:01:43
Joppe Apa    2008-07-29 14:53:21
Advance Acoustic    2008-07-15 22:29:26
hondaxr    2008-04-22 20:42:03
johan7702    2008-04-17 11:39:18
DanielPersson    2008-04-08 04:02:16
mr_Tony    2008-04-03 09:04:59
Spinegrinder    2008-04-03 07:52:12
-Seb-    2008-04-02 23:00:39
Thunderace    2008-03-20 00:06:34
Aibo    2008-03-18 22:02:47
jcoboy    2008-03-11 13:42:56
tin86    2008-03-11 10:35:19
srn    2008-03-09 20:58:56
Unregistered8266d249    2008-03-08 12:32:55
HK-Henke    2008-02-18 11:20:48
Anti Turmoil    2008-02-10 20:46:33
kneeboard    2008-02-10 20:18:03
Unregisteredb2bcb2c1    2008-02-10 16:05:55
Unregistereddc4a20ab    2008-02-03 00:49:14
PEF    2008-01-15 10:12:16
Charleston    2008-01-14 21:31:00
Crystal view    2008-01-10 10:30:41
d96ez    2008-01-10 10:25:12
FiRREN    2008-01-10 08:10:23
TMsurround    2008-01-10 07:33:55
BoomBoxV102    2008-01-10 03:28:44
Ge betyg
Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg.
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
garpenholm   2015-03-08 19:00:27 Anmäl
http://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-bor-varnamo-kommun-brakningsvagen-3-6998316
fcbarcelona125   2010-10-14 08:08:02 Anmäl
Fantastiskt! Känns ju något amatörmässigt att gå tillbaka till sina egna handritade skisser på kommande biorum ;-)
garpenholm   2009-06-21 18:59:40 Anmäl
Gällande akustiken så kan jag säga att det är lite ovant att sitta i ett sån't här rum i början, men när väl filmen börjar och högtalarna får jobba; ja, då är man "i" filmen. Det är som att sitta med hörlurar, utan att ha det. Svårbeskrivet.

Surroundeffekterna blir distinkta och man får en närvarokänsla som är svårslagen. Bioljudet på en 'vanlig' biograf kommer inte i närheten av detta!
bubbleboy76   2009-06-21 16:41:29 Anmäl
Otroligt fint bygge.
Är du nöjd med akustiken så här i efterhand? "Läskig känsla" och "känns som det slår lock för öronen" är väl inte positivt...
Låter röster mm naturligt?
Unregisteredee312c77   2009-06-20 17:31:28 Anmäl
Imponerande. Du verkar veta vad du gör (bild) Ser fram emot färdigt resultat. Bokmärkt!
Some__One   2009-06-20 17:01:53 Anmäl
riktigt nice, smart att ha golv värme, skulle villja se lite fler bilder på hur det ser ut från duken mot stolarna. =) rektigt fint var de iaf (bild)
Shine_on7   2009-06-20 16:36:03 Anmäl
följer bygget med spänning!
Sohlio   2009-06-04 23:32:21 Anmäl
Ser lovande ut! Ett par gamla Jamo... Kul å se! Antar att det blir en Yamaha reciver?!?!?!? Lycka till med bygget!
Unregistered84bab5bc   2009-05-22 09:40:18 Anmäl
nice bygge!!!
Unregistered2fff7086   2009-02-15 16:01:32 Anmäl
Oj oj vilket arbete men nu vill vi se mer bilder.
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Prisjakt © 2000 - 2022 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.