Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 
Hemma hos Hangadrott
Medlem sedan: 2012-05-08
Senaste uppdatering: 2020-01-17 16:50:50
 Har 58 bilder i galleriet     0 filmer i filmsamlingen    skrivit 35 inlägg i forumet
 Hangadrotts forumprofil
 Galleri (58)  Filmsamling (0)  Annonser (0)  Gästbok (0)  Mina omdömen  Poäng
Seismologica - Dedikerad hemmabiogrotta  Dedikerat biorum
Viktat medelbetyg:  (8.80) (baserat på 4 st)      3467 besökare       Kommentarer      Anmäl detta album

Då var det äntligen dags att börja bygga min hemmabiogrotta efter att ha sett alla andras härliga byggen växa fram under många år.

Produkter i albumet:
Harman Kardon Signature 2.1 (Slutsteg )
Ino Audio A2 (Stativhögtalare & surroundhögtalare )
Ino Audio a1 (Stativhögtalare & surroundhögtalare )
Ino Audio i16s (Stativhögtalare & surroundhögtalare )
Ino Audio pi60 signatur (Golvhögtalare )
JVC DLA-X5500 (Projektorer )
Visa alla 9 produkter Detaljer
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
Översikt innan egentlig byggstart
Femton års drömmande, sjuårs tänkande och tre års planerande närmar sig sitt slut, det är dags att börja bygga min dedikerade hemmabio grotta.
Efter att i sju år renoverat allt annat på huset så finns det inget kvar för den bättre hälften att lägga sitt veto på :).
Fram till nu så har gamla väggar och garderobssystem slängt ut och all annan skit som var här. På utsidan är det dränerat och fönster är bytt, lite synd med tanke på att det fönstret kommer täckas för med en ”baffelvägg”. Alla väggar är nu bredspacklade och klara för att snickarna och elektriker ska kunna dra igång. Den ljudisolerade dörren framme till vänster in till bion är på plats sedan tidigare.

Rummets mått är 365 cm brett, 215 cm i höjd och längden från ytterväggen (vid fönstret) till början av den basabsorberande vägg som ska resas är 566cm. Rummet är ritat av Ingvar Öhman och alla högtalare förutom basar kommer från Ino Audio.
Det kommer bli en absorberande/diffuserande vägg vid fönstret som bygger in fjärrvärmeröret. Inbyggt i den vägg kommer fyra subbar stå.
Framför väggen står frontar och center bakom den ljudtransparenta duken.
Det kommer finns två rader med sittplatser där den bakre står på ett podium.
På väggarna och i taket kommer ljudförbättrande åtgärder göras.
Bakväggen kommer byggas tjock och dels fungera som en basfälla men även ha två inbyggda subbar och en projektor i sig.
All elektronik hamnar i ett närliggande rum. (2019-11-26 22:42:58) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Antiklimax
Efter första byggveckan ser det ut såhär. Ritningar har jag satt upp på väggarna för att underlätta samt spacklat igen några sprickor och hål i betonggolvet. Framskridande av byggprocessen är noll procent eftersom hantverkarna legat i influensa. Man måste få vara sjuk men varför just när man ska börja bygga hos mig.... (2019-12-09 22:00:00) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Början på frontväggen
Skelettet på frontvägen börjar växa fram. I respektive hål nertill kommer det stå två subbar i varje fack. Väggen kommer täckas med OSB samt två lager gips. Utanpå det kommer isolering och ljudabsorberande skivor i tre zoner. Mellan zonerna reglas två spalter ut som täcks med MDF-skivor för att reflektera ljudet.

Och ja, lysröret ska bort med tiden. (2019-12-09 22:07:39) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Isolering av frontvägg
Fyller frontväggen med isolering innan det är dags att sätta på OSB och dubbelgips. Fyller inte hela vägen ned för att vid behov kunna inspektera fjärrvärmeröret.

All isolering som står är till för podiet och den bakre väggen. (2019-12-10 23:35:01) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Börjat regla upp bakväggen
Bakväggen delar av rummet mellan ett förråd och hemmabion. Väggen blir 70 cm tjock och ska fungera som en basfälla. I väggen upp till vänster och höger kommer två subbar att byggas in. Projektor kommer hänga i taket och finnas i ett fack i mitten av väggen. (2019-12-10 23:38:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fortsättning på frontväggen
OSB på plats och snart första lagret av gips innan det är dags för lager nummer två av gips. I respektive hål i väggen ska två slutna snubbar om ca 200 liter styck in. Sitter ett TC Sounds LMS-R 15” i varje sub. (2019-12-11 22:03:56) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fortsättning av bakväggen
Alla reglar i bakväggen på plats. I hörnet upp till höger (finns ett motsvarande ”hål” på vänster sida) i hålrummet kommer sub nummer fem och sex sitta. Sluten sub på ca 230 liter. Även i dessa subbar sitter det var sitt TC-Sound LMS-R 15” element.
I hålrummet i mitten, fastmonterad med stativ i taket kommer projektorn sitta fast, en jvc dla-x5500. (2019-12-11 22:11:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Ljuslåda
Påbörjat bygget av ljuslådan som ska gå runt hela bion längs taket. Kommer innehålla ett antal spottar samt massa högtalarkabel. Tanken är att det på utsidan upp mot taket även ska sitta en rgb-list.
Hoppas på att elektrikern kan komma i nästa vecka och börja med all sladdragning. (2019-12-12 17:08:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fortsätter med ljuslådan
Eftersom ljuslådan kommer ha yttermått 30x12 cm behöver det vara så mycket plats i som möjligt, därav valet att bygga med ”stålreglar”. Många andra här på forumet har annars byggt med träreglar, träklossar och gips alt mdf.
Har nu börjat klä lådan med OSB och sedan gips. (2019-12-13 18:07:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Podiet
Även kommit igång med bygget av podiet. Så länge elektriker inte kommer så får det byggas med det som går.
På podiet kommer rad två med sittplatser stå. Hade köpt Mio Enjoy sitt-recliner till båda raderna men fått sälja av fotöljerna som skulle stå på podiet då de tar för mycket plats i djupled. Första raden hade fått hamna i filmduken om rad två skulle kunna fälla ned sig helt. Vet inte vad det blir för soffa där nu. (2019-12-13 18:56:01) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Start av isolering av bakväggen och podiet
Bygget blir något haltande just nu då det är svårt att komma framåt innan elektrikern kommit och dragit sladd mm.
Bakväggen har börjat fyllas med isolering, så långt som är möjligt för att som sagt elektrikern ska komma åt det han behöver. Använt svart markduk för att stänga inne isolering. Utanpå på denna sida kommer det sättas svart scenmoltontyg samt på övre delen mdf-skiva och några plankor planhyvlat virke. På andra sidan blir det också svart scenmoltontyg samt liggande pannel. I många hembiobyggen reglas det upp rejäla väggar med OSB och flera lager gips för att hålla inne ljudet. Här kommer ljudet att kunna åka genom väggen in i det förråd som är på andra sidan. Allt blir som en gigantisk basfälla.
Podiet har också fyllts till hälften med isolering och kommer också fungera som en basfälla. När elektrikern dragit sladdar till bla.a buttkickers kan locket läggas på.
Ovanpå podiet ligger de MDF-skivor som senare i vinkel ska stå ut från väggen och bilda fack med dämpning för att förbättra ljudet strax framför den ljudtransparenta bioduken. (2019-12-16 18:18:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fortsättning av frontväggen
145-reglar uppsatta på frontväggen. På dessa sätts en 40 cm bred MDF-skiva över som ska fungera som en hård yta för ljudet. Till vänster och höger och reglarna ska isolering och aco-skivor sättas.
Röret uppe till vänster är förberett för någon form av kommande ventilation. Huset FTX-system är inkopplat till rummet men det finns risk att det kan bli varmt här inne med ett genomgående fjärrvärmerör inne i frontväggen så uti fall så förbereds för någon form av ventilationslösning för att sänka temperaturen. (2019-12-16 18:34:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


MDF-skivor på plats på frontväggen. Slangarna är för subbar, frontar och center. Yes, idag kom äntligen elektrikern. (2019-12-17 19:10:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Många slangar blir det.
Elektrikerna har dragit sladd och slang för spottarna som sitter i ljuslådan runt om i bio. Även slangar för högtalarna har dragits i i ljuslådorna. Tanken är att inga högtalarsladdar ska synas.
Spåren i väggen är för högtalarkabel till de två surroundhögtalarna som ska sitta på varje långsida i bio. Även sladd till lysknapp och vägguttag fälls in i väggen. (2019-12-17 19:13:31) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Mer slang
Fördjupningar i väggen även på andra sidan för surroundhögtalarna. I taket rakt utanför surroundhögtalarna kommer atmoshögtalarna sitta. (2019-12-17 19:19:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Ramen till bioduken
Ramen till bioduken har börjat växa fram. Mellan de inre stående reglarna är det ca 3 meter vilket blir bredden på duken. Kommer bygga duken själv så fort materialet kommer hem från USA. Höjden bli ca 130 cm och formatet är 2;35:1. Det blir en ljudtransparenta duk.
Är inte hela klar än på vilken höjd duken kommer hamna. Vill inte att det kommer ett huvud i vägen men vill samtidigt inte att man ska få nackspärr för att duken sitter i himlen.
Slangarna till frontväggen är nu dragna men det saknas kabel i de flesta. Slangarna i hörnen på frontväggen är ut i fall att jag skull vilja koppla in fler högtalare med tiden. (2019-12-19 22:58:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Gipsning av ljuslådor
Ljuslådorna har börjat gipsas. (2019-12-19 23:09:00) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fortsatt gipsning
En del gipsning kvar av ljuslådorna men det börjar likna något, sakta men säkert. (2019-12-19 23:11:43) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


(2019-12-19 23:15:01) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Test med biofåtöljer
Alla biofåtöljer står för tillfället i gillestugan i väntan på att flyttas in till bion när den är färdig. Nu till jul ska det sova folk i gillestugan så jag tog tillfälle i akt och flyttade in två biofåtöljer till bion för att se hur det kommer se ut. Alla Enjoy-fotöljerna kommer när det är färdigt står på första raden utan mellandelar.

Ska även testa hur högt bioduken ska sitta så inget huvuden sticker upp och täcker bilden. (2019-12-23 21:41:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Duken har anlänt
Sådär, nu har duken från USA kommit. Dags att börja fundera på ram-bygget. Det jag funderar mest över är hur man ska undvika att ramen vrider sig om man bygger den i trä.
Hur har ni andra som byggt egna ramar gjort för att undvika detta? (2019-12-23 21:47:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Högtalarkabel i alla slangar
Ägnat dagen åt att dra igenom högtalarkabel i alla slangar, 19 högtalare och 6 buttkickers, så det är ett gäng kablar som dragits. Att sedan teknikskåpet är i ett annat rum gör att det det blir många meter kabel, runt 250 m.
Om ni drar slang själv eller låter någon annan göra det åt er, lägg gärna på en storlek i diametern på slangarna så blir det roligare när ni ska dra igenom högtalarkabel sedan. Var som att ha dragkamp med en elefanthjord vid några av slangarna. Kanske jag som gjorde fel iof...
Ska du sedan dra mer kabel kan du alltid köra i fler i samma slang om du har någon diameter större. Alternativt kan du dra fler slangar för kommande utökning av högtalare eller annat elektronik.

Apropå inget, något som har bra lösningar för att styra elektronik som står i ett annat rum? (2019-12-27 21:46:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Råttbo
Högtalarkabel hänger överallt men det kommer bli bra, en annan dag... (2019-12-27 22:06:56) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Isolera kring bakre sub
Fortsätter isolera kring de bakre subbarna. Tyvärr kan jag bara göra den ena då alla slangar och kablar går precis bredvid den andra och elektrikern behöver komma åt där. Men en av två är bättre än ingen. (2019-12-28 18:07:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Och så tyg på
Och så på med tyg för att hålla borta alla fibrer. Använder svart markduk då det är kvar sedan tidigare trädgårdsprojekt. (2019-12-28 18:10:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Test av dukplacering
Markduken som jag spänt upp är 126 cm i höjdled och här ca 300 cm bred vilket är ungefär de mått min AT-duk kommer ha (288x128 cm plus 6 cm ram runt hela 2.35:1). Beställd duk som jag själv kommer klippa till är dock större på alla ledder så teoretiskt skulle det gå att köra på 16:9 (med bredd 288) men jag tror att huvuden och fötter kommer vara i vägen.
Får slänga in familjen och måtta med huvuden och fötter... (2019-12-28 18:12:36) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


Vad kan man göra av tillklippta bitar av svart tyg? (2020-01-04 23:00:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Ljudabsortionskuddar
Jo bygga enkla mobila ljudabsortionskuddar.

I frontväggen går fjärrrvärmeröret för gatans hus rakt igenom. För att ”enkelt” kunna undersöka röret samt dess infästningen i källarväggen behöver jag göra någon konstruktion som enkelt går att ta loss vid behov så man kan titta (kommer samtidigt då behöva flytta subbarna om 50kg styck så enkelt är fel ord). Var inne på att bygga ramar med spänt tyg och isolering innanför men slutade med dessa kuddar. Kuddarna kommer stå på en distans mot golvet mellan sub-paren och subbarna att väggen i frontväggen.
Kanske kunde struntat i detta och kört helt utan men rädd för att frontväggen nederdel kunde bli en resonanslåda för subbarna.
Nu kommer det gå att prova det är hörbart eller inte.

Sydda påsar av svart tyg från IKEA och sedan fyllda med isolering. (2020-01-04 23:02:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Akustikkudde på plats
Sådär så är akustikkudden på plats. Börjar närma sig att fylla hålen med subbarna... (2020-01-09 17:09:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Väggar återställda och vävade
De utfrästa spåren är nu igenspacklade på både långväggarna och en tunn väv är satt på väggen. Vill ha lite mer yta på väggen än bara spackel och färg.
Ljuslådorna ska slipas och sedan börjar det bli dags att kunna måla. Det kommer bli svart. (2020-01-09 17:11:15) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Tvärgående reglar i taket
Uppsättning av de tvärgående reglarna i taket har påbörjats. Kör på 70x45. Dessa är tänka att ”slå sönder” ljudet.
Pratade med akustiker om att sätta ljudabsorberande tak men då fanns risk för att rummet skulle bli för dämpat. Takhöjden är 215 cm och skulle behöva sänka taket med 12cm för att få in en sådant tak och då blir takhöjden bara 203 cm vilket nog kan upplevas lågt.
Har byggt en ljuslåda i mitten på rummet vars spottar kommer lysa upp första raden av biofåtöljer. Denna låda delar också av taket så det blir två fyrkanter i taket som kommer belysas med led-slingor. (2020-01-09 17:16:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Absorberande fack
På varje sida av bioduken byggs tre fack som kommer innehålla isolering. Dessa kommer kläs med svart scenmoltontyg sedan. (2020-01-09 17:24:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Plats för atmoshögtalare
Fick räknade en del för att de tvärgående reglarna inte skulle hamna på de platser som de fyra atmoshögtalarna ska sitta. Men nu finns plats för dem. (2020-01-09 17:26:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Hårda ytor på bakväggen
Den ”stora skivan” som ska sitta överst på bakväggen är på plats. Kommer sättas dit en utanpåliggande skivan för mittenhålet med en glasruta i. Projektorn ska sitta i taket i detta hål.
Under denna skiva (bakom isoleringsbalarna) ska ytterligare tre MDF-skivor sättas fast med mellanrum. Under detta blir det svart scenmoltontyg. (2020-01-09 17:29:08) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Tillverkning av akustikförbättrande halvrör
Köpt gjutrör på Beijers i tre olika dimensioner (16 cm, 18 cm samt 26 cm). Rören är 250 cm långa och sedan kluvna i mitten. Sätter stopp i varje ände, fyller med isolering och sedan upp på väggarna. (2020-01-10 16:46:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Halvrör uppsatta på väggen
Ena sidans halvrör fästa på väggen. Kommer senare kläs med svart scenmoltontyg. (2020-01-10 16:49:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Annan vinkel
Det sista facket av stående MDF-skivor som är till vänster om halvrören sätts upp när scenen är på plats då detta fack hamnar mitt på scen (totalt tre fack). Var inte tänkt så men facken på andra sidan kom för nära dörren så halvrören där fick inte plats så jag måste flytta facken närmare bioduken. (2020-01-10 16:53:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Andra sidan
Det största röret hamnar bredvid dörren och de två mindre kommer fästas på dörren.
Rören sitter i olika ordning på på höger respektive vänster sida enligt Ingvars order. (2020-01-10 17:01:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Basar i fronten på plats
Efter mycket om och men så är nu basarna som ska vara i frontväggen bakom duken på plats. Att baxa in dessa 47 kg klumpar med någon cm till över på varje sida tog sin tid. Inte blev det enklare när de ska stå på SD-kuddar som blir som klister mot golvet när väl subben står på dem.
Tips. Se till att ha lite marginaler ni som ska ha in tunga subbar i små hål på klistrande fötter. Jag sköt in subbarna på en planka som var något tjockare än SD-kuddar och kunde sedan med vickande och dragande få ut planken och ha subben kvar på fötterna. Vill inte tänka på om jag någon gång ska dra ut en sub igen...

Subbarna är slutna på ca 200 liter styck. Sitter ett TC-sounds LMS-R 15” i varje. Varje sub-par kommer drivas med ett the t.amp TA2400 MK-X. (2020-01-12 22:15:51) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Akustikrör på dörren monterade
Nu har de sista akustikrören, de som skulle sitta på dörren monterats. Närmar sig att måla dörren svart och klä rören med svart scenmoltontyg.

Alla ljudförbättrande åtgärder som satts upp på väggarna har alla ca 2 cm fritt till golvet så att det blir möjligt att få in heltäckningsmattan sedan. (2020-01-13 19:37:43) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Bärande konstruktion för bioduken samt scenen påbörjad.
Bygger en ramkonstruktioner som den ramspända ljudtransparenta bioduken sedan ska hänga i. Den ramspända duken kommer hänga i gångjärn i toppen så att jag vid behov kan vika upp duken för att komma åt högtalarna som står bakom duken. Bioduken blir en 2,35:1 som jag bygger själv. Konstruktion runt bioduken kommer kläs med högtalartyg.

Den lilla scenen som ska vara framför/under bioduken har påbörjats. Använder 95x45 reglar med spånskiva ovanpå. Kläs sedan med heltäckningsmatta. (2020-01-13 19:42:23) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Frontväggen nästan färdig
Då var frontväggen nästan färdig. I de tre facken mellan de två hårda ytorna på frontväggen finns nu ett lager isolering och utanpå det aco-skivor från Ino Audio. Kvar är att fästa svart scenmoltontyg framför väggen.
Ramkonstruktionen där bioduken ska hänga är också färdig samt scenen nedan. Börjar bli dags att måla trädelarna svarta. (2020-01-15 20:50:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Akustikfacken fyllda
Akustikfacken på respektive sida är nu också klara. Första lagret med isolering klart. Ska i ett yttre lager med isolering som om möjligt ska formas som en halvmåne utåt (som rören bredvid) innan facken täcks med svart scenmoltontyg. (2020-01-15 21:38:22) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Bakväggen nästan färdig
Alla MDF-skivor som ska sitta på bakväggen har fått sina kanter avfrästa och är nu uppsatta så när som på skivan som ska sitta framför projektorfacket. Den får bli färdig när projektorn är på plats för att få hålet på rätt ställe. Skivornas mått och mellanrum är efter Ingvars rekommendationer. Alla skivor ska nu målas svarta.
De bakre surroundhögtalarna ska sitta till höger och vänster om projektorfacket också de på den plats Ingvar rekommenderat i höjd och sidled. Kommer vara två stycken A2:or från Ino Audio.
Under skivorna sitter nu svart scenmoltontyg. Hela denna bakväg med podiet inkluderat blir en stor basfälla.
Facken för de sista två subbarna är också nu klara. Ska montera subbar när allt målande är färdigt.

Virke till ramen som ska byggas för bioduken har nu legat enligt rekommendation i rummet i snart två veckor och jag hoppas att virket inte vridit sig. Beställa vinkeljärn har också kommit så det börjar närma sig dags att bygga bioduken.

Elektrikern har också idag borrat upp alla hål i ljuslådorna i taket för att kunna sätta in spottarna.

Sakta men säkert börjar jag se ljuset i tunnel, drömmen börjar sakta bli verklighet. (2020-01-15 21:41:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Lister för led-lister
Sätter trekantslister en bit ned från taket på ljuslådorna för att vid dessa sedan sätta fast LED-lister. Hade några olika trälister att prova med men dessa var de som smälte in bäst. Det kommer vara LED-lister runt hela bion. (2020-01-16 22:10:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Närbild
(2020-01-16 22:14:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Byggnation av bioduksramen
Nu är den undre ramen som bioduken ska fästas ihop satt. Tanken är att när duken i ditsatt så sätts en ram till på ovanpå som bara har den yttre ramen och är klädd md svart scenmoltontyg.

Blir dock fundersam över om jag missat en detalj. Alla delar i den undre ramen är i samma höjd inklusive de tvärgående och sneda stagen. Finns risk för att duken ligger mot dessa och syns genom? Borde man sätta på någon form av distans på de yttre delarna så att duken kommer upp några millimeter från de tvärgående och sneda stagen? Hur har ni andra gjort som byggt egen duk? Ni kanske flyttade in de tvärgående stagen några millimeter från början eller körde med ett något smalare material?

Oavsett så kommer ramen att målas svart. Formatet är 2,35:1. Ramen runt består av planhyvlat virke som är 70x21. De tvärgående och diagonala stagen har samma tjocklek men något smalare. Yttermåttet blir bredd 300 cm och höjd 128,5 cm. (2020-01-16 22:14:50) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Nu blev det natter.
Första strykning av svart färg och ja det kommer behövas fler... (2020-01-17 16:46:26) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


Ramkonstruktionen och ramen ska också målas. Kommer bygga på ytterramen på bioduken med ca 3 mm masonit för att duken inte ska ligga emot de tvärgående och sneda stagen. (2020-01-17 16:48:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


Mot kolgruva (2020-01-17 16:49:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


 
Viktat medelbetyg:  (8.80) (baserat på 4 st)  Visa lista
erixone    2020-01-17 22:30:14
Shunon    2020-01-10 23:57:25
Thomas_S    2019-12-14 12:48:43
ytspänning    2019-12-13 14:30:30
Ge betyg
Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg.
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
J_Walfridsson   2020-01-17 07:08:51 Anmäl
Angånde om dukmaterialet kommer ta i så löste jag det med att sätta en hörnlist runt hela ytterkanten för att skapa några mm mellanrum till själva ramverket. Man får ju även en rundad fin kant för att skona materialet på köpet.
dasve   2020-01-11 22:25:04 Anmäl
Vad för märke av slangar använde du när du drog för kabel?
Hangadrott   2020-01-11 07:31:31 Anmäl

Trevligt bygge :) hur högt bygger podiumet?


Podiumet är byggt av korslagda 145x45 reglar med golvspån ovanpå. Konstruktionen står på små plastbitar för att komma upp från källargolvet. Ovanpå kommer det limmas heltäckningsmatta så totalhöjd blir ca 32-33 cm.
Shunon   2020-01-10 23:59:09 Anmäl
Trevligt bygge :) hur högt bygger podiumet?
coffemannen   2020-01-10 21:43:21 Anmäl
Härligt bygge. Blir intressant att följa.
Hangadrott   2020-01-10 17:20:36 Anmäl

Kul att se ett "ingvarrum" bli till! Hur lång (effektiv) tid tog det att kravställa, designa, justera, spika allt skulle du gissa på? Ingvar har ju ritat några men inte tänkt på att fråga honom om "snittet"
Och vad kostar konsulterandet dessa dagar? Jag har bara 10+ år gamla o runda siffror från demokvällsprat o bor dessvärre i hyresrätt atm men drömma ska man ju som bekant :)


Det tog under tre timmar för Ingvar att rita upp hela rummet och jag fick då ritningar med mått på allt (exakt var högtalare ska stå alt sitta på väggen/ i taket) samt även vad för material som jag ska bygga med (regel-tjocklekar, vilka cc-mått, förslag på material ex ljudskivor, isolering, tyg mm mm.) Allt är anpassat efter de önskemål jag hade och vilka förutsättningar som finns. Stor hänsyns togs till vad som var möjligt och som en bättre hälft kan tänkas gå med på :)
Jag har sedan besökt honom vid två tillfällen senare när jag hämtat högtalare och då haft med ritningarna för att diskutera förändringar. Haft ritningarna i över två och ett halvt år så jag har hunnit fundera en hel del över dem...
Arvodet var då 3000kr i timmen och det gäller den tid som han effektiv satt och skissade, mätte och diskuterade på plats hemma hos mig.
Jag har för mig att Ingvar sa att han ritat runt 800 hemmabio/studios och liknande när han var hos mig.
NirreFirre   2020-01-10 00:06:55 Anmäl
Kul att se ett "ingvarrum" bli till! Hur lång (effektiv) tid tog det att kravställa, designa, justera, spika allt skulle du gissa på? Ingvar har ju ritat några men inte tänkt på att fråga honom om "snittet"
Och vad kostar konsulterandet dessa dagar? Jag har bara 10+ år gamla o runda siffror från demokvällsprat o bor dessvärre i hyresrätt atm men drömma ska man ju som bekant :)
MikaelJ   2020-01-09 19:32:53 Anmäl
Riktigt seriöst bygge, spännande
Frisk   2020-01-04 23:13:05 Anmäl
Kul bygge! Roligt att se ett rum ritat av en akustiker också, det känns ganska ovanligt här på sidan även bland de som har väldigt hög ambitionsnivå. Lycka till med bygget!
Hellpe   2019-12-25 17:58:33 Anmäl
Bygga i trä går bra men det viktiga är att välja ett bra virke som inte slår sig. Med detta menar jag titta på virket när du köper det och lägg in det i rumstemperatur och få ner det i samma luftfuktighet som rummet, kan ta upp till 2 veckor. Sen tittar du på virket igen... har det inte slagit sig då, då är det ganska säkert att använda. Hörnen samman fogar du genom att göra halv i halv, blir mycket starkt. Men det kräver att du är noggran... Jag gjorde på detta sätt min första duk och materialet kostar då nästan inget och det är lätt att fästa duken med klammer. Lucka till!
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.