Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng
Hemma hos Hangadrott
Medlem sedan: 2012-05-08
Senaste uppdatering: 2020-05-19 21:47:42
 Har 112 bilder i galleriet     0 filmer i filmsamlingen    skrivit 36 inlägg i forumet
 Hangadrotts forumprofil
 Galleri (112)  Filmsamling (0)  Annonser (0)  Gästbok (0)  Mina omdömen  Poäng
Seismologica - Dedikerad hemmabiogrotta  Dedikerat biorum
Viktat medelbetyg:  (9.57) (baserat på 13 st)      12574 besökare       Kommentarer      Anmäl detta album

Då var det äntligen dags att börja bygga min hemmabiogrotta efter att ha sett alla andras härliga byggen växa fram under många år.

Produkter i albumet:
Harman Kardon Signature 2.1 (Slutsteg )
Ino Audio A2 (Surroundhögtalare )
Ino Audio a1 (Surroundhögtalare )
Ino Audio i16s (Surroundhögtalare )
Ino Audio pi60 signatur (Golvhögtalare )
JVC DLA-X5500 (Projektorer )
Visa alla 9 produkter Detaljer
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
Översikt innan egentlig byggstart
Femton års drömmande, sjuårs tänkande och tre års planerande närmar sig sitt slut, det är dags att börja bygga min dedikerade hemmabio grotta.
Efter att i sju år renoverat allt annat på huset så finns det inget kvar för den bättre hälften att lägga sitt veto på :).
Fram till nu så har gamla väggar och garderobssystem slängt ut och all annan skit som var här. På utsidan är det dränerat och fönster är bytt, lite synd med tanke på att det fönstret kommer täckas för med en ”baffelvägg”. Alla väggar är nu bredspacklade och klara för att snickarna och elektriker ska kunna dra igång. Den ljudisolerade dörren framme till vänster in till bion är på plats sedan tidigare.

Rummets mått är 365 cm brett, 215 cm i höjd och längden från ytterväggen (vid fönstret) till början av den basabsorberande vägg som ska resas är 566cm. Rummet är ritat av Ingvar Öhman och alla högtalare förutom basar kommer från Ino Audio.
Det kommer bli en absorberande/diffuserande vägg vid fönstret som bygger in fjärrvärmeröret. Inbyggt i den vägg kommer fyra subbar stå.
Framför väggen står frontar och center bakom den ljudtransparenta duken.
Det kommer finns två rader med sittplatser där den bakre står på ett podium.
På väggarna och i taket kommer ljudförbättrande åtgärder göras.
Bakväggen kommer byggas tjock och dels fungera som en basfälla men även ha två inbyggda subbar och en projektor i sig.
All elektronik hamnar i ett närliggande rum. (2019-11-26 22:42:58) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Antiklimax
Efter första byggveckan ser det ut såhär. Ritningar har jag satt upp på väggarna för att underlätta samt spacklat igen några sprickor och hål i betonggolvet. Framskridande av byggprocessen är noll procent eftersom hantverkarna legat i influensa. Man måste få vara sjuk men varför just när man ska börja bygga hos mig.... (2019-12-09 22:00:00) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Början på frontväggen
Skelettet på frontvägen börjar växa fram. I respektive hål nertill kommer det stå två subbar i varje fack. Väggen kommer täckas med OSB samt två lager gips. Utanpå det kommer isolering och ljudabsorberande skivor i tre zoner. Mellan zonerna reglas två spalter ut som täcks med MDF-skivor för att reflektera ljudet.

Och ja, lysröret ska bort med tiden. (2019-12-09 22:07:39) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Isolering av frontvägg
Fyller frontväggen med isolering innan det är dags att sätta på OSB och dubbelgips. Fyller inte hela vägen ned för att vid behov kunna inspektera fjärrvärmeröret.

All isolering som står är till för podiet och den bakre väggen. (2019-12-10 23:35:01) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Börjat regla upp bakväggen
Bakväggen delar av rummet mellan ett förråd och hemmabion. Väggen blir 70 cm tjock och ska fungera som en basfälla. I väggen upp till vänster och höger kommer två subbar att byggas in. Projektor kommer hänga i taket och finnas i ett fack i mitten av väggen. (2019-12-10 23:38:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fortsättning på frontväggen
OSB på plats och snart första lagret av gips innan det är dags för lager nummer två av gips. I respektive hål i väggen ska två slutna snubbar om ca 200 liter styck in. Sitter ett TC Sounds LMS-R 15” i varje sub. (2019-12-11 22:03:56) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fortsättning av bakväggen
Alla reglar i bakväggen på plats. I hörnet upp till höger (finns ett motsvarande ”hål” på vänster sida) i hålrummet kommer sub nummer fem och sex sitta. Sluten sub på ca 230 liter. Även i dessa subbar sitter det var sitt TC-Sound LMS-R 15” element.
I hålrummet i mitten, fastmonterad med stativ i taket kommer projektorn sitta fast, en jvc dla-x5500. (2019-12-11 22:11:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Ljuslåda
Påbörjat bygget av ljuslådan som ska gå runt hela bion längs taket. Kommer innehålla ett antal spottar samt massa högtalarkabel. Tanken är att det på utsidan upp mot taket även ska sitta en rgb-list.
Hoppas på att elektrikern kan komma i nästa vecka och börja med all sladdragning. (2019-12-12 17:08:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fortsätter med ljuslådan
Eftersom ljuslådan kommer ha yttermått 30x12 cm behöver det vara så mycket plats i som möjligt, därav valet att bygga med ”stålreglar”. Många andra här på forumet har annars byggt med träreglar, träklossar och gips alt mdf.
Har nu börjat klä lådan med OSB och sedan gips. (2019-12-13 18:07:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Podiet
Även kommit igång med bygget av podiet. Så länge elektriker inte kommer så får det byggas med det som går.
På podiet kommer rad två med sittplatser stå. Hade köpt Mio Enjoy sitt-recliner till båda raderna men fått sälja av fotöljerna som skulle stå på podiet då de tar för mycket plats i djupled. Första raden hade fått hamna i filmduken om rad två skulle kunna fälla ned sig helt. Vet inte vad det blir för soffa där nu. (2019-12-13 18:56:01) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Start av isolering av bakväggen och podiet
Bygget blir något haltande just nu då det är svårt att komma framåt innan elektrikern kommit och dragit sladd mm.
Bakväggen har börjat fyllas med isolering, så långt som är möjligt för att som sagt elektrikern ska komma åt det han behöver. Använt svart markduk för att stänga inne isolering. Utanpå på denna sida kommer det sättas svart scenmoltontyg samt på övre delen mdf-skiva och några plankor planhyvlat virke. På andra sidan blir det också svart scenmoltontyg samt liggande pannel. I många hembiobyggen reglas det upp rejäla väggar med OSB och flera lager gips för att hålla inne ljudet. Här kommer ljudet att kunna åka genom väggen in i det förråd som är på andra sidan. Allt blir som en gigantisk basfälla.
Podiet har också fyllts till hälften med isolering och kommer också fungera som en basfälla. När elektrikern dragit sladdar till bla.a buttkickers kan locket läggas på.
Ovanpå podiet ligger de MDF-skivor som senare i vinkel ska stå ut från väggen och bilda fack med dämpning för att förbättra ljudet strax framför den ljudtransparenta bioduken. (2019-12-16 18:18:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fortsättning av frontväggen
145-reglar uppsatta på frontväggen. På dessa sätts en 40 cm bred MDF-skiva över som ska fungera som en hård yta för ljudet. Till vänster och höger och reglarna ska isolering och aco-skivor sättas.
Röret uppe till vänster är förberett för någon form av kommande ventilation. Huset FTX-system är inkopplat till rummet men det finns risk att det kan bli varmt här inne med ett genomgående fjärrvärmerör inne i frontväggen så uti fall så förbereds för någon form av ventilationslösning för att sänka temperaturen. (2019-12-16 18:34:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


MDF-skivor på plats på frontväggen. Slangarna är för subbar, frontar och center. Yes, idag kom äntligen elektrikern. (2019-12-17 19:10:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Många slangar blir det.
Elektrikerna har dragit sladd och slang för spottarna som sitter i ljuslådan runt om i bio. Även slangar för högtalarna har dragits i i ljuslådorna. Tanken är att inga högtalarsladdar ska synas.
Spåren i väggen är för högtalarkabel till de två surroundhögtalarna som ska sitta på varje långsida i bio. Även sladd till lysknapp och vägguttag fälls in i väggen. (2019-12-17 19:13:31) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Mer slang
Fördjupningar i väggen även på andra sidan för surroundhögtalarna. I taket rakt utanför surroundhögtalarna kommer atmoshögtalarna sitta. (2019-12-17 19:19:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Ramen till bioduken
Ramen till bioduken har börjat växa fram. Mellan de inre stående reglarna är det ca 3 meter vilket blir bredden på duken. Kommer bygga duken själv så fort materialet kommer hem från USA. Höjden bli ca 130 cm och formatet är 2;35:1. Det blir en ljudtransparenta duk.
Är inte hela klar än på vilken höjd duken kommer hamna. Vill inte att det kommer ett huvud i vägen men vill samtidigt inte att man ska få nackspärr för att duken sitter i himlen.
Slangarna till frontväggen är nu dragna men det saknas kabel i de flesta. Slangarna i hörnen på frontväggen är ut i fall att jag skull vilja koppla in fler högtalare med tiden. (2019-12-19 22:58:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Gipsning av ljuslådor
Ljuslådorna har börjat gipsas. (2019-12-19 23:09:00) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fortsatt gipsning
En del gipsning kvar av ljuslådorna men det börjar likna något, sakta men säkert. (2019-12-19 23:11:43) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


(2019-12-19 23:15:01) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Test med biofåtöljer
Alla biofåtöljer står för tillfället i gillestugan i väntan på att flyttas in till bion när den är färdig. Nu till jul ska det sova folk i gillestugan så jag tog tillfälle i akt och flyttade in två biofåtöljer till bion för att se hur det kommer se ut. Alla Enjoy-fotöljerna kommer när det är färdigt står på första raden utan mellandelar.

Ska även testa hur högt bioduken ska sitta så inget huvuden sticker upp och täcker bilden. (2019-12-23 21:41:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Duken har anlänt
Sådär, nu har duken från USA kommit. Dags att börja fundera på ram-bygget. Det jag funderar mest över är hur man ska undvika att ramen vrider sig om man bygger den i trä.
Hur har ni andra som byggt egna ramar gjort för att undvika detta? (2019-12-23 21:47:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Högtalarkabel i alla slangar
Ägnat dagen åt att dra igenom högtalarkabel i alla slangar, 19 högtalare och 6 buttkickers, så det är ett gäng kablar som dragits. Att sedan teknikskåpet är i ett annat rum gör att det det blir många meter kabel, runt 250 m.
Om ni drar slang själv eller låter någon annan göra det åt er, lägg gärna på en storlek i diametern på slangarna så blir det roligare när ni ska dra igenom högtalarkabel sedan. Var som att ha dragkamp med en elefanthjord vid några av slangarna. Kanske jag som gjorde fel iof...
Ska du sedan dra mer kabel kan du alltid köra i fler i samma slang om du har någon diameter större. Alternativt kan du dra fler slangar för kommande utökning av högtalare eller annat elektronik.

Apropå inget, något som har bra lösningar för att styra elektronik som står i ett annat rum? (2019-12-27 21:46:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Råttbo
Högtalarkabel hänger överallt men det kommer bli bra, en annan dag... (2019-12-27 22:06:56) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Isolera kring bakre sub
Fortsätter isolera kring de bakre subbarna. Tyvärr kan jag bara göra den ena då alla slangar och kablar går precis bredvid den andra och elektrikern behöver komma åt där. Men en av två är bättre än ingen. (2019-12-28 18:07:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Och så tyg på
Och så på med tyg för att hålla borta alla fibrer. Använder svart markduk då det är kvar sedan tidigare trädgårdsprojekt. (2019-12-28 18:10:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Test av dukplacering
Markduken som jag spänt upp är 126 cm i höjdled och här ca 300 cm bred vilket är ungefär de mått min AT-duk kommer ha (288x128 cm plus 6 cm ram runt hela 2.35:1). Beställd duk som jag själv kommer klippa till är dock större på alla ledder så teoretiskt skulle det gå att köra på 16:9 (med bredd 288) men jag tror att huvuden och fötter kommer vara i vägen.
Får slänga in familjen och måtta med huvuden och fötter... (2019-12-28 18:12:36) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


Vad kan man göra av tillklippta bitar av svart tyg? (2020-01-04 23:00:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Ljudabsortionskuddar
Jo bygga enkla mobila ljudabsortionskuddar.

I frontväggen går fjärrrvärmeröret för gatans hus rakt igenom. För att ”enkelt” kunna undersöka röret samt dess infästningen i källarväggen behöver jag göra någon konstruktion som enkelt går att ta loss vid behov så man kan titta (kommer samtidigt då behöva flytta subbarna om 50kg styck så enkelt är fel ord). Var inne på att bygga ramar med spänt tyg och isolering innanför men slutade med dessa kuddar. Kuddarna kommer stå på en distans mot golvet mellan sub-paren och subbarna att väggen i frontväggen.
Kanske kunde struntat i detta och kört helt utan men rädd för att frontväggen nederdel kunde bli en resonanslåda för subbarna.
Nu kommer det gå att prova det är hörbart eller inte.

Sydda påsar av svart tyg från IKEA och sedan fyllda med isolering. (2020-01-04 23:02:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Akustikkudde på plats
Sådär så är akustikkudden på plats. Börjar närma sig att fylla hålen med subbarna... (2020-01-09 17:09:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Väggar återställda och vävade
De utfrästa spåren är nu igenspacklade på både långväggarna och en tunn väv är satt på väggen. Vill ha lite mer yta på väggen än bara spackel och färg.
Ljuslådorna ska slipas och sedan börjar det bli dags att kunna måla. Det kommer bli svart. (2020-01-09 17:11:15) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Tvärgående reglar i taket
Uppsättning av de tvärgående reglarna i taket har påbörjats. Kör på 70x45. Dessa är tänka att ”slå sönder” ljudet.
Pratade med akustiker om att sätta ljudabsorberande tak men då fanns risk för att rummet skulle bli för dämpat. Takhöjden är 215 cm och skulle behöva sänka taket med 12cm för att få in en sådant tak och då blir takhöjden bara 203 cm vilket nog kan upplevas lågt.
Har byggt en ljuslåda i mitten på rummet vars spottar kommer lysa upp första raden av biofåtöljer. Denna låda delar också av taket så det blir två fyrkanter i taket som kommer belysas med led-slingor. (2020-01-09 17:16:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Absorberande fack
På varje sida av bioduken byggs tre fack som kommer innehålla isolering. Dessa kommer kläs med svart scenmoltontyg sedan. (2020-01-09 17:24:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Plats för atmoshögtalare
Fick räknade en del för att de tvärgående reglarna inte skulle hamna på de platser som de fyra atmoshögtalarna ska sitta. Men nu finns plats för dem. (2020-01-09 17:26:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Hårda ytor på bakväggen
Den ”stora skivan” som ska sitta överst på bakväggen är på plats. Kommer sättas dit en utanpåliggande skivan för mittenhålet med en glasruta i. Projektorn ska sitta i taket i detta hål.
Under denna skiva (bakom isoleringsbalarna) ska ytterligare tre MDF-skivor sättas fast med mellanrum. Under detta blir det svart scenmoltontyg. (2020-01-09 17:29:08) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Tillverkning av akustikförbättrande halvrör
Köpt gjutrör på Beijers i tre olika dimensioner (16 cm, 18 cm samt 26 cm). Rören är 250 cm långa och sedan kluvna i mitten. Sätter stopp i varje ände, fyller med isolering och sedan upp på väggarna. (2020-01-10 16:46:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Halvrör uppsatta på väggen
Ena sidans halvrör fästa på väggen. Kommer senare kläs med svart scenmoltontyg. (2020-01-10 16:49:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Annan vinkel
Det sista facket av stående MDF-skivor som är till vänster om halvrören sätts upp när scenen är på plats då detta fack hamnar mitt på scen (totalt tre fack). Var inte tänkt så men facken på andra sidan kom för nära dörren så halvrören där fick inte plats så jag måste flytta facken närmare bioduken. (2020-01-10 16:53:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Andra sidan
Det största röret hamnar bredvid dörren och de två mindre kommer fästas på dörren.
Rören sitter i olika ordning på på höger respektive vänster sida enligt Ingvars order. (2020-01-10 17:01:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Basar i fronten på plats
Efter mycket om och men så är nu basarna som ska vara i frontväggen bakom duken på plats. Att baxa in dessa 47 kg klumpar med någon cm till över på varje sida tog sin tid. Inte blev det enklare när de ska stå på SD-kuddar som blir som klister mot golvet när väl subben står på dem.
Tips. Se till att ha lite marginaler ni som ska ha in tunga subbar i små hål på klistrande fötter. Jag sköt in subbarna på en planka som var något tjockare än SD-kuddar och kunde sedan med vickande och dragande få ut planken och ha subben kvar på fötterna. Vill inte tänka på om jag någon gång ska dra ut en sub igen...

Subbarna är slutna på ca 200 liter styck. Sitter ett TC-sounds LMS-R 15” i varje. Varje sub-par kommer drivas med ett the t.amp TA2400 MK-X. (2020-01-12 22:15:51) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Akustikrör på dörren monterade
Nu har de sista akustikrören, de som skulle sitta på dörren monterats. Närmar sig att måla dörren svart och klä rören med svart scenmoltontyg.

Alla ljudförbättrande åtgärder som satts upp på väggarna har alla ca 2 cm fritt till golvet så att det blir möjligt att få in heltäckningsmattan sedan. (2020-01-13 19:37:43) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Bärande konstruktion för bioduken samt scenen påbörjad.
Bygger en ramkonstruktioner som den ramspända ljudtransparenta bioduken sedan ska hänga i. Den ramspända duken kommer hänga i gångjärn i toppen så att jag vid behov kan vika upp duken för att komma åt högtalarna som står bakom duken. Bioduken blir en 2,35:1 som jag bygger själv. Konstruktion runt bioduken kommer kläs med högtalartyg.

Den lilla scenen som ska vara framför/under bioduken har påbörjats. Använder 95x45 reglar med spånskiva ovanpå. Kläs sedan med heltäckningsmatta. (2020-01-13 19:42:23) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Frontväggen nästan färdig
Då var frontväggen nästan färdig. I de tre facken mellan de två hårda ytorna på frontväggen finns nu ett lager isolering och utanpå det aco-skivor från Ino Audio. Kvar är att fästa svart scenmoltontyg framför väggen.
Ramkonstruktionen där bioduken ska hänga är också färdig samt scenen nedan. Börjar bli dags att måla trädelarna svarta. (2020-01-15 20:50:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Akustikfacken fyllda
Akustikfacken på respektive sida är nu också klara. Första lagret med isolering klart. Ska i ett yttre lager med isolering som om möjligt ska formas som en halvmåne utåt (som rören bredvid) innan facken täcks med svart scenmoltontyg. (2020-01-15 21:38:22) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Bakväggen nästan färdig
Alla MDF-skivor som ska sitta på bakväggen har fått sina kanter avfrästa och är nu uppsatta så när som på skivan som ska sitta framför projektorfacket. Den får bli färdig när projektorn är på plats för att få hålet på rätt ställe. Skivornas mått och mellanrum är efter Ingvars rekommendationer. Alla skivor ska nu målas svarta.
De bakre surroundhögtalarna ska sitta till höger och vänster om projektorfacket också de på den plats Ingvar rekommenderat i höjd och sidled. Kommer vara två stycken A2:or från Ino Audio.
Under skivorna sitter nu svart scenmoltontyg. Hela denna bakväg med podiet inkluderat blir en stor basfälla.
Facken för de sista två subbarna är också nu klara. Ska montera subbar när allt målande är färdigt.

Virke till ramen som ska byggas för bioduken har nu legat enligt rekommendation i rummet i snart två veckor och jag hoppas att virket inte vridit sig. Beställa vinkeljärn har också kommit så det börjar närma sig dags att bygga bioduken.

Elektrikern har också idag borrat upp alla hål i ljuslådorna i taket för att kunna sätta in spottarna.

Sakta men säkert börjar jag se ljuset i tunnel, drömmen börjar sakta bli verklighet. (2020-01-15 21:41:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Lister för led-lister
Sätter trekantslister en bit ned från taket på ljuslådorna för att vid dessa sedan sätta fast LED-lister. Hade några olika trälister att prova med men dessa var de som smälte in bäst. Det kommer vara LED-lister runt hela bion. (2020-01-16 22:10:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Närbild
(2020-01-16 22:14:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Byggnation av bioduksramen
Nu är den undre ramen som bioduken ska fästas ihop satt. Tanken är att när duken i ditsatt så sätts en ram till på ovanpå som bara har den yttre ramen och är klädd md svart scenmoltontyg.

Blir dock fundersam över om jag missat en detalj. Alla delar i den undre ramen är i samma höjd inklusive de tvärgående och sneda stagen. Finns risk för att duken ligger mot dessa och syns genom? Borde man sätta på någon form av distans på de yttre delarna så att duken kommer upp några millimeter från de tvärgående och sneda stagen? Hur har ni andra gjort som byggt egen duk? Ni kanske flyttade in de tvärgående stagen några millimeter från början eller körde med ett något smalare material?

Oavsett så kommer ramen att målas svart. Formatet är 2,35:1. Ramen runt består av planhyvlat virke som är 70x21. De tvärgående och diagonala stagen har samma tjocklek men något smalare. Yttermåttet blir bredd 300 cm och höjd 128,5 cm. (2020-01-16 22:14:50) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Nu blev det natter.
Första strykning av svart färg och ja det kommer behövas fler... (2020-01-17 16:46:26) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


Ramkonstruktionen och ramen ska också målas. Kommer bygga på ytterramen på bioduken med ca 3 mm masonit för att duken inte ska ligga emot de tvärgående och sneda stagen. (2020-01-17 16:48:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


Mot kolgruva (2020-01-17 16:49:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Masonit för att få ut duken från ramen
Fäst masonit på filmduksramen för att få ut duken några mm från stagen. Fick även tips om att runda av hörnen på ramen för att minska slitaget på filmduken. Se hur vi kan lösa det. (2020-01-20 22:04:17) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Nej inte skjutbana i källaren
Skruvskallar och andra hål har spacklats igen inför kommande målning då det förhoppningsvis ska bli kolgrotta delux. Kör med samma helmatta svarta färg i hela bion.
Kommer behövas rejält med belysning då det mörka äter upp ljuset. (2020-01-20 22:10:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Början av ställ för ljudutrustningen
All ljudutrustning hamnar i ett angränsande rum till hemmabion. Var inne på att bygga in allt i någon garderob eller köksskåp från IKEA men platsen och höjden är något begränsad. Också osäker på hur det skulle bli med värmeutvecklingen och ventilation för detta. Inte heller kommit på någon bra lösning ifall jag bygger in allt och sedan ”enkelt” vill in och ändra något.
Testar att montera upp ett Elfa-system på väggen med konsoler och skivgaller mellan. Då ska det inte vara så svårt att ändra vid behov och det blir god ventilation. Det jag är orolig för är vikten då det är närmare 200 kg utrustning som ska upp på väggen.
Har limmat fast trädistanser på väggen som jag fäst skenorna i för att få ut skivgallren mer från väggen så jag kan dra alla sladdar bakom. Limmet i kombination med så grova och långa skruvar som gick att få till hoppas jag ska se till att systemet hänger kvar på väggen. (2020-01-20 22:17:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Klä med scenmoltontyg
Påbörjat beklädnaden av de akustikförbättrande delarna av bion med svart scenmoltontyg.

Målningen blev typ färdig idag. Ska bättringsmåla på några ställen men nu börjar det likna nått. Äntlig svart! (2020-01-22 20:23:01) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Främre delen av bion
Vänstra delen ska också kläs med svart scenmoltontyg men funderar på hur jag ska göra med ventilen med inluft som finns uppe i vänstra hörnet. Är det soligt ute så kommer ljus in genom ventilen och det kommer in bakom bioduken vilket kan förstöra bilden. Enklaste skulle vara att spänna tyget rakt över ventilen men vill ju att luft ”enkelt” ska komma in.

Ramen runt där bioduken ska sitta ska kläs med högtalartyg. Finns att köpa på flera ställen. Tittat på Biltema och Hifikit. Någon som har erfarenheter av dessa eller ev av några andra?

På scenen och golvet framför bioduken ska heltäckningsmatta lägga in. Funkar det som det ska kommer den på plats i slutet av veckan. Håller tummarna. (2020-01-22 20:30:43) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Akustikplattor i taket
Monterat akustikplattor i taket mellan ljuslådan framför bioduken och den första tvärgående regeln i taket. Komme även sitta i taket mellan front/baffelväggen och bioduken. Plattorna har måtten 60x60x4 cm och är kolsvarta. De är fastlimmade i taket. (2020-01-23 21:40:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Sista subbarna monterade i bakväggen
Lika mycket möda denna gång att baxa in 57 kg klumparna i i respektive fack men någon cm sånär över på sidorna. Men det gick bra till slut. Subbarna står på fötter från Sonic Design för att om möjligt minska vibrationerna ut i väggkonstruktionen.
Tanken är att de ska se ut som de gör nu. Blir de för framträdande så finns möjligheten att sätta tyg framför dem. Vi får se när vi börjar använda bion.

Tips! När sladdar dras så ta till extra överallt för att slippa oönskade problem. Kostar kanske någon extra slant men det är det värt. På ena subben nu var det på håret att det gick att pga att sladden var för kort. Hade blivit att riva på baksidan av väggen för att löst det annars och det hade varit väldigt onödigt. (2020-01-23 21:45:29) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Testmontering av en av surroundhögtalarna - Ino Audio A2
Testar hur jag ska sätta upp A2:orna. Kör på Ingvars förslag att göra ett litet hål i högtalarterminalen bak på högtalaren och sedan hänga upp högtalaren på en skruv/spik på väggen. Han borde ju veta vilket sätt som är bäst då det
är han som konstruerat (och byggt) högtalaren.
Sätter dubbla svartsprayade möbeltassar i varje hörn på högtalaren så att den kommer ut ca 7 mm från väggen. Lagom avstånd för att kunna koppla in kabeln i högtalaren.
Allt damm i rummet syns väldigt tydligt på svarta högtalare. (2020-01-23 21:53:59) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio A2

Röda mattan utrullad
Äntligen lite färg i bion. Härligt röd och god heltäckningsmatta. Märks direkt att ljudet blev mjukare efter att de råa betonggolven försvann.
Börjat sätta upp högtalare också, sex surround och fyra atmos.

De vita sladdarna vid bakväggen och podiet är till kommande buttkickers, fyra på podiet och två på första raden. (2020-01-24 21:06:31) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio A2

Röda mattan mot fronten
Bilden tagen från mitten bak.
Alla vita sladdar till vänster är till för donen som ska driva/styra belysningen i bion.

Ramarna är till bioduken som det börjar bli dags att ge sig på. (2020-01-24 21:11:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Atmoshögtalare monterad
Fick en fråga hur atmoshögtalarna är fästa . Ino Audios A1:or har ett hål rakt igen högtalare från början. I detta hål har jag kört en spikplugg av lämplig längd och tjocklek och fäst med plugg i taket. För att det inte ska bli märken i högtalaren så sitter en bricka på spikpluggen och en svartmålad möbeltass som skydd. Även spikskallen är svartmålad.
För att kunna få in sladden mellan högtalaren och taket så är fyra dubbla möbeltassar (svarta så klart) monterad på baksidan av högtalaren för att skapa en distans till taket. (2020-02-22 21:23:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio a1

Höger vägg
(2020-01-24 21:15:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio a1,  Ino Audio A2

Vänster vägg
(2020-01-24 21:16:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio a1,  Ino Audio A2

Börjar likna nått/låta nått
Den bättre hälften var trött på att ha högtalare som står överallt i huset så fick order att bära in ”skiten”... Eller nja, kunde inte hålla mig. Var tvungen att testa om det låter något och hur det kommer se ut bakom bioduken (som inte kommer synas).
All utrustning är nedpackad så fick ta min urgamla Onkyo-stärkare från det glada 90-talet för att driva högtalarna och det lät. Jag tror det kommer bli något av detta när allt är färdigt.... :-) (2020-01-24 21:19:58) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio i16s,  Ino Audio pi60 signatur

Biofotöljer och bioduksram
Dessa härliga fotöljer från Mio (Enjoy) ska stå på första raden men har här åkt upp på läktaren då jag håller på och klär den yttre bioduksramen med svart scenmoltontyg (2020-01-25 22:27:42) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Beklädnad på gång
Klär yttre bioduksramen. (2020-01-25 22:31:08) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Yttre bioduk färdigklädd
(2020-01-25 22:32:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Bioduken nästan färdig
Med hjälp av bättre hälften är nu den ljudtransparenta duken uppspänd på ramen. Första gången jag gjort detta så det tog en stund men tycker att vi nog fick till det bra till slut. Duken är en Center Stage UF från Seymour.

Seymour var väldigt smidiga att ha att göra med och frakten tog ”endast” ca 10
dagar.

Kvar att göra nu (gällande duken) är att sätta ihop de två ramarna, den med duken och den med den svarta ramen till en enhet. Denna ska sedan hängas upp i ramkonstruktionen.

Den bromsande faktorn nu är elektrikern. Alla belysning ska upp och kopplas in, maskinskåpet ska förses med ett antal faser och vägguttag. Och det skulle vara trevligt om den halvan av källaren som legat i mer eller mörker sedan fyra veckor tillbaka kunde få tillbaka strömmen.
(2020-01-26 22:01:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Låt det vara lite ljus
Äntligen kunnat ta bort bygglamporna som stått i bion senaste månaden. Ett gäng av spottarna har idag installerats och resterande kommer förmodligen upp nu i vecka. Kör med dimbara LED-spottar från Hide-a-light. (2020-01-28 20:24:36) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio a1,  Ino Audio A2

Bioduk i servicemode
Bioduken är nu på plats. Har länge funderat över hur jag vid behov ska komma åt det som är bakom duken. Slutade med denna lösning, att man kan vika upp bioduken i taket. (2020-01-28 20:28:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio i16s,  Ino Audio pi60 signatur

Gångjärn till bioduken
Bioduken sitter med fyra av dessa gångjärn för att enkelt kunna fälla upp bioduken vid behov. (2020-01-28 20:30:42) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


Bioduken nedfälld och spottarna ovanför duken på plats. Kvar att göra är att täcka hålen runt bioduken med högtalartyg. (2020-01-29 18:52:17) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio i16s,  Ino Audio pi60 signatur

Lister
Svartmålade golvlister och ”guldlister” på podie och trappsteg klara. Även det svarta vägguttaget och lysknappen har kommit på plats. (2020-01-29 18:54:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio A2

Gardinskenor
Att fota svartmålade saker i helt svart rum utan bra kamera görs sig inte helt bra.
Har i varje fall svartmålat vita gardinskenor från Ikea och monterat upp dem. Har svarta sammetsgardriner som ska sättas upp så fort den i familjen som är bättre lämpad för detta sytt dit kantband (?) på dem. Kommer dras för när det är dags för film för att dölja dörren samt ha en viss dämpande effekt på ljudet. (2020-02-01 11:11:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Klätt akustikplattor i taket
De svarta akustikplattorna som sitter framför duken i taket var svarta och fina även om de ser grå ut jämför med svart scenmoltontyg. Dock är det bara ytan på dessa plattor som är svarta och eftersom jag skurit till vissa plattor för att det skull passa bättre blev ljusa linjer från innehållet som syntes. Detta är nu löst med att alla akustikplattorna är täckta med svart scenmoltontyg. (2020-02-01 11:16:50) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Baksidan av bakväggen
Såhär ser baksidan av den uppbyggda 70 cm tjocka bakväggen ut. Projektorn ska in i hålet på väggen. Ingvar förespråkade att väggen inte skulle byggas igen med OSB+gips+gips utan låta ljudet komma in här. Rummet här är ett förråd med måtten ca 3,6 x 2,7 x 2,15 och blir som en extra ljudfälla.
Den liggande panelen är byggd enligt rekommendation med mellanrum mellan plankorna.

Den svarta dörren till höger på bild är en Diplomatdörr med mått 210x74 cm som skulle suttit som dörr in till ett maskinrum. Nu blev det inget maskinrum som det var tänkt från början och dörren har blivit över. Någon som behöver en helt ny, oanvänd, svart dörr till ett maskinrum eller mindre förråd så skicka ett PM. (2020-02-01 11:20:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Bass Shakers
Som ett komplement till resten av ljudet i bion så tänkte jag prova att installera bass shakers. Det kommer bli fyra BigBassPump till den bakre raden och två Earthquake Q10B till den främre raden. Exakt hur det ska bli får vi se, återkommer där.
De viktmoddade bass shakerna till vänster på bild blir över denna gång när ”de större bröderna” ska få leka :-) (2020-02-01 11:31:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Projektor monterad
Då var projektorn monterad. Ska klä alla väggar med svart tyg men det dröjer till nästa vecka då elektrikern ska fästa drivdon i plattan under projektorn. Dags att göra en lucka med glasruta som ska sitta framför projektorn.

Gjorde en snabb funktionskoll och projektorn funkar, köpte den begagnad. Dock kommer det bli en hel del kalibrerande av den samt en del skruvande på stativet innan bilden är där den ska och det ser ut som det ska.

Måste också titta på hur allt ska styras då hela maskinparken står i ett angränsande rum. Just nu får jag stå bakom projektor, titta på skärmen genom hålet i väggen och rikta fjärrarna ut genom en dörr för att ändra i menyer. (2020-02-04 21:41:16) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  JVC DLA-X5500

Maskinparken
Hela maskinparken på plats på väggen. Allt inkopplat utom de två nedersta slutstegen som ska driva alla bass shakers. Hela anläggningen matas med tre egna faser så det borde inte ta slut på ström.
Kommer byggas till en löstagbar vägg på sidan av racket så det blir som ett skåp till slut.

Har testat systemet när allt nu är inkopplat och det funkar MEN ett lågt störande ljud låter ur högtalarna konstant, ett typ brummande, så något ligger och stör. Får se över och utesluta vad det kan vara för något. (2020-02-04 21:49:38) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Klä det sista med högtalartyg
Börjat med att klä ”hålen” i konstruktionen runt bioduken med svart högtalartyg. Första tanken var att skära till fyra delar och klä de fyra ytorna runt bioduken men det blev istället att spänna ut högtalartyget över hela ytan för att sedan skära ut yta för själva bioduken i mitten. Slipper på så sätt alla skarvar. (2020-02-07 19:16:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Frontvägg med bioduk färdigt
Sådär nu är frontväggen färdig. Högtalartyget är utspänt som ett stycke och täcker hela konstruktionen runt bioduken. Under bioduken där risken är störst för mest ljus samt att de ljusa högtalarna bakom duken ev då syns, har jag försökt åtgärda med att ha dubbla lager med högtalarduk under bioduken. Att det syns igenom högtalartyget på denna bild beror på att det står en bygglampa och lyser rakt in. Så kommer det aldrig bli sedan så jag är nöjd med resultatet.
För att den dölja limfogarna som högtalartyget sitter fäst med på framsidan så har jag satt fast en svartmålad tunn lista runt utanpå. Skymtar på bilden. Blev riktigt bra.

Eller helt klart är inte frontvyn än då det saknas ljus i scenen framför bioduken men hoppas på att den ska komma på plats i nästa vecka. Fortsättning följer där. (2020-02-07 19:20:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Projektorlucka på plats
”Luckan” för projektorn är nu på plats. Testar att köra utan glasruta i hålet. Upplever inte att ljud åt något av hållen hittills varit ett problem och är rädd för att en glasruta kommer påverka bilden negativt. (2020-02-15 06:55:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  JVC DLA-X5500

Annan vinkel
(2020-02-15 06:59:22) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio A2

Ytterligare annan vy
Kan skymta led-slingornas ljus som lyser rött i taket. Det blå ljuset på fotöljerna kommer från led-belysningen i scenen. Kommer mer om det.

Fortfarande ingen andra rad av sittplatser i bion men men.... (2020-02-15 07:00:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio a1,  Ino Audio A2,  JVC DLA-X5500

Vy mot fronten
De svarta sammetsgardinerna som ska vara på sidorna av bioduken och en bit in på väggen och täcka de akustikförbättrande delarna på väggen är inte uppe än det närmar sig. (2020-02-15 07:04:08) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio A2

Ljus i mörkret
Släcks spottarna ned så är nu LED-slingorna från Hide-a-Lite på plats i taket och under scenen och kan skapa andra trevliga ljuseffekter. Som med de flesta ledslingor idag går det att ha en mängd olika färger som kan växla på olika sätt och olika starkt.
Scen, tak och podie är olika slingor som går att styra separat med fjärrkontroll. (2020-02-15 07:06:29) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Podie i mörker
(2020-02-15 07:11:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Taket i mörkret
(2020-02-15 07:12:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Fler färger
Som sagt det går att leka med färger. Effektfullt tycker jag. Sedan får vi se hur mycket detta kommer användas.

Bass-shakers är fortfarande inte inkopplade men är i pipelinen.

Projektor och ljud är inte kalibrerat än men har testa med både musik och film och det kommer blir riktigt mumma!

Är på jakt efter en skylt (som jag vill kunna utforma själv) gärna i glas eller plast som är led-upplyst. Någon som vet var man kan beställa sådana? (2020-02-15 07:13:25) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio a1,  Ino Audio A2

Gör om, gör rätt - före
Min tanke från början var att scen skulle ha en mjuk avrundning vilket gjorde att jag lät heltäckningsmattan gå ner över kanten. Tänkte också att ingen ska gå på denna scen så det behövs inget ”skydd”. Det blev okej men när LED-listen under lyser ser man alla fransar och det var inte snyggt. Det stör och kommer vara störande varenda gång jag ser det så det fick vi göra något åt. (2020-02-17 17:41:15) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Gör om, gör rätt - efter
Bort med heltäckningsmattan på kanten och dit med guldlist. Blev klart bättre tycker jag och inga fransar! En detalj mindre att störa sig på men det börjar arta sig. (2020-02-17 17:45:08) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Gardiner på plats
Då har gardinerna kommit på plats för att dels dölja de akustikförbättrande delarna och dörren samt till viss del hjälpa till att dämpa ljudet. De svarta sammetsgardinerna är köpta på Jysk. (2020-02-22 21:16:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Andra sidan
Ja det är gardiner på andra sidan också.

Kvar är en LED-ljusslinga i taket som förhoppningsvis kommer på plats i kommande vecka annars börjar bion i version 1 i utseende närma sig färdig.

Bass shakers ska monteras och en soffa eller motsvarande till bakre raden så är även inredningen på plats.

Med andra ord börjar det bli dags att ge sig på entrén till bion, mer om det kommer.... :) (2020-02-22 21:18:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Soffrad två på G
Efter mycket letande så fick det bli en Lidhult tresits-soffa i svart läder från Ikea som får bli soffrad två. Eftersom hemmabion ligger i ett hörn på källaren med korridorer och smala dörrar på vägen så var det tvunget att vara en soffa som gick att plocka isär för att få in. Detta ha gjort att urvalet blivit ganska begränsat.
Har provsuttit denna soffmodell flera gånger på Ikea och av händelse så dök denna begagnande upp på Blocket medan jag satt och provade senast. Var det ett tecken från ovan att det var denna jag skulle ha...? 😀
Får hoppas att det blir bra nu när den ska skruvas ihop. Hade helst velat ha fyra plastser bak. Skulle den bli för liten (?) så har jag funderingar på hur det ska gå att lösa men det tar vi om det blir aktuellt. (2020-03-04 22:24:59) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Soffa två på plats
Bild från dörren.
Soffan har fått godkänt av bättre hälften och dottern, vad kan man mer önska sig.
Funkade bra att sitta i den bakre och ha någon framför sig. (2020-03-05 21:55:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio A2

Båda raderna på plast
Frugan tyckte jag kunde ställa brickbord på bakre raden bredvid soffan men de kommer då få vara tunga annars är jag rädd för att det blir en hel del skrammel när man krämar på. Vi får väl se. Annats kan man ju få plats med ett par subbar till som kan funka som bord.... 😀 (2020-03-05 21:58:11) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio A2

Skiva för basshakers till främre stolsraden
Har inte möjlighet att skruva fast basshaker i de fyra främre biofotöljerna så det får bli alternativ två.
Limmat och skruvat ihop två stora skivor av konstruktionsplywood som biofotöljerna kommer stå på och basshakers kommer skruvas direkt fast i.
Målar dem svarta i samma nyas som resten av bion. (2020-03-15 16:21:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Basshakers till fösta raden på plats
Nu sitter de på plats, två stycken basshakers av märket Earthquake Q10B med en slaglängd på över 4 cm. Väger mer än 4 kg styck och klara upp till 1000W. Hoppas att dessa ska ge en ny dimension till bioupplevelsen. (2020-03-15 16:26:59) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Dags för att förbättra hallen till hemmabion
Hemmabion ligger vägg i vägg med tvättstugan med ingång till bion i tvättstugan. Tanken är att göra denna hall till tvättstuga/hemmabion något mer pimpad för film så man kommer i mer ”movie-mode” än ”tvätt-mode”.

Utgångsläge har vi här. (2020-03-20 22:34:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Röda mattan utrullad i hallen
Köpte röd heltäckningsmatta på Bauhaus (Eton) som start. Känner att bara detta gav ett rejält lyft. (2020-03-20 22:38:17) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Första filmpostern
Beställt och ramat in min första filmposter. Tror att senast jag hade posters på väggarna var på det glada 80-90-talet då man köpte tidningen OKEJ.

Att det blev ”The Rock” är den filmen funnit med i mitt hemmabiotittande under lång tid. Filmen i sig är kanske inte världen bästa men ljudet är bra (till och med på video...) och musiken av Hans Zimmer är riktigt trevligt. Intro-musiken vet jag inte hur många gånger jag har lyssnat på.

Fler poster är beställda men får se hur lång tid det tar att få dem. Beror lite på om Trump tycker att posters är en säkerhetsrisk.... (2020-03-20 22:40:53) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Dags att skaka till det på bakre raden
Då var det dags att höja upplevelsen på den bakre raden. Har monterat fyra stycken Big Bass Pump i ryggstödet på soffan. En film ska inte bara ses, den ska upplevas och kännas... :-) (2020-04-05 12:36:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Det tar tid i Coronatider.
När jag beställde några movieposters från USA sa de att leveranstiden skulle vara 3-5 veckor. Idag kom de efter 8,5 veckor. Bättre sent än aldrig.
Blandade lite posters på filmer som jag sett många gånger sedan biointressset föddes. Jag kommer hänga dem i korridoren i källaren in till bio för att få lite trevlig biokänsla innan man kliver in i bion. (2020-05-19 21:37:11) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur

Korridor mot bion
Ja det är bättre än med bara vita väggar. Röda mattan hjälper också till att öka känslan.
Nästa steg skulle vara att ordna med en retliga belysning samt får upp lite andra prylar från filmer på väggarna men det tror jag får vänta. Det är ju dags att njuta och titta lite på film också och inte bara hålla på och bygga....

(2020-05-19 21:42:44) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ino Audio pi60 signatur


 
Viktat medelbetyg:  (9.57) (baserat på 13 st)  Visa lista
p1er    2020-05-20 11:27:39
Macki    2020-03-09 13:46:58
Zacabeb    2020-03-07 18:01:19
Unregisteredfeb397d8    2020-03-07 12:51:45
PERSSA    2020-02-22 22:04:14
Erik_N    2020-02-15 10:09:44
TLA    2020-01-30 12:46:51
hassesolo    2020-01-24 16:51:29
philipbtz    2020-01-24 15:36:51
erixone    2020-01-17 22:30:14
Shunon    2020-01-10 23:57:25
Thomas_S    2019-12-14 12:48:43
Unregistered5cf1b4b0    2019-12-13 14:30:30
Ge betyg
Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg.
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
doo   2020-04-16 00:00:38 Anmäl
Kul att det är fler än jag som har samma hårdvara i försteg och slutsteg
Lex75   2020-03-07 09:37:15 Anmäl
Imponerande minst sagt.. :)
Frisk   2020-02-25 08:56:46 Anmäl

Det blir riktigt bra det där! Påminner en del om mitt rum, skulle lätt kunna känna mig hemma där! När byter du pi60s då? ;) Jag kom inte så långt med bygget innan det blev ett par steg upp...

Får erkänna mig omsprungen! Jag är fast någon stans ungefär där du var i slutet av januari, och har så varit i 2-3 år  :blush:  även om små delar gått framåt. Kanske dags att dokumentera bygget här och få lite press på sig.

Hangadrott   2020-02-23 10:49:59 Anmäl

Hus snyggt som helst , undrar var du köpt den röda mattan ?
Med vänlig hälsning Anders


Hej Anders!
Den röda mattan heter Shelby Röd 221 och är köpt på Mattjätten i Linköping.
PERSSA   2020-02-22 22:04:02 Anmäl
Hus snyggt som helst , undrar var du köpt den röda mattan ?
Med vänlig hälsning Anders
Hangadrott   2020-02-21 22:16:06 Anmäl

Riktigt snyggt!

Håller själv på med ett bygge så vet hur det känns.

Två kommentarer: För styrning av grejerna så skulle jag rekommendera Logitech Harmony Hub/companion. Funkar riktigt bra och går vi Bluetooth/Wifi så borde inte vara något problem att styra.

Var köpte du högtalartyget på rulle? Jag behöver också en del men har inte hittat något bra ställe där det säljs på metervara.


Har införskaffat en Harmony Hub samt Elitekontrollen och börjar få styr på det.

Högtalartyget köpte jag på Hifi-kit. Många köper även på biltema men hifi-kit kändes som det var lite mer kvalite.
Bergling   2020-02-19 22:18:20 Anmäl
Riktigt snyggt!

Håller själv på med ett bygge så vet hur det känns.

Två kommentarer: För styrning av grejerna så skulle jag rekommendera Logitech Harmony Hub/companion. Funkar riktigt bra och går vi Bluetooth/Wifi så borde inte vara något problem att styra.

Var köpte du högtalartyget på rulle? Jag behöver också en del men har inte hittat något bra ställe där det säljs på metervara.
TLA   2020-02-18 10:26:24 Anmäl
Fan vad snyggt!
Thomas_S   2020-02-17 22:07:40 Anmäl
Väldigt snyggt och stilrent! Bra jobbat!
Hangadrott   2020-02-17 19:19:27 Anmäl

Det ser riktigt fint ut, blev riktigt imponerad på din lösning med uppfällning av duken, tänkte fråga vad är det för gångjärn du använder och var har du köpt dom? har själv en liknande konstruktion, men har dessvärre inte listat ut vilka gångjärn jag ska ha


Den är inköpta på Linfalk Trading i Linköping. Finns också hos Blum som tillverkar alla slags gångjärn. Jag har fyra stycken gångjärn till min duk som är ca 3 m bred.
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Prisjakt © 2000 - 2023 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.